Burtici fericite

Alertă pentru părinți și medici: un simptom specific Covid-19 atacă organismul copiilor

În contextul pandemiei mondiale de coronavirus, a fost identificat un simptom în rândul copiilor de către un raport efectuat în Marea Britanie. Acest sindrom, PIMS, ca urmare a creșterii cazurilor de Covid-19, a apărut și în România, în ultima săptămână fiind identificate 3 astfel de cazuri. Află despre ce este vorba și ce recomandări importante oferă specialiștii.

Cazuri în România de PIMS

La 13 octombrie 2020, în România au fost confirmate 3 cazuri de PIMS. Primul caz este al unui copil de 9 ani care a stat timp de 17 zile internat la spitalul Victor Gomoiu. Dintre acestea, 11 zile și le-a petrecut la terapie intensivă, pentru că avea nevoie de masca de oxigen. Acesta a fost externat în stare bună, însă va avea nevoie de luni bune de recuperare respiratorie.

Al doilea caz a fost cel al unui adolescent, care ”a venit cu un diagnostic de disfuncție multiplă de organe pus de colegii noștri din gardă, pediatri și medic ATI. A fost afectat renal, hepatic, hematologic. Astăzi ne-au venit ultimele analize și colegii mei au pus diagnosticul de sindrom inflamator multisistemic. Adolescentul are un PCR efectuat negativ și are făcuți anticorpii: IgG-ul pentru SARS-CoV-2 foarte crescut. Ar fi trecut prin boală. De-asta sindromul inflamator multisistemic, PIMS-ul de care vorbim, este asociat pentru acest caz infecției cu SARS-CoV”, a subliniat Diana Ionescu, directorul medical al Spitalului Gomoiu din Capitală.

Cel de-al treilea caz este al unui copil de numai 3 ani. „Este în stare bună. A venit în garda de sâmbătă prin transfer de la spitalul din Brașov, diagnostic de prezumție meningită. La noi a fost diagnosticat cu multiple disfuncții: respiratorie, cardiacă, un sindrom inflamator foarte pronunțat, modificări hematologice importante. A fost admis în terapie intensivă, unde medicii noștri l-au diagnosticat cu PIMS. Actualmente este într-o stare favorabilă, e neintubat, e stabil și merge spre bine”, a explicat Diana Ionescu, directorul spitalului Gomoiu, luni dimineață, pentru Digi 24.

Simptomul Covid-19 care atacă organismul copiilor - PIMS

Conform unui raport din Marea Britanie, publicat în Revista Serviciului de Sănătate, se atrage atenția medicilor asupra acestui sindrom asociat îmbolnăvirii copiilor, care este tot mai frecvent întâlnit în ultima perioadă. Iată câteva informații extrase din raport „în ultimele 3 săptămâni a fost observată o creștere în numărul de copii de toate vârstele care se prezintă cu o stare inflamatorie multisistemică ce necesită îngrijie, atât în Londra, cât și în alte regiuni din Marea Britanie. Specialiștii iau în considerare faptul că poate fi vorba despre un sindrom inflamator asociat coronavirusului, dar poate fi vorba și despre un alt patogen infecțios.”

Simptomele specifice acestui sindrom, sindrom inflamator multisistem (PIMS), includ durere abdominală și inflamație cardiacă. Deși unii dintre copiii vizați de raport au fost testați pozitiv pentru COVID-19 (conform testelor PCR), unii au avut în trecut virusul, în vreme ce alții nu; au fost observate dovezi serologice ale unei infecții anterioare posibile cu COVID-19. Nu este încă clar gradul de gravitate al problemei (în sensul necesității internării la terapie intensivă), însă raportul subliniază că este probabil vorba de câteva cazuri. Acestea au în comun trăsături specifice sindromului de șoc toxic și de boală Kawasaki atipică, cu parametri sanguini fiind comparabili cu copiii care prezintă forme grave de coronavirus. Simptomele gastrointestinale, precum și durerea abdominală sunt principalele observate, precum și inflamația cardiacă.

