Cele 13 stadii de parenting de care mulți experți uită să vă avertizeze

Cele 13 stadii de parenting de care mulți experți uită să vă avertizeze

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să fii părinte reprezintă o adevărată aventură, din numeroase puncte de vedere. Fie că ești mama unui bebeluș, fie că ai acasă un „poznaș” la grădiniță sau în clasele primare ori un adolescent care vrea să fie tot mai independent, mereu ești pusă în situații noi, pentru care nu te simți deloc pregătită. Ca să încerci să-ți ușurezi viața, te documentezi adesea de la experții în parenting, însă tot nu reușești să „acoperi” tot ce ai avea nevoie să știi. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos, poți descoperi care sunt stadiile de parenting în care, pe de o parte, te lovești de obstacole neașteptate și, în care, pe de altă parte, poți trăi bucurii enorme. 

Trebuie mereu să faci încercări pentru a găsi cea mai bună soluție

Încă din primele zile de viață ale copilului tău, până când acesta devine adolescent, ești pusă neîncetat în situația de a găsi mai multe soluții de rezolvare a problemelor. Eforturile tale nu se opresc aici întrucât, odată ce ai la dispozițiile soluțiile respective, este necesar să vezi care se pretează cel mai bine contextului în care te afli. 

cuplu fericit distrandu-se pe canapea alaturi de copiii lor

Spre exemplu, vei fi nevoită să testezi mai multe tipuri de scutece pentru a vedea care sunt cele mai bune pentru copilul tău. După ce ai depășit această „etapă”, urmează perioada de familiarizare cu olița. Deși primești numeroase sfaturi, doar tu îți cunoști cel mai bine copilul și îți poți da seama cum poți proceda pentru ca o asemenea tranziție să fie cât mai lină. 

Ținând seama de aceste aspecte, în orice stadiu de parenting nu trebuie să îți fie teamă să faci schimbările pe care le consideri binevenite. Acest demers este benefic atât pentru copilul tău, cât și pentru tine. 

Ai senzația că ai eșuat în toate

Indiferent cât de mult te-ai pregăti pentru ceea ce îți aduce viața de părinte, tot nu reușești să deții întotdeauna controlul care să-ți permită să gestionezi lucrurile așa cum ți-ai dori. Nu ești singura aflată într-o asemenea situație, numeroși părinți fiind adesea deznădăjduiți, îngrijorați, speriați și întrebându-se cu ce au greșit. 

În special mamele sunt cele care ajung adesea să fie copleșite de sentimentul de culpabilitate și să se îndoiască de capacitatea lor de a le oferi tot ceea ce este mai bun. În general, frământările unui părinte sunt legate de:

  • Faptul că nu faci suficient sau, dimpotrivă, faptul că ai exagerat;
  • Faptul că nu știi ce să mai faci mai departe;
  • Faptul că ți-ai dori ca fiul/fiica ta să fie altfel decât sunt;
  • Faptul că nu reușești să iei decizii radicale la timp;
  • Faptul că orice ai face nu se vede;
  • Faptul că lucrurile merg din ce în ce mai rău;
  • Faptul că alți părinți s-ar descurca mai bine decât tine într-o anumită situație etc.

Pentru a nu te lăsa dominată de asemenea gânduri, gândește-te că ai făcut tot ce ai putut într-un anumit moment și că poți învăța din greșelile din trecut pentru a deveni mai bună pe viitor. 

Nu îți poți face planuri

Poți avea o asemenea senzație în special în primii ani de viață ai copilului tău. Chiar dacă reușești să te organizezi și să faci planuri, pot interveni schimbări la care nici nu te-ai gândi, care dau totul peste cap. Să faci față acestei etape este cu atât mai dificil cu cât realizezi că înainte să devii părinte puteai să-ți planifici totul.

Ca să reușești să te „împaci” mai ușor cu ideea că trebuie să renunți la o bună parte din anumite planuri, adoptă tehnica „pașilor mărunți”. Fixează-ți obiective cât mai realiste, pe care să le realizezi pas cu pas. Pe măsură ce reușești, ia în calcul să te orientezi către altele. 

