9 semne de la neurolog că un copil se uită prea mult la televizor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Televizorul a devenit o parte integrantă din timpul liber pe care îl petrecem, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Deși există programe educative dovedite a ajuta dezvoltarea copiilor, atunci când acest obicei devine excesiv, pot apărea probleme. Iată semnele pe care trebuie să le urmărești în acest sens explicate de specialist, alături de sfaturi pentru a interveni în mod responsabil.

Toți părinții se îngrijorează cu privire la impactul pe care îl are timpul petrecut în fața televizorului asupra creierului în dezvoltare al copilului. Televizoarele sunt accesibile pretutindeni, în orice moment. Conform studiilor, există și beneficii pentru copiii de vârstă mică, respectiv cei între 3-5 ani pot fi ajutați în dezvoltarea educațională și emoțională când urmăresc programe de calitate, adecvate înțelegerii lor. Dar ce este prea mult strică. Iată semnele care îți arată că ai un copil care se uită prea mult la televizor:

1. Probleme cu somnul

Deși poți considera că privitul la televizor înainte de culcare ajută la un somn odihnitor, în realitate efectul este exact opus. Astfel, copilului tău îi va lua mai mult timp să adoarmă dacă se uită la tv cu o oră și jumătate înainte de culcare, conform unui studiu realizat de Universitatea din Auckland. Lumina și activitatea pot să suprastimuleze creierul său, îngreunând procesul de adormire.

2. Întârzieri în vorbire

Un studiu realizat în anul 2015 a concluzionat că acei copii în vârstă de 2 ani care se uită la televizor mai mult de 2 ore pe zi se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta întârzieri în dezvoltarea vorbirii. Ecranul nu reprezintă un substitut pentru conversațiile reale.

3. Comportament agresiv

Dacă observi că micuțul tău manifestă dintr-o dată un comportament extrem de agresiv, este posibil ca televizorul să fie de vină. Un studiu din 2007 a demonstrat că acei copii cu vârsta 21-33 luni care au fost expuși intens la dispozitive media prezintă o tendință de comportament agresiv și opozițional.

4. Nu pot fi atenți

Într-adevăr, copiii nu sunt înzestrați cu atenție de lungă durată, însă televizorul acționează într-un mod negativ. Conform unui studiu din 2008, chiar dacă aud în fundal un zgomot de televizor pot să fie deranjați în joacă și în abilitatea de concentrare.

5. Prezintă un control scăzut al impulsurilor

Când copiii interacționează activ cu alte persoane sau sunt implicați în joacă imaginativă, creierele lor se dezvoltă și învață regulile sociale. Însă atunci când petrece un timp îndelungat în fața televizorului, nu va avea ocazia să cunoască lumea înconjurătoare și nu se va putea autoregla corespunzător.

6. Nu sunt activi fizic

Acei copii care se uită la televizor mai mult de 2 ore pe zi au șanse mai mari de a avea un grad redus de activitate fizică, importantă în procesul lor de creștere și dezvoltare armonioasă.

un copil se uita prea mult la televizor

7. Răspunde obrazic

Acest semn poate apărea ca urmare a faptului că anumite programe și emisiuni încurajează comportamentul nepotrivit al copiilor. Ei se află în procesul de învățare al comportamentelor acceptabile și pot considera că dacă eroii lor au voie să se poate într-un anume fel, este permis și în cazul lor.

8. Prezintă un grad ridicat de anxietate

Un alt efect al emisiunilor tv nepotrivite, care pot să aibă un impact puternic asupra copiilor. Asociația Psihologică Americană explică faptul unele emisiuni pot să tranmite copiilor o teamă exagerată de victimizare, chiar dacă acțiunile prezentate par realmente nevinovate.

9. Cere diverse lucruri

În urma expunerii la o cantitate mare de reclame strecurate în programele tv vizionate, copiii vor dori la rândul lor produsele respective. Copiii mai mici de 6 ani nu pot înțelege diferența dintre o emisiune tv și o reclamă; durează până reușesc să perceapă corespunzător mesajele pe care le transmite media.

un copil se uita prea mult la televizor

Doamna prof. dr. Cristina Motoescu, medic neurolog pediatru în cadrul Spitalului Al Obregia completează:

"Semnele care pot indica părinților faptul că un copil a petrecut mult timp în fața televizorului pot fi: iritabilitate, scăderea preocupărilor de a se juca cu ceilalți copii, scăderea calității interrelaționale. Poate deveni neatent și chiar violent. 

În ultima perioadă s-au efectuat numeroase studii privind influența dispozitivelor electronice asupra sistemului nervos. S-a constatat că acestea au un impact asupra cortexului cerebral, în special asupra lobului frontal, precum și a cortexului prefrontral. Această zonă este responsabilă de procesele cognitive superioare. O altă zonă afectată este amigdala, care suferă o atrofie progresivă dacă copilul se joacă pe calculator. Cu cât timpul și expunerea este de lungă durată, cu atât procesul este mai sever.
Cortexul prefrontal, aria frontopolară, girusul frontal inferior sunt implicate în dezvoltarea inteligenței, precum și a inteligenței verbale.
Vizionarea TV, jocul pe calculator sunt asociate direct sau indirect cu dezoltarea neurocognitivă a copiilor.
De asemenea, s-au efectuat studii privind corelația dintre durata privirii la TV, modificările psihologice și vârsta copilului. S-a stabilit că există corelație între timpul expunerii și afectarea cerebrală. Cu cât vârsta este mai mică, cu atât procesele cerebrale afectate sunt mai severe."

