Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare

Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare

Andreea Bitar

Uleiul de măceșe este folosit din timpuri străvechi, pentru ameliorarea mai multor afecțiuni, însă a fost reintrodus recent în atenția publicului, datorită beneficiilor pe care le poate avea pentru persoanele care se confruntă cu probleme ale tenului. Află, în cele ce urmează, care sunt beneficiile uleiului de măceșe și cum îl poți folosi.

Cum se obține uleiul de măceșe?

Măceșele sunt fructele tufei sau arbustului de trandafir sălbatic, care se formează după trecerea florilor. Acestea au formă ușor ovală, de culoare roșie, cu nuanțe variate de roz sau portocaliu. Fructele de măceș sunt comestibile și conțin numeroase proprietăți benefice pentru organism. Cu toate acestea, ele sunt preferate sub formă de gem, suc sau sirop, pentru că nu au un gust foarte bun atunci când sunt consumate crude.

Uleiul de măcește este obținut prin uscarea fructelor și separarea semințelor, care sunt, mai apoi, presate pentru a se obține uleiul miraculos. Deși toate speciile de arbuști de trandafir produc măceșe, fructele tufelor din speciile Rosa rugose și Rosa canina sunt preferate pentru producerea unui ulei de măceșe de calitate.

Proprietățile și beneficiile uleiului de măceșe

Uleiul de măceșe este o sursă bogată de vitaminele C și A. În plus, conține o sumedenie de acizi grași esențiali, cum ar fi acid palmitic, oleic, linoleic și gamma linoleic. Totodată, uleiul de măceșe este o sursă foarte bună de vitamina F, care nu este, în realitate, o vitamină, ci un compus al acizilor grași linoleic și alfa-linoleic.

Deși proprietățile sale sunt cunoscute și apreciate chiar și de cercetători, este important de reținut că nu există, în momentul de față, foarte multe studii care să dovedească eficiența uleiului de măceșe. Cu toate acestea, se remarcă prezența mai multor dovezi anecdotice care susțin siguranța utilizării sale pe piele.

Pe lângă multiplele beneficii pe care uleiul de măceșe îl are pentru sănătatea pielii, acesta este și un remediu cunoscut pentru calmarea durerilor articulare cauzate de boli reumatice, precum artrita.  Potrivit unor cercetări recente, pulberea de măceșe poate contribui semnificativ la reducerea durerilor cauzate de osteoartrită la pacienți. Osteoartrita este o boală ce face parte din spectrul artritei și cauzează uzarea țesutului cartilaginos care protejează articulațiile. Beneficiile uleiului de măceșe în această situație sunt datorate conținutului de polifenoli, care sunt cunoscuți pentru proprietățile antiinflamatorii.

Mai mult, beneficiile antiinflamatorii ale uleiului de măceșe îl transformă într-o opțiune naturistă bună pentru pacienții cu boli din spectrul artritei care prezintă intoleranță la medicamentele antiinflamatorii nonsteroidale.

Ulei de măceșe pentru ten

Măceșele sunt o sursă bogată de vitamina C, care reprezintă un antioxidant puternic și foarte eficient. Cercetări recente sugerează că vitamina C poate contribui la reducerea impactului negativ al razelor ultraviolete și al radicalilor liberi asupra organismului. În plus, vitamina C susține producția de colagen, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii și la reducerea liniilor fine. Nu în ultimul rând, vitamina C promovează vindecarea mai rapidă a rănilor și previne deshidratarea pielii.

Atunci când alegi un ulei de măceșe pentru a completa rutina ta de îngrijire a pielii, ține cont de faptul că nu vei beneficia de întregul conținut de vitamina C al măceșelor, deoarece o parte din acesta se va pierde în procesul de extracție și preparare a uleiului. Totodată, vitamina C este o substanță solubilă în apă, ceea ce o face destul de instabilă ca substanță activă, motiv pentru care este greu de spus cât de multă vitamina C se regăsește în produsele cosmetice pe bază de ulei de măceșe.

Anumite branduri producătoare de ulei de măceșe adaugă vitamina C ca substanță activă în formularea uleiului, așa încât te vei putea bucura de beneficiile antioxidante ale acesteia, însă nu din sursa naturală a măceșelor. 

Totodată, măceșele sunt bogate în vitamina A, o vitamină esențială pentru sănătatea pielii tale. Printre beneficiile vitaminei A pentru ten se numără: 

  • diminuarea petelor pigmentare
  • reducerea apariției petelor solare
  • estomparea ridurilor și liniilor fine
  • atenuarea melasmei și a hiperpigmentării
  • redarea aspectului uniform al pielii
  • atenuarea moderată a aspectului acneic al pielii
  • estomparea cicatricilor postacneice și al vergeturilor (dovezi anectodice)

Nu în ultimul rând, caracterul antioxidant pe care îl prezintă atât vitamina C, cât și vitamina A, din compoziția uleiului de măceșe, este susținut de conținutul de licopen, o substanță organică cu rol antioxidant care se regăsește și în roșii.

