Pas cu pas de la specialist: ce să faci când copilul are febră

Pas cu pas de la specialist: ce să faci când copilul are febră

Irina Olteanu - Redactor Senior

Febra la copii cauzează de cele mai multe ori îngrijorare inutilă din partea părinților, cu toate că reprezintă mai degrabă un simptom și nu o afecțiune în sine. Cum trebuie să procedeze părinții pas cu pas când copilul are febră veți afla direct de la specialist, doamna doctor Anca Cochino.

Când trebuie să intervină un părinte în situația în care copilul are febră

În primul rând, modalitatea potrivită de intervenție depinde în foarte mare măsură de vârsta copilului și de valoarea temperaturii corporale. Astfel, pentru un copil mai mic de 3 luni, orice valoare care depășește 38 grade Celsius impune un consult medical (deoarece sistemul imunitar al copilului nu este complet dezvoltat, acesta este vulnerabil la infecții potențial fatale). Pentru copiii cu vârsta 3-6 luni, se impune un consult medical când temperatura corporală depășește 38,5 grade Celsius, iar pentru cei cu vârsta mai mare de 6 luni, consultul medical se impune când febra depășește 39,5 grade Celsius. Însă reprezintă o urgență medicală dacă temperatura ridicată este însoțită de simptome precum: durere de gât, durere de ureche, durere de cap, durere la urinare, dureri musculare, oboseală extremă, deshidratare, scurtarea respirației, plâns inconsolabil, frisoane, dificultate în mers, iritație la nivelul pielii, gât înțepenit, durere abdominală gravă.
Este extrem de important să urmăriți tabloul clinic complet de simptome deoarece în acest fel puteți depista și natura îmbolnăvirii.

Citește și: Febra la copii 

copilul are febra

Copilul are febră: sfatul specialistului 

Doamna doctor Anca Cochino, Medic specialist pediatru www.pediasan.ro a avut amabilitatea de a ne oferi următoarele informații: 

Episoadele de febră sunt destul de frecvente după 5-6 luni și, mai ales, în primii 2 ani de colectivitate.
În primul rând, părinții trebuie să știe că febra poate fi o manifestare normală, ne anunță că organismul copilului "se luptă", probabil, cu o infecție. Majoritatea infecțiilor copiilor mici sunt virale, sunt autolimitate (trec de la sine), organismul are puterea să le elimine și să se vindece complet.
- Când copilul face febră, părintele va trebui să își păstreze calmul.

- Febra se tratează începând de la valoarea de 38.5ᵒC intrarectal

- Există metode fizice de scădere a febrei: copilul se dezbracă și se poate împacheta cu cearșafuri sau prosoape ude sau îi putem face un duș sau baie de scădere a temperaturii. Cearșaful sau prosopul cu care împachetăm copilul îl vom uda cu apă călduță (nu rece!), apoi îl stoarcem bine, îl scuturăm (moment în care oricum se mai răcește), apoi vom împacheta copilul în el, de la brâu în jos. Când îl împachetăm, vom da jos scutecul sau chilotul. Ținem copilul împachetat 5-10 minute, apoi scuturăm sau udăm din nou cearșaful și îl impachetăm din nou pe copil încă 5-10 minute. Repetăm aceste etape de 4-5 ori, până când febra scade cu cel puțin 1 grad.

Dacă dorim să îi facem baie de scădere a febrei, punem apa normal de caldă (38ᵒ), până când apa ajunge la burtică când copilul stă în șezut în cadă. Îi dăm jucării sau ne jucăm cu el în cadă, timp în care vom răci treptat apa. La duș vom proceda la fel, scade treptat temperatura apei. Poate sta în cadă (sub duș) 20-30 de minute, dar să nu îi fie frig. Dacă îi este frig îl scoatem din baie, îl ștergem și îl imbrăcăm normal.

