Ce se întâmplă când ești mândră de copilul tău

Ce se întâmplă când ești mândră de copilul tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce devii părinte, viața ți se schimbă radical. Mai mult ca niciodată, ai șansa de a descoperi ce înseamnă să te dedici trup și suflet, să treci peste orice durere și obstacol ca să devii cea mai bună versiune a ta. Toate acestea și multe altele sunt daruri pentru copilul tău care, prin zâmbetele sale, prin progresele pe care le face și prin dragostea sa pură te răsplătește pentru că îi ești mamă. Iată de ce trebuie să fii recunoscătoare pentru tot ceea ce ai, pentru că ai parte de bucuriile maternității, și nu ezita să-i arăți micuțului tău cât de mult înseamnă pentru tine, cât ești de mândră de el.

De ce să te mândrești cu rolul de mamă

Simți și acum mângâierea duioasă a mamei tale, îi auzi vorbele pline de înțelepciune, sfaturile și știi că nu ezită să-ți spună, ori de câte ori are ocazia: „sunt mândră de tine, copilul meu!” Acum ai și tu bucuria de a fi universul puiului tău, de a-i călăuzi pașii timizi pentru a-l ajuta să devină un om împlinit. De aceea, dar și din multe alte motive, ești dornică să spui în fața întregii lumi că te mândrești că ești mamă. Iată cu ce argumente poți veni:

Ai dăruit o nouă viață

Să poți să faci asta este un dar și un privilegiu. Alegând să fii mamă, știi că „misiunea” ta devine să-i fii alături copilului tău pe tot parcursul evoluției sale. Îl privești cum progresează la fiecare pas și începi să fii mândră de el așa cum este, cu succesele și cu greșelile sale și, mai presus de toate, demn să fie iubit din toată inima. 

Celebrându-i progresele, nu numai că îi insufli curaj și încredere în forțele proprii, dar îți crește și ție motivația de a continua, prin dedicare și perseverență, să-l pregătești pentru viață. 

mama fericita tinandu-si bebelusul in brate la o petrecere cu baloane roz si gri

Ai cu cine să împărtășești tot ceea ce știi

Tu ești primul și cel mai important model din viața copilului, de aceea contează mult ceea ce îi transmiți. Astfel, te străduiești mereu să-l educi, știind însă că educația nu presupune doar să-i deschizi gustul pentru lectură, pentru frumos sau să-l obișnuiești să-și facă mereu temele. Obiectivul tău este să-i oferi lecții de viață, venind cu propriul exemplu, dar raportându-te și la alte persoane sau la diverse personaje ce sunt modele demne de urmat. 

De la oferirea de „lecții” prin care să îi demonstrezi ce înseamnă, de fapt, dragostea adevărată și prietenia, până la încercarea de a-l învăța ce este empatia și compasiunea, toate acestea îi oferă un start bun în viață. Pe măsură ce îl vezi cum pune în aplicare ceea ce îl înveți, nu te poți abține să nu te entuziasmezi și să nu-i spui: „mă faci să fiu tare mândră de tine, copilul meu.”

Nu faci niciun pas înapoi când vine vorba despre sacrificii

Ca să te asiguri că micuțului tău nu-i lipsește nimic, că este în siguranță și fericit, nu eziți să faci diferite sacrificii și compromisuri. Spre exemplu, în primul său an de viață, renunți la multe ore de somn pentru a veni în întâmpinarea nevoilor sale. Nici în următorii ani sacrificiile tale nu sunt puține. Pe de o parte, nu mai poți spune că beneficiezi de timpul tău. În tumultul vieții de zi cu zi, te străduiești permanent să găsești un echilibru între viața profesională și cea de familie. În plus, faci tot ce poți ca să petreci și timp de calitate cu copilul și nu accepți să nu fii prezentă la evenimentele de la școală, la concursuri, la programările la pediatru etc.

Pe de altă parte, să devii mamă te pune în situația de a-ți redefini prioritățile, de a amâna anumite decizii sau chiar de a renunța la anumite planuri de viitor. 

mama extenuata care lucreaza noaptea la computer in timp ce baietelul ei se uita la ea

Nu în ultimul rând, nu stai pe gânduri nici dacă este vorba să faci următorul gest: când copilului tău încă îi este foame, în farfuria lui să apară, ca prin „magie”, încă o bucățică/o porție de hrană. Abia după aceea te simți împăcată cu tine însăți, știind că nu îl privezi de nimic.

Raportându-te la toate aceste sacrificii, trebuie să te gândești că nu oricine este capabil să le facă și să fii mândră de tine. 

