10 intrebari si raspunsuri despre tehnicile de reproducere asistata

Irina Olteanu - Redactor Senior

Conceptul de tehnici de reproducere umana asistata inglobeaza o serie de metode medicale specifice, prin intermediul carora cuplurile cu probleme de fertilitate sunt ajutate sa conceapa un copil. Cititi aici o selectie de 10 intrebari si raspunsuri care va vor ajuta sa intelegeti mai bine tehnicile de reproducere umana asistata.

1. Dupa cat timp de incercari trebuie sa apelezi la proceduri de reproducere umana asistata?

Durata de timp dupa care se impune consultul unui medic specialist in infertilitate este de 12 luni. Daca in acest interval de timp, in urma contactului sexual neprotejat, sarcina nu s-a instalat, vi se recomanda o serie de teste medicale, precum si o evaluare a ambilor parteneri de catre un cadru medical specializat.

Clinica de Medicina Reproductiva si Ginecologie Zlin detine o experienta de peste 13 ani in domeniul reproducerii umane asistate, andrologiei si embriologiei. Avand una din cele mai bune echipe de specialisti in fertilizare in vitro, clinica ofera cuplurilor infertile servicii de diagnostic si tratament, utilizand toate tehnicile si procedurile reproducerii umane asistate cunoscute la acest moment.

Citeste si: Cum stii ca este timpul sa apelezi la tehnici de fertilizare? 

2. Ce metode de investigare a infertilitatii se pot impune la femei?

Evaluarea fertilitatii constituie un proces complex si totodata esential pentru stabilirea tratamentului optim. In cazul femeilor, se pot impune urmatoarele metode de investigare a infertilitatii: ecografia abdomenului inferior, nivelurile hormonilor, radiografierea uterului si a trompelor uterine - histerosalpingografia HSG, histeroscopia, laparoscopia, examinarea genetica, testele imunologice. Ce presupune fiecare din aceste metode puteti citi aici.

intrebari tra

3. Ce metode de investigare a infertilitatii se pot impune la barbati?

In cazul barbatilor, se pot impune urmatoarele metode de investigare a infertilitatii: analiza spermei, cultivarea spermei, teste andrologice, testarea acrozomilor spermatozoizilor, profilul ADN al spermei, teste imunologice, teste hormonale.

Rezultatele acestora trebuie interpretate alaturi de cele aferente metodelor de investigare adresate femeilor. Clinca de Medicina Reproductiva si Ginecologie Zlin, prin intermediul echipei coordonate de specialistii in FIV dr. David Rumpik si dr. Tatana Rumpikova, a reusit sa ajute pana la 95% din cuplurile infertile sa isi indeplineasca visul de a deveni parinti.

Citeste si: Diagnosticarea si tratarea infertilitatii la Clinica de Medicina Reproductiva si Ginecologie din Zlin, Republica Ceha 

4. Care sunt cele mai simple metode de tratare a infertilitatii?

In functie de rezultatele obtinute ca urmare a utilizarii metodelor de investigare a infertilitatii, medicii va recomanda optiunea optima de tratament. In general, acest tratament debuteaza apeland la cele mai simple metode, respectiv relatiile sexuale programate si inseminarea intrauterina; aceasta din urma implica curatarea spermatozoizilor si introducerea lor in uter printr-un cateter special in timpul ovulatiei. 

5. Care sunt metodele complexe de tratare a infertilitatii?

Dupa epuizarea metodelor simple de tratare a infertilitatii expuse anterior, urmeaza metodele complexe, si anume FIV (fertilizare in vitro), ICSI (injectie intracitoplasmatica a spermatozoidului in ovocit) si PICSI (aplicarea metodei ICSI plus un test de selectie a celor mai buni spermatozoizi). Veti afla mai multe detalii despre fiecare dintre ele, precum si alte metode de tratament disponibile chiar aici.

