Ce medicamente sunt permise in sarcina? Afla de la ginecolog!

Ce medicamente sunt permise in sarcina? Afla de la ginecolog!

Alexandra Irimiea

În ultimii ani, tot mai mulți dintre noi nu mai ajungem la medic pentru o durere de cap, de măsea, pentru o răceală sau pentru o constipatie, ci intrăm într-o farmacie, așteptând ca în câteva zile totul să se rezolve. Acest demers a ajuns deosebit de firesc, dar nu trebuie să fie astfel când este vorba despre o sarcină. „Niciun medicament nu trebuie luat fără înștiințarea medicului curant și fără acordul lui”, a spus cât se poate de clar medicul ginecolog Hassankhani Arash.Parcurge cu atenție articolul  de mai jos pentru a vedea ce medicamente sunt permise în timpul sarcinii, astfel încât să fii sigură că nici tu, dar nici bebelușul, nu veți avea de suferit din cauza unei administrări inadecvate.

S-a realizat o listă cu cele mai cunoscute medicamente permise în sarcină. Ulterior, aceasta i-a fost arătată medicului ginecolog, pentru ca acesta să-și dea acordul cu privire la utilizarea lor.

LISTA CU MEDICAMENTE permise în sarcină

Paracetamol
Fervex (conține paracetamol)
Coldrex (conține paracetamol)
Nurofen (conține Ibuprofen)
Modafen (conține Ibuprofen)
Aspirina
Faringosept
Strepsils 
Rennie
Gaviscon Advance
Maalox
Colebil
Furazolidon
Smecta
Dulcolax
Supozitoare cu glicerină

„Acest medicament se poate elibera și fără prescripție medicală. VĂ RUGĂM Să CITIȚI CU ATENȚIE PROSPECTUL!” Este ceea ce ar trebui să facem fiecare dintre noi înainte de a lua un medicament, fie că suntem însărcinate, fie că nu. De aceea, pentru medicamentele ce tocmai au fost menționate, s-a extras din prospect secțiunea: „Sarcina și alăptarea”.

Paracetamol

Produsul poate fi administrat femeilor gravide și mamelor care alăptează, la recomandarea medicului.

Fervex (conține paracetamol)

Sarcina

Întrebați medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a utiliza orice medicament. Spuneți medicului dumneavoastră daca sunteți însărcinată sau intenționați să rămâneți însărcinată. Din cauza absentei studiilor pe animale și la om, riscul este necunoscut. În consecință, ca o măsură de precauție, acest medicament nu trebuie administrat în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare.

Alăptarea

Întrebați medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a utiliza orice medicament în timpul alăptării.

Coldrex (conține paracetamol)

Sarcina și alăptarea

Daca sunteți însărcinată sau alăptați, solicitați sfatul medicului sau farmacistului înainte de a lua orice medicament, inclusiv Coldrex.

Nurofen (conține Ibuprofen) ATENȚIE !!!

Nu luați Nurofen Forte daca sunteți în ultimele 3 luni de sarcina. Aveți grijă deosebitî când luați Nurofen Forte dacă sunteți în primele șase luni de sarcină și dacăalăptați.

Nurofen Forte poate reduce posibilitatea de a rămâne gravidă.Trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră dacî planificați să rămâneți gravidăsau daca aveți probleme în a rămâne gravidă.

Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Ibuprofenul nu trebuie luat în ultimele 3 luni de sarcina, deoarece poate determina la făt tulburări majore la nivelul inimii, plămânilor și rinichilor. Daca este utilizat la sfârșitul sarcinii, poate determina tendință de sângerare atât la mamă, cât și la copil și diminuează puterea contracțiilor uterine, întârziind debutul nașterii. Tratamentul în timpul primelor 6 luni de sarcină va fi recomandat numai de către medicul dumneavoastră, daca este absolut necesar. Ibuprofenul poate face mai dificilă încercarea de a rămâne gravida. Trebuie să spuneți medicului dumneavoastră daca planificați să rămâneți gravida sau daca aveți probleme în a rămâne gravida.

Ibuprofenul trece în cantități foarte mici în laptele matern și, de obicei, alăptarea nu trebuie întreruptă în timpul tratamentelor de scurta durată. Cu toate acestea, dacă vi se recomanda un tratament de lunga durată, trebuie luată în considerare întreruperea definitivă a alăptării la sân.

Modafen (conține Ibuprofen) ATENȚIE !!!

Nu utilizați Modafen daca sunteți gravida sau alăptați. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament în timpul sarcinii.

Faringosept

Sarcina și alăptarea

Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Nu utilizați Faringosept 10mg decât dacă medicul dumneavoastră va recomanda acest lucru.