Televizorul în familie - sfaturi pentru părinți responsabili

Academia Americană a Pediatrilor recomandă ca părinții să stabilească limite clare cu privire la utilizarea televizorului în familie; până la 18 luni copilul nu ar trebui să se uite la televizor deloc. Începe prin a impune o durată de timp permisă, dar și locul și momentul când este acceptabil televizorul; este de ajutor să aveți o discuție în acest sens în familie. Nu este indicată păstrarea televizorului în dormitor, vizionarea în timpul mesei sau cu o oră înainte de culcare. Dacă este posibil, amplasează televizorul într-un loc unde nu este tentant. Optează pentru programe de calitate, cerând părerea copiilor; conținutul sexual sau abuzul de substanțe și violența trebuie interzise. Vizionați emisiunile împreună și discutați-le, explicând copilului ce vede pe ecran. Nu în ultimul rând, încearcă să fii un model și la rândul tău evită să te uiți prea mult la televizor.

"Nu trebuie excluse aceste mijloace mass-media din viața copilului, ci doar efectuate cu masură. Scenele violente, limbajul agresiv în cadrul desenelor șsi a jocurilor TV pot fi însușite de către copil determinând diferite tulburări de comportament. Această agresiune verbală și psihologică nu face altceva decât să influențeze negativ comportamentul și personalitatea copilului, îl face să fie și el mai agresiv, să utilizeze uneori un limbaj neadecvat fără ca el măcar să realizeze acest lucru.
Trebuie să existe un acord comun, între părinți și copii în alegerea programelor TV și a jocurilor pe calculator educative"
, concluzionează doamna doctor Cristina Motoescu. 

Citește și: Copilul meu si televizorul: Cum ii afecteaza creierul si dezvoltarea 

Surse: www.romper.com; www.babycenter.com; https://kidshealth.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Delia a recunoscut de ce nu face copii: ”Sunt prea tânără și prea bătrână ca să am un copil. Aș crea încă o problemă Universului”
  Delia a recunoscut de ce nu face copii: ”Sunt prea tânără și prea bătrână ca să am un copil. Aș crea încă o problemă Universului”

  Delia este o cântăreață extrem de apreciată, însă mulți dintre fanii ei sunt extrem de preocupați și cu privire la aspectele ce țin de viața personală, în...

  4 zodii care vorbesc prea mult
  4 zodii care vorbesc prea mult

  A fi vorbăreț nu este un defect. De fapt, este grozav să ai talentul de a vorbi cu oricine despre orice, pentru că, procedând astfel, dai impresia că ești prietenos și sociabil....

  4 zodii mult prea permisive. Nu impun limite și riscă să fie rănite
  4 zodii mult prea permisive. Nu impun limite și riscă să fie rănite

  Să stabilești anumite limite este binevenit atât pentru tine, cât și pentru cei din preajma ta. Nu fac excepție nici relațiile romantice, impunerea unor limite...

  Fiica mea s-a plâns întotdeauna că sunt mult prea protectivă. A rămas mamă singură de gemeni un an mai târziu
  Fiica mea s-a plâns întotdeauna că sunt mult prea protectivă. A rămas mamă singură de gemeni un an mai târziu

  Relația mamă-fiică poate fi una complicată, în special atunci când fiica este adolescentă. După ce a rămas văduvă, o mamă de peste hotare încearcă să-și...

  Mihai Craiu despre cum trebuie protejați copiii pe plajă. „Copiii nu trebuie să stea prea mult în apă sărată. Se pot deshidrata!”
  Mihai Craiu despre cum trebuie protejați copiii pe plajă. „Copiii nu trebuie să stea prea mult în apă sărată. Se pot deshidrata!”

  Atunci când plecăm la mare cu cei mici, de multe ori socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Deși visăm la o vacanță fără peripeții, se...

  I-am spus surorii mele că este prea săracă pentru a face un copil
  I-am spus surorii mele că este prea săracă pentru a face un copil

  Dorința de a avea copii poate fi atât de mare încât, chiar dacă nu ți-ai permite la un moment dat un tratament de fertilizare in vitro, ai fi gata să ceri fără...

  Am 30 de ani, un copil și încă locuiesc cu mama. Și nu am de gând să mă mut prea curând
  Am 30 de ani, un copil și încă locuiesc cu mama. Și nu am de gând să mă mut prea curând

  Maggie are 30 de ani, este mama unei fetițe de aproape 1 an și are o carieră care o împlinește atât sufletește, cât și financiar. Până aici nimic ieșit din...

  Un copil a ajuns de urgență la spital, cu pielea galbenă, după ce a mâncat prea multe portocale. Ce diagnostic a primit
  Un copil a ajuns de urgență la spital, cu pielea galbenă, după ce a mâncat prea multe portocale. Ce diagnostic a primit

  Portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C şi antioxidanţi cu rol în menţinerea sănătăţii. Contribuie la întărirea sistemului imunitar, previn constiparea,...

  © 2023 Qbebe