Copilul tau vrea atentia ta imediata? Strategii pentru momentele cand esti ocupata

Copilul tau vrea atentia ta imediata? Strategii pentru momentele cand esti ocupata

Cosmina Ionita

Micutul tau iti cere atentia imediata exact cand esti angajat intr-o activitate ori porti o discutie serioasa? Te intrerupe sa te faca atent la ce are de spus ori vrea sa iti arate ceva? Este mereu printre picioarele tale cand ai mai multa treaba? O face pentru ca nu poate concepe ca ai altceva mai important de facut decat sa ii acorzi lui atentie. Qbebe iti prezinta cateva strategii pentru momentele cand esti ocupat.

Nevoia excesiva de atentie

O statistica socanta demonstreaza ca un copil primeste pe zi, in medie, 3 minute si jumatate de atentie individuala neintrerupta de la parintii sai! Pentru a se dezvolta armonios, orice copil are nevoie de atentia si aprecierea parintilor. Copiii mici trebuie alintati, parintii trebuie sa le vorbeasca, sa le citeasca, sa se joace cu ei pentru a fi puternici si siguri din punct de vedere emotional. Copiii mari au nevoie de adulti cu care sa impartaseasca activitati si conversatii semnificative, care sa participe la evenimentele lor, care sa-i imbratiseze si imbarbateze.
Copil tanjeste dupa atentie
Multi parinti au agenda prea incarcata, muncesc prea mult si isi neglijeaza, astfel, copiii. Pe de alta parte, parintii care nu au fost crescuti bine, nu pot aprecia pe deplin cat de mult au nevoie copiii de timpul si atentia lor. Tanjesc dupa atentia adultilor si fac orice ca sa le starneasca interesul. Din moment ce sunt dependenti de adulti, fac tot ce pot pentru a obtine dragostea si aprobarea de care au atata nevoie.

Cand adultii reactioneaza cu interes, afectiune si aprobare, copiii se straduiesc sa placa, pentru a copia oamenii mari, sa creasca in abilitatile lor sociale si practice si sa-si gaseasca un loc in familie.

Alteori este doar o chestiune de temperament! Unii copii au nevoie de mai multa atentie decat altii. Iar cand nu primesc un raspuns, devin disperati. Neglijarea si abandonul ameninta supravietuirea emotionala si fizica a copilului. In lipsa unei interactiuni pozitive, copilul va dezvolta comportamente negative, agresive menite sa capteze atentia. Fiind certat si chiar pedepsit este mult mai bine decat sa fie ignorat. Astfel, copilul se asigura ca cel putin nu este uitat.

Dar ce ne facem cand copilul primeste prea multa atentie si devine rasfatat?

Fie ca iti cauta privirea sau iti solicita prezenta ori isi distruge jucariile, atentia pe care o starneste influenteaza comportamentul ulterior al acestuia. Adecvate sau inadecvate, copilul va repeta comportamentele la care parintii raspund.

Statisticile arata ca oamenii acorda de la 3 la 5 ori mai multa atentie comportamentelor nepotrivite decat celor normale. De aceea este foarte important sa incurajati comportamentele pozitive si sa le descurajati pe cele negative.

Strategii pentru momentele cand esti ocupat:

Tine-l ocupat!

Copilul mic este centrat pe sine si propriile nevoi. De aceea, sa te pregatesti psihic sa fii intrerupta cand porti o conversatie serioasa si inarmeaza-te cu jucariile preferate care sa-l tina ocupat pana termini de discutat. Poti, de asemenea, sa ai tot timpul la indemana o carte de colorat si creioane. Sau sa-l implici in conversatie si sa-l intrebi ce parere are despre un subiect accesibil lui.
Copil tanjeste dupa atentie

Traseaza-i sarcini!

Gatesti, cureti si speli in acelasi timp, iar copilul tau tocmai atunci vrea atentia ta? "Excelent, bine ca ai venit. Chiar aveam nevoie de ajutorul tau." Si ii dai ceva de facut. Fie ca ii dai o carpa sa stearga praful sau un cutit din plastic cu care sa taie un cartofior, copilul va fi mai mult decat bucuros sa te ajute. Astfel, se va simti util si implicat in treburile celor mari.

Aloca-i din timpul tau!

Copilul tau vrea sa va jucati cand abia ce ai sosit de la serviciu franta de oboseala? "Ok, stam o jumatate de ora acum. Dar nu mai stam mai tarziu. Mami este obosita si nu mai poate" poate fi raspunsul tau. Sau convinge-l ca vrei sa te odihnesti un pic si va jucati mai tarziu. In niciun caz, nu-l neglija! Copiii sufera foarte mult din cauza lipsei de atentie din partea parintilor.

