Pastila de avort: ce trebuie să știi înainte de a lua o astfel de decizie

Pastila de avort: ce trebuie să știi înainte de a lua o astfel de decizie

Bianca Geica - Redactor Senior

Pastila de avort reprezintă o alternativă la intervenția chirurgicală pentru intrureprea sarcinii. Multe femei se cutremură numai la auzul cuvântului ”avort”, însă este foarte important să înțelegem că există anumite cazuri când unele sarcini se încheie cu mult înainte de termen fie din motive medicale, fie ca urmare a alegerii femeii care poartă sarcina, printr-un avort medicamentos sau chirurgical.

Indiferent de modul în care se întâmplă, este important să fim informate cu privire la ce presupune un avort, mai ales când vorbim despre avortul medicamentos, în speță despre pastila de avort.

femeie trista care se uita pe fereastra

Ce este pastila de avort?

Pastila de avort este, mai degrabă, o ”expresie” care însumează tot ce presupune un avort medicamentos. Avortul medicamentos reprezintă întreruperea sarcinii prin folosirea medicamentelor și se realizează numai sub supravegherea medicului ginecolog.

Avortul medicamentos este eficient dacă se realizează în primele 9 săptămâni de la concepție, înainte de sfârșitul primului trimestru de sarcină. Procedura nu implică anestezie și se poate face fie în cabinetului medicului specialist, fie într-o clinică.

Cât costă pastila pentru avort

Pastilele pentru avort pot fi destul de costisitoare și pot depăși, în total, 200-300 ron, în funcție de firmele producătoare. Este important să cumperi produsele direct din farmacii și fix în combinația și cantitatea recomandată de medic.

Avortul medicamentos

Când vine vorba despre un avort medicamentos, primul pas este consultul medical și administrarea medicației, urmat, după câteva zile de al doilea consult medical și a doua doză de medicație. La circa două săptămâni de la al doilea consult, se impune un alt control pentru a vedea dacă evoluția este corespunzătoare și dacă sarcina s-a încheiat fără complicații.

Urmărirea medicală înainte și după avortul medicamentos presupune examene fizice și teste de laborator, urmărirea stării de sănătate a gravidei, informarea pacientei despre posibilele urmări ale avortului, sfaturi și instrucțiuni de îngrijire, informarea despre posibile riscuri și probleme de sănătate care pot apărea în urmă unui avort.

Trebuie să știi că printre riscurile unui avort medicamentos se numără:

 • avort incomplet ce poate fi urmat de avort chirurgical;
 • sângerare masivă;
 • infecție;
 • afectarea uterului.

În plus, dacă se decide continuare sarcinii și după luarea medicamentelor folosite pentru avortul medicamentos, există riscul că fătul să dezvolte malformații congenitale.

Avortul medicamentos nu se poate realiza dacă:

 • sarcina este prea avansată;
 • gravida suferă de hipertensiune arterială, diabet, boli cardiovasculare, afecțiuni ale ficatului, rinichilor, boli
 • gravida suferă de pulmonare sau boli care presupun convulsii necontrolate;
 • gravida fumează mult și manifestă alegii la medicamentele folosite în avort;
 • gravida prezintă un risc crescut de rupturi uterine sau are montat un sterilet;
 • gravida urmează un tratament cu anticoagulante;
 • nu se poate consulta medicul după avort.

femeie care ia pastile pentru avort

Ce pastile pot provoca avortul spontan?

Avortul se poate face folosind pastile precum:

 • Misoprostol - medicament pe baza hormonala care induce travaliul prin dilatarea colului cervical și prin producerea de contracții uterine;
 • Mifepristona și Misoprostol - Mifepristona blochează folosirea progesteronului, oprește creșterea placentei, dilată colul cervical și pregătește uterul pentru travaliu. Misoprostolul declanșează contracțiile și curată uterul de țesutul fetal. Această combinație are o eficacitate între 95-98% pentru sarcinile de până la 9 săptămâni;
 • Methotrexate și Misoprostol - Methotrexate-ul (metotrexat) oprește creșterea placentei, fiind mai puțîn eficient decât Mifepristona. Acest tratament are o eficacitate între 95-99% pentru sarcinile de până la 7 săptămâni.

Este important de știut că medicamentele folosite într-un avort medicamentos pot cauza sângerări vaginale, crampe abdominale, greață și vărsături, febra, frisoane sau diaree. Pentru ameliorarea acestor simptome, medicul ar putea recomanda analgezice sau chiar antibiotice pentru scăderea apraritiei unei infecții.