Cum prepari în casă ulei de măceșe?

Pentru prepararea în casă a uleiului de măceșe, vei avea nevoie de un ulei ce va servi drept bază, de exemplu ulei de migdale sau de avocado, și de fructe de măceșe. Acestea vor trebui spălate și tăiate în două, după care se vor adăuga, împreună cu uleiul de bază, într-un recipient din sticlă opacă, și se vor lăsa la macerat aproximativ o lună. Recipientul trebuie depozitat într-un spațiu răcoros, fără lumină directă - de exemplu, în cămară. Este important să amesteci uleiul, o dată pe săptămână, pe durata macerării.

După perioada de macerare, vei scurge măceșele, pentru a le separa de ulei, și vei putea obține, astfel, uleiul folosit. Păstrează-l în același recipient opac, ferit de căldură și de lumina soarelui.

Contraindicațiile uleiului de măceșe

 Deși uleiul de măceșe nu prezintă, în mod normal, contraindicații, anumite simptome asociate cu reacții alergice ușoare au fost semnalate de-a lungul timpului, cum ar fi: reacții cutanate, inflamarea pielii, mâncărimi cutanate, congestie nazală, mâncărimi și iritații ale ochilor, dificultăți de respirație. 

Pentru a preveni riscul de reacție alergică, poți face un test pe o porțiune foarte mică de piele, cum ar fi la baza încheieturii. Poți aștepta 24 de ore, pentru a vedea dacă apare o reacție alergică, după care poți decide dacă folosești sau nu uleiul de măceșe în continuare. În cazul în care remarci apariția unei reacții alergice severe, este important să mergi la medic.

Un aspect important de reținut este că uleiul de măceșe, deși sigur pentru aplicarea pe piele, nu trebuie consumat intern. Totodată, uleiul de măceșe nu a fost suficient de studiat pentru a putea fi recomandat în siguranță pentru copiii foarte mici, femeile însărcinate și femeile care alăptează.

Nu în ultimul rând, dacă ești alergică la vitamina C sau derivați din vitamina C, este important să discuți cu medicul alergolog înainte de a începe să folosești ulei de măceșe, din cauza conținutului bogat de vitamina C.

Articolul urmator
Bacopa monnieri: beneficii și mod de administrare
Bacopa monnieri: beneficii și mod de administrare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ulei de in: beneficii și mod de administrare
    Ulei de in: beneficii și mod de administrare

    Consumate cu măsură, ținând cont de recomandările „Asociației Americane a Inimii”, adică nu mai mult de 2-4 linguri pe zi, uleiurile vegetale trebuie să facă parte...

    Ulei de pin: beneficii și mod de administrare
    Ulei de pin: beneficii și mod de administrare

    Încă din cele mai vechi timpuri, uleiurile extrase, prin diverse proceduri, din anumite părți ale plantelor, sunt folosite pentru efectele pozitive pe care le au asupra...

    Glucomannan: beneficii și mod de administrare
    Glucomannan: beneficii și mod de administrare

    Fibrele sunt carbohidrații pe care enzimele digestive nu îi pot digera. O dietă bogată în fibre scade riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, digestive,...

    Ulei de avocado: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de avocado: beneficii și mod de utilizare

    Prin conținutul de vitamine, de minerale, de grăsimi sănătoase și de antioxidanți, avocado („para aligator”) este un superaliment. De aceea, nu este de mirare că și...

    Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos
    Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos

    Atat femeile, cat si barbatii sunt in cautarea frumusetii eterne. Iar ridurile sau cearcanele pot deveni o povara.

    Masaj capilar: beneficii și mod de realizare
    Masaj capilar: beneficii și mod de realizare

    Masajul capilar este o practică terapeutică veche ce are multiple beneficii pentru sănătatea scalpului și a părului. Descoperă, mai jos, care sunt beneficiile acestui tip de masaj și...

    Pasta de susan: beneficii și mod de preparare
    Pasta de susan: beneficii și mod de preparare

    Ai auzit de tahini în restaurantele libaneze, dar nu știi exact ce este? O pastă de susan foarte întâlnită în bucătăria Orientului Mijlociu, tahini este azi...

    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare
    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare

    Sarea neagră, cunoscută și sub denumirea de "Kala Namak" sau "sare vulcanică neagră," este un ingredient exotic, care adaugă o notă distinctivă de aromă și culoare în...

    © 2024 Qbebe