Sfatul specialistului: cât este de importantă vitamina D în imunitatea copiilor noștri

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Vitamina D reprezintă una dintre cele mai cunoscute vitamine și este esențială încă din primele zile de viață ale copilului tău. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi numeroase detalii despre ea, furnizate de Conf.Univ.Dr. Iacob Daniela, Medic primar pediatrie și neonatologie, șef secție Maternitatea Bega Timișoara.

Dr. Iacob Daniela a vorbit despre multiplele roluri pe care vitamina D le are nu doar pentru sistemul imunitar al copilului, ci și pentru buna funcționare a organismului în general, explicând cum poate fi obținută, care este doza optimă zilnică, ce se poate întâmpla în cazul unui deficit al ei, dar și cum poate fi prevenit acesta.

Vitoral-D-Spray-cu-pulverizare-orala-pentru-CopiiDin acest ultim punct de vedere, medicul recomandă și administrarea produsului Vitoral D- Spray cu pulverizare orală pentru Copii, foarte la îndemână de administrat încă de când copilul are o vârstă fragedă, având un gust deosebit de agreabil (de căpşune) şi conţinând xylitol (acesta este un îndulcitor blând cu dantura, contribuind şi la mineralizarea dinţilor).

Sub formă de spray, pe bază de vitamina D3 (colecalciferol), acesta dispune de o dozare precisă (este special adaptat pentru administrarea a 120 de pufuri), se absoarbe foarte bine la nivelul mucoasei oro-faringiene (1 puf conține 400 UI,exact de cât are nevoie un nou-născut) și, întrucât printre ingredientele sale nu se regăsesc lactoză, gluten, coloranți artificiali, grăsimi sau sare poate fi utilizat fără probleme și pentru copiii care se confruntă cu inflamații intestinale (provocate, de pildă, de Boala celiacă) sau cu diabet. Pentru cele mai bune efecte, se recomandă să fie administrat copilului după cum urmează: 1-2 pufuri pe zi pentru copiii mai mici de 5 ani sau în funcție de sfatul medicului pediatru.

 1. Ce este vitamina D și care sunt rolurile ei în organism? 

Vitamina D este o vitamină liposolubilă, poată numele de calciferol și are multiple roluri în organism. Printre cele mai importante se numără:

 • Contribuie la absorbția normală a calciului
 • Favorizează menținerea unui nivel constant al calciului în sânge
 • Asigură întărirea sistemului osos, a celui muscular, dar și o bună sănătate a dinților
 • Susține o apărare corespunzătoare a organismului, întrucât crește imunitatea
 • Studiile au arătat că vitamina D are și rol în prevenirea cancerului, în condițiile în care participă la diviziunea celulară normală și astfel se diminuează riscul de apariţie a acestei maladii
 1. Vitamina D este un hormon?

Vitamina D nu este un nutrient, reprezintă un hormon pentru că acționează asupra tuturor organelor și sistemelor (ajută sistemul osos, muscular, nervos, dar și sistemul imunitar). Practic, este esențială pentru buna funcționare a organismului.

capsule-uleioase-si-biletel-pe-care-scrie-vitamina-D

 1. Care sunt sursele naturale de vitamina D?

Vitamina D2 se regăsește în alimente de origine vegetală (mai ales în fructe și legume), dar în cantitate mică. Vitamina D3 poate fi sintetizată la nivelul pielii cu ajutorul razelor ultraviolete și se poate obține și prin alimentație, consumând alimente precum pește şi ulei de pește.

Atât vitamina D provenită din alimente, cât și cea provenită din sinteza de la nivelul pielii, cu ajutorul razelor ultraviolete, nu este suficientă. De aceea, este necesară administrarea suplimentelor cu vitamina D, chiar și la nou-născuții alăptați (laptele matern nu conține nici el destulă vitamina D).

 1. Care sunt diferențele dintre vitaminele D2 și D3?

Întotdeauna, pentru a fi posibil ca vitamina D2 să fie mai bine absorbită, se transformă în vitamina D3. Aceasta din urmă are rol esențial în procesele menționate anterior, fiind produsul final și optim pentru o bună funcționare a organismului.

 1. Cum ne dăm seama că avem suficientă vitamina D în organism sau că, dimpotrivă, avem nevoie de suplimentarea ei?

Din acest punct de vedere, atât pentru copii, cât și pentru adulți, este nevoie să se efectueze o analiză de laborator: dozarea vitaminei D.