Ai cea mai importantă meserie din lume

Din dragoste pentru copilul tău nu eziți ca, în funcție de situație, să fii precum un doctor, un cadru didactic, un psiholog sau un tovarăș de joacă. Te adaptezi, îți intri în fiecare dintre aceste roluri și îți asumi atât succesele, cât și eșecurile. Știi, însă, că pentru oricare dintre meseriile menționate există un program de lucru, dar meseria de mamă este full-time, în fiecare zi, fără vacanțe. Cu toate acestea, nu te descurajezi, ci dimpotrivă. Scopul tău este să faci tot ce poți pentru a-i fi bine copilului tău, din punct de vedere fizic și emoțional. 

Alt amănunt pe care nu trebuie să-l omiți este și acesta: spre deosebire de alte job-uri, pentru cel de mamă aprecierile, laudele, se primesc după mult timp. Unele dintre eforturile tale nu ajung să fie observate și apreciate așa cum ar trebui decât în momentul în care copilul tău devine adult. Întrucât îți dai seama că așa stau lucrurile, nu ești dezamăgită, ci alegi să te bucuri de roadele muncii tale și să-l faci fericit, amintindu-i adesea: „sunt mândră de tine, copilul meu!”

Ai șansa de a deveni o persoană mai bună

Să fii mamă înseamnă să cunoști bucuria, dar și să treci prin cele mai grele încercări. Pe tot acest parcurs, reușești să te cunoști mai bine pe tine însăți, să înveți lucruri noi și să-ți depășești limitele. În aceste condiții, ajungi să realizezi că devii un om mai bun. Iată câteva dintre motivele pentru care se întâmplă așa:

 • Înveți să iubești mai profund și înțelegi mai bine ce este dragostea necondiționată;
 • Te gândești mai mult la cei din jur și ești mai dornică să-ți arăți compasiunea, să fii mai îngăduitoare;
 • Te transformi într-un adevărat model și ești mai grijulie în ceea ce privește impactul, consecințele acțiunilor tale;
 • Ești mai curajoasă decât înainte;
 • Te obișnuiești să fii mai răbdătoare;
 • Reușești să te organizezi mai bine;
 • Ești mai conștientă de adevăratele tale priorități și acționezi în consecință. 

Mesaj emoționant pentru copilul tău

Fie că ai un copil aflat în primii ani de viață, fie că acesta este adolescent sau deja adult, nu dai niciodată greș dacă îi spui cu glas tare cât ești de mândră de el. Nu trebuie neapărat să găsești o ocazie specială pentru a realiza acest demers, cel mai mult contează să-ți deschizi sufletul și să găsești cuvintele care să-i transmită dragostea ta.

Mesaj emoționant pentru fiica ta

O vezi cum crește zi de zi, ești uimită de cât de multe lucruri știe și de cum reușește să se descurce. De aceea, nu mai sta pe gânduri și arată-i cât de mult o apreciezi. Ca să-ți fie mai la îndemână să-ți găsești cuvintele potrivite, inspiră-te și din mesajul unei mame pentru fiica ei, disponibil pe site-ul de parenting „findyourmomtribe.com”:

„Draga mea fiică,

Nu voi uita niciodată clipa în care te-am ținut în brațe pentru prima oară. Eram foarte tânără și foarte speriată dar, mai presus de toate, eram foarte entuziasmată. 

Cu o zi înainte să te naști, eram doar eu și tati. Visam adesea la clipa în care vei veni pe lume, iar când s-a întâmplat în sfârșit asta, nu îmi venea să cred. Deodată aveam lângă noi „un ghemotoc” plin de bucurie, care avea să ne schimbe radical viața! 

Încă de când erai bebeluș aveai o sclipire în ochi și un zâmbet care m-au făcut să fiu convinsă că într-o zi vei deveni o femeie extraordinară. Uitându-mă la tine acum, îmi dau seama că nu m-am înșelat. Deja mi-ai oferit numeroase motive să fiu mândră de tine. De exemplu, sunt impresionată de modul în care poți trece peste micile obstacole. De asemenea, ești o adevărată inspirație pentru mine întrucât nu renunți când ți se spune că nu se poate. Totodată, faptul că nu lași pe nimeni să îți spună ce să faci (cu excepția mea și a lui tati) mă face să-mi doresc să te îmbrățișez pe dată și să nu-ți mai dau drumul. 

Mi-ai arătat deja că ești tot ceea ce am vrut eu să fii. Îmi dau seama că este doar începutul și de aceea îmi vine să plâng de bucurie. 

Abia aștept să te văd bucurându-te de succes la liceu, la facultate și în tot ceea ce urmează. Ești o adevărată nestemată și sunt atât de mândră că ești copilul meu. 

Sper că știi cât de mult te iubesc. Indiferent de ceea ce dorești să faci, trebuie să știi că te voi susține în toate. 

