Greutățile vieții de licean
Anii de adolescență sunt presărați cu tot felul de provocări. Unele dintre ele provin chiar de la semeni, iar în cazul fetelor se dovedesc realmente răutăcioase. Începând de la fete care își manifestă clar și direct caracterul urât, până la prietenii false sau toxice și persoane care doresc să dețină controlul, aceste comportamente îi lasă pe cei buni și inocenți într-o stare rănită și deziluzionată. Fie că apelează la presiune socială, la bârfe, ostracizări, răspândirea de zvonuri neadevărate, porecle și manipulări, astfel de comportamente nu sunt normale, iar fiica ta se poate afla în dificultate cu privire la reacțiile pe care este bine să le aibă.
1. Stai liniștită și nu iniția niciun fel de ripostă
Deși instinctul tău matern s-a activat cu siguranță pentru a-ți proteja puiul și te simți capabilă să o sfâșii pe cea care ți-a făcut fiica să sufere, ar fi cea mai mare greșeală pe care ai putea-o face. Cu siguranță revezi amintirile triste și dureroase din propria copilărie, când experiementai situații similare, însă emoțiile acestea te pot împiedica să te concentrezi asupra copilului tău și îl pot determina să se întrebe dacă se poate baza cu adevărat pe tine. Apoi, orice reacție de ripostă nu te ajută decât pe tine ca părinte, și nu pe copil. Indiferent de vârstă, vor exista provocări sociale pe parcursul întregii vieți. Iar copilul tău trebuie să învețe să le combată, să reziste. Este adevărat, este o ipostază extrem de dificilă cea de martor care nu se poate implica.
2. Ajută-ți fiica să devină mai rezistentă
Generația prezentă se poate dovedi extrem de sensibilă. În acest sens poți tu să intervii și să îi explici că nu toate acțiunile implică un grad crescut de răutate și să discearnă între cele reale și cele pur și simplu exagerate de propria-i gândire. De exemplu, dacă o întreabă cineva dacă și-a cumpărat bluza din piață nu înseamnă neapărat că o jignește. Este doar modul ei de a privi lucrurile. De asemenea, există o mare diferență între o simplă ciorovăială și bullying sau hărțuire. Află toate informațiile pentru a înțelege concret care este situația. Prima variantă, în mod evident, este mai puțin gravă. Fetele rele au o abilitate aparte de a discerne persoanele pe care le pot controla și manipula, prin urmare este important să îți încurajezi fiica să zâmbească și să rămână încrezătoare, nu nesigură sau să pară înfrântă. Încrederea în sine se poate construi prin câteva elemente simple, precum postură bună, ton puternic al vocii și contact vizual.
3. Validează-i sentimentele
Fiica ta se poate simți umilită, trădată sau rănită. Iar tu nu poți decât să o asculți și să renunți la toate prejudecățile pe care le ai. Nu minimiza ceea ce i s-a întâmplat. Chiar dacă ți se pare ușor să îi zici să nu se lase afectată sau că nu este mare lucru, pentru ea lucrurile respective sunt importante și le resimte puternic. Spune-i că înțelegi că se simte umilită și supărată și roag-o să îți povestească mai multe. În acest mod îi arăți că modul în care se simte este justificat și că o iubești și îi ești alături. Empatizarea cu situația sa este cel mai important mod prin care o poți ajuta. Reamintește-i că nu merită să fie tratată în mod răutăcios și reîntărește toate calitățile pe care le poate ea oferi lumii. Asigură-te că înțelege că nu ea este problema și ajut-o să se concentreze pe punctele sale forte. Împărtășește-i, dacă este cazul, propria ta poveste.
4. Ajut-o să descopere singură modul corect de rezolvare al problemei
Dacă ai făcut un pas în spate, ai ascultat-o și pare în continuare supărată, este timpul să o ajuți să reacționeze. De asemenea, acum este momentul să afli dacă a contribuit la apariția animozității celorlalte fete; reține că ceea ce auzi de la fiica ta este doar o parte din adevăr și este posibil ca fără să își dorească să conducă la crearea unor comportamente ostile. Întreab-o ce o supără în mod concret și ce ar putea face pentru a îndrepta lucrurile. Dacă îți răspunde că nu știe forțeaz-o să găsească o rezolvare. Într-un final va găsi o soluție care să o mulțumească și pe care să o poată pune în practică. Orice problemă are o rezolvare.
5. Sugerează-i câteva manevre tactice
Întreabă-ți fiica dacă poate pur și simplu să evite persoana problematică. Este ca și cum și-ar crea un ordin de restricție personal. Este posibil să își găsească câțiva prieteni care să o însoțească în permanență pentru a nu rămâne niciodată singură cu fata respectivă? De obicei, cel mai bun remediu pentru asemenea situații constă în a te înconjura de câți mai mulți prieteni. În plus, există și câteva modalități prin care se poate apăra fără a fi agresivă, prin comunicare corectă. Fetele răutăcioase se bazează în general pe lipsa unei reacții la comportamentele lor, pe atitudine pasivă. Iar atunci când obțin o reacție la care nu se așteaptă, le pot fi spulberate rapid perspectivele.
6. Modul în care răspunzi te definește
În continuarea punctul anterior, reamintește-i fiicei tale că nu deține controlul asupra vorbelor sau faptelor celor din jur, dar are controlul asupra propriilor vorbe și acțiuni. Indiferent ce fac cei din jur este important să nu aibă răspunsuri emoționale. Dacă nu poate răspunde cu calm, trebuie să ignore comentariile și să se îndepărteze. Încurajeaz-o să discute cu tine sau cu alți adulți despre viitoare agresiuni, pentru a se pregăti din timp. Și lipsa de răspuns poate fi de ajutor; atunci când fetele rele nu obțin niciun fel de reacție se pot îndepărta singure, pierzându-și interesul.
Dacă în oricare situație observi că există violențe de natură fizică sau psihică care să îți pericliteze copilul este important să iei legătura cu un adult. Bullying-ul pe termen lung poate avea consecințe devastatoare precum tulburări alimentare, probleme cu imaginea de sine, tulburare de stres posttraumatic, comportament de auto-rănire, depresie și chiar gânduri de sinucidere.
Surse: www.verywellfamily.com; www.womansday.com; www.stayathomemum.com.au