6. Ce presupune inducerea ovulatiei?

Stimularea ovariana constituie o etapa cu un rol semnificativ in procedurile de reproducere umana asistata. Aceasta este necesara pentru stimularea cresterii si maturizarii ovocitelor in ovare si este urmata de fecundarea in mod natural. Inducerea ovulatiei constituie metoda optima pentru femeile care se confrunta cu probleme de ovulatie si presupune folosirea mai multor tipuri de hormoni (cel mai des se utilizeaza clomifen citrat si injectii cu gonadotropina). Se urmaresc pe durata tratamentului numarul si marimea foliculilor, dar si grosimea si conditia cavitatii uterine cu ajutorul ecografiilor. Riscurile implicate de aceata metoda de tratament sunt sarcinile multiple, respectiv complicatiile aferente acestora.

Clinica de Medicina Reproductiva si Ginecologie din Zlin  este recunoscuta pentru examinarea minutioasa si tratamentul profesionist pe care le ofera pacientilor, echipa sa de specialisti fiind la curent cu ultimele descoperiri in domeniul medicinei reproductive. Pentru orice problema sau intrebare va este alaturi coordonatoarea FIV din Romania a clinicii, Adina Vochin, care va asigura atat legatura cu medicii, cat si asistenta personalizata.

intrebari tra

7. Ce categorii de cupluri pot beneficia de inseminare intrauterina?

Inseminarea intrauterina este o metoda de reproducere asistata folosita de cuplurile care nu au reusit sa obtina o sarcina in decurs de un an, iar cauza infertilitatii nu a fost clar stabilita; se impun insa in prealabil teste pentru identificarea acesteia. Pot apela la inseminarea intrauterina femeile care sufera de dereglari ale ovulatiei daca reactioneaza corespunzator la stimularea ovariana, cele care sufera de endometrioza dar nu au anomalii ale organelor abdominale, precum si in cazurile in care nu este posibila folosirea spermei partenerului.

8. Ce conditii trebuie sa respecte ovocitele, sperma sau embrionii donati?

Donatorii sunt obligati sa efectueze teste genetice (cariotipi, fibroza chistica-mutatii in gena CFTR), testari serologice pentru a exclude afectiunile ereditare si bolile infectioase (HIV, hepatica B si C, sifilis, iar barbatii si Chlamydia), precum si testari endocrine. In cazul spermei, identitatea donatorului ramane sub anonimat si proba trebuie sa fie congelata si depozitata timp de cel putin 6 luni, donatorul fiind testat periodic pentru boli infectioase si cu transmitere sexuala (HIV, sifilis, hepatite, Chlamydia, citomegalovirus); se efectueaza 2 teste in acest interval si ambele trebuie sa aiba rezultat negativ pentru ca proba de sperma sa poata fi folosita. In ceea ce priveste donarea de ovocite, este si aceasta anonima, voluntara si gratuita in Republica Ceha; varsta donatoarei trebuie sa fie intre 18-35 ani, conform Legii nr.373/2011 despre serviciile medicale din Cehia.

Clinica de Medicina Reproductiva si Ginecologie din Zlin  respecta toate legile si reglementarile din domeniu existente in Republica Ceha. Incepand din anul 2010, clinica este autorizata pentru a functiona ca un centru de tesuturi, fiind supusa directivelor europene extrem de stricte cu privire la tesuturile si celulele umane, in special cele ale donatorilor.

9. Ce este inseminarea intrafoliculara?

Inseminarea intrafoliculara sau IFI cu sperma partenerului se asemana cu inseminarea intrauterina prin faptul ca se stimuleaza ovulatia si procedura se realizeaza in ziua ovulatiei. Folosind pastile de clomifen citrat sau injectii cu gonadotropina, se stimuleaza 2-5 ovocite pana la maturare, monitorizandu-se foliculii cu ajutorul ecografiei. In ziua ovulatiei partenerul ofera o proba de sperma, care este procesata si injectata direct in foliculi sub control ecografic. Procedura se realizeaza sub anestezie generala si presupune un repaus ulterior la pat de 2 ore. Mai multe despre aceasta procedura puteti citi aici.

intrebari tra

10. Ce reglementeaza legislatia in domeniul tratamentului FIV cu ovocite donate?

In Romania nu exista o legislatie speciala pentru Reproducere Umana Asistata, prin urmare activitatea clinicilor FIV se desfasoara in baza Legii care reglementeaza donarea si transplantul de organe, ce permite donarea de ovocite cu conditia sa fie benevola si gratuita.