În cazul copiilor, dacă un copil ieșit din maternitate ia suplimente cu vitamina D la indicațiile medicului pediatru permanent până la vârsta de 2 ani și continuă și după aceea în anumite perioade, dacă se întâmplă să nu o absoarbă suficient sau are o anumită patologie poate să ajungă să se confrunte cu o lipsă a acesteia. Printre manifestările sale se numără:

 • Stările de oboseală
 • Dureri musculare
 • Apetit diminuat
 • Astenie musculară
 • Irascibilitate

Asemenea manifestări se întâlnesc de obicei într-o primă fază a deficitului de vitamina D. După aceea, se poate ajunge la o agravare a situației copilului, cum ar fi, de exemplu, apariția modificărilor la nivelul cutiei toracice (apar așa-numitele mătănii costale), fontanela anterioară devine largă, toate acestea fiind deja semne de rahitism.

În cazul în care sunt sesizate oricare dintre manifestările enumerate, este nevoie să se solicite efectuarea unei analize ce priveşte dozarea vitaminei D. În funcție de rezultatele obținute, se vor realiza următorii pași pentru corectarea deficitului.

analiza-ce-vizeaza-dozarea-vitaminei-D

 1. Care este doza zilnică recomandată de vitamina D?

În funcție de vârstă, ar trebui să se administreze, sub formă de suplimente, următoarele doze de vitamina D:

 • De la naștere și până la vârsta de 2 ani: 400 UI zilnic
 • După vârsta de 1 an și până la 17 ani: 600 UI zilnic
 • La adulți: 600-1000 UI zilnic

Dacă în urmă cu câțiva ani era indicat ca un bebeluș să primească suplimente alimentare cu vitamina D din a zecea zi de viață, în prezent se susține faptul că acestea pot fi administrate chiar de la naștere.

Ca să se știe cu precizie care este doza optimă de vitamina D care ar trebui administrată, este recomandat ca periodic să se realizeze analiza ce vizează dozarea acestei vitamine.

 1. Cât timp se administrează vitamina D?

Având în vedere stilul de viață actual, expunerea tot mai redusă la soare și folosirea produselor cu factor de protecție solară, medicul recomandă ca administrarea suplimentelor de vitamina D să se realizeze pe parcursul întregii vieți, în felul următor:

 • La copiii de până la 2 ani: pe tot parcursul anului
 • La copiii de peste 2 ani și la aduți: în lunile cu R (octombrie-aprilie)
 1. Se poate ajunge la un exces de vitamina D?

Da, se poate, dar mult mai rar decât se poate ajunge la un deficit al ei. Hipervitaminoza vitaminei D se instalează când sunt administrate doze foarte mari de suplimente cu vitamina D și poate fi recunoscută după simptome precum sunt cele de mai jos:

 • Vărsături
 • Diaree
 • Stare generală proastă
 • Hipotonie (diminuarea tonusului muscular)

Sfatul medicului este următorul: în cazul în care uiți să-i dai copilului suplimentul cu vitamina D într-o zi, nu este bine ca a doua zi să-i dai doză dublă, ci doar doza pe ziua respectivă.

 1. Care este forma recomandată de administrare de vitamina D? Pot exista probleme de absorbție în funcție de modul de administrare?

La copii, suplimentele cu vitamina D pot fi sub formă de picături sau de spray. Adulții pot lua și comprimate.

Uneori, la copii, pot interveni situații în care picăturile nu sunt acceptate sau când nu se poate face o absorbție corectă la nivel intestinal, de exemplu după episoade de diaree recurentă. Mai mult decât atât, anumite boli presupun inflamații intestinale cronice.

În oricare dintre aceste cazuri se poate recurge la vitamina D sub formă de spray, așa cum este și Vitoral D Spray Oral pentru Copii.

Citește și: Cea mai ușoară metodă prin care să-i administrezi vitamina D copilului

 1. Din multitudinea de produse cu vitamina D, cum îl alegem pe cel mai eficient?

Cel mai important este să te ghidezi după sfatul unui medic. În cazul copiilor, medicul pediatru recomandă un anumit produs, despre care știe că a dat rezultatele cele mai bune.

 1. Vitamina D este esențială în lupta organismului cu COVID-19?

Există mai multe studii pe această temă, care arată că vitamina D are un rol foarte important în buna funcționare a sistemului imunitar, prin reducerea unor markeri ce au rol în inflamație. Una dintre acțiunile acestei vitamine este de a inhiba citokinele inflamatorii, de aceea persoanele ce au în mod constant un nivel normal de vitamina D în organism, în cazul în care se vor infecta cu noul coronavirus, au șanse mai mari să fie asimptomatice sau să dezvolte forme ușoare ale bolii.

