ECONOMIDA

Cum o ajuți pe fiica ta să le facă față fetelor rele din liceu

Deși ne-am dori ca ai noștri copii să crească într-o lume bună și frumoasă, adevărul este că răutățile fac parte inerentă din viața unui școlar, mai ales când este de liceu. Dacă fiica ta se confruntă cu colege care îi fac viața amară, există câteva modalități prin care o poți ajuta. Le poți descoperi chiar aici.

Greutățile vieții de licean

Anii de adolescență sunt presărați cu tot felul de provocări. Unele dintre ele provin chiar de la semeni, iar în cazul fetelor se dovedesc realmente răutăcioase. Începând de la fete care își manifestă clar și direct caracterul urât, până la prietenii false sau toxice și persoane care doresc să dețină controlul, aceste comportamente îi lasă pe cei buni și inocenți într-o stare rănită și deziluzionată. Fie că apelează la presiune socială, la bârfe, ostracizări, răspândirea de zvonuri neadevărate, porecle și manipulări, astfel de comportamente nu sunt normale, iar fiica ta se poate afla în dificultate cu privire la reacțiile pe care este bine să le aibă.

1. Stai liniștită și nu iniția niciun fel de ripostă

Deși instinctul tău matern s-a activat cu siguranță pentru a-ți proteja puiul și te simți capabilă să o sfâșii pe cea care ți-a făcut fiica să sufere, ar fi cea mai mare greșeală pe care ai putea-o face. Cu siguranță revezi amintirile triste și dureroase din propria copilărie, când experiementai situații similare, însă emoțiile acestea te pot împiedica să te concentrezi asupra copilului tău și îl pot determina să se întrebe dacă se poate baza cu adevărat pe tine. Apoi, orice reacție de ripostă nu te ajută decât pe tine ca părinte, și nu pe copil. Indiferent de vârstă, vor exista provocări sociale pe parcursul întregii vieți. Iar copilul tău trebuie să învețe să le combată, să reziste. Este adevărat, este o ipostază extrem de dificilă cea de martor care nu se poate implica.

cum o ajuti pe fiica ta

2. Ajută-ți fiica să devină mai rezistentă

Generația prezentă se poate dovedi extrem de sensibilă. În acest sens poți tu să intervii și să îi explici că nu toate acțiunile implică un grad crescut de răutate și să discearnă între cele reale și cele pur și simplu exagerate de propria-i gândire. De exemplu, dacă o întreabă cineva dacă și-a cumpărat bluza din piață nu înseamnă neapărat că o jignește. Este doar modul ei de a privi lucrurile. De asemenea, există o mare diferență între o simplă ciorovăială și bullying sau hărțuire. Află toate informațiile pentru a înțelege concret care este situația. Prima variantă, în mod evident, este mai puțin gravă. Fetele rele au o abilitate aparte de a discerne persoanele pe care le pot controla și manipula, prin urmare este important să îți încurajezi fiica să zâmbească și să rămână încrezătoare, nu nesigură sau să pară înfrântă. Încrederea în sine se poate construi prin câteva elemente simple, precum postură bună, ton puternic al vocii și contact vizual.

3. Validează-i sentimentele

Fiica ta se poate simți umilită, trădată sau rănită. Iar tu nu poți decât să o asculți și să renunți la toate prejudecățile pe care le ai. Nu minimiza ceea ce i s-a întâmplat. Chiar dacă ți se pare ușor să îi zici să nu se lase afectată sau că nu este mare lucru, pentru ea lucrurile respective sunt importante și le resimte puternic. Spune-i că înțelegi că se simte umilită și supărată și roag-o să îți povestească mai multe. În acest mod îi arăți că modul în care se simte este justificat și că o iubești și îi ești alături. Empatizarea cu situația sa este cel mai important mod prin care o poți ajuta. Reamintește-i că nu merită să fie tratată în mod răutăcios și reîntărește toate calitățile pe care le poate ea oferi lumii. Asigură-te că înțelege că nu ea este problema și ajut-o să se concentreze pe punctele sale forte. Împărtășește-i, dacă este cazul, propria ta poveste.

4. Ajut-o să descopere singură modul corect de rezolvare al problemei

Dacă ai făcut un pas în spate, ai ascultat-o și pare în continuare supărată, este timpul să o ajuți să reacționeze. De asemenea, acum este momentul să afli dacă a contribuit la apariția animozității celorlalte fete; reține că ceea ce auzi de la fiica ta este doar o parte din adevăr și este posibil ca fără să își dorească să conducă la crearea unor comportamente ostile. Întreab-o ce o supără în mod concret și ce ar putea face pentru a îndrepta lucrurile. Dacă îți răspunde că nu știe forțeaz-o să găsească o rezolvare. Într-un final va găsi o soluție care să o mulțumească și pe care să o poată pune în practică. Orice problemă are o rezolvare.

