Și copiii cu autism au nevoie de prieteni! Cum îți poți ajuta micuțul să lege noi prietenii

Andreea Guică - Redactor

Din păcate, mulți copii și adolescenți care se află pe spectrul autismului se confruntă cu dificultăți în a-și face prieteni. Am pregătit un ghid ușor de urmat pentru toți părinții care vor să-i ajute pe copiii lor să-și formeze prietenii.

Prietenii sunt o binecuvântare. Sunt cei care ne ajută în momente grele, cei cu care râdem împreună și cei cu care vrem să împărțim totul. Pe scurt, prietenii ne fac viața mai bună.

Toți oamenii au nevoie de prieteni, inclusiv cei diagnosticați cu autism. Studiile arată că adolescenții și copiii care sunt diagnosticați cu autism au considerabil mai puține șanse să sufere de depresie și/sau anxietate dacă au măcar un prieten.

copii care stau in cerc

Uite cum poți să îl ajuți pe copilul tău să-și formeze relații de prietenie:

Învață-l ce este un prieten

Poate părea ciudat, însă pentru unii copii, conceptul de „prieten” poate fi unul greu de înțeles. Poți să-i spui, de pildă, că un prieten este cineva cu care petreci timp și îți face plăcere, cu care te joci sau te distrezi și foarte important, cineva care se poartă frumos cu tine.

Caută cât mai multe oportunități de socializare

Cu cât cel mic are mai multe oportunități să socializeze cu ceilalți, cu atât cresc șansele ca acesta să învețe să-și formeze noi relații.

Fie că mergeți la muzeu, în piață sau la film, este bine să îl obișnuiești pe copilul tău cu cât mai mutle contexte sociale.

Încurajează-l să-și găsească hobby-uri

Mulți copii cu autism au obiceiuri și preferințe foarte specifice. Unora le place să demonteze obiecte, altora să danseze, să cânte, sau să facă un anumit sport. Lista poate continua.

fetite care coloreaza

Observă ce îl pasionează pe copilul tău și transformă asta într-o oportunitate de a socializa. Spre exemplu, dacă îl pasionează dansul, poți să îl înscrii la cursul de dans, unde va cunoaște și alți copii și vor avea din start un lucru important în comun.

În același timp, unii copii au preferințe destul de restrictive și sunt reticenți în a încerca lucruri noi. Dacă acesta este cazul și la copilul tău, nu te descuraja și încearcă să îl expui la lucruri și hobby-uri noi, măcar din când în când.

Învață-l cum să comunice cu ceilalți

Copiii care au autism înțeleg latura socială complet diferit de cum o înțeleg copiii neurotipici. Spre exemplu, într-un context social aceștia s-ar putea să pară dezinteresați, sau agitați/anxioși. Tocmai de aceea, este important să îl ajuți, oferindu-i câteva repere de bază despre cum să comunice cu cei din jurul lui.

tata cu copil in brate

Iată câteva exemple:

 • Cum să inițieze o conversație (ex: Pot să mă așez lângă tine?);
 • Cum să primească și să ofere un compliment (un mod de a sparge gheața);
 • Cum să asculte și să nu îl întrerupă pe celălalt când vorbește;
 • Cum să pună întrebări, ca să afle lucruri despre interlocutor;
 • Cum să facă diferența dintre limbajul propriu și cel figurat (spre exemplu, atunci când cineva spune că „freacă menta” vrea să spună că nu face nimic);
 • Cum să înțeleagă și să folosească limbajul nonverbal (copiii care sunt pe spectru au dificultăți în a le citi emoțiile celorlalți, de aceea este important să exerseze cât mai mult).

Folosește-te de poze, cartonașe, scheme sau alți stimuli vizuali

Aproape toți copiii din spectrul autismului au nevoie de o structură clară, care să le arate pas cu pas ce și cum trebuie să facă. Spre exemplu, ca să știe ce au de făcut atunci când merg la baie, vor urmări fotografiile pentru fiecare pas: după ce mergi la baie, tragi apa, apoi te speli pe mâini și te usuci.

Te poți folosi de poze numerotate cu pașii de urmat atunci când cel mic trebuie să discute cu o persoană nouă. De pildă: saluți, dai mâna, spui cum te cheamă, schimb de dialog și așa mai departe.

