Contributors
Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică

10 semne că ai un copil cu prieteni care consumă droguri

Atunci când ești părinte îți dorești să protejezi copilul de orice influență negativă. De multe ori însă în perioada adolescenței intervine influența grupului de prieteni, care poate să se dovedească extrem de nocivă. În cazul în care te întrebi cum poți afla dacă prietenii săi folosesc droguri, citește materialul următor realizat cu ajutorul unui specialist.

Grupul de prieteni și consumul de droguri

Din păcate, majoritatea părinților nu vor observa semnele vizibile aflate chiar în fața lor, pentru că nu reușesc să își privească obiectiv copiii. Din acest motiv poate fi de ajutor să urmărești anturajul copilului tău, grupul său de prieteni, pentru a afla dacă se confruntă cu probleme de tipul abuzului de substanțe interzise.

Carmen Oprea, reprezentant al Agenției Naționale Antidrog, completează: 

"A fi părinte este una dintre cele mai complexe experiențe prin care trecem în viață. Dacă vrei să devii avocat, urmezi Facultatea de Drept. Dacă vrei să fii medic, urmezi Facultatea de Medicină și dobândești, în mare măsură cunoștințele de care ai nevoie pentru a exersa profesia. De cele mai multe ori însă, cei care devin părinți gândesc: Cât de greu poate să fie? Oricine o poate face... Îmi voi crește copilul așa cum m-au crescut ai mei.

semne ca ai un copil cu prieteni care consuma droguri
DA. Însă uităm că poate nu tot ceea ce faceau părinții noștri era corect, timpurile s-au schimbat, iar copiii nu vin la pachet cu manual de utilizare. Nu toată lumea poate face față provocărilor ce urmează. La început, totul e simplu. Începând cu etapa sugarului și până la etapa preșcolară, există numeroase surse pertinente, exacte, pe care le putem consulta pentru a ne ghida în meseria de părinte. Lucrurile devin mai complicate însă, în momentul în care copilul ajunge la vârsta școlară. Începe să capete nevoia de independență, își dezvoltă creativitatea și imaginația. Încet apare nevoia de a avea prieteni, de anturaj, a fi la fel cu ceilalți. În scurt timp realizăm că acel copil care nu se dezlipea de lângă noi și care ne avea pe noi ca centru al universului își va muta interesul spre cei la fel cu el sau, uneori, el va încerca să semene cu ceilalți. Lucru perfect normal din punctul de vedere al dezvoltării psihice și emoționale. E o etapă firească în pasul spre independență pe care trebuie să o acceptăm. Asta nu înseamnă că trebuie să ne îndreptăm privirea în altă direcție. De multe ori, în momentul creșterii independenței copilului, crește și nevoia de independență a părintelui. Și, discret, se produce o ruptură în relația părinte-copil.
Mulți dintre tinerii care au probleme cu drogurile spun că părinții nu aveau nici cea mai vagă idee despre ce faceau. Cei mai mulți părinți își dau seama că fiii/fiicele lor consumă droguri abia în momentul în care consecințele negative sunt foarte evidente. Ce putem face?
În primul rând, daca aveți un preadolescent sau adolescent, nu intrați în panică. Dacă aveți cunoștințe ale căror copii consumă droguri, nu înseamnă că toți o fac.
Comunicarea și menținerea legăturii afective, manifestarea constantă a interesului față de preocupările copilului sunt esențiale în prevenirea consumului de droguri.
De aceea e bine să urmărim comportamentul copilului îndeaproape, respectându-i însă intimitatea și spațiul personal."

Semne că ai un copil cu prieteni care consumă droguri

Iată câteva semne care te pot pune pe gânduri:

1. Istoric de consum de droguri. Un istoric familial de abuz de alcool sau de substanțe interzise reprezintă un posibil indicator al problemelor viitoare; copilul poate prelua comportamentele învățate în familie. Sunt de urmărit schimbările în personalitate și atitudine

2. Respect redus de sine. Un respect scăzut de sine poate face copilul vulnerabil la presiunea din partea semenilor și se poate alătura unui grup nefast. Din dorința de a se integra sau de a fi populari pot cădea pradă unor capcane. Urmărește-ți propriul copil dacă caută validare prin grupul de prieteni
3. Rebeliune. O persoană dependentă de droguri sau care consumă droguri poate manifesta o atitudine agresivă sau rebelă în fața figurilor autoritare. Acordă atenție deosebită acelor prieteni care par mereu împotriva sistemului, pot cauza probleme. În ceea ce privește manifestările de comportament, pot varia între confuzie și furie
4. Depresie. Consumul de droguri conduce adesea la depresie. Există atât motive fizice, cât și psihologice care explică această consecință. Substanțele chimice din creier pot cauza senzație de vină, de goliciune și de neajutorare.
5. Schimbare de personalitate. Fie dintr-un copil introvertit devine extrovertit, fie invers. Dacă observi această schimbare la un prieten cunoscut al copilului tău poate fi vorba despre consumul de droguri (în același timp poate fi un semn de maturizare și al schimbărilor prin care trece în mod natural persnalitatea sa).
6. Își cheltuie foarte rapid banii. Deși este dificil să afli acest lucru, un copil prea cheltuitor poate fi un copil care ascunde un viciu