Tantrumurile fac parte dintr-o perioadă foarte dificilă

Auzi vorbindu-se despre ele încă de dinainte ca micuțul tău să treacă printr-un tantrum. Deși te documentezi referitor la cum este mai bine să procedezi, tot îți va fi greu să faci față anumitor situații. Reține faptul că tantrumurile apar pe fondul acumulării de frustrare, de mânie, pe care copilul încă nu este capabil să le exprime verbal. În plus, dacă îi este foame, sete, dacă este bolnav, obosit sau dacă trebuie să treacă printr-o tranziție, nu este exclus să aibă un tantrum. 

baietel in pijama care are un tantrum in pat, iar mama lui incearca sa-l calmeze

Cel mai bine este să-ți păstrezi calmul când copilul se află în mijlocul unei crize emoționale. Dacă te enervezi și începi să ridici tonul, poți agrava situația mai mult decât crezi. 

În același timp, în stadiul de parenting marcat de tantrumurile copilului este indicat să te străduiești să-i distragi atenția. Spre exemplu, schimbarea locului, o carte care să-l atragă sau pur și simplu o propunere care să-i stârnească interesul pot fi de folos. 

În cazul în care, în timpul unui tantrum, copilul lovește, împinge pe cineva sau o ia la fugă, pune capăt acestor gesturi luându-l în brațe până când începe să se calmeze. Când se liniștește, amintește-i câteva reguli și impune-i limite. 

Vei ajunge să cânți și să dansezi mai mult ca niciodată

Înainte să devii mamă, nu te-ai gândit că adesea vei cânta sau vei dansa alături de copilul tău. Pentru a-l stimula să se antreneze într-o anumită activitate, pentru a învăța lucruri noi sau pentru a-i distrage atenția, este necesar să te implici și în asemenea activități. De pildă, când îi faci baie, când îi pregătești masa ori înainte de culcare, te poți regăsi de multe ori în situația de a cânta sau de a dansa. Uneori, nu este exclus să faci anumite ajustări, spre exemplu să introduci numele copilului tău într-un cântecel, pentru a-i stârni interesul sau pentru a-l calma. 

O să suferi alături de copilul tău când acesta este trist din cauza unor prieteni ai săi

Dacă sesizezi că micuțul tău vine de la grădiniță/de la școală supărat, că nu are chef să mănânce și că tinde să se retragă în camera lui, gândește-te că poate fi vina unor așa-ziși „prieteni”. Primul pas pe care trebuie să-l faci este să stai de vorbă cu el pentru a încerca să afli ce s-a întâmplat.Ca să-l stimulezi în acest sens, poți să-i povestești o experiență a ta, din copilărie, legată de prietenie. În plus, poți să-i citești o poveste în care să apară prieteni. Dacă tot nu vorbește, ai răbdare și lasă-l să vină el spre tine.

În situația în care crezi că anumiți prieteni îl pun în pericol, spre exemplu, dacă se implică în activități riscante, stai cât mai repede de vorbă cu copilul. De pildă, îl poți întreba: „Crezi că este bine să sari de pe tobogan? Te poți răni”. Procedând astfel, îl înveți să ia propriile decizii și să țină seama și de consecințele acțiunilor sale.

Nu în ultimul rând, este esențial să-ți asculți cu atenție copilul ori de câte ori vine la tine și îți povestește ceva legat de prietenii săi. Nu îl întrerupe, nu îl critica și încercați, împreună, să găsiți cele mai bune soluții pentru a rezolva o problemă. 

Copilul va ajunge în etapa în care nu va mai crede tot ceea ce îi spui

Anii în care copilul crede în Moș Crăciun, în Iepurașul de Paște sau în Zâna Măseluță sunt minunați. Cu toate acestea, vine și momentul în care nu va mai pune baza pe tot ce i-ai spune tu, în ciuda eforturilor tale. Atunci, deși te străduiești, vei fi tristă, nostalgică și îți vei da seama că nu ai făcut tot ce ai putut pentru a te bucura mai mult de primii ani de copilărie ai copilului. 

Poți să ajungi să te împaci mai ușor cu ideea că ai deja un copil mare dacă reușești să creezi noi tradiții de care să te bucuri alături de el. 