Sângerare după pastila de avort

Sângerarea după avortul medicamentos este normală și poate fi însoțită de amețeli, senzații de greață sau vomă, dureri de cap sau bufeuri. Dacă această sângerare nu apare într-un interval de 24, maximum 48 de ore de la administrarea primei pastile de avort, este posibil că avortul să fie incomplet sau pacienta să fie încă gravidă. În acest caz, poate fi necesar un avort chirurgical.

Se impune mersul de urgență la spital în cazul în care apar sângerări abundente, care durează mai mult de două oare și care necesită mai mult de două absorbante pe parcursul unei ore.

Sexul după avortul medicamentos

După avortul medicamentos se recomandă repaus sexual timp de cel puțin două săptămâni. În general, recuperarea fizică după un avort, medicamentos sau chirurgical, durează undeva între două sau patru săptămâni. Ovulația se produce la aproximativ două săptămâni, iar menstruația începe de obicei, undeva la patru-șase săptămâni după avort.

Unele femei sunt nerăbdătoare să își reînceapă viață sexuală după avort, altele, în schimb, își pot pierde interesul o perioadă, din cauza sentimentelor provocate de renunțarea la sarcină. Este foarte important că partenerul să fie înțelegător și să nu pună presiune când vine vorba de reluarea vieții sexuale după avort.

Pastila de avort sau avortul medicamentos trebuie realizate numai sub supravegherea medicului specialist. Dincolo de riscurile fizice, hotărârea de a întrerupe sarcina este una majoră, care poate avea consecințe emoționale. De aceea este important că o gravidă care ia în calcul avortul, fie el chirugical sau medicamentos, trebuie să se asigure că a înțeleg ce presupune procedura, dar și care sunt riscurile.

Surse: plannedparenthood.org, healthline.com, nhs.co.uk

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
  9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

  Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

  Se întâmplă în România! Tot mai mulți medici refuză să facă avort și peste 80% dintre spitalele publice nu oferă servicii medicale în acest sens
  Se întâmplă în România! Tot mai mulți medici refuză să facă avort și peste 80% dintre spitalele publice nu oferă servicii medicale în acest sens

  În România, peste 80% din spitalele publice nu oferă servicii de avort medicamentos sau chirurgical la cerere. Situația nu stă mai bine nici în cazul clinicilor private...

  Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"
  Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"

  Cazurile de gripă sunt în creștere, iar părinții încearcă să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja copiii. Printre aceștia se numără și Anca Serea și...

  I-am spus fetei mele de 20 de ani să facă avort
  I-am spus fetei mele de 20 de ani să facă avort

  O femeie a stârnit o dezbatere aprigă după ce a recunoscut că încearcă să o convingă pe fiica ei în vârstă de 20 de ani, însărcinată în șase...

  Dreptul la avort eliminat din Constituția SUA. Ce impact va avea decizia asupra femeilor americane
  Dreptul la avort eliminat din Constituția SUA. Ce impact va avea decizia asupra femeilor americane

  În urmă cu câteva zile, Curtea Supremă de Justiție din SUA a luat o decizie prin care dreptul la avort nu mai este constituțional. În aceste condiții, fiecare stat are...

  Femeile din Franța au de acum dreptul constituțional de a face avort
  Femeile din Franța au de acum dreptul constituțional de a face avort

  De Ziua Internațională a Femeii, 8 martie 2024, reprezentantele sexului frumos din Franța primesc un drept constituțional important, având libertatea de a întrerupe sarcina...

  Iubitul meu mi-a spus că ar trebui să fac avort pentru că nu e pregătit să fie tată
  Iubitul meu mi-a spus că ar trebui să fac avort pentru că nu e pregătit să fie tată

  Printre cele mai dificile alegerile pe care trebuie să le facă o femeie se regăsește și aceasta: să decidă dacă să pună sau nu capăt unei sarcini. Cu atât mai mult cu...

  Povestea femeii care a adoptat un bebeluș, supraviețuitor al unei tentative de avort
  Povestea femeii care a adoptat un bebeluș, supraviețuitor al unei tentative de avort

  O mamă din Florida a adoptat o fetiță care a supraviețuit unei tentative de avort la doar 10 săptămâni și jumătate. Femeia a povestit, intr-o emisiune TV, ca mama bebelușului...

  © 2024 Qbebe