Ce analize sunt recomandate în fiecare trimestru de sarcină

Controlul medical periodic este vital în fiecare trimestru al sarcinii, atât pentru a urmări evoluția prenatală, cât și pentru a detecta din timp eventualele probleme. Realizarea de analize și ecografii de specialitate îți permite ca împreună cu medicul specialist să depistezi eventualele anomalii genetice la embrion sau făt și să fii pregătită pentru cum vor evolua lucrurile. Mai jos este o trecere în revistă a principalelor teste recomandate în fiecare trimestru de sarcină.

Trimestrul 1 (săptămâna 1 - săptămâna 13)

În timpul primei vizite la medic se confirmă sarcina, de regulă printr-o ecografie transvaginală. Dacă doctorul confirmă prezența sarcinii, îți poate recomanda pașii pe care îi poți urma în continuare. Dacă îți dorești să afli mai multe lucruri, doctorul te poate programa pentru câteva analize, la început doar investigații ale sângelui:

● Nivelul hemoglobinei;
● Testarea nivelului zahărului din sânge, al colesterolului, trigliceridelor, markerilor hepatici, creatininei, acidului uric și VSH (viteza de sedimentare a hematiilor);
● Grupa de sânge și RH.

De asemenea, prin luarea unor probe de sânge pot fi depistați anticorpii specifici unor afecțiuni care ar putea pune în pericol sarcina, așa cum sunt: rubeola, virusul hepatic (mai ales hepatita B), sifilis, HIV/SIDA, toxoplasmoză, citomegalovirus.

Pe lângă acestea, poate fi testată și urina. Un astfel de test poate confirma existența unei infecții a rinichilor sau poate fi folosit ca o nouă confirmare a sarcinii. Mai mult, colectarea regulată a probelor de urină ajută la detectarea nivelului glucozei din urină sau a proteinelor, ambele indicând prezența preeclampsiei. Aceasta din urmă este o afecțiune specifică sarcinii și include hipertensiune arterială.

femeie insarcinata

Spre sfârșitul primului trimestru, între săptămâna a 11-a și a 13-a, se pot realiza teste de screening pentru a depista anomaliile cromozomiale. Astfel de analize sarcina sunt utile pentru a verifica riscul de sindrom Down, spina bifida, trisomia 18 și alte anomalii genetice. Detalii aici!

În funcție de istoricul familial, pot fi realizate teste genetice pentru a vedea riscul de a dezvolta boli precum Tay-Sachs, fibroză cistică sau siclemie în cazul în care aceste analize nu au fost făcute înainte de concepție.

Trimestrul 2 (săptămâna 14 - săptămâna 27)

Principalul test din trimestrul al doilea este ecografia de morfologie fetală. Aceasta se realizează între săptămâna a 18-a și săptămâna a 22-a și oferă indicii referitoare la dezvoltarea organelor fătului, poziționarea placentei, cantitatea de lichid amniotic și, dacă postura sa permite acest lucru, sexul fătului.

În al doilea trimestru, mai este recomandat și testul „multiple marker” (AFP plus). Acesta constă în testarea sângelui pentru trei substanțe:

● AFP - o proteină produsă de făt;
● hCG - un hormon produs de placentă;
● Estriol - un tip de estrogen produs atât de placentă, cât și de făt.

Testele ajută la detectarea anomaliilor acestor substanțe și se realizează între săptămâna a 15-a și săptămâna a 22-a. Același test mai poate detecta existența unor anomalii fetale precum cele specifice sindromului Down sau trisomiei 18.

Un rezultat anormal nu indică neapărat o problemă, ci doar faptul că există un risc mai mare de complicații, iar medicul specialist poate recomanda realizarea unei amniocenteze sau CVS (prelevarea de viloze corionice). Aceste investigații sunt mai precise decât testul AFP plus, însă au și un risc mai mare de complicații pentru gravidă.

Testul de toleranță la glucoză este recomandat pentru toate gravidele pentru a putea diagnostica diabetul gestațional. Pentru acest test doctorul te va ruga să bei o soluție care conține 50 g de zahăr. După o oră ți se va lua glicemia. Dacă există o anomalie, medicul recomandă testarea din nou a glicemiei la trei ore după ingerarea lichidului dulce. Deși nu există un risc de transmitere la făt, prezența diabetului gestațional poate cauza probleme la naștere.

