Vasectomia - contraceptia definitiva masculina

Louise Tanase - Contributor

Vasectomia este un procedeu de sterilizarea permanenta a barbatului realizata prin intreruperea canalelor deferente.

 

   Ce este vasectomia?

    Vasectomia este un procedeu de sterilizarea permanenta a barbatului realizata prin intreruperea canalelor deferente. In mod normal, canalele deferente au rolul de a transporta spermatozoizii de la nivelul testiculelor unde sunt produsi, la nivelul prostatei unde se vor amesteca cu lichidul produs de aceasta si cu lichidul seminal din compozitia spermei sintetizat de catre glandele seminale. Ca urmare, spermatozoizii vor intra in compozitia spermei ce prin ejaculare va ajunge in tractul genital feminin in timpul actului sexual ducand la fertilizarea pe cale naturala sau putand fi folositi pentru fertilizare "in vitro" .


    In urma intreruperii canalelor deferente, spermatozoizii nu vor mai intra in compozitia lichidului spermatic prin urmare nu se va mai produce fecundarea ovulului, ceea ce echivaleaza cu sterilitatea.

Argumente pro si contra vasectomiei

Deoarece vasectomia este un procedeu ireversibil, trebuie analizate atent avantajele, dar si dezavantajele acestei interventii cu toate implicatiile ce decurg din aceasta.

Cei mai multi barbati care decid sa faca vasectomie sunt, in general, casatoriti sau intr-o relatie stabila de mai mult de 10 ani, au deja copii si aleg aceasta varianta de comun acord cu partenera ca forma de contraceptie.

Vasectomia este potrivita cand:

• cuplul decide ca are deja numarul de copii doriti;
• nu se doreste utilizarea altor mijloace de contraceptie;
• datorita unor probleme de sanatate ale partenerei nu este dorita o sarcina.

Vasectomia nu este indicata:

• cand nu exista siguranta in decizia de a nu mai avea copii;
• in cazul relatiilor instabile, cupluri neconsolidate;
• barbatilor tineri cu multe schimbari in viata personala;
• barbatilor necasatoriti sau divortati.

Pregatirea pentru vasectomie

Dupa ce ati ales doctorul si cabinetul in care veti face vasectomia, acesta va va explica in amanunt procedura, riscurile si eventualele complicatii. Este bine ca la aceste explicatii si consultari sa participe si partenera.
 
Daca va ingrijoreaza procedura in sine si va faceti griji legate de viata sexuala ulterioara medicul va va lamuri ca vasectomia implica doar sterilitate si nu afecteaza deloc virilitatea si erectia. Testiculul isi va continua secretia de hormon sexual masculin - testosteron - si nu vor fi afectate nici caracterele sexuale secundare masculine. Vasectomia nu va afecta nici macar cantitatea sau aspectul lichidului ejaculat, din acesta lipsind doar celulele sexuale.

Realizarea vasectomiei

Se va face o pregatire locala a scrotului inainte de operatia in sine prin indepartarea firelor de par si dezinfectare. Principiul consta in intreruperea ductului deferent si impiedicarea spermatozoizilor de a ajunge de la testicul in uretra pentru a fi ejaculati impreuna cu lichidul seminal. Intreaga interventie nu ar trebui sa dureze mai mult de 30 de minute cu tot cu pregatirea locala. Procedura nu este dureroasa, deoarece se realizeaza cu anestezie locala. Se va injecta anestezic la nivelul pielii scrotului.

Rezultatele vasectomiei

Vasectomia are o rata de succes de peste 99%, fiind cea mai sigura forma de contraceptie. Trebuie sa stiti, totusi, ca aceste rezultate nu sunt imediate. Nu dupa mult timp dupa ce ati suferit aceasta interventie veti putea relua activitatea sexuala - aproximativ 3 zile - dar trebuie sa aveti in vedere ca in interiorul ductelor ce transporta spermatozoizii si lichidul spermatic inca se mai afla un numar de astfel de celule sexuale.

Prezenta spermatozoizilor se mai poate intalni in pana la 20 de ejaculari dupa efectuarea vasectomiei. Sterilitatea completa se va instala abia dupa ce toate celulele sexuale restante se vor elimina din ducte.

In aceasta perioada pentru a nu se produce fecundarea ovulului si pentru a evita o sarcina trebuie folosite metode de contraceptie clasice. Dupa 6 saptamani se va testa lichidul seminal si se vor evalua primele rezultate, iar al doilea test, la 8 saptamani, va certifica sterilitatea masculina.

 

Riscurile vasectomiei

Teoretic exista riscul de cel mult 1/1000 ca dupa perioada de 8 saptamani in care se fac cele 2 testari si la ambele in lichidul spermatic nu se mai evidentiaza spermatozoizi, sa se reinstaleze fertilitatea si barbatul sa poata din nou sa aiba copii. Acest fenomen se explica prin repermeabilizarea canalelor deferente prin contactul celor doua capete si restabilirea continuitatii spontane.

Complicatiile vasectomiei

Exista o serie de complicatii care pot sa apara dupa operatia de vasectomie, dar sunt rare:

• sangerarea postoperatorie de la nivelul scrotului;
• suprainfectarea plagii;
• reactie inflamatorie la nivelul scrotului;
• durerea scrotala.

Trebuie sa luati urgent legatura cu medicul chirurg care a realizat vasectomia in urmatoarele situatii: febra; semne de inflamatie si disconfort local; dificultati la urinare; o colorare anormala a scrotului; sangerare abundenta de la nivelul inciziilor ce imbiba pansamentul.

Unii experti si-au aratat ingrijorarea afirmand ca vasectomia ar putea creste riscul unor afectiuni grave precum: cancerul de prostata si testicular; boli cardiovasculare, osteoporoza, etc., insa acestea nu au putut fi dovedite in urma studiilor efectuate pe un numar mare de barbati.

Sfat:

Este recomandat ca, inaintea efectuarii vasectomiei, sa se conserve prin congelare, in laboratoare specializate, o mostra de sperma, pentru cazul in care barbatul sau ambii parteneri vor mai dori in viitor copii.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cât costă un test de fertilitate la bărbaţi în România
  Cât costă un test de fertilitate la bărbaţi în România

  În vederea identificării problemelor care duc la infertilitate, simplele consultaţii medicale nu sunt suficiente, fiind necesare teste speciale, atât pentru femei, cât...

  ABC-ul viitorilor părinți: Scurt ghid pentru perioada de preconcepție
  ABC-ul viitorilor părinți: Scurt ghid pentru perioada de preconcepție

  Există destule moduri prin care viitorii părinți își pot spori fertilitatea, șansele de a avea o sarcină sigură și un viitor bebeluș sănătos, chiar dacă statisticile...

  Cât de des trebuie să ai relații intime dacă vrei să rămâi însărcinată
  Cât de des trebuie să ai relații intime dacă vrei să rămâi însărcinată

  Cât de des trebuie să faci dragoste pentru a rămâne însărcinată? Cresc șansele unei sarcini dacă faci sex în fiecare zi? În încercarea de a deveni...

  Ce simți când rămâi însărcinată
  Ce simți când rămâi însărcinată

  Chiar dacă nu ești încă însărcinată, cu certitudine că te întrebi adesea ce vei simți când se va întâmpla acest lucru. Așa cum vei afla...

  © 2023 Qbebe