Și copiii cu autism au nevoie de prieteni! Cum îți poți ajuta micuțul să lege noi prietenii

Și copiii cu autism au nevoie de prieteni! Cum îți poți ajuta micuțul să lege noi prietenii

Andreea Guica - Redactor

Din păcate, mulți copii și adolescenți care se află pe spectrul autismului se confruntă cu dificultăți în a-și face prieteni. Am pregătit un ghid ușor de urmat pentru toți părinții care vor să-i ajute pe copiii lor să-și formeze prietenii.

Prietenii sunt o binecuvântare. Sunt cei care ne ajută în momente grele, cei cu care râdem împreună și cei cu care vrem să împărțim totul. Pe scurt, prietenii ne fac viața mai bună.

Toți oamenii au nevoie de prieteni, inclusiv cei diagnosticați cu autism. Studiile arată că adolescenții și copiii care sunt diagnosticați cu autism au considerabil mai puține șanse să sufere de depresie și/sau anxietate dacă au măcar un prieten.

copii care stau in cerc

Uite cum poți să îl ajuți pe copilul tău să-și formeze relații de prietenie:

Învață-l ce este un prieten

Poate părea ciudat, însă pentru unii copii, conceptul de „prieten” poate fi unul greu de înțeles. Poți să-i spui, de pildă, că un prieten este cineva cu care petreci timp și îți face plăcere, cu care te joci sau te distrezi și foarte important, cineva care se poartă frumos cu tine.

Caută cât mai multe oportunități de socializare

Cu cât cel mic are mai multe oportunități să socializeze cu ceilalți, cu atât cresc șansele ca acesta să învețe să-și formeze noi relații.

Fie că mergeți la muzeu, în piață sau la film, este bine să îl obișnuiești pe copilul tău cu cât mai mutle contexte sociale.

Încurajează-l să-și găsească hobby-uri

Mulți copii cu autism au obiceiuri și preferințe foarte specifice. Unora le place să demonteze obiecte, altora să danseze, să cânte, sau să facă un anumit sport. Lista poate continua.

fetite care coloreaza

Observă ce îl pasionează pe copilul tău și transformă asta într-o oportunitate de a socializa. Spre exemplu, dacă îl pasionează dansul, poți să îl înscrii la cursul de dans, unde va cunoaște și alți copii și vor avea din start un lucru important în comun.

În același timp, unii copii au preferințe destul de restrictive și sunt reticenți în a încerca lucruri noi. Dacă acesta este cazul și la copilul tău, nu te descuraja și încearcă să îl expui la lucruri și hobby-uri noi, măcar din când în când.

Învață-l cum să comunice cu ceilalți

Copiii care au autism înțeleg latura socială complet diferit de cum o înțeleg copiii neurotipici. Spre exemplu, într-un context social aceștia s-ar putea să pară dezinteresați, sau agitați/anxioși. Tocmai de aceea, este important să îl ajuți, oferindu-i câteva repere de bază despre cum să comunice cu cei din jurul lui.

tata cu copil in brate

Iată câteva exemple:

  • Cum să inițieze o conversație (ex: Pot să mă așez lângă tine?);
  • Cum să primească și să ofere un compliment (un mod de a sparge gheața);
  • Cum să asculte și să nu îl întrerupă pe celălalt când vorbește;
  • Cum să pună întrebări, ca să afle lucruri despre interlocutor;
  • Cum să facă diferența dintre limbajul propriu și cel figurat (spre exemplu, atunci când cineva spune că „freacă menta” vrea să spună că nu face nimic);
  • Cum să înțeleagă și să folosească limbajul nonverbal (copiii care sunt pe spectru au dificultăți în a le citi emoțiile celorlalți, de aceea este important să exerseze cât mai mult).

Folosește-te de poze, cartonașe, scheme sau alți stimuli vizuali

Aproape toți copiii din spectrul autismului au nevoie de o structură clară, care să le arate pas cu pas ce și cum trebuie să facă. Spre exemplu, ca să știe ce au de făcut atunci când merg la baie, vor urmări fotografiile pentru fiecare pas: după ce mergi la baie, tragi apa, apoi te speli pe mâini și te usuci.

