5 semne că al tău copil are deficiență de nutrienți

Irina Olteanu - Redactor Senior

Deficiența de nutrienți reprezintă o problemă extrem de frecvent întâlnită și se poate ascunde sub câteva simptome aparent banale. Ce trebuie să știi despre aceasta, alături de sfaturi de la specialist vei afla chiar aici.

Informații despre deficiența de nutrienți

 Corpul are nevoie de diferite vitamine și minerale, cruciale pentru dezvoltarea corpului și prevenirea îmbolnăvirii; acesta nu sunt produse de corp în mod natural, prin urmare trebuie preluate din alimentație.
Deficiența de nutrienți, cunoscută drept malnutriție, este rezultatul unui corp care nu primește/asimilează nutrienții de care are nevoie. Copiii sunt mai expuși unui risc de complicații grave din cauza deficiențelor nutriționale comparativ cu adulții; pot apărea o serie de probleme serioase, cum ar fi legate de digestie, de piele, de creșterea sistemului osos și chiar demență.

Deficiența de nutrienți poate avea un impact semnificativ asupra stării generale de sănătate a bebelușilor și a copiilor deoarece creșterea și dezvoltarea pot fi tulburate în mod grav de diverse carențe în ceea ce privește vitaminele sau nutrimentele. Cele mai des întâlnite deficiențe sunt de fier și de vitamina D. Chiar dacă deficiența de nutrienți poate dispune de un impact profund asupra sănătății copiilor, o identificare și gestionare din timp a acestor dezechilibre poate reduce efectele ulterioare. Medicul trebuie în acest sens să realizeze o examinare medicală completă, alături de evaluarea istoricului medical și să recomande teste de laborator dacă suspectează deficiența de nutrienți. Când aceasta este confirmată, urmează o consiliere corespunzătoare cu privire la alimentație și suplimentele alimentare care se impun.

WELLKID SOFT JELLY  

Supliment alimentar care protejează aportul nutrițional al copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. Nu conține: coloranți artificiali, conservanți sau lactoză, sare sau grăsimi.
Produsul nu este testat pe animale.
Supliment alimentar cu îndulcitori. Ca și în cazul altor suplimente alimentare, cereți aviz de specialitate înainte de a-l administra copiilor dvs. dacă sunt sub supravegherea medicului sau suferă de alergii alimentare.
Consumul excesiv poate produce efecte laxative.
A se păstra la temperaturi sub 25 grade C, la loc uscat. A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.

Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă variată si echilibrată și un mod de viață sănătos. A nu se depăși doza recomandatp pentru consumul zilnic.
Producător: Vitabiotics Ltd, Marea Britanie

Sfatul specialistului 

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei Simona Nedelcu-Flor, Co - Founder & Managing Partner NeedForLife, Site: http://www.needforlife.ro/, FB: https://www.facebook.com/needforlife84/ , Tel. +40 740 279 644:

1. Scaune frecvente, diaree, constipație, flatulență, balonare

Aceste simptome pot fi unele dintre semnele malabsorbției. Malabsorbția este incapacitatea intestinului subțire de a abosorbi nutrienții, iar cauzele pot fi multiple. O să descriu principalele cauze alimentare, însă pot fi de asemenea și alte cauze cum ar fi infecții intestinale, tumori la nivelul intestinului, defecte congenitale etc.
Una dintre principalele cauze a malabsorbției o reprezintă procesul inflamator dat de consumul de cereale, pseudocereale și leguminoase.
Cerealele conțin un tip de proteine numite lectine ce sunt foarte greu de digerat de către sistemul digestiv al copilului, dar și al adultului. Aceste lectine sunt compuse din prolamine și aglutinine.
Consumul acestor lectine este asociat atăt cu multe procese inflamatorii, cât și cu malabsorbția. Deoarece aceste lectine cresc permeabilitatea intestinală, avem toate șansele de a avea procese inflamatorii.
Evident ca și factorul genetic este un trigger important pentru că unii copii au dificultăți mai mari în a digera aceste proteine și prezintă epidoade de scaune moi, balonări, flatulență.
Dar, în general, lectinele sunt procesate cu dificultate de catre noi toți, atât copii cât și adulți, deoarece ele vin la pachet cu inhibitori de protează (proteaza fiind enzima cu rol în descompunerea proteinelor). 
Și pentru că asta nu ar fi de ajuns, proteinele lor sunt bogate în aminoacidul prolină ce nu este foarte compatibil cu sistemul nostru digestiv.
Astfel fragmente proteice traversează tractul digestiv intacte și astfel distrug mucoasa peretelui intestinal și duc spre un intestin permeabil. De asemenea, duc la stimularea sistemului imun cu răspuns inflamator din partea organismului copilului.
Cu toții ne ferim de gluten (care este lectina grâului), însă și celelalte cereale, pseudocereale și leguminoase vin cu lectinele lor ce sunt poate la fel de greu de procesat pentru anumiți copii (lectina porumbului este zeina, orzenina a orezului etc).
Aceste lectine pot duce la deficiențe de fier deoarece anitcorpii IgA produși împotriva gliadinei (lectina grâului) formează un complex IgA-gliadina ce se potrivește în receptorul fierului numit transferina și astfel absorbția de fier poate fi deficitară.
Dacă copilul tau are lipsă de fier una dintre cauze poate fi si digestibilitatea deficitară a cerealelor (grâu, orez, porumb, secară, ovăz etc.), a pseudocerealelor (mei, hrișcă, quinoa, amaranth etc.) sau a leguminoaselor (fasole, soia, arahide, năut, linte etc.).

O altă cauză a malabsorbției o reprezintă intoleranța la lactoză. Lactoza este zahărul laptelui și este un dizaharid compus dintr-o moleculă de glucoză și una de galactoză.