- Manevrele fizice de scădere a febrei este bine să le asociem cu medicamente antitermice.
Paracetamol, care este recomandat de la naștere (suspensii: panadol, calpol, eferalagan; supozitoare cu paracetamol).
Sau îi putem da Ibuprofen recomandat de la 3 luni si 6 kg (există multe preparate pe piață, dintre cele mai cunoscute fiind ibugesic, ibalgin, nurofen, marcofen etc. și supozitoare cu ibuprofen).
După 8 luni și 8 kg se poate folosi metamizol sodic (alvotor, algocalmin și varianta de supozitor novocalmin), dar este de preferat să îl folosim cât mai rar și doar dacă febra este mare, peste 39.5ᵒC intrarectal.

copilul are febra

- Dozele medicamentelor antitermice se calculează în funcție de vârstă și de greutate corporală. Distanța dintre dozele aceluiași medicament este bine să fie măcar de 6-8 ore. Dacă febra apare mai repede de 6 ore putem asocia un alt medicament, cu o altă substanță activă. Cea mai frecventă asociere este ibuprofen cu paracetamol. Dar nu este obligatoriu să îi dăm la 4 ore alternativ, unul sau altul, dacă copilul nu are febră. Este recomandat să îi dăm medicamente doar când febra crește peste 38.5ᵒC intrarectal. Există situații, mai ales în primele 24-48 de ore de boală, când febra scade doar puțin după medicamente și împachetări. De exemplu, poate scădea de la 39-40ᵒC intrarectal doar până la 38.5-38.8ᵒC intrarectal. Dacă copilul are stare generală destul de bună, reușește să se hidrateze corespunzător și urinează aproape normal, atunci necesită medicamente doar când febra urcă din nou spre 39-40ᵒC intrarectal.
- Uneori, în timp ce crește febra, copilul se poate simți rău, să aibă frison, să i se facă foarte somn sau să verse. În aceste condiții foarte mulți copii refuză medicamentele de tip suspensie și va trebui să folosim supozitoare.
- În momentele în care crește febra, se pot răci extremitățile (mâinile, picioarele, nasul), buzele pot căpăta o culoare violacee, dar fruntea și capul pot fi fierbinți. Când se termină de crescut febra, extremitățile se încălzesc, iar starea generală devine, de obicei, mai bună. Frisoanele pot dura, în general, până la 20-30 minute. Dacă copilul dorește, poate primi în acest timp lichide călduțe.
- Există o situație rară, când febra se asociază cu convulsia febrilă. Aceasta trebuie diferențiată de frison, cu care se confundă deseori. În timpul convulsiei febrile copilul îș pierde starea de conștiență, are mișcări ritmice ale corpului, poate pierde urină sau fecale. Poate dura câteva minute. După convulsie copilul este confuz, comunică greu și, de obicei, adoarme. Cât timp convulsionează, copilul trebuie pus pe o parte, nu se va încerca să îi dăm nimic pe gură. Se poate administra diazepam și antitermic intrarectal. După ce se termină convulsia este bine ca părinții să meargă cât mai repede cu copilul la spital.
- În perioada în care copilul are febră, de obicei 3-5 zile, pofta de mâncare scade, copilul este mai greu de mulțumit și are nevoie de mult mai multă atenție și de răbdare din partea anturajului decât de obicei.
În această perioadă, chiar dacă copilul va mânca mai puțin, trebuie să avem grijă să îl hidratăm corespunzător. Poate primi lapte, apă, ceai, supă, compot.
Dacă varsă sau are diaree va primi, alături de celalalte lichide, și săruri de rehidratare.
Dacă nu vrea să bea ca de obicei, cu multă blândețe și răbdare îl vom convinge să bea în cantități mici, mai des.
Mai ales când ia ibuprofen (nurofen, ibalgin, marcofen) este foarte important să menținem o hidratare bună. Acest medicament se elimină renal și devine toxic pentru rinichi când copilul nu are diureză bună.
Dacă nu putem convinge copilul să bea destul, se poate pune la spital perfuzie pentru rehidratare.

