De ce copilul trebuie sa inceapa sa faca baschet de la o varsta frageda?

De ce copilul trebuie sa inceapa sa faca baschet de la o varsta frageda?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Daca esti in cautarea unui sport complex, care sa-ti ajute copilul sa se dezvolte armonios nu numai din punct de vedere fizic, ci si psihic, apeleaza cu incredere la baschet. Asa cum vei afla din articolul de mai jos, baschetul este un sport care, daca este practicat inca de la o varsta frageda, ii va oferi copilului sansa de a dobandi si de a-si consolida abilitati ce-i vor fi utile nu numai in copilarie si adolescenta, ci toata viata.

1. Copilul isi dezvolta motricitatea

Incepand primele antrenamente in jurul varstei de 6 ani (considerata de specialisti ca fiind varsta optima de incepere a practicarii baschetului), copilul va avea posibilitatea sa-si imbunatateasca motricitatea, folosindu-si principalele grupe de muschi. Practic, in timpul jocului, prin executarea unor miscari variate de tipul dribling-ului, aruncarilor sau prinderilor, copilul va dobandi flexibilitate si rezistenta, marindu-si tonusul muscular.
In acelasi timp, antrenamentele si meciurile propriu-zise il vor face mai agil, il vor deprinde sa-si controleze si sa-si coordoneze mai bine miscarile.
Nu in ultimul rand, baschetul inceput la o varsta frageda va stimula inclusiv motricitatea fina a copilului, mai exact acele miscari ce tin de coordonarea mana-ochi. Acestea ii vor fi deosebit de utile si in activitatile desfasurate in viata de zi cu zi.

2. Copilul va deveni mai rezistent

Atunci cand copilul realizeaza o multitudine de miscari (cum ar fi cele din timpul alergarii, sariturilor etc.), isi va antrena intregul corp. Acest lucru va conduce, in timp, la cresterea nivelului de energie, la intensificarea metabolismului si la realizarea unei respiratii corecte, ce duce inclusiv la oxigenarea mai buna a creierului.
Datorita acestor procese, copilul isi va putea imbunatati inclusiv performantele scolare, nu va mai obosi repede, se va concentra mai bine si va putea duce la capat variate activitati ce pot aparea pe parcursul unei zile.

3. Se va obisnui sa adopte o dieta corecta si un stil de viata sanatos

Ca si alte sporturi complexe, si baschetul impune adoptarea unei diete corespunzatoare, ce va fi responsabila de performanta jucatorului. Daca un copil va incepe sa joace baschet de la o varsta frageda, se va familiariza treptat cu calitatea si cantitatea de hrana ce ii va hrani nu numai trupul, ci si mintea.
Mai mult, copilul va invata sa duca o viata activa, in care miscarea este nelipsita, obicei care se va perpetua si atunci cand va creste.

4. Va invata ce presupune sa faci parte dintr-o echipa

Participarea copilului la antrenamente si meciuri il va invata ca numai cooperand cu echipa iti poti atinge obiectivul.
Un copil trebuie sa invete de mic sa comunice cu ceilalti, sa imparta, sa fie amabil, sa-i incurajeze pe ceilalti, sa-i asculte, sa aiba incredere in ei, pentru ca in final sa-si poata face prieteni cu care va putea sa interactioneze si in afara salii de antrenamente.
Cu timpul, va ajunge sa inteleaga ca, atunci cand esti parte dintr-o echipa, ai responsabilitati care trebuie sa le indeplinesti, chiar daca acest lucru presupune ca, in anumite situatii, sa renunti la dorintele si preferintele tale in favoarea celor ale coechipierilor.
De asemenea, munca in echipa il va invata ce inseamna colegialitate, sa stii sa-ti respecti colegii si adversarii deopotriva, sa stii sa te bucuri de succesul obtinut de echipa, dar si sa imparti cu aceasta momentele mai dificile (ca de exemplu infrangerile). 

5. Copilul va descoperi ce reprezinta empatia

Datorita numeroaselor interactiuni sociale, copilul ce pratica baschet va avea posibilitatea sa invete sa-i asculte si sa-i inteleaga pe ceilalti, in ciuda multitudinii diferentelor existente intre membrii echipei. De aceea, va deveni mai tolerant si mai dornic sa-i ajute pe ceilalti, inclusiv in afara salii de sport.
Dobandirea unor asemenea abilitati ii vor fi utile in viata de zi cu zi, determinandu-l, spre exemplu, sa se implice in tot felul de activitati ce au drept scop sprijinirea celor aflati in dificultate.