Este o reacție inflamatorie multisistemică ce apare la două-trei săptămâni după infecția cu SARS-CoV-2. Copilul se externează vindecat, dar îi trebuie terapie de recuperare, gimnastică respiratorie, ca să prevenim eventuale complicații la distanță.”, spune Dr. Diana Ionescu.

simptom copil cu coronavirus

Șeful departamentului medical din Marea Britanie care se ocupă cu investigarea cazurilor, Prof Witty, a declarat că „este o situație extrem de rară, dar cred că este perfect plauzibil să fi fost cauzată de virus, cel puțin în unele cazuri. Deoarece am aflat că în cazul adulților la care boala se manifestă mai grav decât la copii, problemele mari sunt cauzate de procesul inflamator și acesta pare să fie un proces inflamator, nu ceva diferit. Prin urmare, dat fiind faptul că avem de-a face cu o nouă prezentare clinică, este posibil să existe o legătură, însă investigăm și alte cauze.”

Profesorul Russell Viner, președinte al Colegiului Regal al Pediatrilor și Îngrijire a Copilului, a asigurat părinții că sunt șanse puține ca cei mici să se îmbolnăvească grav „știm deja că un număr extrem de mic de copii s-a îmbolnăvit grav în urma infecției cu COVID-19, însă dovezile de la nivel mondial sugerează că grupa aceasta de vârstă este cel mai puțin afectată de virus.”

Doctor James Gill, profesor în cadrul Școlii Medicale Warwick, susține că este prea devreme pentru a spune dacă există o legătură între starea inflamatorie multisistemică din alerta emisă și Covid-19 „deși este ușor să tragem concluzii ale unei legături cu COVID-19, nu sunt dovezi suficiente pentru a susține că simptomele noi au semnificație clinică. Medicii sunt vigilenți cu privire la posibile alte prezentări, însă nu se va schimba nivelul lor de precauție.”

M-am întâlnit cu așa ceva. În statul New York am avut aproximativ 85 de astfel de cazuri. Copiii fac COVID la fel de ușor ca adulții, dar situația lor este mai bună, în sensul că marea majoritate a acestor copii nu fac forme severe. Numai aproximativ 1 la sută din acești copii de internează. Din păcate, din când în când, vedem situații foarte severe, cum este și acest sindrom pediatric multisistem inflamator. Când acest lucru apare, copilul este foarte grav, de obicei este pe ventilator și prognosticul este destul de sever. De ce se întâmplă la unii copii și nu se întâmplă la alți copii nu știm, dar s-au descris astfel de sindroame inflamatorii severe și în alte infecții virale, așa-numitul sindrom Kawasaki. Din fericire, este destul de rar ”, declară Dr. Adrian Popp, șeful secției de boli infecțioase a unui spital din New York.

Dr. Radu Țincă declară pentru Digi 24 că această complicație poate fi cauzată de noul coronavirus și că sunt 4 ipoteze în acest sens:

 1. Covid-19 este un factor declanșator pentru PIMS, eliberând ”anumite substanțe pro-inflamatorii în acea furtună de citokine inflamatorie
 2. După vindecarea de Covid-19 se ”produce un dezechilibru imun care predispune organismul să dezvolte ulterior, la contactul cu alți agenți patogeni, o astfel de reacție”. De aceea, majoritatea copiilor au făcut sindromul chiar și la 40-42 de zile după ce s-au vindecat de SARS-CoV-2.
 3. Se poate să existe o predispoziție genetică, mai ales că ”în țările asiatice nu a fost raportată această complicație
 4. Există posibilitatea ca doar anumite mutații ale SARS-CoV-2 ”ar fi capabile să producă această inflamație la nivelul organismului”, a încheiat medicul ATI Radu Țincu.

