Dezvoltarea neuropsihică a copilului

Qbebe.ro

Scriem acest articol pentru dragii de părinți de copii cuminți. 😊
Te-ai întrebat vreodată dacă copilul tău cuminte este un copil a cărui dezvoltare neuropsihică corespunde vârstei lui? Sau ți-ai pus problema, dacă nu cumva copilul tău furios nu are o afectare neuropsihică? Sunt întrebări grele și de aceea am pregătit acest material, care să te ajute să reflectezi.

Ce înseamnă dezvoltare neuropsihică la copil?

Dezvoltarea neuropsihică a copiilor este un proces de învățare și deprindere, care se desfășoară continuu de-a lungul perioadei de creștere și care implică mai multe arii: mișcări, afecțiune, comunicare, înțelegere. Le luam pe rând…

Dezvoltarea motorie - adică deprinderea mișcărilor - este cea mai evidentă zonă de dezvoltare a copilului. Părinții urmăresc cu drag momentul în care bebelușul învață să se rostogoleacă, să-și țină mai bine capul, să stea în fund, iar mai apoi să pornească în patru labe sau direct în picioare – cu un sprijin caraghios, reprezentat de 2 jucării pe care le ține cu încredere în fiecare mână… 😊

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dezvoltat o grilă de repere pentru dezvoltarea motorie, cu jaloane de timp specificate – adică momentele considerate a fi cel mai devreme și cel mai târziu, pentru dobândirea unei abilități de mișcare. Vă las aici link-ul, dacă sunteți curioși să citiți aici.

fetita care picteaza

Dezvoltarea comunicării și a vorbirii îndrăznesc să spun că este a doua cea mai ușor de observat arie de dezvoltare a copilului. Inițial, bebe comunică prin plâns... Apoi, primele silabe repetate cu un oarecare sens fac deliciul celor din familie și obiectul a milioane de postări pe internet, în fiecare zi. Chiar dacă limbajul se dezvoltă mai greoi la unii copii, comunicarea bazată pe mimică și gesturi ar trebui să apară destul de devreme, fiind un mecanism învățat prin mimetism, de la cei apropiați.

Dezvoltarea social-afectivă, deși este o arie critică pentru integrarea copilului în familie și mai apoi în comunitate, poate să fie mai greu de observat. Preferința copilului pentru mamă sau/și pentru persoanele cu care petrece mai mult timp, este frecvent prima manifestare a dezvoltării social-afective. Chiar dacă pare puțin ciudat, copii mici care plâng după părinți în primele zile de grădiniță dovedesc că sunt apți afectiv – și deci ar trebui înțeleși și îndrumați cu blândețe să învețe că noul mediu este sigur și chiar amuzant.

Dezvoltarea cognitivă presupune procesele de învățare, de gândire și de rezolvare de probleme. Jucăriile special create pentru bebeluși sunt concepute pentru a stimula întățarea și rezolvarea de probleme: de exemplu ce forma geometrică se potrivește în care deschizătură etc. Înscrierea copilului la cursuri adaptate vârstei: creșă, grădiniță este foarte importantă pentru a-i asigura mediul necesar pentru o bună dezvoltare cognitivă.

Semnale de alarmă privind dezvoltarea neuropsihică a copilului

Fiecare copil este diferit și se dezvoltă în ritmul său. El are caracteristici proprii de temperament, reacționează și gândește diferit. Din acest motiv, nu orice abatere de la “standard” este o sursă care să te îngrijoreze, sau un semn că ceva este în neregulă.

Spre binele copilului, apelează cu încredere la servicii din partea specialiștilor, dacă observi la acesta manifestări diferite versus cele standard privind dezvoltarea, comportamentul sau emoțiile.

femeie care ii arata unei fetite un desen cu o casa

Îmbolnăvirile copiilor, mai ales ale sugarilor și copiilor mici, pot fi cauze de regres sau de stagnare a dezvoltării neuropsihice. Un copil bolnăvicios riscă să aibă întârzieri de dezvoltare. De aceea este important ca noi, părinții, să ne asigurăm că imunitatea celui mic este bună, că are aport optim de vitamine și minerale și că tratăm eficient și la timp îmbolnăvirile frecvente din copilărie, cum sunt virozele respiratorii, sau bolile determinate de paraziții intestinali.

După cum știm, noi facem parte din natură și natura este în noi. Tocmai de aceea, extractele naturale din plante pot menține și susține dezvoltarea neuropsihică optimă a copilului. Acestea conțin mai mult decât o simplă moleculă activă, ele conțin un fitocomplex:

Fitocomplexul este format dintr-o rețea complexă de substanțe (…), a căror acțiune (…) poate (…) reorganiza reglarea fină a (…) sistemului psiho-neuro-endocrino-imuno-metabolic”. Prof. Dr. Fernando Piterà di Clima, Italia, personalitate medicală.

Ce este gama Energotonic junior®?