În general, majoritatea copiilor tolerează bine episoadele de febră.
Trebuie să știm că oricare dintre medicamentele antitermice pe care le folosim necesită cel puțin o oră să își facă efectul. În acest timp, dacă febra este mare (depășește 39.5 ᵒC intrarectal) și dacă copilul nu are frison, putem să folosim metodele fizice de scădere a febrei (împachetările sau baia hipotermizantă).
În orice situație în care copilul face febră trebuie consultat de către un medic pediatru, dacă nu în prima zi, măcar în doua sau a treia zi de febră, să putem pune repede un diagnostic și să ne asigurăm că primește tratamentul complet și corect.

Mulțumim doamnei doctor Anca Cochino pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Surse: www.parents.com, www.nhs.uk, www.medicinenet.com 

Articolul urmator
La câte bătăi pe minut faci infarct?
La câte bătăi pe minut faci infarct?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Semnal de alarmă din partea unor părinți: copilul lor a fost la un pas de moarte după ce i-a apărut o linie roșie pe picior
    Semnal de alarmă din partea unor părinți: copilul lor a fost la un pas de moarte după ce i-a apărut o linie roșie pe picior

    O mamă din Australia avertizează părinții să se bazeze pe instinctele lor, atunci când simt că ceva nu e în regulă, pentru că s-ar putea să le salveze viața. Asta s-a...

    Zodiile care te judecă aspru la orice pas. Te pun la zid pentru cea mai mică greșeală
    Zodiile care te judecă aspru la orice pas. Te pun la zid pentru cea mai mică greșeală

    Fie că tind permanent spre ceea ce este mai bun, fie că sunt perfecționiste sau pur și simplu nu suportă să vadă cum cei din jur greșesc, anumite persoane au obiceiul să-i judece...

    „Am fost la un pas de moarte”. Ashley Graham, confesiune emoționantă despre nașterea gemenilor ei
    „Am fost la un pas de moarte”. Ashley Graham, confesiune emoționantă despre nașterea gemenilor ei

    Ashley Graham este una dintre cele mai cunoscute și apreciate modele plus size din lume. Ea a reușit să câștige simpatia a milioane de oameni din întreagă lume prin...

    Atenție, părinți! O fetiță de 2 ani din Botoșani a fost la un pas de moarte din cauza căciuliței pe care o purta
    Atenție, părinți! O fetiță de 2 ani din Botoșani a fost la un pas de moarte din cauza căciuliței pe care o purta

    O fetiță de doar 2 ani, din Botoșani, a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost la un pas de a sugruma din cauza căciuliței pe care o purta! Potrivit...

    Un bebeluș a fost la un pas de moarte din cauza alimentației exclusive cu lapte de migdale
    Un bebeluș a fost la un pas de moarte din cauza alimentației exclusive cu lapte de migdale

    Un nutriționist avertizează asupra pericolului de a hrăni bebelușul exclusiv cu lapte de migdale, după ce un bebeluș a fost pe punctul de a muri din această cauză.

    România este la un pas de epidemie de gripă! Au fost înregistrate peste 140.000 de infecții respiratorii într-o săptămână
    România este la un pas de epidemie de gripă! Au fost înregistrate peste 140.000 de infecții respiratorii într-o săptămână

    Cazurile de gripă sunt în continuă creștere, în România! Peste 140.000 de cazuri de gripă clinică, infecții virale ale căilor respiratorii superioare și pneumonii...

    La un pas de tragedie! Cum a reușit un băiețel de trei ani să-i salveze viața frățiorului mai mic
    La un pas de tragedie! Cum a reușit un băiețel de trei ani să-i salveze viața frățiorului mai mic

    Un băiețel de 3 ani a devenit erou după ce și-a salvat fratele mai mic de la moarte! Întregul moment a fost surprins pe cameră, chiar de mama micuților. Femeia voia să filmeze...

    „A fost ca la Colectiv, era să murim”. 300 de tineri prinși într-un club din București, la un pas de tragedie
    „A fost ca la Colectiv, era să murim”. 300 de tineri prinși într-un club din București, la un pas de tragedie

    Peste 300 de tineri care petreceau, sâmbătă seara, într-un club din București, au trecut prin clipe de coșmar. Aceștia s-au călcat în picioare încercând...

    © 2024 Qbebe