Strepsils

Sarcina și alăptarea

Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Desi siguranță administrării acestui medicament în timpul sarcinii sau alăptării nu a fost stabilita, medicamentul poate fi administrat la gravide sau femei care alăptează. Cu toate acestea, Strepsils Intensiv este contraindicat în primele 4 luni de sarcină, în condițiile în care „poate detemina închiderea prematură a canalului arterial la făt”.

Aspirina ATENȚIE !!!

Acidul acetilsalicilic s-a dovedit teratogen în studii experimentale, la animale de laborator. Studii epidemiologice la femeia însărcinată nu au evidențiat efecte teratogene și fetotoxice în condițiile administrării în primele 2 trimestre de sarcină, dar experiență este limitata pentru uzarea cronică de doze mari.

Folosirea în ultimul trimestru de sarcina a fost asociata cu toxicitate cardio-pulmonară  la făt, închiderea precoce a canalului arterial, întârzierea și prelungirea travaliului (pentru dozele mari de acid acetilsalicilic) și creșterea frecvenței accidentelor hemoragice (inclusiv pentru dozele mici).

În primele două trimestre de sarcină se poate administra acid acetilsalicilic, dar numai la indicația medicului. Se recomandă evitarea tratamentului cronic cu doze >150 mg pe zi.

În ultimul trimestru de sarcină acidul acetilsalicilic este contraindicat (cu excepția utilizării punctuale pentru anumite indicații cardiologice și obstetricale foarte limitate).

Deoarece acidul acetilsalicilic trece în lapte, folosirea în timpul alăptării trebuie evitata sau alăptarea se întrerupe, în funcție de raportul risc potențial pentru sugar/beneficiu terapeutic matern.

Colebil

Nu există date care să evidențieze că produsul influențează sarcina sau lactația. Acest medicament va fi prescris cu prudență în sarcină.

Furazolidon ATENȚIE !!!

Nu luați Furazolidon dacă:
- sunteți gravidă în ultimul trimestru;
- alăptați sugarul cu vârstă mai mica de 1 luna;

Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu sunt disponibile studii controlate cu furazolidona la gravide. De aceea, în timpul sarcinii nu se recomanda administrarea Furazolidon Terapia. Daca sunteți gravida în ultimul trimestru, nu utilizați Furazolidon Terapia din cauza riscului de apariție a anemiei hemolitice la făt. Nu se cunoaște daca furazolidona se excreta în laptele matern. De aceea, se recomandă să nu alăptați daca utilizați Furazolidon Terapia. Nu trebuie să alăptați dacă sugarul are vârstă sub o lunădeoarece există risc de anemie hemolitică.

Smecta

Smecta poate fi administrată în timpul sarcinii sau alăptării, deoarece chimic rămâne neschimbată și nu se absoarbe.Cu toate acestea, în  timpul sarcinii va fi administrată doar la recomandarea medicului.

Rennie

Rennie Spearmint ameliorează rapid afecțiunile și simptomele asociate hiperacidității gastrice, cum ar fi pirozisul, refluxul gastro-esofagian indigestia, indigestia din perioada de sarcină, episoadele de gastralgie, senzație de plenitudine gastrică, balonare.

Medicamentul poate fi utilizat în sarcină și în alăptare. Consumul prelungit în doze mari va fi evitat.

Dulcolax ATENȚIE !!!

Dulcolax poate fi administrat copiilor și persoanelor în vârstă, femeilor însărcinate sau care alăptează, precum și pacienților debili. Totuși, se recomanda o oarecare precauție (ca și în cazul altor laxative) în timpul primelor trei luni de sarcină. La copii sub 4 ani trebuie consultat medicul înaintea administrării Dulcolax.

Gaviscon Advance

Un studiu deschis, necontrolat, în cazul a 146 femei gravide nu a demonstrat efecte adverse semnificative ale acestui medicament în perioada sarcinii sau asupra sănătății fătului/nou-născutului. Bazat pe aceasta și pe experiență anterioară, acest medicament poate fi utilizat în timpul sarcinii și alăptării. Cu toate acestea, ținând cont de prezența carbonatului de calciu, se recomandă  limitarea duratei tratamentului cât mai mult posibil.

Supozitoare cu glicerină

Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Nu exista studii controlate privind efectele administrării medicamentului la gravide. Supozitoarele cu glicerina pot fi utilizate în timpul sarcinii și alăptării, atunci când este absolut necesar.

Răspunsul a fost unul singur: fiecare dintre ele se poate administra în sarcină, însă numai cu acordul medicului în prealabil. Numai acesta vă stabili daca este cu adevărat nevoie de ele (unele pot fi nocive), cât și durata tratamentului!

În situația în care o gravidă a luat, totuși, o doză dintr-un medicament contraindicat, riscurile pentru făt sunt foarte mici. „La niciunul din medicamentele menționate nu s-au înregistrat efecte atât de grave la administrări de scurtă durată", ne asigura dr. Arash.
Aspirina este contraindicată în sarcină și totuși, „în cadrul unei trombofilii sau hipercoagulabilitate se poate și chiar trebuie luata! Dar nu prea mult și nu prea mult timp”, precizează dr. Arash. Aceste detalii, și anume cantitatea și timpul administrării, sunt stabilite de hematolog în funcție de caz.

