Pietre pe amigdale la copii: ce sunt și cum se tratează?

Pietre pe amigdale la copii: ce sunt și cum se tratează?

Andreea Bitar

Pietrele pe amigdale sau amigdaliții reprezintă formațiuni de culoare albă sau gălbuie, care apar la nivelul sau în interiorul amigdalelor. De cele mai multe ori, pacienții cu pietre pe amigdale nu își dau seama că le au, deoarece acestea pot fi asimptomatice pe o perioadă destul de îndelungată. În plus, pietrele pe amigdale nu pot fi vizualizate cu ușurință și, de asemenea, pot varia în dimensiune, de la mărimea unei boabe de mazăre până la cea a unei boabe de strugure.

pietre pe amigdale

Ce sunt pietrele pe amigdale?

După cum am menționat mai devreme, pietrele pe amigdale sunt formațiuni prezente pe suprafața sau în interiorul amigdalelor. Amigdalele sunt formate din țesut limfatic, au formă rotundă și sunt amplasate în interiorul gâtului. Amigdaliții sau pietrele pe amigdale sunt, de fapt, acumulări de calcifieri sau de pietre care se formează asemenea pietrelor la rinichi. În cele mai multe cazuri, aceste depuneri apar la persoanele predispuse la inflamații recurente ale amigdalelor sau la amigdalită. În ciuda faptului că  acești calculi produc complicații doar în cazuri rare, uneori se pot mări, transformându-se în formațiuni periculoase pentru sănătatea amigdalelor.

De ce apar pietrele pe amigdale?

Suprafața exterioară a amigdalelor este plină de crevase, șanțuri, denivelări și gropițe care sunt cunoscute drept cripte. Aceste spații sunt vulnerabile în fața substanțelor cu care interacționează frecvent, cum ar fi praful, celulele moarte, mucusul, saliva și particulele de alimente, care pot rămâne prinse. Bacteriile și fungii se hrănesc cu aceste acumulări, ceea ce poate cauza apariția unui gust și miros neplăcut la nivelul cavității bucale.  

În timp, toate aceste acumulări se pot întări și transforma în pietre pe amigdale. Unele persoane pot avea câte o singură astfel de piatră, în timp ce altele pot prezenta mai multe mici formațiuni de acest tip. De reținut este că cei mici sunt adesea predispuși la pietre pe amigdale.

Printre principalele cauze ce duc la formarea pietrelor pe amigdale se numără dimensiunea amigdalelor (pacienții cu amigdale mai mari sunt mai predispuși), igiena orală necorespunzătoare, afecțiuni cronice ale sinusurilor, cum ar fi sinuzita sau rinita, și inflamațiile cronice ale amigdalelor sau amigdalitele frecvente.

Semne că cel mic are pietre pe amigdale

În ciuda faptului că anumite pietre pe amigdale sunt mai dificil de vizualizat, acestea pot cauza simptome observabile în rândul celor mici. Așadar, dacă suspectezi că micuțul tău are o infecție sau pietrele pe amigdale, este bine să fii atentă la următoarele semne și simptome: respirație urât mirositoare, dureri în gât însoțite de dificultăți în a înghiți băuturi sau alimente, dureri într-una sau ambele urechi, amigdale inflamate, tuse frecventă, prezența unori particule albe sau gălbui pe suprafața amigdalelor.

Pietrele mai mici de pe suprafața amigdalelor, care sunt mult mai comune decât pietrele mari în dimensiuni, nu cauzează la fel de frecvent asemenea simptome, dar pot, în cele din urmă, să îi afecteze calitatea vieții celui mic.

Dacă cel mic este diagnosticat cu pietre pe amigdale, este bine să știi că există posibilitatea ca acestea să reapară în mod regulat. Din fericire, există mai multe forme de prevenție disponibile, printre care se numără gargara cu sare de mare, menținerea unei igiene orale corespunzătoare, ceea ce presupune atât periajul dinților, cât și al limbii, precum și consumul frecvent și adecvat de apă. 

Cum elimini pietrele de pe amigdale

În timp ce pietrele pe amigdale sunt, în cele mai multe cazuri, inofensive, este bine să fie eliminate pentru a îndepărta simptomele principale, cum ar fi mirosul neplăcut din gură și senzația de inflamație a amigdalelor. Există mai multe forme de tratament homeopatice, dar și proceduri medicale, care stau la dispoziția pacientului.

Cea mai la îndemână modalitate este gargara cu apă de mare, care contribuie la eliminarea senzației de disconfort în gât și care poate ajuta chiar și la eliminarea pietrelor mai mici. Tot ce trebuie să faci este să amesteci o jumătate de linguriță de sare de mare într-un pahar cu apă călduță și să îl încurajezi pe cel mic să facă gargară. 

