Cum alegi cele mai bune dopuri de urechi pentru copii
Pentru a te asigura că urechile copilului tău vor fi protejate corespunzător de zgomotele prea puternice sau de infecții, când vei achiziționa dopuri de urechi ar trebui să ai în vedere:
• Să fie confecționate din materialul adecvat situației în care copilul le va folosi- Spre exemplu, dopurile de spumă sunt potrivite mai ales pentru reducerea zgomotelor, fiind ideale pentru somn sau pentru evenimente cum ar fi concerte, concursuri de tir etc. Cele realizate din silicon sunt mai potrivite pentru momentele în care copilul va intra în contact cu apa. Alege-le pe cele care sunt indicate pentru scopul tău, astfel încât să te bucuri de cele mai bune rezultate!
• Să i se potrivească perfect copilului- Înainte de a lua o decizie fermă din acest punct de vedere, cel mai bine este să testezi mai întâi dopuri de urechi de diferite forme și mărimi. Nu uita că ele vor proteja așa cum trebuie urechile copilului dacă vor fi bine fixate în ureche. De pildă, o soluție la îndemână este să optezi pentru dopurile de urechi (realizate din silicon sau din ceară) care se pot modela în funcție de nevoi
• Să aibă un nivel cât mai înalt al ratei reducerii zgomotelor- De obicei, dopurile de urechi pot avea o rată de atenuare a zgomotelor cuprinsă între 15 și 35 decibeli. Cu cât această rată este mai ridicată, cu atât dopurile sunt mai de calitate
• Să fie cât mai confortabile- Spre exemplu, dacă dopurile de urechi sunt prea mici sau prea mari pot crea disconfort și copilul nu le va suporta pentru mult timp. De asmenea, un dop de urechi care nu este confortabil poate să creeze iritații sau supraîncălzirea urechii
• Să fie ușor de utilizat- Dacă vor avea această însușire, copilul va fi mai dispus să le poarte. În același timp, dopurile vor fi ușor de introdus și de îndepărtat din ureche
Când trebuie să apelezi la dopuri de urechi pentru copii și cum le vei folosi
Pentru expunerea la zgomote
De exemplu, dacă este vorba despre concerte, despre evenimente cu aglomerație, despre activități ce implică zgomote puternice (cum ar fi tirul), este foarte posibil ca urechile copilului să fie expuse la sunete ce ajung la aproximativ 100 decibeli. Această intensitate este foarte mare și pentru adulți, dar pentru copii ea este mai periculoasă, din cauza unor particularități anatomice: oasele craniului unui copil sunt mai subțiri, iar canalul auditiv este mai scurt decât la adulți. Din acest motiv, auzul lor poate fi ușor afectat. Iată de ce este foarte important să apelezi la dopurile de urechi. Specialiștii spun că pentru atenuarea zgomotelor puternice sunt mai potrivite dopurile de urechi din spumă, care se pot modela pentru a adera perfect în urechea copilului.
Dacă se va întâmpla să-l auzi pe copil că se va plânge de faptul că aude un bâzâit/țârâit după un eveniment zgomotos sau dacă vezi că nu mai este la fel de receptiv la ceea ce se întâmplă în jurul lui, gândește-te că are auzul deteriorat sau că suferă de tinitus. Oricare dintre aceste probleme se întâmplă întrucât celulele ciliate din urechea internă (care sunt foarte sensibile, fiind similare unor perișori) au fost prea mult stimulate de vibrațiile sonore.
În timpul somnului
Pentru ca somnul copilului să nu fie în niciun fel afectat de zgomotele din jur, îi poți pune dopuri de urechi. Discută cu un medic și vezi care ar fi cele mai adecvate pentru el. Cel mai probabil ți se vor indica dopuri cât mai confortabile, dintr-un material moale și floarte flexibil, care să poată fi purtate fără riscul de a produce iritații.
Specialiștii spun că dopurile de urechi sunt perfect sigure pentru a fi utilizate în timpul nopții, dar pot avea uneori efecte nedorite, dacă sunt folosite în exces. De pildă, ele pot favoriza formarea dopurilor de ceară. Iată de ce va trebui să-l pui pe copil să le poarte doar când este absolut necesar și nu zilnic.
În timpul activităților didactice, dacă este zgomot în jur
Întrucât unui copil îi poate fi adesea mai dificil să se poată concentra asupra unei activități când este înconjurat de zgomote, oferă-i niște dopuri de urechi cât mai confortabile.
În funcție de cât de frecvent știi că veți recurge la ele, poți să optezi pentru unele de unică folosință, pentru unele care pot fi folosite o dată-de două ori sau pentru unele care sunt reutilizabile.
Când copilul va fi în contact prelungit cu apa
Copilul va fi mai ferit de otita externă, dar și de infecții micotice ale urechii (otomicoze) dacă va purta dopuri de înot.
Ca să-ți dai seama dacă are otită externă, copilul ar trebui să prezinte simptome cum ar fi:
• Mâncărimi la nivelul urechii externe
• Roșeață
• Secreții
• Dureri la nivelul urechii
• Senzația de ureche înfundată
• Scăderea auzului
Citește și: Otita externă-informații pentru părinți responsabili
În privința otomicozelor, ar trebui să știi că apar din cauza expunerii la umezeală (care favorizează proliferarea fungilor). Le poți recunoaște după următoarele simptome:
• Mâncărimi în ureche
• Secreții albe, gri sau verzui
• Dureri la nivelul urechii
• Înroșirea și descuamarea pielii de pe canalul auditiv extern
• Senzația de ureche înfundată
Cu atât mai mult cu cât copilul a avut infecții recurente ale urechii (mai mult de 3 pe an) și i s-a implantat un tub de plastic subțire la nivelul trompei lui Eustachio pentru asigurarea drenajului optim, utilizarea dopurilor de urechi devine absolut necesară. De altfel, medicii recomandă ca un copil cu o asemenea problemă să le poarte inclusiv când va face baie. Ideale pentru venirea în contact cu apă sunt dopurile confecționate din silicon, care se pot curăța și sunt reutilizabile.
Dintre dopurile de urechi pentru copil, pe care le poți folosi pentru înot, pentru practicarea sporturilor de apă sau pur și simplu pentru duș sunt și cele din gama „Quies ".
Dopurile din silicon pentru înot se vor utiliza astfel:
• Se modelează dopul sub formă de disc
• Urechea curată și uscată se acoperă cu dopul
• Se apasă marginile dopului până când aderă perfect
Nu uita că dopurile acestea nu se folosesc și pentru scufundări!
Pe durata unei călătorii cu avionul
Mai ales dacă ai un copil ce are un istoric al infecțiilor la ureche, care are disfuncționalități la nivelul trompei lui Eustachio, alergii sau infecții sinusale, va fi binevenit să-i dai dopuri de urechi când sunteți în avion. Motivul pentru care este bine să procedezi așa este: copilul nu va acuza dureri la nivelul urechilor din cauza diferențelor de presiune create la decolare și la aterizare. Alege dopuri de urechi de calitate, cât mai confortabile.Cel mai bine ar fi să achiziționezi unele create special pentru utilizarea în avion, care să fie fabricate dintr-un silicon moale, hipoalergenic.
Surse:
www.consumersearch.com, www.everydayhearing.com, www.healthyhearing.com, www.limitear.com, www.sleepkid.com