Extractele din muguri și mlădițe pot să aducă beneficii importante pentru sănătatea copilului tău. De aceea, PlantExtrakt a creat Energotonic junior®, gamă specială, adresată copiilor. Spunem că este specială deoarece sunt soluții și siropuri cu extracte naturale din plante adulte, dar și din muguri și mlădițe, cu eficacitate optimă și un grad bun de siguranță. Este specială și pentru că sunt produse realizate la rece: plantele sunt utilizate în stare proaspătă și nu sunt expuse la temperatură ridicată, pentru a-și păstra intactă toată forța vitală. Nu adăugăm nici un fel de colorant sau aromă artificială. Siropurile au gust, miros și aspect natural, plăcut, care se datorează bazei din suc de fructe de pădure și a plantelor din compoziție.

Poți apela cu încredere la terapiile naturale Energotonic junior®, pentru energia, tonusul și sănătatea copilului tău:

vitamine pentru copiiEnergotonic junior® Vitamine – sirop natural realizat la rece, cu vitamine esențiale și zinc, combinate cu extracte gemoterapice de Brad și Porumbar; și extracte fitoterapice de Coacăz negru, Afin și Măceș. Energotonic junior® Vitamine este singurul sirop care conține extract gemoterapic de Porumbar, eficient în întârzierile de creștere și dezvoltare la copii. Energotonic junior® Vitamine ajută la o creștere armonioasă și la imunitate sănătoasă.

Mod de utilizare:
Copii 1 - 3 ani: 5 ml x 2/zi. Copii 4 - 8 ani: 5 ml x 3/zi. Copii 8+ ani: 10 ml x 2/zi.

suplimente pentru copiiEnergotonic junior® Paraziți - sirop natural realizat la rece, cu suc din fructe proaspete de Afin, extract de Propolis, extract de Cimbru și extract din muguri florali de Cuișoare. Energotonic junior® Paraziți susține purificarea tractului digestiv și eliminarea paraziților.

Mod de utilizare:
Dimineața, înainte de masă. Se recomandă 3 cure succesive a câte 7 zile de utilizare, urmate de 7 zile de pauză.
Copii 2-12 ani: 5 ml x 1/zi. Copii 12+ ani: 7,5 ml x 1/zi. Adulți: 10 ml x 1/zi.

suplimente copii pentru tuseEnergotonic junior® Tuse seacă și productivă - sirop natural realizat la rece, cu fructe proaspete de Măceș și Cătină și suc de Ridiche neagră, combinate cu extracte gemoterapice de Carpen, Brad, Alun, Mesteacăn și Măceș. Energotonic junior® Tuse seacă și productivă susține funcționarea normală a bronhiilor și a plămânilor și ușurează respirația în caz de tuse.

Mod de utilizare:
Copii 2-4 ani: 3 ml x 2-3/zi. Copii 5-7 ani: 6 ml x 2-3/zi. Copii 8+ ani: 10 ml x 2-3/zi.

suplimente copii pentru sinusuriEnergotonic junior® Sinusuri - sirop natural realizat la rece, cu fructe proaspete de Măceș și Cătină și extracte gemoterapice de Arin negru, Carpen, Cătină și Coacăz negru. Energotonic junior® Sinusuri favorizează eliminarea mucusului de la nivelul căilor respiratorii superioare și ușurează respirația în caz de răceli.

Mod de utilizare:
Copii 2-4 ani: 3 ml x 2-3/zi. Copii 5-7 ani: 6 ml x 2-3/zi. Copii 8+ ani: 10 ml x 2-3/zi.

Energotonic junior® Mullein picături de urechi – soluție naturală, cu 100% extract de Lumânărică. Energotonic junior® Mullein picături de urechi ameliorează hipersensibilitatea urechii și menține igiena și sănătatea urechii externe.

Mod de utilizare:
Copii și adulți: câte 1-2 picături x 2-3/zi, în fiecare ureche.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
  Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

  Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

  Ce legătură există între muzică, joc și dezvoltarea și creșterea copilului
  Ce legătură există între muzică, joc și dezvoltarea și creșterea copilului

  Cântecele și jocurile sunt esențiale în dezvoltarea și creșterea copilului. Cu ajutorul acestor instrumente, copilul dobândește abilități esențiale pentru a face...

  Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
  Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

  Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

  Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău
  Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău

  Odată cu sosirea toamnei, mulți părinți încep să se gândească să își înscrie copiii la tot felul de activități educative pentru a-i ajuta să își...

  Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
  Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

  Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

  Board games și modalitățile prin care ajută la dezvoltarea copilului
  Board games și modalitățile prin care ajută la dezvoltarea copilului

  Board games - jocurile de societate sau de masă au efecte benefice in dezvoltarea cognitiva a copilului, îl ajută să interacționeze cât mai mult cu cei din jur, să...

  Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului
  Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului

  Când vine vorba de sănătatea prichindeilor noștri, noi, mămicile, suntem ca niște leoaice. Îi ocrotim și încercăm să îi protejăm, așa cum știm noi mai...

  Studiu: variațiile de zahăr din laptele matern pot afecta dezvoltarea copilului
  Studiu: variațiile de zahăr din laptele matern pot afecta dezvoltarea copilului

  Variațiile de zahăr din laptele mamei pot afecta creșterea copiilor, se arată într-un studiu comun realizat de Universitatea Turku și Universitatea din San Diego, California.

  © 2022 Qbebe