semne ca ai un copil cu prieteni care consuma droguri
7. Multe referiri la droguri în social media. Pentru că accesul la social media este la fel de ușor și pentru părinți, dacă observi multe referiri la droguri în postările prietenilor copiilor tăi, sunt șanse mari să le fi încercat (uneori este doar dorința de a exagera/a epata)
8. Ajung mai interesați de școală. Este o idee preconcepută des întâlnită că acei copii care consumă droguri ajung să ia note proaste la școală. Există și droguri care conduc la o creștere în performanța academică; sunt copii care își doresc să fie lăudați de părinți și să se prezinte într-o lumină pozitivă
9. Aspect fizic. Schimbările în aspectul fizic sunt semne ușor de interpretat. Poți observa un nas permanent roșu sau care curge, ochi împietriți, tuse persistentă. De asemenea, sunt șanse mari să nu acorde atenția cuvenită igienei personale și să slăbească foarte mult.
10. Prietenii secrete. Un copil care folosește droguri va încerca să ascundă acest lucru cât mai mult posibil. Poate deveni refractor la conversații și interacțiuni. Iar când va fi confruntat, va nega. Sunt de asemenea șanse mari să petreacă tot mai puțin timp pe acasă, preferând locuri unde tinerii nu sunt în niciun fel supravegheați de un adult. Chiar dacă este important să îi acorzi dreptul la intimidate, atunci când suspectezi că au loc lucruri greșite este datoria ta să intervii.

"1. Dacă devine secretos în ceea ce privește prietenii lui, nu prea vorbește despre ei sau, dimpotrivă, laudă excesiv anumite persoane, poate controversate, și le susține punctul de vedere, ignorând orice contraargumente logice.
2. Dacă, întors de la o petrecere, hainele îi miros a fum de marijuana, înseamnă că a stat într-un loc unde s-a fumat .
3. Se arată interesat de emisiuni, blogguri sau canale video care prezintă argumente pro consum. Este posibil ca în anturajul lui să existe o persoană consumatoare de droguri care să încerce să-i arate efectele pozitive.
4. S-a întâmplat să găsiți în buzunarul de la pantaloni un pachet de țigări și o brichetă, poate chiar foi de țigară? Nu înseamnă neapărat că fumează. Poate le ascunde pentru un prieten.
5. Nu mai spune unde iese seara sau dă explicații vagi.
6. Minte des sau evită anumite întrebări.
7. Și-a schimbat grupul de prieteni, dar nu știți nimic despre ei.
8. Lipsește de la ore.

Rețineți însă: toate acestea sunt doar posibile semne că are un grup de prieteni nepotriviți. Important este să nu uitați să comunicați. " recomandă Carmen Oprea. 

La fel ca în orice problemă de sănătate, cu cât este identificată mai timpuriu, cu atât cresc șansele de vindecare. Urmărește semnele menționate pentru a lua măsurile preventive corespunzătoare. Obiceiurile care se dezvoltă în adolescență pot ajunge să se perpetueze în viața de adult. În final, nu uita că trebuie să îi permiți să experimenteze diverse lucruri și să învețe singur, dar de asemenea să afle ce înseamnă alegerile și consecințele. nu va ști de la bun început, așa că trebuie să îl îndrumi. Va experimenta cu siguranță o mulțime de trăiri și comportamente, iar în vreme ce unele vor fi benefice, altele trebuie să dispună de îndrumare.

Surse: www.smartrecovery.org; www.allprodad.com; https://drugfree.org

 

8 semne care îți arată că ai un copil stresat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copiii care fac asta noaptea sunt predispuși la droguri, spun specialiștii
  Copiii care fac asta noaptea sunt predispuși la droguri, spun specialiștii

  Un nou studiu care încearcă să combată una dintre cele mai răspândite probleme la nivel mondial:consumul de droguri, concluzionează faptul că micuții care fac acest lucru...

  Drew Barrymore: „Faptul că am fost dependentă de droguri în copilărie mă ajută să fiu o mamă bună acum”
  Drew Barrymore: „Faptul că am fost dependentă de droguri în copilărie mă ajută să fiu o mamă bună acum”

  Una dintre cele mai cunoscute actrițe americane a vorbit despre obstacolele peste care a trecut în copilărie și în adolescență și despre modul în care acestea au...

  14 semne că ai un copil care nu mănâncă suficientă carne
  14 semne că ai un copil care nu mănâncă suficientă carne

  Încă din momentul în care micuții noștri se vor familiariza cu alimentația solidă, trebuie să știm că va trebui să le introducem și carnea în meniu. Așa cum...

  7 Semne care îți spun că ai un copil cu probleme digestive
  7 Semne care îți spun că ai un copil cu probleme digestive

  Tulburările digestive pot surveni încă din primele zile de viață ale copilului și pot aduce, în unele cazuri, probleme deosebite. De aceea, este esențial să descifrezi...

  Cele 6 tipuri de prieteni de care părinții au nevoie pentru a supraviețui
  Cele 6 tipuri de prieteni de care părinții au nevoie pentru a supraviețui

  De-a lungul vieții ne împrietenim cu felurite persoane, pentru că răspund unor nevoi diferite ale sufletului nostru. Câteodată căutăm un sfat și ne adresăm prietenului...

  9 semne că ai un copil care are astenie de primăvară
  9 semne că ai un copil care are astenie de primăvară

  Astenia de primăvară ne poate afecta indiferent de vârsta pe care o avem. Parcurgând articolul de mai jos vom afla cum se manifestă aceasta în rândul copiilor,...

  Semne ale răcelii la copil care indică ceva mult mai grav - sfatul specialistului
  Semne ale răcelii la copil care indică ceva mult mai grav - sfatul specialistului

  Începând de toamna și până primăvara se întinde sezonul răcelilor sau, în termeni medicali, al infecțiilor respiratorii superioare. Există însă...

  © 2021 Qbebe