Spargarea acestui dizaharid se face cu ajutorul enzimei lactază. Dacă anumiți copii sunt deficitari în aceasta enzimă, digestia lactozei este îngreunată și poate duce la balonări, flatulența, diaree, crampe abdominale.

2. Anemie feriptivă, oboseală, lipsa de energie și somn

 Anemia feriprivă se caracterizează printr-o cantitate scăzuta de globule roșii datorată lipsei de fier.
Fierul este componenta principală a hemoglobinei, proteina care permite transportul oxigenului în sânge. Când nu dispunem de suficient fier putem suferi de acest tip de anemie, iar o posibilă cauza a lipsei de fier a fost descrisă în paragraful anterior.
Oboseala și lipsa de energie poate fi o cauză a carenței de vitamina D3. Copiii încep să fie deficitari în această vitamină deoarece stau din ce mai puțin la soare datorită temerii parinților împotriva cancerului de piele. Însă această vitamină este singura pe care nu o putem lua in concentrație suficientă doar din alimentație.
Vitamina D3 face parte din complexul de vitamine liposolubile alături de E, K, și A. Ea se obține prin transformarea colesterolului din membrana celulară a pielii sub acțiunea razelor ultraviolete.
O altă problemă o presupune poluarea deoarece smogul din orașele supraglomerate în care traiesc copiii noștri reflectă sau absorb razele UV și astfel producem mai puțină vitamina D3.
Aceasta vitamină este esențială pentru metabolismul mineralelor, dar are rol și în biosinteza de neurotransmițători cum ar fi de exemplu serotonina.
Lipsa de vitamina D3 este în strânsă legatură cu lipsa de serotonina și astfel copilul tău poate avea semne de oboseală, lipsă de energie.
Serotonina este responsabilă și de producția de melatonină și astfel deficiența ei poate conduce la insomnii.

3. Crampe musculare 

Crampele musculare pot apărea datorită unui deficit de săruri minerale cum ar fi de exemplu potasiul, calciul, magneziul. Deficitul de magneziu este foarte frecvent și poate duce cel mai adesea la aceste crampe. Nu doar lipsa acestor săruri minerale poate duce la acest fenomen, dar și un dezechilibru de săruri minerale. Și cum metabolismul acestor minerale este controlat de catre vitamina D3, este importantă dozarea acestei vitamine.

Există un trend de a mânca cereale integrale, însă învelișul acestora este bogat în acid fitic ce este un antinutrient. Astfel, absorbția sărurilor minerale poate deveni dificilă dacă alimentația este bogată în acid fitic și fitați.

4. Piele uscată ce se exfoliază ușor

Lipsa vitaminelor liposolubile A,E Și D poate fi un indicator. Majoritatea părinților evită total grăsimile, deși mermbrana ce învelește aboslut orice celulă din corpul nostru este din grăsime. Practic grăsimea este parte structurală.

Tot grăsimile reprezintă și mediul în care se metabolizează vitaminele liposolubile, iar o alimentație săracă în grăsimi ne poate face deficitari în aceste vitamine și poate da o piele uscată ce se exfoliază ușor.
Bineînțeles, nu toate grăsimile sunt bune, de evitat grăsimile cu un conținut mare de acizi grași polinesaturați bogați în omega 6 cum este uleiul de floarea soarelui, porumb, soia.

deficienta de nutrienti

5. Mâncărimi și amorțeală 

Picioarele amorțite și măncărimea ne pot indica lipsa unei vitamine din complexul de B-uri. Vitamina B12 este singura din acest grup ce o găsim doar în mediul animal și de aceea consumul de aceste produse este foarte important.


Multumim doamnei Simona Nedelcu-Flor pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse: 

http://learn.pediatrics.ubc.ca; www.weedemandreap.com; www.healthline.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine
  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine

  Să îţi observi cu atenţie copilul este una dintre cele mai potrivite modalităţi de a descoperi dacă nu cumva acesta se confruntă cu probleme care cer o rezolvare cât mai...

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el
  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el

  Copiii au nevoie să simtă că părinții îi sprijină și că sunt implicați în creșterea lor în mod constant. Atunci când nu se întâmplă acest lucru...

  8 semne că, atunci când va deveni adult, copilul tău va fi plin de bani
  8 semne că, atunci când va deveni adult, copilul tău va fi plin de bani

  Cu toții ne dorim ca micuții noștri să aibă un viitor strălucit în față, iar mulți dintre noi avem „norocul” de a avea copii cu adevărat speciali, supradotați,...

  6 semne că nu petreci suficient timp de calitate cu copilul tău
  6 semne că nu petreci suficient timp de calitate cu copilul tău

  Petreci cu adevărat suficient timp alături de copilul tău? Ai fi surprins să afli că nu faci acest lucru, chiar dacă nu ai observat. Deși nu auzi niciodată copilul că se...

  Este timpul să intervii! 12 semne că ai un copil dependent de telefon
  Este timpul să intervii! 12 semne că ai un copil dependent de telefon

  Dependența de telefon reprezintă o problemă cu care se confruntă mulți copii și adolescenți, iar pe termen lung poate conduce la multe probleme comportamentale. Iată care sunt...

  afostodata.net a devenit mijloc de învățământ omologat de Ministerul Educației și Cercetării pentru copiii cu deficiență de auz și văz
  afostodata.net a devenit mijloc de învățământ omologat de Ministerul Educației și Cercetării pentru copiii cu deficiență de auz și văz

  Deși trăim într-o societate digitală aflată în continuă schimbare, implementarea educației incluzive întâmpină greutăți din cauza lipsei de mijloace...

  Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
  Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

  În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

  © 2023 Qbebe