Continuă să strălucești, iar eu mă voi uita întotdeauna la tine cu mândrie, știind că am făcut ceea ce trebuie.”

mama fericita in camasa bleu cu dungi albe uitandu-se cu dragoste si bucurie la fetita ei zambitoare

Mesaj emoționant pentru fiul tău

Vorbele pline de dragoste venite din partea ta, aprecierile pe care i le aduci, îl motivează și îl încurajează oricând pe fiul tău. Transmite-i un mesaj în care să-l asiguri și că ești mândră de el. Pentru un plus de inspirație, ghidează-te și după scrisoarea de mai jos, pe care o poți găsi pe site-ul „parenting.firstcry.com”

„Dragul meu,

Am primit cel mai prețios dar din viața mea în acea zi ploioasă de iunie, când te-ai născut tu. Simpla ta prezență îmi face viața mai frumoasă. Voi fi veșnic recunoscătoare pentru că te am.

Ești un copil minunat și vei deveni un bărbat bun. Întotdeauna ai ținut cont de ceea ce te-am învățat, ceea ce ne face să fim foarte mândri de tine. Suntem siguri că vei păstra valorile familiei noastre, că îți vei iubi familia și că vei munci din greu ca să excelezi în toate. 

Vei avea de înfruntat diferite obstacole, dar sunt sigură că vei reuși să treci peste ele datorită valorilor în care crezi cu tărie și iubirii noastre. Sunt întotdeauna lângă tine ca să te pot ghida și susține.

Să fii un om remarcabil și să rămâi un fiu la fel de extraordinar !

Cu dragoste,

Mama.”

Indiferent de mesajele pe care le alegi pentru a-i transmite copilului tău că ești mândră de el, nu uita următorul lucru: cuvintele pline de dragoste aduc alinare, contribuind la instalarea unei stări de bine. Mai mult decât atât, simțindu-se apreciat și iubit, prinde mai mult curaj să se deschidă față de tine, iar legătura dintre voi poate deveni mai solidă, mai frumoasă. 

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: babygaga.com, findyourmomtribe.com, imom.com, justplayinghouse.com, magforwomen.com, mamawearpapashirt.com, motherhoodandmore.com, parenting.firstcry.com, risingshining.com, thoughtcatalog.com

Articolul urmator
Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?
Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!
  Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!

  Obișnuiți să luați masa în familie în fața televizorului? Copilul tău nu lasă telefonul din mână nici măcar atunci când mănâncă? Potrivit unui studiu...

  Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică
  Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică

  Pe măsură ce sarcina progresează și bebelușul se dezvoltă, corpul tău trece prin numeroase schimbări. Află când se întoarce bebelușul în burtică și cum te...

  Ce se întâmplă când o mamă încearcă să-și ia o „zi liberă”? „Am ajuns acasă după cinci minute și copilul era în dulap”
  Ce se întâmplă când o mamă încearcă să-și ia o „zi liberă”? „Am ajuns acasă după cinci minute și copilul era în dulap”

  Odată ce devii mamă, știi că nu va fi simplu să-ți organizezi programul pentru a putea avea parte și de timp pentru tine. Ca să reușești însă, cel mai la...

  „Serios, ești mama ei? Chiar este copilul tău?” Prin ce situații stânjenitoare trec cuplurile interrasiale
  „Serios, ești mama ei? Chiar este copilul tău?” Prin ce situații stânjenitoare trec cuplurile interrasiale

  Un cuplu interrasial ne povestește despre viața lor de părinți cu 4 copii, dintre care unul adoptat, care nu seamănă neapărat nici cu mama, nici cu tata.

  Ce se întâmplă când o asistentă de la neonatologie naște? Devine mama anului când își consultă propriul nou-născut
  Ce se întâmplă când o asistentă de la neonatologie naște? Devine mama anului când își consultă propriul nou-născut

  Curajul unei mămici a făcut înconjurul lumii! Un fotograf a surprins cel mai incredibil moment al nașterii, când o asistentă de la neonatologie, care a născut, a decis ca...

  Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin
  Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin

  Printre locurile în care micuțul tău poate fi mai predispus la o criză de furie se numără și magazinele. Astfel, când sunteți la cumpărături, acesta se poate plictisi,...

  Ce familie frumoasă are Andreea Esca! Vedeta este extrem de mândră de Alexia și Aris
  Ce familie frumoasă are Andreea Esca! Vedeta este extrem de mândră de Alexia și Aris

  Andreea Esca este una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV de la noi, afirmându-se în universul televiziunii de peste două decenii. Formează un cuplu alături de omul de...

  Iuliana Tudor este extrem de mândră de familia ei. Fiul și soțul îi aduc bucuria și împlinirea la care orice femeie visează
  Iuliana Tudor este extrem de mândră de familia ei. Fiul și soțul îi aduc bucuria și împlinirea la care orice femeie visează

  Și-a început cariera în televiziune acum mai bine de 20 de ani, ajungând cunoscută atât pentru că a coordonat producții precum Teledonurile TVR, Gala TVR 50 sau...

  © 2024 Qbebe