Elevii vor primi bursă de merit și pentru medii de 5 sau 6. Care sunt condițiile

Elevii vor primi bursă de merit și pentru medii de 5 sau 6. Care sunt condițiile

Mariana Voinea

Condițiile pentru acordarea burselor de merit și de studiu se schimbă pentru anul școlar 2023-2024. Iată care sunt mediile pe care trebuie să le obțină elevii ce solicită burse de merit. Părinți, și venitul minim net pe membru de familie pentru acordarea burselor de venit s-au schimbat!

Cine are carte are parte de aprecieri și de burse de merit. Copiii sunt recompensați pentru eforturile depuse la școală și li se acordă burse merit destul de consistente și în anul școlar 2023-3034.

Vestea bună care vine de la Ministerul Educației este că elevii pot lua bursă de merit chiar dacă au medii de 5, 6 și 7, dar sunt printre primii 30% din clasă.

De asemenea, se schimbă și pragul de venit pentru a obține bursa socială, la valoarea de 949 RON fără a lua în calcul alocațiile. Din păcate, elevii din învățământul primar pot beneficia doar de burse sociale urmând ca din clasa a cincea să obțină și burse de merit.

Pe data de 20 septembrie, secretarul de stat în Ministerul Educației Florian Lixandru a făcut precizări în ceea ce privește noutatea în acest an școlar în legătură cu acordarea burselor școlare.

Bursele de merit

Elevii pot lua burse de merit cu medii de 5, 6 și 7 dacă sunt în primii 30% din clasă. Totodată, secretarul de stat al Ministerului Educației susține că bursele de merit în cazul unui elev care s-a transferat într-o altă clasă se acordă dacă se încadrează în primii 30% de elevi ai clasei respective sau are media generală de peste 9,50.

Ministerul Educației se raportează la efectivele de elevi existente în acest an școlar atunci când face referire la procentajul de 30% din elevi.

Bursele sociale

Bursele sociale sunt accesibile tuturor elevilor care au o situație financiară delicată. În clasele primare 0-IV elevii pot beneficia doar de burse sociale, dacă venitul mediu net pe membru de familie este mai mic sau egal cu valoarea de 949 RON, fără a pune în calcul alocațiile acordate de stat.

Cei care fac parte din Comisia de acordare a burselor din fiecare unitate școlară pot verifica veniturile părinților prin aplicația PatrimVem. În plus, fiecare unitate școlară își va elabora propriile proceduri operaționale de management al burselor referitor la preluarea și verificarea dosarelor și modalitatea de plată a burselor.

Situații speciale în care elevii pot primi burse sociale?

Dacă fac parte dintr-o familie în care părinții s-au despărțit la notar, iar elevul are domiciliu stabilit la mamă, se va acorda bursă socială. Pentru depunerea actelor va fi nevoie de sentința judecătorească.

De asemenea, dacă fac parte dintr-o familie în care tatăl a decedat și mama s-a recăsătorit cu sau fără acte, atunci elevii primesc bursă pentru copii orfani.

Se pot lua burse de merit cu medii de 5, 6 sau 7?

Reprezentantul Ministerului Educației, Florin Lixandru ne asigură că se pot lua burse cu aceste medii. Ministerul se adaptează condițiilor din fiecare unitate de învățământ, iar conform legislației în vigoare, bursele de merit se acordă pe baza rezultatelor la învățătură pentru primii 30% elevi din efectivul fiecărei clase.

Se poate vorbi de clase unde 30% înseamnă nouă copii cu medii de peste nouă sau despre clase unde nouă copii au medii peste 8 sau peste 7.

Care este nota minimă pentru bursa pentru acordarea bursei de venit?

elevi invata in sala de clasa

În mod normal 5 este nota minimă, pentru că în caz contrar elevul nu poate promova clasa dacă nu are cinci la toate obiectele. O altă condiție pe care elevii trebuie să o îndeplinească pentru a beneficia de burse de merit este să aibă media 10 la purtare în ultimul an școlar încheiat.

Ministerul Educației a schimbat media de la care se acordă bursele de merit! Ce elevi se mai încadrează pentru banii de la stat

Bursele pentru care se solicită cereri vs. bursele pentru care părinții nu trebuie să completeze cereri

Florin Lixandru lămurește elevii și părinții în acest sens. Acesta susține că pentru bursele de merit acordate în baza rezultatelor la învățătură elevilor din clasele VI-XII, mai puțin clasa a V a, acordarea se face numai în baza unor tabele pe care profesorii diriginți le înaintează comisiei de management ale burselor la nivelul fiecărei școli.