"Timpul tau" si "timpul meu"


Momentele petrecute impreuna in familie sunt esentiale pentru dezvoltarea emotionala armonioasa a copilului. Dar fiecare are nevoie si de un moment al lui. Stabiliti de comun acord un "timp al tau" si un "timp al lui", o perioada din zi cand tu petreci cu tine fie indeplinid sarcinile trasate ori relaxandu-te, iar el se joaca singurel in camera lui. Nu uita, insa, ca nu trebuie lasat nesupravegheat. Este foarte important sa treci din cand in cand sa vezi ce face si sa ii acorzi un strop de atentie.
Copil tanjeste dupa atentie

Conventie secreta

Invata-l ca poate sa te intrerupa, dar politicos. Si este foarte important sa aiba rabdare sa i se raspunda. Lasa-l sa inteleaga ca esti interesata de ce vrea sa-ti spuna sau sa-ti arate, dar nu ii poti acorda atentie imediat. Puteti stabili impreuna o conventie, prin care sa solicite atentie cu ajutorul unor "semne secrete". Fie ca vorbim de o atingere discreta sau un semn cu mana ori un "mami, scuza-ma, vreau sa-ti spun ceva", copilul trebuie sa inteleaga importanta politetii.

Indiferent ce strategie adopti, este esential ca micutul tau sa constientizeze ca iti poate captra atentia prin comportamente pozitive si nu prin cele negative. Ca el este valoros pentru tine, chiar daca intr-un anumit moment, nu ii poti acorda toata atentia de care are nevoie.

 

Surse:
http://psychcentral.com/lib/what-to-do-about-attention-seeking-kids/0009617
http://life.familyeducation.com/behavioral-problems/punishment/42962.html
http://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/385174/jewish/My-Child-Demands-Too-Much-Attention.htm
http://www.empoweringparents.com/Stop-the-Show-Putting-a-Lid-on-Your-Childs-Attention-seeking-Behavior.php#
http://everydaylife.globalpost.com/reasons-children-seek-attention-10854.html

 

Articolul urmator
Este OK să nu îți placă să te joci cu copilul tău
Este OK să nu îți placă să te joci cu copilul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce se întâmplă când ești mândră de copilul tău
    Ce se întâmplă când ești mândră de copilul tău

    Odată ce devii părinte, viața ți se schimbă radical. Mai mult ca niciodată, ai șansa de a descoperi ce înseamnă să te dedici trup și suflet, să treci peste orice durere și...

    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?
    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?

    Probabil știm cu toții că activitățile extrașcolare sunt benefice pentru copii, pentru că le antrenează mintea, corpul sau chiar îi relaxează, după caz. Fie că vorbim de...

    „Serios, ești mama ei? Chiar este copilul tău?” Prin ce situații stânjenitoare trec cuplurile interrasiale
    „Serios, ești mama ei? Chiar este copilul tău?” Prin ce situații stânjenitoare trec cuplurile interrasiale

    Un cuplu interrasial ne povestește despre viața lor de părinți cu 4 copii, dintre care unul adoptat, care nu seamănă neapărat nici cu mama, nici cu tata.

    Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata
    Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata

    Aceasta intrebare este pe buzele multor parinti. Se pare ca raspunsul vine din partea unui tatic, care a postat pe contul sau de Reddit acest "sfat vital".

    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști
    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști

    Copilul nu vrea să coopereze cu tine? Aceasta este, probabil, una dintre cele mai frecvente provocări cu care se confruntă părinți. Nu îți face griji, avem pentru tine un ghid de...

    Copilul nu vrea să mănânce micul dejun? 6 sfaturi pentru a-l convinge
    Copilul nu vrea să mănânce micul dejun? 6 sfaturi pentru a-l convinge

    Una dintre cele mai la îndemână modalități de a te asigura că micuțul tău va avea parte de un start bun într-o nouă zi este să-i oferi micul dejun. Uneori...

    Un copil de 2 ani a înghițit 8 ace, dar mama lui nu a observat, pentru că era ocupată cu munca
    Un copil de 2 ani a înghițit 8 ace, dar mama lui nu a observat, pentru că era ocupată cu munca

    Un băiețel de numai doi ani a înghițit opt ace ascuțite, în timp ce mama lui muncea la câțiva metri distanță.

    Sora iubitului meu nu mă vrea pe lângă copilul ei, așa că el m-a părăsit
    Sora iubitului meu nu mă vrea pe lângă copilul ei, așa că el m-a părăsit

    O femeie de peste Ocean povestește, în cadrul rubricii de psihologie a publicației The Sun, că iubitul ei a părăsit-o la scurt timp după ce sora lui a rămas însărcinată....

    © 2024 Qbebe