Alertă pentru părinți și medici: un simptom specific Covid-19 atacă organismul copiilor

Irina Olteanu - Redactor Senior

În contextul pandemiei mondiale de coronavirus, a fost identificat un simptom în rândul copiilor de către un raport efectuat în Marea Britanie. Acest sindrom, PIMS, ca urmare a creșterii cazurilor de Covid-19, a apărut și în România, în ultima săptămână fiind identificate 3 astfel de cazuri. Află despre ce este vorba și ce recomandări importante oferă specialiștii.

Cazuri în România de PIMS

La 13 octombrie 2020, în România au fost confirmate 3 cazuri de PIMS. Primul caz este al unui copil de 9 ani care a stat timp de 17 zile internat la spitalul Victor Gomoiu. Dintre acestea, 11 zile și le-a petrecut la terapie intensivă, pentru că avea nevoie de masca de oxigen. Acesta a fost externat în stare bună, însă va avea nevoie de luni bune de recuperare respiratorie.

Al doilea caz a fost cel al unui adolescent, care ”a venit cu un diagnostic de disfuncție multiplă de organe pus de colegii noștri din gardă, pediatri și medic ATI. A fost afectat renal, hepatic, hematologic. Astăzi ne-au venit ultimele analize și colegii mei au pus diagnosticul de sindrom inflamator multisistemic. Adolescentul are un PCR efectuat negativ și are făcuți anticorpii: IgG-ul pentru SARS-CoV-2 foarte crescut. Ar fi trecut prin boală. De-asta sindromul inflamator multisistemic, PIMS-ul de care vorbim, este asociat pentru acest caz infecției cu SARS-CoV”, a subliniat Diana Ionescu, directorul medical al Spitalului Gomoiu din Capitală.

Cel de-al treilea caz este al unui copil de numai 3 ani. „Este în stare bună. A venit în garda de sâmbătă prin transfer de la spitalul din Brașov, diagnostic de prezumție meningită. La noi a fost diagnosticat cu multiple disfuncții: respiratorie, cardiacă, un sindrom inflamator foarte pronunțat, modificări hematologice importante. A fost admis în terapie intensivă, unde medicii noștri l-au diagnosticat cu PIMS. Actualmente este într-o stare favorabilă, e neintubat, e stabil și merge spre bine”, a explicat Diana Ionescu, directorul spitalului Gomoiu, luni dimineață, pentru Digi 24.

Simptomul Covid-19 care atacă organismul copiilor - PIMS

Conform unui raport din Marea Britanie, publicat în Revista Serviciului de Sănătate, se atrage atenția medicilor asupra acestui sindrom asociat îmbolnăvirii copiilor, care este tot mai frecvent întâlnit în ultima perioadă. Iată câteva informații extrase din raport „în ultimele 3 săptămâni a fost observată o creștere în numărul de copii de toate vârstele care se prezintă cu o stare inflamatorie multisistemică ce necesită îngrijie, atât în Londra, cât și în alte regiuni din Marea Britanie. Specialiștii iau în considerare faptul că poate fi vorba despre un sindrom inflamator asociat coronavirusului, dar poate fi vorba și despre un alt patogen infecțios.”

Simptomele specifice acestui sindrom, sindrom inflamator multisistem (PIMS), includ durere abdominală și inflamație cardiacă. Deși unii dintre copiii vizați de raport au fost testați pozitiv pentru COVID-19 (conform testelor PCR), unii au avut în trecut virusul, în vreme ce alții nu; au fost observate dovezi serologice ale unei infecții anterioare posibile cu COVID-19. Nu este încă clar gradul de gravitate al problemei (în sensul necesității internării la terapie intensivă), însă raportul subliniază că este probabil vorba de câteva cazuri. Acestea au în comun trăsături specifice sindromului de șoc toxic și de boală Kawasaki atipică, cu parametri sanguini fiind comparabili cu copiii care prezintă forme grave de coronavirus. Simptomele gastrointestinale, precum și durerea abdominală sunt principalele observate, precum și inflamația cardiacă.

Este o reacție inflamatorie multisistemică ce apare la două-trei săptămâni după infecția cu SARS-CoV-2. Copilul se externează vindecat, dar îi trebuie terapie de recuperare, gimnastică respiratorie, ca să prevenim eventuale complicații la distanță.”, spune Dr. Diana Ionescu.

simptom copil cu coronavirus

Șeful departamentului medical din Marea Britanie care se ocupă cu investigarea cazurilor, Prof Witty, a declarat că „este o situație extrem de rară, dar cred că este perfect plauzibil să fi fost cauzată de virus, cel puțin în unele cazuri. Deoarece am aflat că în cazul adulților la care boala se manifestă mai grav decât la copii, problemele mari sunt cauzate de procesul inflamator și acesta pare să fie un proces inflamator, nu ceva diferit. Prin urmare, dat fiind faptul că avem de-a face cu o nouă prezentare clinică, este posibil să existe o legătură, însă investigăm și alte cauze.”

Profesorul Russell Viner, președinte al Colegiului Regal al Pediatrilor și Îngrijire a Copilului, a asigurat părinții că sunt șanse puține ca cei mici să se îmbolnăvească grav „știm deja că un număr extrem de mic de copii s-a îmbolnăvit grav în urma infecției cu COVID-19, însă dovezile de la nivel mondial sugerează că grupa aceasta de vârstă este cel mai puțin afectată de virus.”

Doctor James Gill, profesor în cadrul Școlii Medicale Warwick, susține că este prea devreme pentru a spune dacă există o legătură între starea inflamatorie multisistemică din alerta emisă și Covid-19 „deși este ușor să tragem concluzii ale unei legături cu COVID-19, nu sunt dovezi suficiente pentru a susține că simptomele noi au semnificație clinică. Medicii sunt vigilenți cu privire la posibile alte prezentări, însă nu se va schimba nivelul lor de precauție.”

