Ce faci când ești gravidă, simți că ceva este în neregulă cu tine, dar nu îți permiți un psiholog? Cauți singură răspunsuri!

Ce faci când ești gravidă, simți că ceva este în neregulă cu tine, dar nu îți permiți un psiholog? Cauți singură răspunsuri!

Mariana Voinea

A afla că suferi de o tulburare psihică gravă când ești însărcinată cu siguranță nu este o veste tocmai plăcută. Mai ales când nu ai bani să obții un diagnostic și un tratament corect... 

Sarcina vine de cele mai multe ori cu provocări pentru tinerele care doresc să devină mame, provocări de ordin fizic sau chiar psihic. Există situații în care femeile se confruntă cu diferite probleme pe care încearcă să le rezolve singure din lipsa finanțelor necesare pentru terapie.

Cunoaște cel mai bine acest sentiment autoarea Barrie Miskin care a trebuit să depășească provocări de natură psihică în timpul sarcinii, auto-diagnosticându-se. Aceasta s-a confruntat cu tulburarea de depersonalizare și derealizare de una singură în timpul sarcinii pentru care a căutat permanent soluții de rezolvare.

La momentul respectiv, o întrevedere cu un specialist care avea să îi confirme acest diagnostic, să o consulte și să îi propună o metodă de tratament sau de terapie costa 750 de dolari. Iar tânăra care avea să devină mamă nu dispunea de această sumă.

„Data probabilă a nașterii fetiței pe care o purtam pântec era 6 aprilie 2017, așa că mai aveam 13 săptămâni în care puteam să tratez această tulburare de depersonalizare și derealizare”

Am cerut medicului meu ginecolog o trimitere către un specialist în psihiatrie, dar doar o consultație, plan de tratament și propunerea unei diete lipsită de gluten costau 1500 de dolari. O singură ședință costa 1500! În plus, majoritatea terapeutelor în psihiatrie sunt femei caucaziene, foarte educate, stilate, care propun în general tratamente holistice din medicina alternativă”, mărturisește Barrie.

Viitoarea mamă a încercat să caute un specialist care avea prețuri mai accesibile per ședință, așa că i-a fost recomandat un medic din orașul New York. Ajunsă în penthouse-ul specialistei pe Upper East Side, femeia își amintește interacțiunea perfect.

Data probabilă a nașterii fetiței pe care o purtam pântec era 6 aprilie 2017, așa că mai aveam 13 săptămâni în care puteam să tratez această tulburare de depersonalizare și derealizare”, susține mama.

poza selfie mama tata copilul familie fericita

Medicul care i-a fost recomandat a înțeles că mama trece printr-o situație care avea nevoie de o rezolvare urgentă, dar nu i-ar fi putut oferi ajutorul necesar, pentru că viitoarea mamă nu și-ar fi permis costurile unei ședințe. De fapt, niciunul din terapeuții din New York nu acceptau mai puțin de 500 de dolari per ședință, lucru care determinat-o pe Barrie să accepte propunerea terapeutei.

Aceasta a trimis un mesaj colegilor de breaslă prin care îi anunța că o femeie însărcinată care suferă de o tulburare destul de gravă nu își permite nici măcar o ședință de terapie.

Cum discuți cu cel mic despre problemele tale psihice?

Viitoarea mamă s-a auto-diagnosticat folosind internetul...

Înainte să plec din penthouse-ul care s-a dovedit a fi cabinetul ei, i-am spus că am probleme cu somnul, nu mă pot odihni noaptea… Cel mult prind trei ore de somn pe noapte. Răspunsul specialistei a fost: „bine… O să-ți prescriu ceva care te va face să dormi ca un prunc”.

Așa că am plecat din cabinetul doamnei doctor fără un diagnostic real, fără terapie, fără tratament dar cu un antipsihotic foarte puternic care m-ar fi ajutat să dorm. Și chiar m-a ajutat pentru că a doua zi dimineață după ce am luat miraculoasa pastilă, Patrick, soțul meu a trebuit să-mi dea câteva palme ușor peste față să mă pot trezi.

Nici antidepresivele pe care le-am luat de la farmacie pe bază de prescripție medicală, recomandate de medicul ginecolog nu funcționau, așa că am început să caut soluții. După trei săptămâni eram într-o stație mult mai rea. Deși nu sunt o persoană care crede în Dumnezeu, mă rugam să găsesc o soluție la problema mea.

Am luat în calcul chiar internarea într-un spital de psihiatrie, dar am citit poveștile grotești ale femeilor însărcinate internate în diferite asemenea unități medicale și relele tratamente aplicate de personal medical”, mărturisește femeia.

La fiecare vizită pe care o făceam la medicul ginecolog, aceasta mă implora să nu mai caut boli pe internet pentru că mi-aș făcut mai mult rău. Dar cu cât mai aprig căutam simptomele pe care le experimentam, cu atât mai mult îmi apărea tulburarea de depersonalizare și derealizare de care eram sigură că sufăr”, continuă ea.

Nu există tratament pentru această tulburare psihică”

Bănuielile mamei erau chiar adevărate. Tulburarea de care suferea se manifesta într-un mod asemănător tuturor simptomelor postate pe internet. Așadar, adesea avea impresia că trăiește senzația că trăiește într-un vis, că nimic nu este real, experimenta senzația de detașare de corpul fizic și privea cu alți ochi lucrurile din jur sau situațiile prin care trecea.

