Scandal între profesorii români despre educația sexuală: "Masturbare? Am înţeles bine? Am înnebunit cu toţii?"

Scandal între profesorii români despre educația sexuală: "Masturbare? Am înţeles bine? Am înnebunit cu toţii?"

Bianca Geica - Redactor Senior

Discuții aprinse între profesori, pe un grup de Facebook, pe tema educației sexuale. Totul a pornit de la un mesaj pe care un dascăl de la un liceu din Capitală l-a postat pe grupul respectiv, în care pledează pentru toleranță, dar nu și pentru desfășurarea orelor de educație sexuală în școli.

„LA ORA DE ED SEX, ÎN FRANȚA! Macron le-a spus de mici, copiilor, în școală, că pot fi diferiți față de ceilalți , că pot avea doi tătici sau două mămici. De ce le-am livra la vârste fragede așa ceva? Când ei nu au posibilitatea să discearnă și își pot însuși? Este, oare, un lucru bun acest fel de familie ? Pledez ptr a vorbi de toleranță dar nu a transformă în normalitate tot ce nu este normal.

NU, în opinia mea, ED SEX în școli ! DA ptr toleranță și acceptarea celuilalt, diferit de mine , dacă medicină nu-l poate ajută.”, sună mesajul pe care Camelia Miron, profesor la Colegiul Tehnic "Mihai Bravu" din Bucureşti, l-a postat în grupul de Facebook.

Comentariile au început imediat să curgă, unele cu argumente, altele fără, izbucnind un adevărat război virtual între profesorii pro și contra.

 • „Ce a spus Macron este un lucru satanic dar și unul antievolutionist! Dacă Darwin vedea ce e în ziua de azi cu doi tati și două mame... Nu cred că se chinuia să pună la cale teoria evoluționistă...”, a răspuns cineva.
 • „Eu nu doresc așa ceva pentru copiii mei. Şi nici nu vor invăţa asta decât atunci când eu voi consideră necesar ,luând în calcul dezvoltarea lor", a mai adăugat un membru al grupului.

Profesorii au mai postat și o fotografie care circulă de ani de zile pe internet și care este prezentată că fiind extrasă dintr-un manual școlar. Paragraful apare, de fapt, într-un atlas de anatomie.

 • „Toate aceste lucruri vin natural, nu din manual. Sunteţi nebuni?...Nu dau doi bani pe relaţiile cauzale ale nimănui. O singură vorbă a vreunui profesor către copilul meu cu privire la sex şi ii scot ochii. Scurt. ... Că părinte şi profesor, mă voi opune cu viaţa împotriva acestei isterii obscene de a lua organele genitale ale copiilor la puricat şi a vorbi cu ei despre ce simt când se ating. E clar? Faptul că vreţi să vorbiţi cu minori despre sex este hărţuire sexuală. Oricând, oriunde. Sau nu mai aveţi creier, să gândiţi limpede?”, a scris indignată o mamă.
 • „Școala nu are ce căuta în viața intimă a elevilor. Lucrurile astea se discută și se stabilesc în familie sau când sunt probleme în familie sau nu este o familie, cu ajutorul personalului de specialitate. Nu ar trebui niciodată să stai cu colegă/colegul de clasă la o prelegere despre cum și pe unde ajunge organul etc. La școală matematică și alte științe”, a mai adăugat un utilizator care nu este de acord cu predarea educației sexuale în școli.
 • „Cred că educația sexuală va crea mai multe probleme decât lipsa ei. Copiii vor dori să încerce la vârste prea fragede pentru ei, atunci când ar trebui să se joace cu păpuși și mășinuțe. Și vor fi afectați mai mult că maturi. Psihologii vor avea de lucru, dar și ei știu să discearnă? De la 14-15 ani , ar fi ok.”, a mai scris o persoană.
 • „Masturbare? Am înţeles bine? Am înnebunit cu toţii?", a mai scris un alt profesor care spune că nu este de acord că elevilor să li se vorbească la școală despre masturbare.
 • „Orice s-ar spune e urât! La clasele mici cel puțîn e scârbos. În manualul de engleză clasa a 2-a un exerciţiu cerea elevilor să traseze săgeţi de la organul unui băieţel desenat în cel al unei fetiţe desenate, dar la noi încă e decent. În alte ţări li se cere să îşi aleagă sexul şi să vadă dacă au înclinaţii masculine sau feminine!", a comentat cineva.

Alți dascăli susțin că ar fi de acord că elevilor să li se predea la școală despre educația sexuală, însă la catedră ar trebui să fie un medic.

„Medic? Sexualitatea este doar anatomie şi boli? Cum stăm cu conceptul de relaţie, cu procesul decizional, cu gândirea critică, astfel încât alegerile să fie făcute în cunoştinţă, astfel încât rată divorţului să scadă, astfel încât să nu mai rămână atâţia copii pe drumuri? Ce treaba are medicul cu aceste abstracțiuni? Ori conferiti puteri dumnezeieşti medicilor, ori reduceţi sexualitatea la act mecanic", a mai scris o persoană care susține că vorbeşte în calitate de Expert în Sexualitate Umană.

Bineînțeles, există și persoane care nu au nimic împotriva disciplinei „educație sexuală” în școli și consideră că ar fi chiar o necesitate țînând cont că în România multe adolescente rămân însărcinate și ajung să facă avorturi sau să își abandoneze copiii și nu sunt informate cu privire la metodele contraceptive.