În perioadele cele mai ocupate, nu o să-ți mai pese prea mult cum arăți

Nopțile nedormite, numeroasele sarcini de acasă și cele de la serviciu, schimbările radicale de program, toate acestea își vor spune cuvântul și este firesc să ai perioade în care să te simți epuizată. Din acest motiv, nu este de mirare că nu o să-ți mai pese cum arăți. 

Pentru a depăși aceste perioade, nu uita că sunt trecătoare și că nu greșești cu nimic dacă apelezi, când simți nevoia, și la sprijinul celor din jur, fie că este vorba despre familie, fie că este vorba despre prieteni apropiați. 

Ai senzația că nu îți mai recunoști copilul

Să trăiești un asemenea sentiment face parte dintre numeroasele experiențe pe care le poți trăi într-un stadiu dificil al vieții de părinte. De pildă, sesizezi cum copilul tău nu mai este la fel de politicos după o zi petrecută la grădiniță sau la școală. De asemenea, începe să utilizeze cuvinte care îți displac și nu realizează acest demers doar acasă, ci și în diverse contexte sociale.

Când copilul este în perioada pubertății, îți este greu să-l recunoști întrucât devine mai singuratic, te respinge adesea, are fluctuații ale dispoziției și vrea să-și petreacă timpul numai cu prietenii săi. Mai mult decât atât, nu îl mai „prinzi” pentru o îmbrățișare sau pentru o mângâiere înainte de culcare.

Oricât ți-ar fi de greu, nu încerca să-i spui că este influențat/manipulat de prietenii săi sau să-i pui „etichete” pentru a nu-l face să se înstrăineze mai mult de tine și pentru a-i crea impresia că a eșuat. Nu ezita să-i atragi atenția când spune sau face un lucru inacceptabil și să-i explici faptul că în cercul său de prieteni se poate comporta într-un fel, însă acasă trebuie să țină seama de anumite reguli. Totodată, oferă-i sprijinul tău necondiționat și îndeamnă-l să stea de vorbă cu tine ori de câte ori simte nevoia. 

Nu mai apuci să-ți vezi copilul, deși locuiți în aceeași casă

Așteaptă-te la o asemenea situație când copilul tău devine adolescent. În această perioadă, chiar dacă rămâne acasă, preferă să se închidă în camera lui singur sau alături de câțiva prieteni. În plus, se poate obișnui să se trezească dimineața foarte târziu, iar tu să fii deja plecată atunci. Mai mult decât atât, dacă este implicat în numeroase activități curriculare, nu este exclus să nu apuci să-l vezi în anumite zile. Situația aceasta poate persista întrucât copilul se obișnuiește să-și facă singur programul și nu îl deranjează că dispune de mult spațiu personal. 

adolescent cu ochelari, care sta pe canapea si se joaca un joc video

Îți pierzi anumiți prieteni, însă poți câștiga alții

Pe de o parte, odată ce ai copii, nu o să mai ai în preajmă persoane care făceau parte din cercul tău prieteni. Fie pentru că nu mai dispui de timp pentru a pleca de acasă ori de câte ori prietenii tăi se reunesc, fie că o parte din ei nu agreează copiii și nici ideea de a se implica în activități alături de aceștia, nu ar trebui să fii surprinsă dacă numărul prietenilor tăi începe să scadă.

Pe de altă parte, poți avea parte de noi prieteni, care sunt și ei părinți. Împărtășind interese și preocupări comune, vă este mai la îndemână să vă întâlniți. În plus, relațiile dintre voi pot deveni mai strânse când copiii voștri se împrietenesc unii cu alții. 

Pentru prietenii care nu-mi mai răspund la mesaje de când am devenit părinte...

Te poți confrunta cu sentimentul de vină odată ce îi dăruiești copilului tău frați sau surori

Când te hotărăști să ai mai mult de un copil, nu conștientizezi faptul că, la un moment dat, vei fi în stadiul de parenting în care te vei confrunta cu sentimentul de culpabilitate pentru că ți-ai lărgit familia. De cele mai multe ori, acest sentiment derivă din faptul că nu mai petreci la fel de mult timp cu copilul mai mare/copiii mai mari. 

