Ce analize sunt recomandate în fiecare trimestru de sarcină

Ce analize sunt recomandate în fiecare trimestru de sarcină

Qbebe.ro

Controlul medical periodic este vital în fiecare trimestru al sarcinii, atât pentru a urmări evoluția prenatală, cât și pentru a detecta din timp eventualele probleme. Realizarea de analize și ecografii de specialitate îți permite ca împreună cu medicul specialist să depistezi eventualele anomalii genetice la embrion sau făt și să fii pregătită pentru cum vor evolua lucrurile. Mai jos este o trecere în revistă a principalelor teste recomandate în fiecare trimestru de sarcină.

Trimestrul 1 (săptămâna 1 - săptămâna 13)

În timpul primei vizite la medic se confirmă sarcina, de regulă printr-o ecografie transvaginală. Dacă doctorul confirmă prezența sarcinii, îți poate recomanda pașii pe care îi poți urma în continuare. Dacă îți dorești să afli mai multe lucruri, doctorul te poate programa pentru câteva analize, la început doar investigații ale sângelui:

● Nivelul hemoglobinei;
● Testarea nivelului zahărului din sânge, al colesterolului, trigliceridelor, markerilor hepatici, creatininei, acidului uric și VSH (viteza de sedimentare a hematiilor);
● Grupa de sânge și RH.

De asemenea, prin luarea unor probe de sânge pot fi depistați anticorpii specifici unor afecțiuni care ar putea pune în pericol sarcina, așa cum sunt: rubeola, virusul hepatic (mai ales hepatita B), sifilis, HIV/SIDA, toxoplasmoză, citomegalovirus.

Pe lângă acestea, poate fi testată și urina. Un astfel de test poate confirma existența unei infecții a rinichilor sau poate fi folosit ca o nouă confirmare a sarcinii. Mai mult, colectarea regulată a probelor de urină ajută la detectarea nivelului glucozei din urină sau a proteinelor, ambele indicând prezența preeclampsiei. Aceasta din urmă este o afecțiune specifică sarcinii și include hipertensiune arterială.

femeie insarcinata

Spre sfârșitul primului trimestru, între săptămâna a 11-a și a 13-a, se pot realiza teste de screening pentru a depista anomaliile cromozomiale. Astfel de analize sarcina sunt utile pentru a verifica riscul de sindrom Down, spina bifida, trisomia 18 și alte anomalii genetice. Detalii aici!

În funcție de istoricul familial, pot fi realizate teste genetice pentru a vedea riscul de a dezvolta boli precum Tay-Sachs, fibroză cistică sau siclemie în cazul în care aceste analize nu au fost făcute înainte de concepție.

Trimestrul 2 (săptămâna 14 - săptămâna 27)

Principalul test din trimestrul al doilea este ecografia de morfologie fetală. Aceasta se realizează între săptămâna a 18-a și săptămâna a 22-a și oferă indicii referitoare la dezvoltarea organelor fătului, poziționarea placentei, cantitatea de lichid amniotic și, dacă postura sa permite acest lucru, sexul fătului.

În al doilea trimestru, mai este recomandat și testul „multiple marker” (AFP plus). Acesta constă în testarea sângelui pentru trei substanțe:

● AFP - o proteină produsă de făt;
● hCG - un hormon produs de placentă;
● Estriol - un tip de estrogen produs atât de placentă, cât și de făt.

Testele ajută la detectarea anomaliilor acestor substanțe și se realizează între săptămâna a 15-a și săptămâna a 22-a. Același test mai poate detecta existența unor anomalii fetale precum cele specifice sindromului Down sau trisomiei 18.

Un rezultat anormal nu indică neapărat o problemă, ci doar faptul că există un risc mai mare de complicații, iar medicul specialist poate recomanda realizarea unei amniocenteze sau CVS (prelevarea de viloze corionice). Aceste investigații sunt mai precise decât testul AFP plus, însă au și un risc mai mare de complicații pentru gravidă.

Testul de toleranță la glucoză este recomandat pentru toate gravidele pentru a putea diagnostica diabetul gestațional. Pentru acest test doctorul te va ruga să bei o soluție care conține 50 g de zahăr. După o oră ți se va lua glicemia. Dacă există o anomalie, medicul recomandă testarea din nou a glicemiei la trei ore după ingerarea lichidului dulce. Deși nu există un risc de transmitere la făt, prezența diabetului gestațional poate cauza probleme la naștere.