6. Va intelege ce inseamna respectul

Invatand sa fie respectuosi inca de la o varsta frageda, copiii vor avea numai de castigat atunci cand vor fi mari, respectul fiind o componenta esentiala a educatiei.
Baschetul ii va arata copilului ce inseamna sa-i respecti pe ceilalti, dar si sa te respecti pe tine insuti. De altfel, ca si in cazul altor sporturi, respectul ii implica pe antrenori, pe colegi, pe adversari, intrucat toti merita sa fie tratati la fel, indiferent de personalitatile si abilitatile individuale.
In concluzie, copilul va deveni capabil sa-si respecte atat propria munca, cat si pe cea a celorlalti, ceea ce il va ajuta pe parcursul intregii vieti.

7. Copilul va ajunge sa inteleaga ce inseamna disciplina

Asa cum sunt de parere si specialistii, disciplina trebuie deprinsa de la o varsta frageda. Copilul trebuie "sa invete valoarea disciplinei" inca de cand este mic si baschetul este "una dintre metodele efective" de realizare cu succes a acestui demers.
Copilul va trebui sa invete ca nu poate juca baschet fara sa asculte ceea ce i se spune, fara sa respecte un set de reguli . Practic, se va familiariza sa asculte si sa urmeze instructiunile oferite de antrenor, fapt care ii va fi deosebit de folositor si in viata de zi cu zi.

8. Copilul va fi stimulat sa-si dezvolte increderea in sine

Jucand baschet , copilul isi va imbunatati stima de sine si increderea in fortele proprii. Va invata sa creada in fortele sale, in capacitatea de a se descurca in situatii variate si de a-si duce la capat misiunile pe care le are in echipa. In plus, va avea de multe ori ocazia sa dovedeasca faptul ca si el este un membru important al echipei, ce o va putea conduce, bineinteles, alaturi de ceilalti, spre victorie.
Dobandirea increderii in sine este o componenta importanta a obtinerii independentei, a capacitatii de a lua decizii, de a rezolva probleme si de a-ti planifica activitatile, astfel incat sa-ti atingi scopul.
Nu in ultimul rand, un copil ce crede in sine va sti mai bine sa-si gestioneze victoriile si esecurile, sa treaca peste emotiile negative generate de acestea din urma, sa invete din propriile greseli si sa-si canalizeze eforturile spre a obtine ceea ce isi doreste. Toate acestea sunt abilitati ce ii vor fi benefice in orice situatii, la orice varsta.

9. Se va obisnui sa fie perseverent

Perseverenta se leaga si ea de increderea in sine. Astfel, un copil ce se simte capabil sa faca fata diferitelor provocari, va fi dornic si sa persevereze in a invinge.
Baschetul este un sport ce ii invata pe copii sa-si concentreze energia intr-un singur sens, atingandu-si in final obiectivele propuse. Acest lucru le va fi cu atat mai util cu cat este deprins de la o varsta frageda, pregatindu-i nu numai pentru viata de scolar, cat si pentru cea de adult.


Baschet Club Alpha este singura scoala particulara de baschet din Romania realizata pe model american.

 A fost infiintata in 2013 de catre Alexandru Ardelean (acesta a jucat baschet de perfomanta la diferite niveluri, printre care campionatele interne, loturile nationale de juniori, campionatul de licee american), urmarind sa-i ajute pe copii sa se dezvolte armonios, atat din punct de vedere fizic, cat si personal, invatandu-i "arta socializarii".

In cadrul Baschet Club Alpha copiii (de la 6 la 11 ani) nu joaca doar baschet "ca si cum ar fi in lotul national", alaturi de antrenori cu o vasta experienta (atat ca jucatori, cat si ca antrenori), ci, asa cum declara chiar Alex Ardelean, au sansa "sa-si faca prieteni, sa se dezvolte si sa devina persoane mai bune". De aceea, pe langa antrenamentele de zi cu zi (desfasurate in 3 locatii din Bucuresti), petrec cat mai mult timp impreuna (iesiri la teatru, la film, meciuri caritabile), "isi dezvolta spiritul de solidaritate si inteleg ca trebuie sa imparta cu altii lucruri".

Fiecare copil inscris primeste o fisa de dezvoltare, iar antrenorii monitorizeaza in ce masura antrenamentele ii influenteaza cresterea si abilitatile personale.

