Care sunt criteriile?
Cuplurile care isi doresc copii dar nu reusesc pe cale naturala ar putea beneficia de un ajutor din partea statului: fertilizare in vitro gratis.
![]() |
Insa, pentru a deveni eligibil trebuie sa indeplinesti anumite criterii:
- viitoarea mama trebuie sa aiba intre 24 si 40 de ani
- cuplul sa fie casatorit de cel putin 2 ani
- cel putin unul dintre viitorii parinti sa aiba cetatenie romana si sa fie asigurat in sistemul public de sanatate de cel putin 2 ani
- niciunul dintre membrii cuplului sa nu aiba copii in viata
- femeia trebuie sa aiba un raport normal intre varsta, inaltime si greutate si sa nu fie prea slaba (indexul de masa corporala sa fie intre 20-30)
- femeia sa aiba rezerva de ovocite
- sunt acceptate doar cuplurile autolog (nu se accepta ovule sau sperma de la donatori straini si nici nu se poate apela la mame surogat)
Pentru fiecare cuplu acceptat in program se va suporta o singura fertilizare in vitro, chiar daca cei doi au mai incercat inainte o astfel de procedura.
Pastrarea confidentialitatii
Incepand cu data de 1 iunie 2011, cuplurile care se incadreaza in termenii specificati de stat vor putea sa depuna dosarul medical intr-unul din centrele care vor intra in programul gratuit al Ministerului Sanatatii.
![]() |
Institutiile private care vor dori sa se inscrie in program nu vor putea sa solicite bani in plus de la pacienti. Statul va plati procedura de fertilizare in vitro, iar in cazul in care procedura se finalizeaza cu o nastere, centrul respectiv va primi in plus 300 de euro.
Dosarul va fi completat de catre unitatea medicala care asigura tratamentul, iar o copie a acestuia va fi trimisa spre evaluare Ministerului Sanatatii. Copia va cuprinde doar initialele numelui aplicantilor si un numar de ordine, pentru pastrarea confidentialitatii.
Hibele programului de fertilizare in vitro
Ca orice program, cel de fertilizare in vitro are si el parti bune si parti rele. Statul isi doreste sa stimuleze natalitatea si sa ajute acele cupluri care au probleme legate de fertilitate, insa ajutorul este dat doar pe jumatate.
Procedura de fertilizare in vitro este acoperita de program, insa nu si tratamentele si analizele necesare. Asadar, pentru cei care nu isi pot permite sa plateasca aproximativ 8000 lei (costul analizelor medicale ce preced procedura de fertilizare), sansele de a avea un copil scad dramatic.
![]() |
Un alt inconvenient este faptul ca nu se accepta ovule sau sperma decat de la viitorii parinti, nu si de la donatori straini. In cazul in care unul dintre cei doi membrii ai cuplului este incapabil sa procreeze ce se intampla cu acestia? Vor trebui sa renunte la ideea de a avea un copil? Sau vor apela la procedura clasica (daca isi permit financiar)?
De asemenea, se interzice apelarea la o mama surogat, in cazul in care femeia nu poate sa duca sarcina pana la capat.
Sunt atat de multe persoane care isi doresc un copil, si atat de putine sanse pentru a-l avea.
Voi ce parere aveti despre acest program al statului?