M-am întâlnit cu așa ceva. În statul New York am avut aproximativ 85 de astfel de cazuri. Copiii fac COVID la fel de ușor ca adulții, dar situația lor este mai bună, în sensul că marea majoritate a acestor copii nu fac forme severe. Numai aproximativ 1 la sută din acești copii de internează. Din păcate, din când în când, vedem situații foarte severe, cum este și acest sindrom pediatric multisistem inflamator. Când acest lucru apare, copilul este foarte grav, de obicei este pe ventilator și prognosticul este destul de sever. De ce se întâmplă la unii copii și nu se întâmplă la alți copii nu știm, dar s-au descris astfel de sindroame inflamatorii severe și în alte infecții virale, așa-numitul sindrom Kawasaki. Din fericire, este destul de rar ”, declară Dr. Adrian Popp, șeful secției de boli infecțioase a unui spital din New York.

Dr. Radu Țincă declară pentru Digi 24 că această complicație poate fi cauzată de noul coronavirus și că sunt 4 ipoteze în acest sens:

 1. Covid-19 este un factor declanșator pentru PIMS, eliberând ”anumite substanțe pro-inflamatorii în acea furtună de citokine inflamatorie
 2. După vindecarea de Covid-19 se ”produce un dezechilibru imun care predispune organismul să dezvolte ulterior, la contactul cu alți agenți patogeni, o astfel de reacție”. De aceea, majoritatea copiilor au făcut sindromul chiar și la 40-42 de zile după ce s-au vindecat de SARS-CoV-2.
 3. Se poate să existe o predispoziție genetică, mai ales că ”în țările asiatice nu a fost raportată această complicație
 4. Există posibilitatea ca doar anumite mutații ale SARS-CoV-2 ”ar fi capabile să producă această inflamație la nivelul organismului”, a încheiat medicul ATI Radu Țincu.

În baza acestor descoperiri, medicii de familie și pediatri sunt îndrumați să acorde atenție deosebită acestor copii. ”Această inflamație, la nivel cerebral, mimează foarte bine o meningo-encefalită, deci trebuie făcut rapid un diagonistic diferențial între această complicație și o boală infecțioasă a creierului, iar la nivelul inimii trebuie evaluată funcția cardiacă să vedem care sunt parametrii cardio-vasculari ai unui acestui copil,” a subliniat dr. Radu Țincu. Datele sugerează că deși unii copii pot să dezvolte infecția cu COVID-19, foarte puțini ajung să experimenteze simptome grave, chiar dacă suferă și de alte probleme de sănătate. Simptomele de bază ce trebuie urmărite pentru coronavirus includ tuse continuă, temperatură corporală ridicată și dificultate în respirație. Deoarece noile simptome menționate de raport sunt similare altor afecțiuni, singurul mod de a te asigura de prezența infecției este de a efectua un test. Recomandările specialiștilor sunt de asemenea ca părinții să nu meargă direct cu copilul la medic, ci să contacteze direcția specializată în cazuri de coronavirus.

Surse: www.mirror.co.uk, www.independent.co.uk,www.dailymail.co.uk

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un nou simptom dezvăluie infecția cu coronavirus. Ce spun medicii
  Un nou simptom dezvăluie infecția cu coronavirus. Ce spun medicii

  Lista cu simptomele noului coronavirus devine din ce în ce mai lungă. Medicii ne sfătuiesc să fim foarte atenți la fiecare simptom și dacă numai unul dintre ele apare...

  Ce se întâmplă în organismul tău dacă începi să consumi fructe de aronia?
  Ce se întâmplă în organismul tău dacă începi să consumi fructe de aronia?

  Fructele de aronia, pe lângă faptul că sunt un adevărat deliciu, aduc o mulțime de beneficii sănătății tale! Au de 15 ori mai mulți antioxidanți decât afinele,...

  12 cele mai frecvente întrebări despre coronavirus cu răspunsuri de la medici
  12 cele mai frecvente întrebări despre coronavirus cu răspunsuri de la medici

  Epidemia de coronavirus a venit însoțită de multe necunoscute, începând de la modul de manifestare a simptomelor și până la rolul pe care îl joacă...

  Ce este biotina și de ce organismul tău are mare nevoie de ea?
  Ce este biotina și de ce organismul tău are mare nevoie de ea?

  Complexul vitaminelor B este deosebit de important pentru menținerea sănătății fizice și psihice, indiferent de vârstă. În cadrul acestui complex se regăsește și...

  “Hipoxia veselă”, simptomul Covid-19 care ne face să NU ne dăm seama că suntem infectați
  “Hipoxia veselă”, simptomul Covid-19 care ne face să NU ne dăm seama că suntem infectați

  Informațiile pe care le avem cu privire la Covid-19 par să se modifice și să se înmulțească constant. Recent au fost observați pacienți care se confruntă cu așa-numita...

  A fost anunțat primul medicament care s-a dovedit a fi cu adevarat eficient in tratarea Covid-19
  A fost anunțat primul medicament care s-a dovedit a fi cu adevarat eficient in tratarea Covid-19

  Remdesivir a devenit primul medicament care s-a demonstrat a fi eficient în tratarea simptomelor cauzate de noul coronavirus, Covid-19. Pacienții infectați care au fost trataați cu...

  Ne vizităm familia de Crăciun cu test de COVID făcut? Ce spun medicii
  Ne vizităm familia de Crăciun cu test de COVID făcut? Ce spun medicii

  Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi și, în absența pandemiei de coronavirus, perioada următoare ar fi fost un bun prilej pentru a petrece timp cu familia și...

  © 2023 Qbebe