Ora de educație sexuală la fel ca ora de religie? Ce propune Ministrul Educației

Bianca Geica - Redactor Senior

Senatul a respins marți obiecțiile formulate de președintele Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, privind proiectul privind desfăşurarea orelor de educaţie sexuală în şcoli. Proiectul rămâne, astfel, în formă actuală care prevede educaţia sanitară în şcoli şi acordul scris al părinţilor pentru participarea la aceste ore.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut câteva precizări despre implementarea orelor de educație sexuală în școli. Într-un interviu pentru Digi24, acesta a spus că educația sexuală ar trebui să fie inclusă într-un modul mai larg, care să includă și educație rutieră și financiară și că elevii ar trebui să poată participa la ore la fel cum se întâmplă acum cu ora de religie - adică să fie înscriși, iar apoi retrași dacă părinții nu sunt de acord.

profesoara care scrie pe tabla cu creta

Educația sexuală în școli. Ce propune Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu consideră că educația sexuală este extrem de importantă și trebuie făcută, mai ales în contextul în care nivelul de informare pe acest subiect este foarte scăzut, dat fiind numărul tot mai mare de mame minore.

„Punctul meu de vedere este extrem de clar. Educaţia sexuală este extrem de importantă şi trebuie să fie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă, va fi propunerea Ministerului Educaţiei, toţi elevii se înscriu la o disciplină care să conţină elementele de educaţie sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinţii nu sunt de acord. Este acelaşi principiu aplicat în anul 2015 la ora de religie”, a explicat ministrul Educației.

Acesta a mai precizat că educația sexuală ar trebui predată de profesorii de biologie și, eventual, de alte cadre didactice.

Citește și: Scandal între profesorii români despre educația sexuală: "Masturbare? Am înţeles bine? Am înnebunit cu toţii?"

„Educaţia sexuală este integrată în momentul de faţă în programa de educaţie sanitară, un curs opţional, o disciplină opţională care se face cu foarte puţini elevi, în funcţie de ani între 6 şi 9%. Această programul este foarte judicios construită, pleacă de la clasa a cincea cu cele mai simple noţiuni şi merge crescendo până la clasa a XII-a până la cele mai complexe şi complicate noţiuni de educaţie sexuală. Este o programă foarte bine gândită care trebuie predată de profesori de biologie şi de cadre medicale eventual. Nu cred că este o programă care trebuie să fie privită la fel că programa de matematică, de fizică, de chimie, de geografie, de istorie. Nu este o disciplină care să poată fi predată din clasa a V-a până în clasa a XII-a în fiecare săptămână, câte o oră pe săptămână pentru că numărul minim de ore de ore pe săptămână este o oră pe săptămână”, a explicat Cîmpeanu, potrivit news.ro.

Ministrul Educației propune că educația sexuală să fie integrată într-un modul mai amplu, care să cuprindă, printre altele, și educație financiară, juridică sau rutieră.

„Propunerea Ministerului Educaţiei este aceea de a fi integrată această disciplină printr-o repartizare a noţiunilor treptată corelată cu vârsta elevilor, alături de disciplină de educaţie sanitară, de educaţie pentru alimentaţie sănătoasă, de educaţie juridică, de educaţie financiară, de educaţie rutieră, de toate celelalte educaţii pe care am putea să le prindem într-un sistem modular sub conceptul educaţie pentru viaţă care să fie într-adevăr o oră obligatorie pe fiecare săptămână de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, dar pe module”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

BOR despre educația sexuală în școli: „Reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor”

Subiectul implementării orelor de educație sexuală în școli stârnește reacții aprinse în rândul profesorilor, întrucât nu se știe în ce formă sau cine ar urmă să le predea elevilor această disciplină. În acest moment, mai puțin de 9% dintre elevi studiază educația sexuală în școală, că materie opțională, sub o altă denumire - „educație pentru sănătate”.

