Copilul care te enervează și te supără intenționat iți transmite un mesaj important

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Orice părinte s-a confruntat de-a lungul timpului cu anumite comportamente ale copilului care l-au adus la capătul răbdării: crize de furie în public, opoziție și sfidare a oricărei reguli, mainfestări agresive ori ignorarea voită a oricărei rugăminți sau comenzi. Cu excepția copiilor care au probleme comportamentale cum este tulburarea opoziționistă, majoritatea copiilor manifestă ocazional astfel de conduite nepotrivite. Dar sunt unii copii care își provoacă în mod intenționat părinții, de nenumărate ori de-a lungul unei zile. Ce se ascunde în spatele unui astfel de comportament și care este mesajul pe care ni-l transmite copilul?

Sunteți familiarizați cu acele situații în care îi spuneți copilului să înceteze cu anumite comportamnte , iar el vă privește în ochi și continuă exact lucrurile care vă enervează mai tare? Ori îi interziceți să facă ceva și imediat vă treziți că s-a apucat tocmai de acel lucru? Dar cu adolescenții care vă ignoră orice rugăminte sau amenințare și vă privesc cu un amestec de satisfacție și dispreț, cum numai ei știu să privească?

Atunci știți că există copii- și nu puțini- care par să aibă o adevărată plăcere în a-și duce părinții la exasperare. Astfel de copii își folosesc toată priceperea și abilitățile pentru a le face viața amară părinților și se bucură când îi văd înfuriați la culme. De multe ori, avem tendința să-i pedepsim aspru, dar acest lucru se întoarce împotriva noastră, pentru că acești copii încalcă orice interdicție și sancțiune, aducându-ne în situația de a apela la măsuri extreme, precum pedeapsa corporală sau izolarea totală a copilului.

obraznic


Suntem cu toții de acord că astfel de comportamente depășesc limita normalului, mai ales că sunt puse în practică premeditat de către copil. Dar, dincolo de reacțiile noastre justificate, trebuie să încercăm să înțelegem care este rădăcina unei astfel de purtări. și dacă nu cumva este doar reflectarea unor lucruri pe care noi înșine le-am făcut- sau nu le-am făcut- la un moment dat.

De ce te enervează un copil în mod intenționat

Din cauza reacțiilor de iritare și furie pe care ni le provoacă comportamentele copiilor, nu ajunem niciodată să le analizăm suficient și să vedem ce anume le determină. Realitatea este că, în spatele comportamentelor provocative ale copiilor se află întotdeauna un mesaj important, pe care aceștia îl transmit părinților. Dacă acest mesaj nu ajunge la sufletul nostru, comportamentul copilului nu se va schimba niciodată.

Pentru că majoritatea copiilor nu își pot exprima prin cuvine emoțiile și nevoile profunde, apelează adesea la purtări prin care semnalizează că ceva nu este în regulă cu ei. Dacă părintele se concentrează strict asupra purtării și nu încearcă să-i depisteze cauzele, se creează un cerc vicios: relația părinte-copil nu se repară, iar copilul va înmulți comportamentele de provocare. La rândul său, părintele va fi tentat să aplice tot mai multe sancțiuni, ceea ce, pe termen lung, nu va duce la nimic bun. Este exact ca în cazul unei boli: dacă tratezi doar simptomele și nu identifici cauza afecțiunii, este posibil ca aceasta să răbufnească cu mai multă putere la un moment dat.

Iată care sunt cele mai importante mesaje pe care copilul le transmite prin comportamentele sale intenționate:

1. Nu-mi dai suficientă atenție
Nevoia de atenție este una dintre cele mai intense necesități ale copilului, încă din primele luni de viață. Cu mult înainte de a spune primele cuvinte, nevoia fundamentală a copilului este de a fi auzit, de a simți că mama sa este complet disponibilă și gata să răspundă imediat la solicitările sale. Copiii care primesc afecțiune și atenție ori de câte ori o cer nu au, de obicei, comportamente provocative față de părinți. Dar acest lucru începe încă din primele săptămâni de viață. Dacă bebelușul nu o simte pe mama sa disponibilă, dacă aceasta nu răspunde prompt la plânsul său, când va crește, va avea fie un tip de atașament evitant, ignorându-și frecvent părinții, fie ambivalent, cu comportamente revendicative și provocative. Cu alte cuvinte, un copil își poate enerva intenționat părinții, pentru a primi atenția de care simte că nu are parte, fie și într-o manieră negativă. Inconștient copilul alege să fie mai degrabă ținta amenințărilor și pedepselor părintești, decât să nu fie luat deloc în seamă. Dacă, atunci când copilul țipă, face crize, strică lucruri sau nu răspunde solicitărilor tale tragi aer în piept și încerci să afli ce este dincolo de acțiunile sale, este posibil ca, în timp, tendința lui de a te enerva să se diminueze sau chiar să dispară.