Te poți folosi de poze numerotate cu pașii de urmat atunci când cel mic trebuie să discute cu o persoană nouă. De pildă: saluți, dai mâna, spui cum te cheamă, schimb de dialog și așa mai departe.

Asta îl va ajuta să exerseze până ce va deveni un obicei și îl va scădea eventuala anxietate.

doi baieti pe holurile scolii

Ai răbdare

Da, răbdarea este necesară și în acest caz. Nu te aștepta ca cel mic să învețe toate abilitățile sociale sau să-și facă prieteni peste noapte. Ca în multe alte contexte ale vieții, este nevoie de perseverare. Vor exista zile mai bune și mai puțin bune. Nu te descuraja și încearcă mereu și învață-l același lucru și pe copilul tău.

Fii relaxat/ă

Dacă părintele este stresat sau anxios înainte ca cel mic să se întâlnească cu un prieten nou, cu siguranță copilul va prelua din starea lui și va înțelege că formarea unei relații de prietenie implică muncă grea și stres.

Te încurajăm în schimb să te comporți cât mai natural și să nu te aștepți să iasă totul perfect. Observă. Corectează un anumit comportament doar dacă este neadecvat (spre exemplu copilul tău îl trage pe celălalt copil de păr). Altfel, poți să discuți cu cel mic după ce interacțiunea s-a încheiat, pentru a îl învăța ce să facă mai bine data viitoare.

Sperăm că ți-au fost utile sfaturile noastre. Dacă da, distribuie articolul și altor persoane care crezi că ar beneficia de pe urma lui.

 

Surse foto: www.pexels.com 

Surse articol: https://www.autismparentingmagazine.com/excellent-ways-to-help-asd-child-make-friends/ https://www.marcus.org/autism-resources/autism-tips-and-resources/helping-kids-with-autism-make-friends https://kidshealth.org/en/teens/making-friends.html#catbody-image 

Articolul urmator
Rugăciunea Sfintei Rita: de ce este bine să o rostim și cum ne ajută copiii
Rugăciunea Sfintei Rita: de ce este bine să o rostim și cum ne ajută copiii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Povestea fascinantă a Yasminei, psihologul cu sindrom Down din Constanța care ajută copiii cu autism
    Povestea fascinantă a Yasminei, psihologul cu sindrom Down din Constanța care ajută copiii cu autism

    Yasmin Ismail face parte dintre copiii cu Sindrom Down care au reușit să termine o facultate și să aibă un loc de muncă. Astfel, ea a absolvit „Facultatea de Psihologie”...

    Ștefănel are doar 3 ani, dar nevoie de 2.1 milioane de dolari să se facă bine. Cum poți ajuta și tu
    Ștefănel are doar 3 ani, dar nevoie de 2.1 milioane de dolari să se facă bine. Cum poți ajuta și tu

    Ștefănel a pornit în căutarea eroilor care să îl poarte pe brațe spre 2.1 milioane dolari. Are nevoie de acești bani pentru a învinge boala SMA1 care îi...

    Cum îți poți ajuta preșcolarul să-și îmbunătățească scrisul de mână acasă
    Cum îți poți ajuta preșcolarul să-și îmbunătățească scrisul de mână acasă

    Deprinderea scrisului de mână reprezintă o abilitate complexă, care se dezvoltă treptat. Pentru a reuși să scrie de mână, copilul are nevoie să îmbine abilitățile...

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta
    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta

    Ce părinte nu-și dorește să crească un copil fericit și bine adaptat societății în care trăiește? Facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe micuții noștri...

    Cum îi spui copilului că are autism?
    Cum îi spui copilului că are autism?

    Autismul este o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită în rândul copiilor, iar membrii familiilor sunt în dilemă: a spune sau a nu spune copilului...

    12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!
    12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!

    Lumea noastra pare sa fie din ce in ce mai obsedata de bani. Si, in timp ce se incearca intelegerea aceastei mentalitati, devine greu de acceptat. Da, banii sunt necesari pentru...

    © 2024 Qbebe