Citește și: Educația sexuală la adolescenți: sfaturi utile de la psiholog

Elevii spun că educația sexuală este necesară, la fel și profesorii. Patriarhia Română, în schimb, nici nu vrea să audă, spunând că ar fi un atentat asupra inocenței copiilor:

„Încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață. În acest sens, mai multe studii realizate în diferite țări au demonstrat că o astfel de abordare a educației copiilor a avut ca urmare începerea vieții sexuale mai devreme, cu implicațiile de rigoare, fără vreo îmbunătățire în plan social”, se arată într-un comunicat emis de Patriarhia Română.

Eugen Tănăsescu, Arhiepiscopia Tomisului, susține punctul de vedere al Patriarhiei, potrivit observatornews.ro: „Dacă este educaţie pentru desfrâu, nu. Nu prezervativul rezolvă problema şi nici avortul. Sunt nişte chestiuni imorale care se văd că soluţii. Noi nu suntem de acord”.

Tu ce părere ai despre implementarea orelor de educație sexuală în școli? Crezi că este necesară această disciplină?

Citește și: Educativ sau deplasat? Această mamă le spune copiilor când face sex cu soțul ei

 • Surse: news.ro, digi24.ro, observatornews.ro, edupedu.ro
 • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De mâine toți elevii se reîntorc în bănci. Precizări importante de la Ministrul Educației
  De mâine toți elevii se reîntorc în bănci. Precizări importante de la Ministrul Educației

  Începând de miercuri toți elevii din țară, inclusiv cei din clasele gimnaziale și de liceu se vor reîntoarce în bănci, în localitățile care intră...

  9,82 la gimnaziu și 4,7 la Evaluarea Națională. Admiterea la liceu, schimbările dorite de Ministrul Educației
  9,82 la gimnaziu și 4,7 la Evaluarea Națională. Admiterea la liceu, schimbările dorite de Ministrul Educației

  Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a se apropie cu pași repezi, iar Ministrul Educației vorbește despre viitoare schimbări care țin de admiterea la liceu. Care este...

  Se deschid școlile în toamnă? Ce spune Ministrul Educației
  Se deschid școlile în toamnă? Ce spune Ministrul Educației

  Ministerul Educației și-a formulat recent puncte de vedere legate de modalitatea în care ar putea reîncepe noul an școlar. Iată ce s-a adus în discuție!

  Psihologul Gáspár György: ”Avem o nouă pandemie, cauzată de lipsa de sănătate și educație sexuală”
  Psihologul Gáspár György: ”Avem o nouă pandemie, cauzată de lipsa de sănătate și educație sexuală”

  „Majoritatea clienților cu care am lucrat în cabinet și care au fost, în copilărie, victime ale unei forme de abuz sexual recunosc că le era rușine să vorbească cu...

  Ministrul Educației: „Să lăsăm ipocrizia. Meditațiile sunt un lucru bun. Foarte bun”. Cum explică această declarație
  Ministrul Educației: „Să lăsăm ipocrizia. Meditațiile sunt un lucru bun. Foarte bun”. Cum explică această declarație

  Îi ajută sau nu meditațiile pe copiii noștri? Oare câți dintre noi nu am făcut, în perioada liceului , meditații la cel puțîn o materie? Chiar și în...

  Începerea cursurilor la 8 dimineața nu este benefică pentru elevi. Iată la ce oră se recomandă începerea școlii
  Începerea cursurilor la 8 dimineața nu este benefică pentru elevi. Iată la ce oră se recomandă începerea școlii

  „Trezește-te, trebuie să mergi la școală!” - o frază care, inevitabil, ne duce cu gândul la acele dimineți în care trebuia cum-necum să ne dezmeticim, să ne...

  Scandal între profesorii români despre educația sexuală: "Masturbare? Am înţeles bine? Am înnebunit cu toţii?"
  Scandal între profesorii români despre educația sexuală: "Masturbare? Am înţeles bine? Am înnebunit cu toţii?"

  Discuții aprinse între profesori, pe un grup de Facebook, pe tema educației sexuale. Totul a pornit de la un mesaj pe care un dascăl de la un liceu din Capitală l-a postat pe...

  © 2023 Qbebe