2. Dacă fac un lucru rău, o să mă mai iubești?
Un copil care a trăit senzația de abandon va testa mereu limitele părintelui, pentru a vedea până unde merge iubirea acestuia. Nu este nevoie ca abandonul să fi fost unul real; copilul poate percepe că a fost lăsat singur și atunci când părinții nu au timp suficient pentru el sau nu-i oferă toată afecțiunea de care are nevoie. După ce a trăit sentimentul abandonului, copilul îl va pune mereu la încercare pe adult, provocându-l, într-un fel, să-l abandoneze din nou. În spatele acestor comportamente stă o mare anxietate, copilul fiind convins în adâncul său că nu merită să fie iubit și că este doar o chestiune de timp până va fi părăsit.

3. Ești prea aspru și îmi impui prea multe limite
Atunci când părintele este excesiv de autoritar și impune numeroase reguli, copilul poate avea două tipuri de reacții: supunere oarbă sau rebeliune. Acest lucru se întâmplă mai ales cu adolescenții care au avut parte de tratamente severe în copilărie. În momentul când simt că au ieșit de sub controlul părintesc, pot face adesea acte de rebeliune intenționate, urmărind realmente cum recționează părinții. Este o formă de răzbunare pentru frustrarea pe care au suferit-o când erau mai mici, dar și o manieră prin care cer socoteală și explicații părintelui.

limite
4. Nu-mi oferi afecțiunea de care am nevoie
Atunci când copilul te provoacă, este pentru că așteaptă o reacție de la tine, prin care să îi arăți că îți pasă de el și de ce face. Chiar dacă această reacție este una de furie, pentru copil arată că te preocupi de el, că te concentrezi pe persoana lui. Psihologii arată că astfel de reacții provocative pot să apară la copiii care nu au avut parte de o formă fizică a afecțiunii, nu au fost îmbrățișați sau mângâiați niciodată și care încearcă să compenseze această lipsă de afecțiune atrăgând o atenție exagerată asupra lor.

5. Am nevoie de mai multă independență
În cazul acelor copii cu părinți hiperprotectivi, care exercită un control permanent asupra lor și le încalcă frecvent spațiul personal, poate apărea o reacție adversă, care se manifestă prin comportamente provocative intenționate la adresa părintelui. În acest caz, este o adevărată luptă de putere: copilul încearcă să-și câștige autonomia și să-și impună voința, prin acte de sfidare și ignorarea intenționată a solicitărilor părintești.

6. Nu ești niciodată mulțumit de mine
Copiii care au fost frecvent criticați de părinți, care au simțit că nu se ridică la nivelul așteptărilor acestora, pot ajunge la un moment dat să aibă comportamente intenționate prin care să-și enerveze părinții. Este maniera lor de a se opune imaginii pe care părinții le-o impun, de a-și afirma propria personalitate și de a-și câștiga respectul de sine. Totodată, determinând reacții necontrolate din partea părinților, copiii le sesizează acestora că nu sunt în postura în care să impună standarde de bună purtare, de vreme ce ei înșiși nu le pot respecta.

Câteodată, mesajul transmis de copil nu este atât de clar. Uneori, un copil anxios, depresiv sau frustrat poate pune în practică comportamente de provocare pentru a te face să-l iei mai mult în seamă și să îi oferi suportul tău. Alteori, ceea ce noi considerăm un comportament provocativ este, mai degrabă, un strigăt de ajutor din partea copilului. Câteodată, copiii pot avea o anumită tulburare, pe fondul căreia se grefează aceste comportamente provocative, precum ADHD sau tulburare opoziționist-sfidătoare. În astfel de cazuri s-ar putea să fie necesar să ceri ajutorul unui specialist, pentru a aborda comportamentele nepotrivite ale copilului.