Lucrurile devin mai complicate când copilul mai mare o să ajungă să-ți reproșeze că nu mai stă destul cu tine, că nu îl mai ajuți la fel de mult ca odinioară sau că, în anumite cazuri, ajungi să ratezi anumite evenimente de la școală sau care țin de activitățile sale extracurriculare. 

Chiar dacă nu o să auzi de la copil astfel de reproșuri, tot te poți simți vinovată. De altfel, orice shimbare din viața copilului tău te va face să te confrunți cu nostalgie, cu tristețe. Ca să treci peste asemenea situații, străduiește-te să creezi noi rutine, în care să-ți implici toți copiii. 

Mereu vei avea ceva de învățat de la copilul tău

Pe cât de multe lucruri îl poți învăța pe micuțul tău, pe atât de multe poți și tu să înveți de la el. Tot ce ai de făcut este să-ți deschizi inima, să fii atentă, să încerci să petreceți cât mai mult timp de calitate împreună.

Printre cele mai valoroase lucruri pe care le poți învăța de la copilul tău se regăsesc:

  • Să te entuziasmezi mai mult;
  • Să te bucuri de prezent;
  • Să nu îți fie teamă de lucrurile noi;
  • Să te distrezi;
  • Să fii mai curioasă;
  • Să fii sinceră;
  • Să ai curajul să pui întrebări;
  • Să nu îți faci griji despre ceea ce spun/ceea ce cred ceilalți despre tine;
  • Să apreciezi oamenii din jurul tău așa cum sunt, fără să îți dorești să-i schimbi.

 

Surse foto: Image by Drazen Zigic on Freepik, pexels.com

Surse articol: exploringyourmind.com, mayoclinic.org, motherforlife.com, powerofpositivity.com, psychologytoday.com, raising-independent-kids.com, raisingchildren.net.au

Articolul urmator
„Mi-am surprins copilul de șapte ani că se uita la pornografie”- ce este de făcut într-o astfel de situație?
„Mi-am surprins copilul de șapte ani că se uita la pornografie”- ce este de făcut într-o astfel de situație?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai bune exerciții pentru picioare livrate de experți
    Cele mai bune exerciții pentru picioare livrate de experți

    Să ai picioare puternice nu te ajută doar să ai performanțe mai bune în sala de sport sau pe terenul de fotbal, ci îți pot aduce multe avantaje și în viața de zi cu...

    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți
    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți

    O mamă a devenit populară pe TikTok după ce a postat un videoclip în care dezvăluie regulile de parenting după care se ghidează când vine vorba de copilul său. Ea spune...

    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting
    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting

    Atunci când te gândești la rolul tău de părinte, ce cuvinte îți vin în minte? Iubire? Devotament? Bucurie? Vorbim despre cele mai importante 9 cuvinte în...

    Nu, nu vreau să mai fiu prietenă cu persoanele care îmi judecă stilul de parenting
    Nu, nu vreau să mai fiu prietenă cu persoanele care îmi judecă stilul de parenting

    Chiar dacă parentingul se împarte în mai multe categorii mari și late, fiecare părinte e unic și procedează în felul său. Unele persoane s-ar putea să nu fie de...

    Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”
    Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”

    Nu e întotdeauna ușor să fii părinte de adolescent, dar asta nu înseamnă că nu e extrem de frumos. Care este cel mai prețios sfat pe care îl poate da o mamă care are...

    Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?
    Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?

    Probabil ți s-a întâmplat să descoperi că piticul tău a fost lovit de alți copii, fie la grădiniță, la școală, fie în parc, poate chiar sub ochii tăi. Copiii au...

    Regulile de parenting de la care Kate Middleton și prințul William nu se abat niciodată
    Regulile de parenting de la care Kate Middleton și prințul William nu se abat niciodată

    Ducele și ducesa de Cambridge au o abordare grozavă, dar strictă, atunci când vine vorba de parenting: niciodată nu țipă, niciodată nu adorm supărați și interzic televizorul...

    4 zodii care atunci când se îndrăgostesc uită de familie și prieteni
    4 zodii care atunci când se îndrăgostesc uită de familie și prieteni

    Există persoane care atunci când intră într-o relație, uită de familie și de prieteni. Partenerul de cuplu devine centrul Universului lor și își canalizează toată...

    © 2024 Qbebe