In Republica Ceha tratamentul intra sub incidenta legii 373/2011 care presupune ca donatoarea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba varsta intre 18-35 ani, discernamant si capacitate de exercitiu. Donatoarea va ramane anonima, potrivit legii 373/2011. Clinica care a evaluat donatoarea din punct de vedere medical trebuie sa pastreze informatiile obtinute despre aceasta timp de 30 ani de la fertilizare si poate oferi o parte din acest informatii pacientei sau copilului nascut prin metode de reproducere umana asistata si aflat la varsta maturitatii. Nu trebuie sa existe niciun beneficiu financiar pentru donatoare, clinica suportand numai cheltuielile asociate donarii de gameti care pot fi demonstrate practic si economic.

logo ivf zlin

 

www.ivfzlin.ro 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  10 întrebări despre antibioticele la copil cu răspunsuri de la medic
  10 întrebări despre antibioticele la copil cu răspunsuri de la medic

  Majoritatea părinților ajung la un moment dat să administreze antibiotic copilului. Pentru că apar întrebări precum dacă este bine să primească lapte cât timp primește...

  Bebelușul tău are nevoie de kinetoprofilaxie? 3 întrebări și răspunsuri de la specialiști
  Bebelușul tău are nevoie de kinetoprofilaxie? 3 întrebări și răspunsuri de la specialiști

  Contextul actual ne-a făcut mai conștienți ca niciodată de importanța mișcării. Mișcarea este, de altfel, una dintre cele mai cunoscute, mai simple, dar și mai importante forme de...

  12 cele mai frecvente întrebări despre coronavirus cu răspunsuri de la medici
  12 cele mai frecvente întrebări despre coronavirus cu răspunsuri de la medici

  Epidemia de coronavirus a venit însoțită de multe necunoscute, începând de la modul de manifestare a simptomelor și până la rolul pe care îl joacă...

  7 întrebări despre Ibuprofen în tratamentul copiilor infectați cu COVID-19 cu răspunsuri de la pediatru
  7 întrebări despre Ibuprofen în tratamentul copiilor infectați cu COVID-19 cu răspunsuri de la pediatru

  Doctor Irina Costache subliniază faptul că dat fiind faptul că nu există nicio dovadă științifică împotriva utilizării sale, ibuprofenul a fost și continuă să...

  Băița copilului: Ghid de întrebări și răspunsuri de la pediatru
  Băița copilului: Ghid de întrebări și răspunsuri de la pediatru

  Băița copilului trebuie să reprezinte un motiv de relaxare și un prilej de conectare pentru părinți și micuții lor și să aibă loc în fiecare seară. De asemenea, apa din...

  Este normal ??? 10 intrebari despre bebelus si raspunsurile lor
  Este normal ??? 10 intrebari despre bebelus si raspunsurile lor

  Dupa ce ai trecut cu bine de perioada de sarcina, in care gandurile despre starea bebelusului din burtica si momentul nasterii nu ti-au dat pace, urmeaza acum alte momente de neliniste. Esti...

  Testul de 3 întrebări care spune adevărul despre tine. Ai curaj să îl faci?
  Testul de 3 întrebări care spune adevărul despre tine. Ai curaj să îl faci?

  Teal Swan, speaker motivațional, supraviețuitoarea unei copilării abuzive și autoarea a 5 bestseller-uri motivaționale propune unul dintre cele mai eficiente, dar și mai amuzante teste...

  30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația
  30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

  Indiferent de durata relației în care te afli, nu poți niciodată să îl cunoști pe celălalt în totalitate. Oamenii se schimbă și evoluează constant, așa că...

  © 2022 Qbebe