Regândește comportamentele provocative ale copilului

Atunci când copilul încearcă să te provoace sau să te enerveze în mod intenționat, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să ieși din tiparul obișnuit, de a cădea în capcană și a reacționa cu admonestări și pedepse.Ideea este să te detașezi puțin de situație și să îți pui întrebarea: "De ce anume are nevoie copilul meu în acest moment?" Îți vei da seama că în spatele intenției copilului de a te enerva este o altă intenție, mult mai profundă: aceea de a intra în contact cu tine, de a nu se simți invizibil sau neputincios înaintea ta.
În momentul în care realizezi acest lucru, trebuie să faci o analiză mai profundă a relaței tale cu copilul și să vezi ce anume trebuie vindecat la ea. Identifică mesajul din spatele comportamentelor copilului și pune în practică strategii prin care să repari percepția copilului de a fi nebăgat în seamă, abandonat sau împiedicat să-și manifeste personalitatea. Dacă este nevoie, cere și ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut, care lucrează pe îmbunătățirea relației părinte-copil.parinte copil

Înainte de a judeca și eticheta copilul ca fiind "rău intenționat", încearcă să-ți analizezi propria purtare în relație cu acesta, de-a lungul timpului. Ai fost suficient de disponibil de câte ori a avut nevoie de tine? I-ai arătat explicit atenție și afecțiune? L-ai tratat cu respect și i-ai lăsat spațiu pentru a se afirma? L-ai încurajat fără critici și fără a-l umili în fața altora? Ai fost clar în punerea limitelor și consecvent în aplicarea lor? Abia când vei clarifica toate aceste aspecte, îți vei da seama de unde începe schimbarea. Și, s-ar putea să fii uimit să conștientizezi că toate aceste comportamente provocative sunt consecința propriilor tale acțiuni în raport cu copilul și că schimbarea trebuie să înceapă, de fapt, de la tine.

Surse: https://www.verywellfamily.com; https://www.empoweringparents.com; https://centruldeparenting.ro

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Deea Maxer, după clipe teribile la nașterea fetiței ei, îi transmite acum un mesaj emoționant
  Deea Maxer, după clipe teribile la nașterea fetiței ei, îi transmite acum un mesaj emoționant

  În urmă cu un an, Deea Maxer devenea mamă pentru a două oară. Din păcate, însă, nașterea fetiței sale, Maysa, a venit la pachet cu câteva probleme și complicații...

  Ministrul Muncii, mesaj important pentru mamele aflate în concediu de creștere copil:
  Ministrul Muncii, mesaj important pentru mamele aflate în concediu de creștere copil:

  Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a postat pe Facebook un anunț despre ce se întâmplă cu mamele aflate în concediu pentru creștere copil.

  O bonă a opărit intenționat mânuța bebelușului de care avea grijă pentru a se răzbuna pe părinți
  O bonă a opărit intenționat mânuța bebelușului de care avea grijă pentru a se răzbuna pe părinți

  O bonă care dorea să nu mai lucreze pentru o familie a opărit intenționat mâna bebelușului de 16 luni de care avea grijă după ce a flat că dacă vrea să plece să lucreze la...

  Zodiile de care trebuie să fugi când se enervează, dacă nu vrei să o pățești
  Zodiile de care trebuie să fugi când se enervează, dacă nu vrei să o pățești

  Fie că sunt foarte încăpățânate și nu sunt dornice de compromisuri, fie că sunt orgolioase sau pur și simplu sunt „iuți la mânie”, unele persoane se...

  Măruță se destănuie despre cum țipă Andra prin casă și ce o enervează
  Măruță se destănuie despre cum țipă Andra prin casă și ce o enervează

  Provocat într-o emisiune radio să dezvăluie câteva picanterii din viața sa de familie, Cătălin Măruță nu s-a putut abține și a povestit despre cum țipă soția lui,...

  O femeie a tușit intenționat peste un bebeluș de 1 an din cauză că s-a certat cu mama acestuia
  O femeie a tușit intenționat peste un bebeluș de 1 an din cauză că s-a certat cu mama acestuia

  Poliția caută o femeie care a strănutat în mod deliberat deasupra unui copil aflat în cărucior, în cadrul unui restaurant, în urma unei altercații verbale cu...

  De ce te enervează sunetul făcut de o altă persoană care mănâncă
  De ce te enervează sunetul făcut de o altă persoană care mănâncă

  Parcă nimic nu este mai enervant decât să auzi pe cineva cum mănâncă un măr, o pară, un sandviș, chips-uri sau orice altceva care implică ronțăit și pelscait. Preferi...

  Mesaj emoţionant de la Salma Hayek pentru fiica ei care a împlinit 13 ani. Uite cât de mare a crescut!
  Mesaj emoţionant de la Salma Hayek pentru fiica ei care a împlinit 13 ani. Uite cât de mare a crescut!

  Valentina Paloma Pinault, fiica celebrei actriţe Salma Hayek, a împlinit luna aceasta 13 ani. Cu prilejul aniversării sale, mama ei i-a scris pe o reţea de socializare un mesaj....

  © 2022 Qbebe