Opinia ginecologului despre diferite probleme din sarcină

În loc de administrarea de medicamente, medicul ginecolog îți poate recomanda să iei în calcul și alte alternative. În funcție de problemele cu care te confrunți, ai putea să încerci și:
Pentru dureri de cap/de dinți
Se pot lua antialgice doar dacă durerea este de nesuportat, iar problemele dentare trebuie rezolvate la stomatolog cât mai urgent.

Febra
Febra pune probleme atunci când apare în urma unei infecții și tratarea infecțiilor se face cu antibiotice (în funcția de caz și intensitatea infecției respective).

Greața
Este o problemă foarte întâlnită în sarcină și se tratează cu antivomitive  numai atunci când devine exagerată și poate amenință sarcina sau atunci când apare disconfort major.

Balonări, arsuri, cresterea acidității gastrice la stomac
Daca nu sunt pe fondul unei probleme gastrointestinale, se pot ameliora cu cărbuni medicinali sau unele produse homeopate, plus regim alimentar adecvat.
Dar daca este vorba despre ulcer sau chiar de gastrită, trebuie neapărat să mergi la un consult la gastroenterolog.

Constipație
Constipația este o problemă destul de comună a gravidelor din cauza tulburărilor de alimentație și a schimbării regimului normal. Se poate ameliora cu restabilirea unei regim alimentar echilibrat și consumul suficient de lichide, mai ales apă plata. În plus, te mai poți  ajuta și de supozitoare de glicerina, dar nu prea des.

Diareea
Dacă apare și dispare în timp scurt prin metode naturiste, nu necesită o tratare specială, dar în cazurile în care persistă poate fi vorba de eventuale infecții și/sau intoxicații ce trebuie tratate de un medic specialist.

Picioare umflate
Aceasta este o problemă asociata sarcinii și nu are un tratament anume. Se recomandă evitarea statului în picioare pe un timp îndelungat sau ridicarea de greutăți.

Durerile de sâni
Pot apărea în sarcină mai ales la început și de obicei dispar fară nicio intervenție. Dar dacă durerile de sân nu dispar, trebuie descoperită cauza în urma investigațiilor clinice și paraclinice, iar tratarea este în funcție de caz și în funcție de gravitate.

Medicamente pentru răceală permise în sarcină- exemple

Ca regulă generală, medicul recomandă, în cazul în care te afli în primele 12 săptămâni de sarcină, să eviți să iei medicamente dacă ești răcită. Motivul pentru care se dă un astfel de sfat este următorul: primul trimestru al sarcinii este critic pentru dezvoltarea fătului, de aceea este indicat să nu fie expus niciunui fel de substanțe provenite din medicamente, cu excepția cazurilor în care se impune acest demers.

În schimb, medicul te va sfătui ce ai putea face acasă pentru a-ți ameliora din simptomele neplăcute ale unei răceli:
• Odihnește-te cât mai mult
• Hidratează-te bine
• Poți să faci gargară cu apă sărată pentru durerile de gât
• Stai într-un aer cât mai umed
• Folosește picături cu apă de mare pentru nasul înfundat
• Masează-te cu un unguent pe bază de mentol în zona pieptului pentru ușurarea tusei
• Consumă cât mai multe alimente bogate în vitamina C
• Apelează la benzi nazale pentru ușurarea respirației

După ce treci de primul trimestru de sarcină, tot trebuie să fii foarte precaută când vine vorba de administrarea medicamentelor. Inclusiv cele pentru răceală, precum sunt cele pe bază de pseudoefedrină (substanță care decongestionează), pot să-i fie nocive fătului. Astfel, cele care conțin substanța menționată vor duce la creșterea tensiunii arteriale sau vor afecta fluxul sanguin de la uter către acesta. Pot fi administrate însă în trimestrul al doilea și al treilea de sarcină, într-o doză minimă, pentru intervale scurte, dar numai dacă se consideră neapărat necesar.

Iată ce medicamente pot fi permise în sarcină, în funcție de simptomele cele mai cunoscute ale unei răceli:
În caz de tuse
Pot fi administrate siropurile pe bază de Guaifenesină. Substanța aceasta este un expectorant, menit să ducă la fluidizarea mucusului și la expectorarea acestuia. Trebuie să te consulți neapărat cu medicul dacă intenționezi să iei acest medicament, astfel încât să nu depășești o anumită doză în decurs de 24 de ore.

