Geanta de școală: cât ar trebui să cântărească în funcție de vârstă

Geanta de școală: cât ar trebui să cântărească în funcție de vârstă

Andra Purdea

Potrivit medicilor, un ruscac prea greu pentru un copil provoacă nu doar disconfort, dar poate duce și la o varietate de probleme de sănătate pe drum, în special dacă acesta a ridicat prea multă greutate pe parcursul a mai multor ani.

Cât ar trebui să cântărească geanta de școală

Greutatea maximă sigură, recomandată de specialiști, pe care un copil poate să o poarte este de 10% din greutatea corporală.

Potrivit medicilor, atunci când copilul tău cară un rucsac prea greu, el poate avea următoarele efecte adverse asupra sănătății copilului:

 • risc crescut de a dezvolta dureri de gât și spate din cauza modificărilor posturii și modelelor de mișcare;
 • dureri musculare de la curele;
 • efect negativ asupra echilibrului, potențial crescând riscul de căderi sau alte răni.

S-a constatat că articolele purtate de elevi în ghiozdanele lor de zi cu zi includ, dar nu se limitează la: laptopuri, cărți, instrumente de papetărie, uniforme sportive, uniforme școlare și îmbrăcăminte de antrenament specifică sportului, până la trei tipuri de pantofi (pantofi din piele pentru școală, adidași), cutii de prânz și sticle pline de apă.

 Afecțiuni care pot apărea dacă rucsacul este prea greu

Sistemul scheletic-muscular al copilului tău este încă în curs de dezvoltare, iar dacă ruscacele sunt prea grele, nu este deloc surprinzător faptul că vor apărea probleme de leziuni musculo-scheletice.

Greutatea unui rucsac poate trage un copil înapoi, făcându-l să se aplece spre șolduri sau să arcuiască spatele pentru a rămâne stabil. Această poziție nenaturală poate duce la dureri de umăr, gât și spate.

Copiii care își poartă rucsacul doar peste un umăr - așa cum o fac mulți, (fie cred că arată mai bine sau pur și simplu se simt mai bine) pot ajunge să se aplece într-o parte pentru a compensa greutatea suplimentară. Ei pot dezvolta dureri de spate inferioare și superioare și își pot încorda umerii și gâtul. Utilizarea necorespunzătoare a rucsacului poate duce, de asemenea, la o postură proastă.

De asemenea, rucsacii cu bretele strânse și înguste care apasă pe umeri pot provoca furnicături, amorțeală și slăbiciune la nivelul brațelor și mâinilor.

În esență, pe măsură ce greutatea rucsacului crește, corpul elevului poate fi supus aceluiași stres ca și cei care se confruntă cu greutăți la locul de muncă (cum ar fi pompierii, polițiștii, cadre militare, etc). Totuși, spre deosebire de cei care lucrează în domenii în care sunt nevoiți să care greutăți, elevul este obligat să-și poarte rucsacul aproape zilnic, pe o perioadă de până la 12 ani, fără a beneficia de o pregătire fizică specifică pentru a suporta un astfel de stres și înainte de a ajunge la maturitatea deplină a sistemului lor musculo-scheletic. 

Probabil toți dintre noi cunoaștem pe cineva care are probleme cu spatele și care a dezvoltat scolioză sau cifoză, din cauza pozitiței incorecte sau a rucsacului prea greu. Foarte mult copii ajung sa sufere de aceste afecțiuni, care, în timp, pot duce la probleme foarte grave ale coloanei.

În timp ce scolioza se referă la o curbare a coloanei vertebrale lombare, cifoza reprezintă o ușoară cocoașă, în partea superioară a spatelui. Ambele afecțiuni trebuie luate în serios și tratate corespunzător încă din copilărie, pentru a nu ajunge la intervenții chirurgice sau la alte afecțiuni ale coloanei. Pentru a face acest lucru, mergi la medic cu cel mic, dacă acesta se plânge de dureri ale spatelui.

