Burtici fericite

Iarna, anotimpul perfect pentru lecții de înot

Lecțiile de înot au beneficii semnificative în dezvoltarea fizică și psihică a copiilor cu vârsta de până la 4 ani, mai ales iarna, când contribuie și la dezvoltarea imunității. O alternativă la activitățile în aer liber din sezonul cald, înotul devine astfel o soluție ideală pentru petrecerea timpului liber. De altfel, lecțiile de înot sunt și un cadou inedit pe care părinții și apropiații îl oferă celor mici în prejma sărbătorilor de iarnă. Tot mai mulți aleg să ofere bebelușilor lor educație acvatică, care le oferă siguranță și libertate să se bucure de sporturi acvatice pentru întreaga viață.

Temperaturile scăzute fac ca părinții să caute alternative la jocul din parc, mai ales în cazul copiilor cu vârsta de până la 3 ani. Una dintre activitățile cu beneficii importante asupra acestora este înotul, iar acesta poate fi o alegere inspirată mai ales în cazul bebelușilor, fiind singura activitate recomandată încă de la vârsta de 4 luni.

"Specialiștii – medici ORL sau pediatri – arată că stimularea imunității se face atunci când apar diferențe mari de temperatură, adică iarna. E important însă ca trecerea să se facă gradual, de aceea am asigurat o cameră de aclimatizare, asociată de copii drept loc de joacă, ce oferă un timp – tmapon de acomodare și asigură un confort termic important. În ultimii ani chiar vedem o creștere a solicitărilor pe durata sezonului rece, de 15%-20%, mai ales că înotul este o alternativă perfectă în sezonul rece la obișnuitele activități fizice în aer liber", a declarat Carmen Dumitru, fondator și manager Acvatic Bebe Club.

60% dintre copiii care participă la lecțiile de educație acvatică au vârste între 4 și 36 luni, mai mult de jumătate având până în 2 ani. 22% dintre copii continuă lecțiile mai mult de un sezon, media frecventării cursurilor în cazul acestora fiind de 2 ani. 15% dintre părinți decid să revină la Clubul de Educație Acvatică ABC și în cazul celui de-al doilea copil.

Motivele sunt multiple, și completează nevoia celor mici de actvitate fizică. Astfel, un studiu* arată că bebelușii și copiii care au urmat lecții de înot între vârsta de 2 luni și 4 ani dezvoltă o mai mare încredere în sine, sunt mai independenți și se adaptează mai ușor la nou. De asemenea, studiile au mai arătat că beneficiile înotului asupra motricității și dezvoltării musculare apar timpuriu, iar continuarea acestei activități în timpul sezonului rece contribuie la creșterea imunității.

Succesul unei lecții de înot la vârste timpurii vine însă din metoda de abordare. Astfel, fiecare ședință de educație acvatică este structurată în așa fel încât copilul să se poată acomoda treptat cu apa, organismul să fie pregătit pentru efort, iar apoi să se înceapă activitatea propriu-zisă, în funcție de vârstă.

Încurajăm prezența în apă a unuia dintre părinți, în cazul bebelușilor, pentru ca transferul de încredere să se realizeze treptat. Copilul este stimulat să exploreze mediul acvatic în siguranță, cu ajutorul obiectelor plutitoare. Prezența constantă a instructorului îi oferă acestuia posibilitatea să adapteze exercițiile ritmului de evoluție al copilului, astfel incât ședința de înot să fie prilej de relaxare și bună dispoziție. Abordarea instructorilor ABC stimulează încrederea celor mici în propriile forțe, dorința de explorare, creativitatea în joacă, diminuând astfel și anxietatea de separare față de părinți, a mai precizat Carmen Dumitru, fondatorul clubului de educație acvatică.
*Studiu condus în Islanda de profesorul Hermundur Sigmundsson de la Departamentul de Psihologie al Universității de Știință și Tehnologie din Norvegia, 2010, respectiv un studiu al Griffith University din Australia, 2013.

Clubul de educație acvatică a fost înființat în 2012, fiind dedicat, de la început copiilor cu vârste între 4 luni și 4 ani. În cei peste 7 ani de activitate, peste 2.000 de copii au urmat lecții de înot la ABC, cu beneficii vizibile în dezvoltarea fizică, psihică și emoționale. Mai mult, studiile spun că participarea la lecțiile de înot poate reduce riscul de înec al copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani cu 88%.

Clubul de educație acvatică dispune de o sală de așteptare și de o zonă de adaptare treptată la temperatura din zona bazinului, respectiv exterioară. ABC este singurul club de profil din București unde tratarea și dezinfecția apei se realizeaza prin intermediul unei instalații mixte bazate pe UV și ozon, cu efect direct asupra calității apei și a aerului din jurul piscinei. Prin sistemul de ventilație și dezumidificare, se păstrează permanent un microclimat ideal pentru desfășurarea programelor de educație acvatică. Temperatura apei are constant o valoare cuprinsă între 31,5 și 32 grade, iar cea a aerului între 32,5 și 33 grade.

 

Când, cum și de ce trebuie să folosim dopuri de urechi pentru copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  5 lecții care pot salva viața copilului tău
  5 lecții care pot salva viața copilului tău

  Asupra copiilor noștri este exercitată în mod constant presiunea de a dezvolta aptitudinile necesare adaptării la această lume care se află în continuă schimbare....

  7 lecții de parenting de la Smiley. Interviul care ne face să-l adorăm și mai mult
  7 lecții de parenting de la Smiley. Interviul care ne face să-l adorăm și mai mult

  Invitat recent la un interviu pentru podcast-ul lui Mihai Morar, „Fain&Simplu”, unul dintre cei mai apreciați artiști de la noi și-a deschis sufletul și a vorbit despre...

  Se mai trece la ora de iarnă anul acesta?
  Se mai trece la ora de iarnă anul acesta?

  Ora de iarnă bate la ușă! Practica folosită de mai bine de 100 de ani din România ne va permite să dormim cu o oră mai mult.

  Acvatic Bebe Club oferă lecții de educație acvatică gratuite, pe plaja din Mamaia
  Acvatic Bebe Club oferă lecții de educație acvatică gratuite, pe plaja din Mamaia

  Timp de 4 zile, în perioada 20-23 august, o echipă de instructori ai Acvatic Bebe Club vor oferi lecții gratuite de educație acvatică, la malul mării, pe plaja din Mamaia. Cu...

  5 lecții de aur pentru educația financiară a copilului tău
  5 lecții de aur pentru educația financiară a copilului tău

  Educație financiară pentru copii? Da, este extrem de important ca cei mici să se dezvolte cu o imagine corectă și pozitivă asupra branilor, alimentată de exemple clare și discuții...

  Trecem la ora de iarnă! Când se dau ceasurile înapoi
  Trecem la ora de iarnă! Când se dau ceasurile înapoi

  În noaptea de 24 spre 25 octombrie trecem la ora de iarnă! Ora 04:00 va deveni ora 03:00, ceea ce înseamnă că, potrivit noului fus orar, vom dormi mai mult.

  © 2021 Qbebe