 • „Lipsa unei educații adecvate duce la situații neplăcute, uneori dramatice. Despre reproducerea la om se predă la orele de biologie din clasa a VII - a . Iar unele manuale au și educație sexuală privită că o necesitate în profilaxia bolilor cu transmitere sexuală și apariția unei sarcini nedorite. În aceeași ordine de idei în contextul lumii contemporane, educația sexuală este necesară.”, a explicat unul dintre membrii grupului de Facebook.
 • „Și ce ne facem cu fetele devenite mame la 11-12 ani? Ce soluții avem pentru ele? Nu mai bine le învățăm la școală ce este acela un prezervativ sau un anticonceptional?”, mai scrie cineva.
 • „Tocmai pentru că suntem atât de închiși la minte avem cel mai mare număr de mame adolescente din Europa.”, mai adaugă un părinte.
 • „Educaţia sexuală nu înseamnă că cineva ii învaţă în ce poziţii să facă sex, am pretenţii de la dumneavoastră, dragi colegi. Educaţia sexuală înseamnă să ii ajutăm să-şi cunoască corpul şi schimbările ce vin odată cu vârsta. Ce este bine, ce este rău, să-i îndreptăm spre decizii bune, să evităm că fetele să ajungă la întreruperi de sarcină, să înţeleagă ce este protecţia, câte metode există, ce sunt bolile cu transmitere sexuală, de ce unii dintre ei sunt atraşi de acelaşi sex, că este o disfuncţie a cromozomilor, trebuie susţinuţi, nu arătaţi cu degetul. Cred că s-a înţeles greșit conceptul de Ed. Sexuală, iar unii, deşi aveţi o vârstă, încă roşiţi la cuvântul sex sau puneţi mâna la gură, vai!”, a mai scris cineva.

Tu ce părere ai despre educația sexuală în școli?

 • Surse: facebook.com, adevarul.ro, b1.ro
 • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, Facebook

Articolul urmator
Ziua în care am înțeles că notele copilului nu sunt totul și viața noastră s-a schimbat în bine
Ziua în care am înțeles că notele copilului nu sunt totul și viața noastră s-a schimbat în bine

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile
  Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile

  Proiectul privind orele de educație sexuală în școlile din România a trecut de Camera Deputaților, urmând să fie promulgat de președinte.

  Câți bani fac din meditații profesorii români. Capitala este cea mai profitabilă
  Câți bani fac din meditații profesorii români. Capitala este cea mai profitabilă

  Potrivit unui studiu realizat de SAR (Societatea Academică din România) și IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie), unul din trei copii a participat la meditații...

  8 din 10 părinți din România sunt de acord cu educația sexuală în școli!
  8 din 10 părinți din România sunt de acord cu educația sexuală în școli!

  Educația sexuală începe să fie acceptată de părinții care știu că este spre binele copiilor să afle riscurile și pericolele la care se expun atunci când își...

  Parlamentul spaniol a votat ieri Reforma Legii sănătății sexuale: Educația sexuală în clasele 1-10 devine obligatorie
  Parlamentul spaniol a votat ieri Reforma Legii sănătății sexuale: Educația sexuală în clasele 1-10 devine obligatorie

  Parlamentul spaniol a adoptat joi, 15 decembrie, o lege privind sănătatea sexuală și reproductivă care permite fetelor de 16 și 17 ani să avorteze fără consimțământul...

  Scandal în lumea medicală: s-a inventat un dispozitiv care ține "gura închisă" persoanelor obeze pentru a slăbi
  Scandal în lumea medicală: s-a inventat un dispozitiv care ține "gura închisă" persoanelor obeze pentru a slăbi

  Cercetătorii din Noua Zeelandă și Marea Britanie sunt sub lupa medicală după ce au primit critici dure cu privire la dispozitivul inventat de ei de reducere a greutății care ține...

  Copilul meu m-a surprins într-un moment cu totul neașteptat. Așa am înțeles că l-am crescut bine
  Copilul meu m-a surprins într-un moment cu totul neașteptat. Așa am înțeles că l-am crescut bine

  Duminică a fost o zi grea pentru mine. M-am trezit extrem de anxioasă. Nu știu sigur ce a declanșat-o, dar am ajuns să mă îngrijorez toată ziua cu privire la lucruri: știri,...

  Discurs controversat al Ministrului Educației: "Educaţia nu îmbolnăveşte, dimpotrivă"
  Discurs controversat al Ministrului Educației: "Educaţia nu îmbolnăveşte, dimpotrivă"

  De ceva vreme un conflict vizibil s-a iscat între ministerele educației și sănătății privind măsurile luate pentru deschiderea școlilor. Sorin Câmpeanu, ministrul...

  Theo Rose a devenit mămică și lumea i s-a schimbat radical! "Am înțeles și noi cum se simte bucuria asta de părinți...”
  Theo Rose a devenit mămică și lumea i s-a schimbat radical! "Am înțeles și noi cum se simte bucuria asta de părinți...”

  Theo Rose este cântăreață, face parte dintre jurații de la „Vocea României” și joacă într-un serial difuzat de unul dintre cele mai cunoscute posturi de...

  © 2024 Qbebe