Cu excepția elevilor din clasa a IX a, care primesc bursă de merit pe baza mediei de admitere la liceu, pentru celelalte categorii de burse este nevoie de o cerere și de un document justificativ în acest sens. Aceste categorii de burse pot include cele pentru excelență olimpică I și II, dar și bursele de merit acordate pe baza rezultatelor obținute la olimpiade și concursuri.

Bursa de merit nu necesită completarea unei cereri, pentru că se acordă în baza rezultatelor la învățătură. Pentru a vira banii în contul părintelui este nevoie de completarea unui formular prin care acesta își comunică contul bancar și aduce un extras de cont.

Fiecare unitate școlară își elaborează propria procedură operațională de management a burselor

Metodologia pe care ne-o aduce atenție purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației prevede că fiecare unitate de învățământ își elaborează propria procedură operațională de management a burselor.

Este obligatorie constituirea comisiei în acest sens la nivel de școală. Comisiile vor fi formate din director sau director adjunct, secretar sau informatician în calitate de secretar, și până la 9 profesori. Această comisie va elabora propria procedură în ceea ce privește preluarea dosarelor, verificarea lor și modalitatea de plată a burselor.

Fiecare școală ia propriile decizii, pentru că Ministerul Educației nu poate impune tuturor unităților de învățământ să solicite dosare în format digital. Realitățile din fiecare școală sunt diferite. Spre exemplu, părinții care solicită o bursă socială pentru că au un venit mic și fac parte dintr-un grup dezavantajat nu pot depune online dosarul din lipsa posibilităților

6 Octombrie este ultima zi pentru depunerea dosarelor!

Ultima zi pentru depunerea dosarelor pentru acordarea burselor este 5 sau 6 octombrie, de vreme ce unele unități de învățământ au calculat începând cu data de 11, iar alții cu data de 12 septembrie. Cert este că termenul este de 25 de zile calendaristice de la debutul anului școlar.

Când și cum primesc elevii banii de burse?

copii cu ghiozdane in spate intra in scoala

Banii pentru bursele elevilor intră pe data de 15 a fiecărei luni, cu mențiunea că pentru lunile septembrie și octombrie, banii vor fi primiți pe data de 15 noiembrie.

Este nevoie de o perioadă de preluare și verificare a dosarelor, precum și de elaborare a listelor la nivelul fiecărei școli. Acest lucru necesită timp. În plus, plata nu mai depinde de autoritățile publice locale pentru că se va face în același circuit ca și salariile profesorilor.

Astfel, bursele se virează în bugetele inspectoratelor școlare din bugetul Ministerului Educației. Inspectoratele școlare, la rândul lor virează banii în conturile unităților de învățământ urmând a fi transferate către părinții sau elevii majori.

Burse mai mari pentru elevi ! Iată ce criterii s-au aprobat pentru acordarea lor

Mai sunt necesare legalizări la notar ale actelor depuse pentru burse?

Florin Lixandru a specificat și faptul că documentele pe care părinții trebuie să le depună nu trebuie legalizate la notar. Reprezentanți unităților de învățământ nu trebuie să ceară părinților astfel de acte.

Cum se vor verifica veniturile famliilor ce solicită acordarea de burse sociale?

Fiecare unitate de învățământ trebuie să se înregistreze în platforma PatrimVem, pe baza unei semnături digitale a directorului și a persoanelor pe care directorul le împuternicește să aibă acces la această aplicație.

Astfel, pe această platformă vor putea fi verificate în sistem online veniturile părinților, fără a mai fi nevoie ca aceștia să meargă la ANAF și să prezinte adeverințe de venit.

Această verificare este extrem de importantă, pentru a verifica declarațiile pe propria răspundere depuse de părinți în care specifică venitul net pe membru de familie.

Directorii unităților de învățământ vor avea o sarcină în plus?

În calitate de reprezentant legal al unității de învățământ, directorul este obligat să se înroleze pe această platformă. Toți directorii unităților de învățământ preuniversitar din țară, cât și contabilii acestora sunt obligați să dețină un certificat digital cu o semnătură digitală.