Cum poți reduce greutatea rucsacului de școală

Iată câteva recomandări sugerate de Academia Americană de Pediatrie (AAP) părinților care vor să cumpere un nou ghiozdan:

 • Alege un rucsac ușor, care nu va adăuga prea multă greutate suplimentară.
 • Curelele și bretelele largi, căptușite, împiedică ca greutatea să cadă pe umeri, gât și spate. Rucsacurile cu o singură curea pot suprasolicita un umăr, pot provoca înclinare și, în cele din urmă, pot provoca leziuni ale spatelui din cauza unei poziții proaste. Rucsacele cu două curele ajută la distribuirea greutății și la reducerea stresului pe spate.
 • Spatele căptușit oferă un plus de confort. Acestea pot, de asemenea, să protejeze elevii de a fi înțepați cu marginile ascuțite ale rucsacului.
 • Compartimentele multiple ajută, de asemenea, la distribuirea uniformă a greutății.
 • Fă tot ce poți pentru ca copilul tău să-și poarte rucsacul corect.

Surse foto: https://www.istockphoto.com/ro

Articolul urmator
Cât întarzie ciclul dupa pilula de a doua zi?
Cât întarzie ciclul dupa pilula de a doua zi?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Care este orașul în care ar trebui să locuiești în funcție de zodia ta
  Care este orașul în care ar trebui să locuiești în funcție de zodia ta

  Ți s-a întâmplat vreodată să-ți dorești ca la un moment dat să te muți într-un alt oraș, aflat poate și în altă țară? Acest gând nu este...

  Ce buchet de flori ar trebui să primești de Ziua Îndrăgostiților ❤️ în funcție de zodia ta
  Ce buchet de flori ar trebui să primești de Ziua Îndrăgostiților ❤️ în funcție de zodia ta

  Printre cele mai apreciate cadouri de Ziua Îndrăgostiților se află și florile. Pentru o surpriză reușită, acestea trebuie să reflecte nu doar preferințele celei care le va...

  Companiile aeriene vor să cântărească la îmbarcare călătorii pentru a stopa obezitatea
  Companiile aeriene vor să cântărească la îmbarcare călătorii pentru a stopa obezitatea

  Pe lângă măsurile de securitate și control, cei care vor să călătorească cu avionul ar putea trece printr-o etapă în plus înainte de zbor. Companiile aeriene...

  Feluri de peste in alimentatia copilului in functie de varsta
  Feluri de peste in alimentatia copilului in functie de varsta

  Pestele in alimentatia copilului inseamna un plus de acizi grasi omega-3, care sunt importanti pentru creier si ochi. De asemenea, pestele este bogat in proteine, vitamina D si are un...

  Cariera faimoasă pe care ar trebui să o ai în funcție de zodia ta
  Cariera faimoasă pe care ar trebui să o ai în funcție de zodia ta

  Să îți alegi job-ul care să ți se potrivească de minune și să reușești să-ți construiești cariera la care visezi este unul dintre obiectivele cele mai importante din...

  Când ar trebui să înceapă copilul să meargă singur la școală?
  Când ar trebui să înceapă copilul să meargă singur la școală?

  Toamna se apropie cu pași repezi, iar micuțul tău urmează să înceapă noul an școlar. Dacă e deja mai măricel, probabil te întrebi dacă e momentul potrivit să-l...

  Curățenia de primăvară cu cei mici: ce treburi casnice pot face copiii, în funcție de vârstă
  Curățenia de primăvară cu cei mici: ce treburi casnice pot face copiii, în funcție de vârstă

  Te gândești să-l pui pe cel mic „cu osul la treabă”, dar nu știi cu ce să începi? Ți-am pregătit un ghid pe vârste cu activități de curățenie...

  Cât este de bătrân sufletul tău, în funcție de zodie
  Cât este de bătrân sufletul tău, în funcție de zodie

  Care este adevărata vârstă a sufletului tău? Cum îți poți da seama dacă ești sau nu un suflet bătrân? Sufletele bătrâne îi învață pe ceilalți...

  © 2023 Qbebe