Citește și: Deficiența de vitamina D poate prezenta un risc ridicat de COVID-19 la copii?

 1. Dacă un copil se expune suficient la soare, îi mai dăm un supliment cu vitamina D?

Au fost realizate studii care au arătat că, în cazul copiilor cu pielea mai închisă la culoare din zonele calde, sinteza de vitamina D în piele se realizează mai greu. Contrar așteptărilor, se recomandă ca aceștia să primească suplimente alimentare cu vitamina D pe tot parcursul anului, nu doar în perioadele reci așa cum este cazul cu cei ce au pielea deschisă la culoare.

 1. Cum facem să nu confundăm anemia copilului cu oboseala, care poate fi cauza lipsei de vitamina D la copii? Este indicat să-i dăm și suplimente de fier?

Într-adevăr, există multe simptome care pot fi comune deficitului de vitamina D și anemiei sau cele două se pot asocia. Cu toate acestea, alături de oboseală, în caz de anemie survin și:

 • paloarea mucoaselor, a tegumentelor
 • unghii friabile

Pentru a vedea într-adevăr dacă este vorba despre un deficit de fier, ar trebui ca micuțului să i se facă analize ca să te asiguri dacă e cazul sau nu să primească și fier. Supraîncărcarea organismului cu fier poate duce la crearea depozitelor de fier în organism și, în același timp, există posibilitatea să se confrunte cu un alt tip de anemie, ce nu este generată de un deficit al fierului și în această situație suplimentele cu fier i-ar putea fi dăunătoare.

baietel-care-nu-se-simte-bine-si-sta-intins-pe-canapea

Surse: facebook.com

Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: facebook.com, istockphoto.com, pixabay.com, vitoral.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mirela Vaida este revoltată! Cere redeschiderea școlilor: „Cum să lăsăm în ultimă instanță educația copiilor noștri?”
  Mirela Vaida este revoltată! Cere redeschiderea școlilor: „Cum să lăsăm în ultimă instanță educația copiilor noștri?”

  Mirela Vaida pune mare preț pe educația copiilor săi și cere redeschiderea scolior! Prezentatoarea emisiunii „Acces Direct” este nemulțumită din cauza măsurilor luate...

  Începerea școlii este o LOTERIE! Una cu viața noastră și a copiilor noștri. Iar eu nu am de gând să iau bilet
  Începerea școlii este o LOTERIE! Una cu viața noastră și a copiilor noștri. Iar eu nu am de gând să iau bilet

  De ieri, de când Guvernul a decis că școlile vor începe normal, de parcă nimic nu s-a întâmplat și nu se întâmplă, citesc peste tot păreri de...

  Sfatul specialistului - De ce nu trebuie ignorată o simplă răceală?
  Sfatul specialistului - De ce nu trebuie ignorată o simplă răceală?

  Nu este un secret pentru nimeni faptul că, de multe ori, atunci când se instalează primele simptome de răceală, tendința este să le ignorăm, în speranța că ne vom bucura...

  Back to school! Cum consolidăm imunitatea copiilor înainte de intrarea în colectivitate
  Back to school! Cum consolidăm imunitatea copiilor înainte de intrarea în colectivitate

  Odată cu intrarea sau reîntoarcerea copiilor în colectivitate, pot apărea diverse probleme de sănătate. Virozele respiratorii sunt printre cele mai frecvente în...

  Back to school! Cu imunitatea copiilor la control
  Back to school! Cu imunitatea copiilor la control

  Nici bine nu a început noul an școlar că deja micuții noștri s-au întors acasă cu tuse, muci, febră și strănuturi. Parcă toamna se numărau bobocii, nu virozele...

  Sfatul specialistului: dificultăți în alăptare și soluții
  Sfatul specialistului: dificultăți în alăptare și soluții

  Alăptarea este o perioadă magică, dar plină de provocări, mai ales pentru mămicile care nasc pentru prima dată. Anca Bălășoiu, moașă și coordonator Școala Mamei, îți...

  Cum protejăm imunitatea copiilor în sezonul rece
  Cum protejăm imunitatea copiilor în sezonul rece

  Suntem convinși că nu greșim atunci când afirmăm că cea mai mare dorința a ta este să îți vezi copiii crescând fericiți și sănătoși. Fiindcă ce părinte nu...

  Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor
  Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor

  Pe măsură ce un copil începe să descopere lumea din jur, vei începe tot mai mult să-l înveți cum să se ferească de pericole. Cu toate acestea, din diverse motive,...

  © 2023 Qbebe