În cazul în care se constată că pietrele pe amigdale sunt prea mari și cauzează senzație constantă de durere sau alte simptome neplăcute, medicul îți poate recomanda diverse proceduri chirurgicale minim invazive. Una dintre acestea este criptoliza amigdaliană. Această intervenție presupune utilizarea unui laser cu ajutorul căruia sunt distruse criptele în interiorul cărora se află blocate pietrele. De reținut este că, pentru această procedură, este nevoie de anestezie locală, însă perioada de recuperare este scurtă și nedureroasă.

O altă procedură medicală ce poate fi luată în considerare este amigdalectomia, care presupune eliminarea chirurgicală a amigdalelor. Această procedură chirurgicală poate fi efectuată prin mai multe metode, și anume cu ajutorul unui bisturiu, cu ajutorul laserului sau cu un dispozitiv de coblație. Este important de știut, însă, că eliminarea chirurgicală a amigdalelor este, în continuare, un subiect controversat, deoarece majoritatea specialiștilor nu recomandă amigdalectomia decât atunci când pietrele sunt foarte mari și reprezintă un pericol pentru sănătate, pentru cazurile cronice sau pentru pacienții cărora niciuna dintre metodele mai puțin invazive nu a funcționat.

În anumite situații, se pot folosi antibiotice pentru a diminua cantitatea bacteriană de la nivelul amigdalelor, un factor de risc principal pentru formarea pietrelor pe amigdale. Din păcate, antibioticele nu pot trata celelalte cauze care duc la formarea pietrelor pe amigdale și, în plus, pot veni la pachet cu diverse efecte adverse. Mai mult, antibioticele nu sunt o soluție sustenabilă pe termen lung.

În ceea ce privește posibilele complicații asociate cu pietrele pe amigdale, acestea sunt foarte rare. Una dintre cele mai notabile complicații apărute în urma pietrelor pe amigdale este infecția la nivelul amigdalelor, care se poate manifesta precum un abces. De asemenea, există riscul ca pietrele pe amigdale mai mari să afecteze țesutul fragil al amigdalelor, ceea ce poate da diverse simptome neplăcute, cum ar fi senzația de inflamație, expectorații de puroi în urma infectării amigdalelor și umflarea acestora. În asemenea cazuri, se poate impune necesitatea unei intervenții chirurgicale.

Articolul urmator
Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?
Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează
  Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează

  Până acum poate credeai faptul că hărțile pot avea legătură numai cu geografia. De fapt, află că există o așa-numită limbă geografică. Dar care poate fi legătura dintre...

  Mărturiile unui psihoterapeut care tratează copiii bolnavi de cancer. „Ei m-au inspirat și m-au influențat să ajung omul care sunt azi”
  Mărturiile unui psihoterapeut care tratează copiii bolnavi de cancer. „Ei m-au inspirat și m-au influențat să ajung omul care sunt azi”

  Te-ai întrebat vreodată ce este în sufletul unui „înger” care tratează copiii bolnavi de cancer? Diana Todea este psihoterapeut în cadrul Asociației...

  Infectarea operației de cezariană. Cum se tratează și când trebuie sa te îngrijoreze
  Infectarea operației de cezariană. Cum se tratează și când trebuie sa te îngrijoreze

  Ultima ta grijă după ce ai trecut prin procesul nașterii prin operația de cezariană este infectarea plăgii. Din păcate, se întâmplă destul de des și anual, numeroase...

  O vizită la un spital care tratează copii cu arsuri mi-a vindecat depresia postnatală
  O vizită la un spital care tratează copii cu arsuri mi-a vindecat depresia postnatală

  Una dintre cele mai mari provocări prin care poate trece o mamă în primul an de viață al copilului este depresia postnatală. Aceasta conduce nu doar la stări de anxietate, la...

  ”Mamele trebuie să ne învețe cum se tratează depresia. Ele știu să-și țină copilul în brațe”. Mesajul puternic al unui psihoterapeut
  ”Mamele trebuie să ne învețe cum se tratează depresia. Ele știu să-și țină copilul în brațe”. Mesajul puternic al unui psihoterapeut

  Înainte să vină pandemia de Covid-19, omenirea de confrunta deja cu o pandemie nevăzută, cea a depresiei. Organizația Mondială a Sănătății subliniază că 2020 a avut un...

  Mama mea îi tratează diferit pe copiii mei, față de ceilalți nepoți ai ei
  Mama mea îi tratează diferit pe copiii mei, față de ceilalți nepoți ai ei

  Printre experiențele dureroase prin care poți trece odată ce devii părinte se regăsește și aceasta: să vezi cum bunicii nu își tratează egal nepoții. Cu atât mai mult...

  2 din 5 copii sunt abuzați verbal de părinți. Cum protejăm copiii?
  2 din 5 copii sunt abuzați verbal de părinți. Cum protejăm copiii?

  Un cuvânt jignitor adresat copilului îi poate aduce frustrări și dezechilibru emoțional. Cu sentimentele celor mici nu ne jucăm, de aceea este important să ne alegem cu...

  Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
  Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii

  Sănătatea mentală este unul dintre cele mai actuale subiecte ale societății noastre. În România, tot mai mulți copii și adolescenți ajung să aibă nevoie de intervenție...

  © 2024 Qbebe