Trimestrul 3 (săptămâna 28 - săptămâna 40)

Trimestrul al treilea presupune, în primul rând, repetarea analizelor de sânge din trimestrul 1, testarea urinei și analiza secrețiilor vaginale. Mai apoi, realizarea unei ecografii de morfologie fetală permite observarea dezvoltării fătului și stabilește cu precizie poziția sa în uter. Acest lucru este vital pentru a hotărî tipul nașterii, naturală sau prin cezariană.

Între săptămâna a 35-a și săptămâna a 37-a de sarcină doctorul va testa pentru streptococul din grupa B (GBS). Această bacterie se află în mod natural în vagin și poate cauza infecții la naștere. Dacă rezultatul este pozitiv, se administrează antibiotice intravenos înainte de naștere pentru a evita infectarea bebelușului.

După săptămâna a 36-a doctorul recomandă controlul ecografic săptămânal pentru a se monitoriza dimensiunea fătului, starea placentei, colul uterin și cantitatea de lichid amniotic. Tot după săptămâna a 36-a nașterea poate surveni în orice moment. Pregătește-ți din timp lucrurile necesare pentru tine și pentru bebeluș: pijamale pentru alăptare, pompă de sân etc.

Realizarea de investigații de-a lungul sarcinii te va ajuta să detectezi din timp eventualele anomalii, să reduci riscul apariției unor boli la copil sau al unor complicații la naștere și să îți asiguri liniștea sufletească știind că fătul se dezvoltă armonios.

Sursa foto: Shutterstock

Articolul urmator
De ce este important ca fiecare viitoare mămică să aibă un jurnal de sarcină
De ce este important ca fiecare viitoare mămică să aibă un jurnal de sarcină

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tipuri de pește recomandate în sarcină
    Tipuri de pește recomandate în sarcină

    Peștele este unul dintre cele mai bune alimente pe care le poți consuma în sarcină. Da, ai citit bine! Deși multe viitoare mămici evita să mănânce pește în timpul...

    O mamă este diagnosticată cu cancer în stadiul 3, în ultimul trimestru de sarcină: „Vreau cu orice preț să îmbătrânesc alături de soțul meu”
    O mamă este diagnosticată cu cancer în stadiul 3, în ultimul trimestru de sarcină: „Vreau cu orice preț să îmbătrânesc alături de soțul meu”

    Vă imaginați cât de dureros este să afli că ai cancer în stadiu 3, tocmai când ești pe punctul de a-ți aduce copilul pe lume, cea mai mare bucurie a ta? Exact asta a...

    Spălături în urechi: când sunt recomandate
    Spălături în urechi: când sunt recomandate

    S-ar putea să fii tentată să iei un tampon de bumbac și să te apuci de îndepărtat ceara imediat ce o vezi sau simți. Însă știai că ceara de ureche protejează canalul...

    Al patrulea trimestru de sarcină chiar există! Iată ce este și de ce este important pentru bebeluș
    Al patrulea trimestru de sarcină chiar există! Iată ce este și de ce este important pentru bebeluș

    Pentru ca bebelușul tău să se dezvolte optim din toate punctele de vedere, trebuie să știi că, odată cu venirea sa pe lume, va intra într-o nouă perioadă extrem de...

    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?
    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?

    Lacrimile artificiale reprezintă o soluție oftalmică utilizată pentru a ameliora simptomele de ochi uscați și disconfort ocular asociate cu insuficiența lacrimală. Aceste soluții...

    Dieta Nicoletei Luciu: cum a slăbit câte 30 kg după fiecare sarcină și cum reușește să se mențină la greutatea ideală la 40 de ani
    Dieta Nicoletei Luciu: cum a slăbit câte 30 kg după fiecare sarcină și cum reușește să se mențină la greutatea ideală la 40 de ani

    Nicoleta Luciu este, de departe, una dintre cele mai cunoscute vedete din România. A intrat în lumina reflectoarelor în anul 1999, când a câștigat titlul de...

    Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
    Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii

    Sănătatea mentală este unul dintre cele mai actuale subiecte ale societății noastre. În România, tot mai mulți copii și adolescenți ajung să aibă nevoie de intervenție...

    Analize grădiniță: ce investigații se fac înainte ca preșcolarul să intre în colectivitate
    Analize grădiniță: ce investigații se fac înainte ca preșcolarul să intre în colectivitate

    Intrarea în colectivitate este un pas important pentru orice copil, dar acolo multe boli se transmit mai rapid. Astfel, un copil bolnav reprezintă o sursă de infectare pentru cei din...

    © 2024 Qbebe