În baza acestor descoperiri, medicii de familie și pediatri sunt îndrumați să acorde atenție deosebită acestor copii. ”Această inflamație, la nivel cerebral, mimează foarte bine o meningo-encefalită, deci trebuie făcut rapid un diagonistic diferențial între această complicație și o boală infecțioasă a creierului, iar la nivelul inimii trebuie evaluată funcția cardiacă să vedem care sunt parametrii cardio-vasculari ai unui acestui copil,” a subliniat dr. Radu Țincu. Datele sugerează că deși unii copii pot să dezvolte infecția cu COVID-19, foarte puțini ajung să experimenteze simptome grave, chiar dacă suferă și de alte probleme de sănătate. Simptomele de bază ce trebuie urmărite pentru coronavirus includ tuse continuă, temperatură corporală ridicată și dificultate în respirație. Deoarece noile simptome menționate de raport sunt similare altor afecțiuni, singurul mod de a te asigura de prezența infecției este de a efectua un test. Recomandările specialiștilor sunt de asemenea ca părinții să nu meargă direct cu copilul la medic, ci să contacteze direcția specializată în cazuri de coronavirus.

Surse: www.mirror.co.uk, www.independent.co.uk,www.dailymail.co.uk

Ce este biotina și de ce organismul tău are mare nevoie de ea?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copiii bolnavi de coronavirus pot face această boală rară? Primul semn că există o legătură între cele două afecțiuni dezvăluit de medici, cu imagini clare
  Copiii bolnavi de coronavirus pot face această boală rară? Primul semn că există o legătură între cele două afecțiuni dezvăluit de medici, cu imagini clare

  Au fost publicate recent rapoarte medicale care indică faptul că unii dintre copiii bolnavi de coronavirus pot dezvolta o boală rară. Medicii oferă informații și imagini clare cu...

  Alertă la o maternitate din Capitală: O femeie testată pozitiv pentru COVID-19 a născut!
  Alertă la o maternitate din Capitală: O femeie testată pozitiv pentru COVID-19 a născut!

  Alertă de coronavirus la o maternitate privată din Capitală: o femeie testată pozitiv pentru coronavirus a dat naștere unui bebeluș!

  Atenție, părinți! Există alertă de virus West Nile în această destinație de vacanță
  Atenție, părinți! Există alertă de virus West Nile în această destinație de vacanță

  Cred că eram cu toții nerăbdători să vină vara, pentru a începe să călătorim și pentru a ne bucura de mare! Printre renumitele destinații de vacanță pe care le preferă...

  Iulia Albu le atacă pe Alina Ceușan și Lili Sandu: ”Nu sunt de acord cu expunerea copiilor pentru bani”
  Iulia Albu le atacă pe Alina Ceușan și Lili Sandu: ”Nu sunt de acord cu expunerea copiilor pentru bani”

  Iulia Albu șterge pe jos cu vedetele care își expun copiii în mediul online. Fashion editorul le critică pe proaspetele mămici pentru că postează mult prea des materiale cu...

  10% dintre bolnavii de COVID-19 din România sunt copii. Ministrul Tătaru: tratamentul „nu se face printr-un antibiotic dat acasă de părinţi”
  10% dintre bolnavii de COVID-19 din România sunt copii. Ministrul Tătaru: tratamentul „nu se face printr-un antibiotic dat acasă de părinţi”

  Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ii sfătuiește pe părinți să nu își trateze copiii bolnavi de COVID-19 acasă, cu antibiotice, fără recomandarea unui medic.

  Vaccinul anti-COVID urmează să fie testat și în rândul copiilor
  Vaccinul anti-COVID urmează să fie testat și în rândul copiilor

  Recent, s-a anunțat că vaccinul anti-COVID produs de Universitatea Oxford și de AstraZeneca va fi testat și pentru copii. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla detalii...

  7 întrebări despre Ibuprofen în tratamentul copiilor infectați cu COVID-19 cu răspunsuri de la pediatru
  7 întrebări despre Ibuprofen în tratamentul copiilor infectați cu COVID-19 cu răspunsuri de la pediatru

  Doctor Irina Costache subliniază faptul că dat fiind faptul că nu există nicio dovadă științifică împotriva utilizării sale, ibuprofenul a fost și continuă să...

  © 2021 Qbebe