5. Sugerează-i câteva manevre tactice

Întreabă-ți fiica dacă poate pur și simplu să evite persoana problematică. Este ca și cum și-ar crea un ordin de restricție personal. Este posibil să își găsească câțiva prieteni care să o însoțească în permanență pentru a nu rămâne niciodată singură cu fata respectivă? De obicei, cel mai bun remediu pentru asemenea situații constă în a te înconjura de câți mai mulți prieteni. În plus, există și câteva modalități prin care se poate apăra fără a fi agresivă, prin comunicare corectă. Fetele răutăcioase se bazează în general pe lipsa unei reacții la comportamentele lor, pe atitudine pasivă. Iar atunci când obțin o reacție la care nu se așteaptă, le pot fi spulberate rapid perspectivele.

cum o ajuti pe fiica ta

6. Modul în care răspunzi te definește

În continuarea punctul anterior, reamintește-i fiicei tale că nu deține controlul asupra vorbelor sau faptelor celor din jur, dar are controlul asupra propriilor vorbe și acțiuni. Indiferent ce fac cei din jur este important să nu aibă răspunsuri emoționale. Dacă nu poate răspunde cu calm, trebuie să ignore comentariile și să se îndepărteze. Încurajeaz-o să discute cu tine sau cu alți adulți despre viitoare agresiuni, pentru a se pregăti din timp. Și lipsa de răspuns poate fi de ajutor; atunci când fetele rele nu obțin niciun fel de reacție se pot îndepărta singure, pierzându-și interesul.

Dacă în oricare situație observi că există violențe de natură fizică sau psihică care să îți pericliteze copilul este important să iei legătura cu un adult. Bullying-ul pe termen lung poate avea consecințe devastatoare precum tulburări alimentare, probleme cu imaginea de sine, tulburare de stres posttraumatic, comportament de auto-rănire, depresie și chiar gânduri de sinucidere.

Citește și: La 33 ani încă îmi amintesc cum eram hărțuită de colegi în școală. Cum afectează bullying-ul dezvoltarea copilului? 

Surse: www.verywellfamily.com; www.womansday.com; www.stayathomemum.com.au

Copilul tau are atitudine de victima? 4 sfaturi sa-l ajuti

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce mare a crescut fiica lui chef Sorin Bontea. Miruna este o frumusețe de fată
  Ce mare a crescut fiica lui chef Sorin Bontea. Miruna este o frumusețe de fată

  Cunoscut mai ales prin prisma show-urilor culinare televizate la care a participat, chef Sorin Bontea a demonstrat că talentul său de bucătar nu este singurul său atu. El a făcut față...

  Ce frumos! Cum a amenajat Laura Cosoi camera fetelor ei: „Mi-am dorit un loc vesel, dar nu neaparat copilăresc”
  Ce frumos! Cum a amenajat Laura Cosoi camera fetelor ei: „Mi-am dorit un loc vesel, dar nu neaparat copilăresc”

  Laura Cosoi așteaptă sosirea pe lume a celui de-al doilea copil, dintr-o clipă în alta. Între timp, în schimb, mămica s-a pus la punct cu absolut tot ce mai era de...

  Copilul este suprasolicitat? Ajută-l să facă față cu brio provocărilor zilnice
  Copilul este suprasolicitat? Ajută-l să facă față cu brio provocărilor zilnice

  La fel ca noi, cei mari, copiii noștri sunt din ce în ce mai solicitați, adesea petrecând prea multe ore în cadrul diferitelor activități, rămânându-le...

  Studiu: tații au un impact mai mare în viața fetelor decât mamele
  Studiu: tații au un impact mai mare în viața fetelor decât mamele

  Fie că este vorba despre mame, fie că este vorba despre tați, să fii părinte nu este lucru ușor. Deși la prima vedere putem fi tentați să credem că rolul unui tată în viața...

  De ce sunt mamele rele cu alte mame
  De ce sunt mamele rele cu alte mame

  O vezi țipând la alte mămici prin parc; învinovățind cadrele didactice pentru cele mai nesemnificative situații în care este implicat copilul său; certându-se...

  Incredibil! O tânără fără liceu operează de 10 ani la secția de ginecologie a unui spital de stat!
  Incredibil! O tânără fără liceu operează de 10 ani la secția de ginecologie a unui spital de stat!

  Continuă problemele în sistemul medical din România! Încă o doctoriță falsă a fost descoperită, de această dată la un spital public.

  Femeile rele sunt mai inteligente
  Femeile rele sunt mai inteligente

  Femeile rele sunt blamate de toată lumea, însă, conform unui studiu recent, se pare că sunt înzestrate cu calități cognitive aparte. Află în continuare de ce femeile...

  © 2019 Qbebe