Acum că a aflat de ce suferea, a căutat și metode de tratament. Barrie mărturisește că a intrat în panică atunci când toate căutările ei ajungeau la aceeași concluzie „nu există tratament pentru această tulburare psihică”. Așa că a făcut căutări și mai adânci, pe grupurile de Facebook, pe site-urile online, a citit chiar câteva cărți scrise pe acest subiect precum „Sunt un străin pentru mine” sau „Simt că totul este ireal”.

Așa a aflat că tulburarea de care suferea ea era o tulburare de disociere, iar toate fotografiile care înfățișau pacienții ce suferă de o asemenea afecțiune erau cutremurătoare: tineri și tinere care își părăsesc corpul fizic și trăiesc într-o altă dimensiune.

Pe măsură ce vedeam acele poze și găseam tot mai multe variante de tratament, pastile, medicație alopată intram într-un soi de panică. Am ajuns chiar în punctul în care am strigat înlăuntrul sufletului meu „te rog, Doamne, să nu fie așa” și am închis laptopul trântindu-i clăpița și nu l-am mai deschis o bună perioadă de timp”, concluzionează mama.

Acum femeia este o scriitoare de succes autoare a cărții „HELL GATE BRIDGE: A Memoir of Motherhood, Madness and Hope” (Podul de la porțile Iadului: Amintiri despre sarcină, nebunie și speranță”), inspirată din experiența ei.

Uneori tratamentele, terapiile, consultațiile la diferiți specialiști sunt foarte costisitoare, acesta fiind și principalul motiv pentru care pacienții care suferă de anumite tulburări nu își permit să apeleze la diferiți specialiști. Doar că auto-diagnosticarea și tratarea fără îndemnul medicului, conform unor postări pe internet articole sau experienței altor persoane, nu este deloc indicată, îndeosebi în sarcină.

Surse foto: instagram.cominstagram.cominstagram.com

Surse articol: businessinsider.com

Articolul urmator
„Am șase copii sub șase ani și consider că familia mea nu este întregită. O să mă opresc din făcut copii când voi simți”
„Am șase copii sub șase ani și consider că familia mea nu este întregită. O să mă opresc din făcut copii când voi simți”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O mamă a făcut cezariană de urgență, dar medicii au descoperit că uterul era gol: „Le-am spus că ceva este în neregulă, dar nu m-au ascultat pentru că aveam doar 17 ani”
  O mamă a făcut cezariană de urgență, dar medicii au descoperit că uterul era gol: „Le-am spus că ceva este în neregulă, dar nu m-au ascultat pentru că aveam doar 17 ani”

  O femeie s-a dus la spital să nască prin cezariană, dar când medicul a făcut incizia, a descoperit că uterul său era gol. Găsiți explicația mai jos.

  Scrisoare deschisă de la un profesor de Geografie: „Dragi părinți, când un profesor acordă doar note de 9 și de 10, ceva este profund în neregulă”
  Scrisoare deschisă de la un profesor de Geografie: „Dragi părinți, când un profesor acordă doar note de 9 și de 10, ceva este profund în neregulă”

  Profesorul anonim este un proiect al platformei Edupedu, prin care un cadru didactic povestește publicului de pe internet situațiile care se întâmplă la școală. Astăzi, un...

  Zodiile cu inimă de aur! Sunt lângă tine când simți că ești singur pe lume
  Zodiile cu inimă de aur! Sunt lângă tine când simți că ești singur pe lume

  Generoși, loiali și empatici, trei nativi ai zodiacului sunt făuriți parcă să schimbe lumea, să o facă mai bună și să îi ajute pe cei în nevoi. Află care sunt semnele...

  Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia
  Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia

  Cu toții am fost adolescenți. Îți amintești această perioadă din viața ta? Așa-i că era una extrem de tumultoasă, cu multe transformări interioare, dar și exterioare. Cu...

  De ce crezi că AI DREPTUL să-i spui unei femei că este GRASĂ? Cum îți permiți să JUDECI un om fără să-l cunoști cu adevărat?
  De ce crezi că AI DREPTUL să-i spui unei femei că este GRASĂ? Cum îți permiți să JUDECI un om fără să-l cunoști cu adevărat?

  În democrația greșit înțeleasă, oricine are dreptul la o opinie. Chiar dacă acea opinie echivalează cu o jignire adusă la adresa unei alte persoane, referitoare la...

  Te simți singură? Cum poți scăpa de această senzație
  Te simți singură? Cum poți scăpa de această senzație

  Singurătatea poate fi dificil de înfruntat și poate începe să-ți afecteze sănătatea mintală, făcându-te să te simți tristă, deprimată. Uneori, dacă te lupți,...

  Ce trebuie să faci atunci când cineva îți critică stilul de parenting
  Ce trebuie să faci atunci când cineva îți critică stilul de parenting

  De câte ori nu ți s-a întâmplat să te trezești cu sfaturi nesolicitate din partea celor din jur despre cum e mai bine să îți crești copilul? Familia, prietenii,...

  De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
  De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

  Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

  © 2024 Qbebe