Pe baza semnăturii digitale, directorul se înrolează în calitate de reprezentant legal al instituției pe care o reprezintă. După ce îi este acceptat dosarul personal la ANAF, directorul poate decide sau împuternici una sau mai multe persoane pe această platformă.

Aceste persoane au sarcina de a verifica, pe baza CNP-urilor părinților, veniturile pe care persoanele care solicită bursele, le declară pe proprie răspundere pe ultimii 5 ani.

Concret, se vor lua în calcul numai veniturile pe care părinții le-au încasat între luna septembrie a anului 2022 și luna septembrie a anului 2023. Se iau calcul doar veniturile nete care fac obiectul impozitului pe venit, eliminându-se alocațiile, pensiile care nu sunt impozitate, sau bursele fraților copiilor.

În decursul zilei de 22 septembrie se vor face mai multe precizări cu privire la condițiile acordării acestor burse din partea reprezentanților Ministerului Educației.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: edupedu.ro

Articolul urmator
Femeile sau cuplurile care nu pot face copii vor primi ajutor de la stat în valoare de până la 15.000 de lei
Femeile sau cuplurile care nu pot face copii vor primi ajutor de la stat în valoare de până la 15.000 de lei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Elevii vor primi vouchere culturale de minim 250 de lei: proiect legislativ adoptat de Senat
    Elevii vor primi vouchere culturale de minim 250 de lei: proiect legislativ adoptat de Senat

    Un proiect legislativ adoptat deja de Senat, prevede acordarea de vouchere culturale pentru elevi, de cel putin 250 de lei. Iată cum vor putea fi folosite aceste vouchere culturale.

    Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public ca la festivitățile de premiere de la noi
    Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public ca la festivitățile de premiere de la noi

    O profesoară revoltată de festivitățile de premiere de la sfârșitul anului școlar, specifice sistemului educațional românesc, a lansat o petiție pentru a se renunța la...

    Concediu parental se dublează! Ce alte beneficii vor primi tăticii care stau acasă cu copilul
    Concediu parental se dublează! Ce alte beneficii vor primi tăticii care stau acasă cu copilul

    Concediul parental s-a dublat și condițiile de acordare a stimulentului s-au schimbat. Vezi ce documente sunt necesare, ce modificări au fost aduse legislației și de ce trebuie să stai...

    În condițiile actuale, 30% dintre copii vor fi infectați cu Covid. Ce spun medicii din România
    În condițiile actuale, 30% dintre copii vor fi infectați cu Covid. Ce spun medicii din România

    „Varianta Delta este de 5 ori mai contagioasă decât varianta inițială”, spunea medicul pediatru Mihai Craiu, săptămâna trecută, subliniind că respectarea...

    Guvernul a decis: doar 7.000 de copii au fost afectați de pandemie! Aceștia vor primi consiliere psihologică
    Guvernul a decis: doar 7.000 de copii au fost afectați de pandemie! Aceștia vor primi consiliere psihologică

    Restricțiile impuse în ultimii doi ani, din cauza pandemiei de coronavius, ne-au afectat pe fiecare în parte. Brusc, a trebuit să ne adaptăm unei noi realități, lucru care...

    Horoscopul familiilor în 2024! Ce evenimente vor avea loc în familie, cât de armonioase sunt relațiile și care sunt momentele de cotitură
    Horoscopul familiilor în 2024! Ce evenimente vor avea loc în familie, cât de armonioase sunt relațiile și care sunt momentele de cotitură

    În 2024 astrologii prevăd pentru fiecare zodie în parte, în care nativii formează o familie, atât evenimente foarte benefice, cât și puncte de cotitură și...

    200 lei în plus pentru elevii din învățământul primar. Iată cum pot beneficia de ei
    200 lei în plus pentru elevii din învățământul primar. Iată cum pot beneficia de ei

    Elevii din învățământul primar ar putea primi vouchere de peste 200 lei pentru controale oftalmologice, achiziționarea de ochelari de vedere, intervenţii medicale sau...

    Am rămas însărcinată la 13 ani și oamenii din online mi-au spus că merit să mor în timpul travaliului
    Am rămas însărcinată la 13 ani și oamenii din online mi-au spus că merit să mor în timpul travaliului

    Să faci față unei sarcini și bullying-ului celor din jur încă din perioada adolescenței este o experiență plină de provocări. Prin așa ceva a trecut o adolescentă de 13...

    © 2024 Qbebe