Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Înscrieri clasa pregătitoare 2020: lucrurile s-au schimbat radical față de anul trecut! Pe cine vor primi elevii în clase

Anul școlar 2020-2021 vine cu o altă noutate legată de înscrierea în clasa pregătitoare: în fiecare clasă se va afla maximum un copil cu cerințe educaționale speciale (CES). Descoperă ce prevede Procedura privind înscrierea copiilor și constituirea formațiunilor de elevi în învățământul primar în anul școlar 2020-2021.

Procedura menționată a fost publicată pe 25 februarie de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) și prevede, la capitolul intitulat „Constituirea formațiunilor de elevi în clasa pregătitoare”, următoarele: „Conducerea unității de învățământ ia măsuri pentru distribuirea echilibrată în clase a elevilor cu CES pentru care au fost depuse documente doveditoare la dosar. În situația în care un elev cu CES a fost distribuit într-o clasă în care a mai fost distribuit un alt elev cu CES, acesta va fi distribuit în clasa imediat următoare”.

Potrivit Legii Educației Naționale nr.1/2011, elevii cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă au parte de suport educațional datorită cadrelor didactice de sprijin și itinerante, în funcție de situație. De asemenea, este prevăzut faptul că organizarea serviciilor de sprijin educațional se face de către Centrele de Resurse și Asistență Educațională din fiecare județ și este reglementată prin proceduri elaborate de către Ministerul Educației.

Modificarea din Procedura privind înscrierea copiilor și constituirea formațiunilor de elevi în învățământul primar în anul școlar 2020-2021 a fost însoțită și de o altă schimbare importantă: repartizarea elevilor în clase în ordine alfabetică, în vederea eliminării „listelor” care să reflecte preferințele pentru anumite cadre didactice.

Pentru anul școlar 2020-2021, înscrierile la clasa pregătitoare au debutat pe 4 martie și se vor încheia în data de 23 martie. Repartizarea elevilor în clase urmează să fie aleatorie (fie bazându-se pe ordinea alfabetică a elevilor, fie prin tragerea la sorți), fiind stabilită la nivelul inspectoratelor, nu al școlilor.

Pe 1 aprilie se va încheia prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare, iar formarea claselor de elevi se va realiza în perioada 1-4 septembrie 2020.

Pentru București, s-au stabilit, potrivit procedurii instituite de către ISMB, următoarele: „toți elevii înscriși în unitatea de învățământ vor fi ordonați alfabetic, realizându-se 2 liste organizate pe criteriul de gen. Distribuirea acestora pe clase se face în ordine alfabetică, câte un elev la fiecare clasă existentă (primul copil va fi cuprins în clasa pregătitoare A, al doilea copil – în clasa pregătitoare B, ș.a.m.d până la ultima clasă, după care se reia repartizarea, următorul copil fiind cuprins în clasa pregătitoare A și tot așa). Pentru a se asigura echilibrarea claselor constituite, acest algoritm se aplică separat celor 2 liste organizate pe criteriul de gen”.

În cazurile în care va fi vorba despre gemeni sau despre tripleți, se va proceda în felul următor: părinții vor depune o cerere la o anumită școală, în care vor preciza dacă doresc distribuirea copiilor în aceeași clasă sau în clase diferite. Dacă se dorește ca frații să fie în aceeași clasă, aceștia vor fi repartizați în clasa în care a fost distribuit primul dintre ei.

Surse: edupedu.ro, portalinvatamant.ro

Ultima oră! Elevii vor fi repartizați în clasele pregătitoare în ordine alfabetică, nu cu pile și liste

Surse foto: facebook.com, istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ministerul Educației s-a răzgândit! Nu va scoate orele de educație fizică de la clasa pregătitoare și clasa I
  Ministerul Educației s-a răzgândit! Nu va scoate orele de educație fizică de la clasa pregătitoare și clasa I

  Ministerul Educației a plănuit noi schimbări pentru copiii din clasa pregătitoare și elevii de clasa I. S-a discutat înlocuirea orelor de educație fizică cu ore de "joc și...

  Elevii vor primi vouchere pentru echipament sportiv de la Ministerul Educației
  Elevii vor primi vouchere pentru echipament sportiv de la Ministerul Educației

  Ministrul Educației vine cu alte vești pentru elevii din România. De această dată, a anunțat că din bugetul pentru anul 2019 o parte va fi alocat pentru rechizite, dar și pentru...

  Elevii de clasa I ar trebui lăsați repetenți, conform Ministrului Educației
  Elevii de clasa I ar trebui lăsați repetenți, conform Ministrului Educației

  Conform legii, elevii din ciclul primar nu pot fi lăsați repetenți. Ecaterina Andronescu consideră că această prevedere trebuie schimbată.

  Tătici care au schimbat radical lumea și au făcut ca părerea lor să conteze
  Tătici care au schimbat radical lumea și au făcut ca părerea lor să conteze

  Ne-am obișnuit ca mamele să fie cele care mută munți și care sunt extrem de vocale cu părerile lor. Iată însă că este posibil ca și tații să transmită mesaje importante...

  E oficial! Cine nu va mai primi alocații, începând din 2020
  E oficial! Cine nu va mai primi alocații, începând din 2020

  Măsuri drastice luate de Guvern începând cu 2020. Elevii care vor avea mai mult de 20 de absențe nu vor mai primi alocațiile, de la anul.

  Elevii silitori vor primi 3000 de lei de la stat
  Elevii silitori vor primi 3000 de lei de la stat

  Un nou proiect de Guvern aduce în discuție recompensarea elevilor cu nota 10 la examenele naționale. Proiectul este publicat de către Ministerul Educației și pus în...

  Vouchere de 1.100 de lei pentru elevii din România. Cum le pot primi
  Vouchere de 1.100 de lei pentru elevii din România. Cum le pot primi

  Un nou proiect implementat de către Primăria Capitalei oferă elevilor vouchere în valoare de 1.100 lei pentru aparatele dentare. Cerința principală care permite elevilor să...

  © 2019 Qbebe