Trimestrul 3 (săptămâna 28 - săptămâna 40)

Trimestrul al treilea presupune, în primul rând, repetarea analizelor de sânge din trimestrul 1, testarea urinei și analiza secrețiilor vaginale. Mai apoi, realizarea unei ecografii de morfologie fetală permite observarea dezvoltării fătului și stabilește cu precizie poziția sa în uter. Acest lucru este vital pentru a hotărî tipul nașterii, naturală sau prin cezariană.

Între săptămâna a 35-a și săptămâna a 37-a de sarcină doctorul va testa pentru streptococul din grupa B (GBS). Această bacterie se află în mod natural în vagin și poate cauza infecții la naștere. Dacă rezultatul este pozitiv, se administrează antibiotice intravenos înainte de naștere pentru a evita infectarea bebelușului.

După săptămâna a 36-a doctorul recomandă controlul ecografic săptămânal pentru a se monitoriza dimensiunea fătului, starea placentei, colul uterin și cantitatea de lichid amniotic. Tot după săptămâna a 36-a nașterea poate surveni în orice moment. Pregătește-ți din timp lucrurile necesare pentru tine și pentru bebeluș: pijamale pentru alăptare, pompă de sân etc.

Realizarea de investigații de-a lungul sarcinii te va ajuta să detectezi din timp eventualele anomalii, să reduci riscul apariției unor boli la copil sau al unor complicații la naștere și să îți asiguri liniștea sufletească știind că fătul se dezvoltă armonios.

Sursa foto: Shutterstock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Kate Middleton de România: cum arată soția Principelui Nicolae în ultimul trimestru de sarcină
  Kate Middleton de România: cum arată soția Principelui Nicolae în ultimul trimestru de sarcină

  În urmă cu câteva luni, Principele Nicolae al României, nepotul regelui Mihai I, a anunțat că el și soția sa, Alina-Maria Binder, vor deveni părinți. Alina se află...

  Cum ai grijă de bebe în primul trimestru de sarcină
  Cum ai grijă de bebe în primul trimestru de sarcină

  Sarcina durează aproximativ 40 de săptămâni, grupate pe trei trimestre. Primul trimestru se calculează din momentul concepției și până la a 12-a săptămână de...

  Durere profundă pentru Roxana Ionescu: a pierdut sarcina în ultimul trimestru
  Durere profundă pentru Roxana Ionescu: a pierdut sarcina în ultimul trimestru

  Roxana Ionescu este pusă la încercare de viață, aflându-se într-un moment de cumpănă. Frumoasa „Mama Natură" urma să nască, dar a pierdut sarcina chiar...

  Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli! Sunt cancerigene și dăunătoare pentru căile respiratorii!
  Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli! Sunt cancerigene și dăunătoare pentru căile respiratorii!

  În încercarea de a preveni riscul ca noul coronavirus să se răspândească în școli, mai multe unități de învățământ din țară au hotărât...

  Al patrulea trimestru de sarcină chiar există! Iată ce este și de ce este important pentru bebeluș
  Al patrulea trimestru de sarcină chiar există! Iată ce este și de ce este important pentru bebeluș

  Pentru ca bebelușul tău să se dezvolte optim din toate punctele de vedere, trebuie să știi că, odată cu venirea sa pe lume, va intra într-o nouă perioadă extrem de...

  Ce galerii pentru perdele sunt recomandate în camera copilului
  Ce galerii pentru perdele sunt recomandate în camera copilului

  Amenajarea camerei copilului este ceva ce sigur îți va face plăcere. Decorul ferestrei nu este însă doar o alegere de design, ci și una de siguranță. Este înțelept...

  Cele două anestezii care sunt recomandate pentru copii în cazul intervențiilor stomatologice minore
  Cele două anestezii care sunt recomandate pentru copii în cazul intervențiilor stomatologice minore

  De multe ori intervențiile stomatologice minore de care au nevoie copiii nu pot fi realizate în lipsa unei sedări. Există două tipuri de anestezii utilizate în practică:...

  Ce fel de căști audio sunt recomandate pentru copii
  Ce fel de căști audio sunt recomandate pentru copii

  Printre accesoriile pe care copilul le poate dori foarte mult, pe măsură ce crește, se află și căștile audio. Din articolul de mai jos vei afla cum ar trebui să fie cele pe care ar...

  © 2022 Qbebe