Mai multe detalii despre Baschet Club Alpha puteti gasi pe http://baschetclubalpha.ro/ si la urmatoarele date de contact:

Str. Ramnicu Valcea nr.24, sector 3, Bucuresti.
Alexandru Ardelean: 0742.38.55.37

ardeleanalexalpha@gmail.com

www.baschetclubalpha.ro

https://www.facebook.com/BaschetClubAlphaRomania

 

Surse:
http://baschetclubalpha.ro/despre-noi/
http://basketball91.com/information/basketball-health-benefits#.VXCYY1KqBrY
www.fiba.com/downloads/v3_expe/coac/bask4YounPlay/english/01.pdf
http://www.livestrong.com/article/352146-why-kids-should-start-basketball-at-a-young-age/
http://nspt4kids.com/parenting/health-benefits-of-basketball-for-children-north-shore-pediatric-therapy/

Surse poze:
https://brucestambaugh.files.wordpress.com/2012/03/dsc_0070.jpg
http://www.flexcourt.com/gallery/thumbs/lrg-260-duggarbasketball1.jpg
http://i.walmartimages.com/i/p/00/05/07/43/62/0005074362083_500X500.jpg
http://www.coolfactsforkids.com/wp-content/uploads/2014/10/fun-basketball-games-for-kids-online.jpg
http://images.amazon.com/images/G/01/toys/detail-page/c26-B000GKE2N0-1-l.jpg
http://photos2.demandstudios.com/DM-Resize/photos.demandstudios.com/getty/article/142/152/76809436_XS.jpg?w=1200&h=630&crop_min=1&keep_ratio=1
http://www.clevecoymca.org/wp-content/uploads/2010.06_0038_08_hr.jpeg
http://i.ytimg.com/vi/wnd0SSxpEF0/maxresdefault.jpg
 

 

Articolul urmator
De ce nu trebuie să forțezi copilul să spună aceste cuvinte
De ce nu trebuie să forțezi copilul să spună aceste cuvinte

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fetița Andreei Tonciu merge la salon și își pune unghii false la vârsta de 8 ani. Ttot timpul vrea să-și facă părul la salon, nu mai vrea să-și facă părul acasă"
    Fetița Andreei Tonciu merge la salon și își pune unghii false la vârsta de 8 ani. Ttot timpul vrea să-și facă părul la salon, nu mai vrea să-și facă părul acasă"

    Fiica Andreei Tonciu, celebra vedetă TV cu un râs molipsitor, apariții spumoase și o personalitate efervescentă, îi seamănă întru totul mamei ei, inclusiv în...

    Când ar trebui să înceapă copilul să meargă singur la școală?
    Când ar trebui să înceapă copilul să meargă singur la școală?

    Toamna se apropie cu pași repezi, iar micuțul tău urmează să înceapă noul an școlar. Dacă e deja mai măricel, probabil te întrebi dacă e momentul potrivit să-l...

    Când poate să înceapă copilul meu să se dea cu deodorant?
    Când poate să înceapă copilul meu să se dea cu deodorant?

    Parcă ieri îți luai pentru prima dată în brațe copilul și, pe negândite, ajungi în situația de a lua în calcul faptul că are nevoie să înceapă...

    Până la ce vârstă e în regulă ca cei mici să facă baie împreună?
    Până la ce vârstă e în regulă ca cei mici să facă baie împreună?

    Nimic nu e mai drăguț decât frații care se bălăcesc și fac baie împreună, înainte de culcare. Există o limită de vârstă după care părinții trebuie să se...

    10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn
    10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn

    Printre cele mai frecvente provocări ale unei mame se numără și pregătirea copilului pentru somn. Fie că sunt mai mici, fie că sunt mai mari, în general copiii nu se lasă ușor...

    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului
    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului

    În general, persoanele care se trezesc în timpul nopții din cauza unor tulburări de somn își părăsesc patul și încep să umble prin casă. Cu toate acestea, nu...

    Cum înveți copilul să-și facă patul
    Cum înveți copilul să-și facă patul

    Treburile casnice îl ajută pe copil să se simtă util și să se dezvolte pe plan social, iar mai târziu, să devină un adult ordonat, spune psihologul Amy Morin. Nu e nevoie...

    Explicația psihologilor: de ce este obligatoriu ca un copil să înceapă grădinița la 3 ani
    Explicația psihologilor: de ce este obligatoriu ca un copil să înceapă grădinița la 3 ani

    Este pregătit un copil de 3 ani pentru grădiniță? Din punct de vedere psihologic, da. Trei ani este vârsta la care cel mic poate începe să se obișnuiască cu viață...

    © 2024 Qbebe