Asta îl va ajuta să exerseze până ce va deveni un obicei și îl va scădea eventuala anxietate.

doi baieti pe holurile scolii

Ai răbdare

Da, răbdarea este necesară și în acest caz. Nu te aștepta ca cel mic să învețe toate abilitățile sociale sau să-și facă prieteni peste noapte. Ca în multe alte contexte ale vieții, este nevoie de perseverare. Vor exista zile mai bune și mai puțin bune. Nu te descuraja și încearcă mereu și învață-l același lucru și pe copilul tău.

Fii relaxat/ă

Dacă părintele este stresat sau anxios înainte ca cel mic să se întâlnească cu un prieten nou, cu siguranță copilul va prelua din starea lui și va înțelege că formarea unei relații de prietenie implică muncă grea și stres.

Te încurajăm în schimb să te comporți cât mai natural și să nu te aștepți să iasă totul perfect. Observă. Corectează un anumit comportament doar dacă este neadecvat (spre exemplu copilul tău îl trage pe celălalt copil de păr). Altfel, poți să discuți cu cel mic după ce interacțiunea s-a încheiat, pentru a îl învăța ce să facă mai bine data viitoare.

Sperăm că ți-au fost utile sfaturile noastre. Dacă da, distribuie articolul și altor persoane care crezi că ar beneficia de pe urma lui.

 

Surse foto: www.pexels.com 

Surse articol: https://www.autismparentingmagazine.com/excellent-ways-to-help-asd-child-make-friends/ https://www.marcus.org/autism-resources/autism-tips-and-resources/helping-kids-with-autism-make-friends https://kidshealth.org/en/teens/making-friends.html#catbody-image 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Specialiștii trag un semnal de alarmă: sărbătorile pot fi foarte stresante pentru copiii cu autism
  Specialiștii trag un semnal de alarmă: sărbătorile pot fi foarte stresante pentru copiii cu autism

  Agitația care vine odată cu sărbătorile de iarnă poate fi stresantă pentru oricare dintre noi. Copiii cu autism sunt considerabil mai stresați în această perioadă. Ce pot face...

  Antibiotice prescrise la copii, pentru gât! Cum îți pot afecta micuțul
  Antibiotice prescrise la copii, pentru gât! Cum îți pot afecta micuțul

  Antibioticele sunt prescrise la copii pentru gât numai atunci când este vorba de infecție cu o bacterie, și nu cu un virus. Este important să diferențiem aceste două tipuri...

  Micuțul tău a rămas cu tuse după răceală? Ce poți face pentru a-i reda starea de bine
  Micuțul tău a rămas cu tuse după răceală? Ce poți face pentru a-i reda starea de bine

  Un copil sănătos, care este la școală, se poate confrunta, pe parcursul unui an, chiar și cu 8 episoade de infecții respiratorii. Printre acestea se regăsesc mai ales răcelile și,...

  Cum mi-am dat seama că fiul meu are autism
  Cum mi-am dat seama că fiul meu are autism

  Deși au fost tot mai studiate în ultimele decenii, până cum oamenii de știință nu pot afirma cu precizie care ar putea fi cauzele tulburărilor de spectru autist. În...

  Suspectezi că micuțul tău are amigdalită? Iată cele mai comune simptome și ce poți face pentru acesta
  Suspectezi că micuțul tău are amigdalită? Iată cele mai comune simptome și ce poți face pentru acesta

  Amigdalele reprezintă mase de țesut cu formă ovală, aflate în spatele gâtului. Ele acționează precum un filtru, blocând pătrunderea germenilor pe căile...

  Laringita la copii și bebeluși. Află cele mai comune simptome și ce poți face pentru micuțul tău
  Laringita la copii și bebeluși. Află cele mai comune simptome și ce poți face pentru micuțul tău

  Laringita survine când laringele sau corzile vocale se inflamează din cauza unei infecții, a unei iritații sau ca urmare a suprasolicitării. În cazul copiilor, laringita este...

  Autismul, diagnosticat prin obiceiurile din copilărie. Cum arată, de fapt, viața unui copil cu autism
  Autismul, diagnosticat prin obiceiurile din copilărie. Cum arată, de fapt, viața unui copil cu autism

  Cum e să trăiești într-o lume complet diferită de lumea celor din jur, pe care nu o poate înțelege cu adevărat nimeni? Mai mult, cum e să nu ai idee de ce ești așa de...

  © 2023 Qbebe