Pentru nasul înfundat și presiunea din zona sinusurilor
Decongestionantele care se administrează pe cale orală fac parte dintre medicamentele permise în sarcină, dar numai în următoarele condiții:
• Sarcina să nu fie în primul trimestru
• Mama să nu sufere de hipertensiune arterială, de diabet mellitus (diabet zaharat) sau de hipertiroidism

Practic, pseudoefedrina și phenylephrine, cele mai cunoscute substanțe din decongestionante, pot să fie utilizate în sarcină doar în cazul în care este absolut necesar, pentru o perioadă scurtă, după ce vei trece de primul trimestru.
De asemenea, la indicația unui medic poți să-ți administrezi picături nazale pe bază de oxymetazoline, dar nu mai mult de 3 zile și dacă se îndeplinesc următoarele condiții:
• Nu ai o sarcină cu risc
• Nu ai febră sau alte semne ale unei infecții

Pentru strănut, nas și ochi care curg
Întrucât aceste simptome se leagă de producerea de histamine (un răspuns al sistemului imunitar la virusurile invadatoare), este nevoie să iei un antialergic.
 Printre medicamentele permise în sarcină pentru ameliorarea simptomelor menționate se află:
• Cele pe bază de clorfeniramină (doar dacă sarcina nu este în primul trimestru. Ai grijă să nu depășești 32 mg în 24 de ore!)
• Cele pe bază de diphenhydramine (precum este Benadryl de pildă)- Sunt sigure după primul trimestru de sarcină, pentru o perioadă scurtă de timp
Ține cont și de următorul aspect: ambele tipuri de medicamente provoacă somnolență, așa că este cel mai bine să fie luate seara, la culcare.

Pentru durerile de cap sau cele musculare
Printre medicamentele permise în perioada sarcinii în caz de dureri în gât se numără cele care conțin paracetamol.
Chiar dacă medicul îți permite să iei medicamente pe bază de paracetamol, îți va spune să nu le iei pentru o perioadă lungă. De altfel, unii specialiști sugerează că femeile însărcinate care vor lua această substanță mai mult de 28 de zile vor fi supuse unui risc mai mare de a avea copii cu ADHD sau cu o predispoziție mai ridicată spre astm.

Pastile si termometru

Pentru durerile de gât
Pe lângă paracetamol, îți vor fi indicate spray-uri sau dropsuri pe bază de benzocaină (un anestezic local). În plus, dropsurile sau spray-urile cu mentol sunt foarte recomandate, ușurând totodată respirația și diminuând disconfortul.

Alte exemple de medicamente permise în sarcină

În afara medicamentelor pentru răceală menționate, iată ce medicamente mai poți lua în timpul sarcinii, dar nu înainte de a cere sfatul medicului. De asemenea, ai mereu în vedere acest detaliu: dacă ești în primul trimestru de sarcină, mai bine evită total medicamentele!
Unguente pentru primul ajutor:
• Cele pe bază de Bacitracin
• Neosporin
• Polysporin

Unguente folosite în caz de iritații, de erupții cutanate:
• Benadryl
• Creme cu hidrocortizon
• Calamine

Medicamente pentru alergii:
• Loratadine (Claritin)
• Spray nasal Rhinocort (experiența administrării pe timpul sarcinii nu indică nicio creștere a riscului de malformații)

Discută neapărat cu medicul dacă ești în primul trimestru de sarcină!

Vitaminele prenatale
Sunt binevenite în timpul sarcinii, dar numai dacă vor fi luate strict la indicațiile medicului și dacă nu vei face excese.

Antibioticele în sarcină- sunt permise?

Când vine vorba despre ele, trebuie să ai în vedere următorul aspect: faptul ca un antibiotic să fie sau nu sigur în sarcină ține de tipul său, de perioada din sarcină în care va fi luat, de cantitatea pe care o vei lua și de durata tratamentului.
Printre antibioticele permise în timpul sarcinii se numără:
•Amoxicilina, Ampicilina

Pastile alaturi de recipientul lor

• Cefalosporinele (ca de exemplu Cefaclor, Cephalexin)
• Eritromicinele
• Climdamycin

Alte antibiotice sunt considerate riscante în timpul sarcinii. Spre exemplu, specialiștii au ajuns la concluzia că tetraciclina va avea un impact negativ asupra colorației dinților bebelușului și nu trebuie administrată după săptămâna a 15-a de sarcină. De asemenea, Bactrim este un antibiotic ce interferează cu metabolizarea acidului folic și care stimulează hipersecreția de bilirubină, ambele fenomene fiind nocive fătului.

Numai medicul va decide dacă este neapărat nevoie să iei un antibiotic, evaluând raportul riscuri/beneficii. În situația în care va ajunge la concluzia că trebuie să urmezi un asemenea tratament, va lua măsurile care se impun pentru ca tu și bebelușul să fiți în deplină siguranță.
Orice nelămurire pe care o ai cu privire la un antibiotic va fi discutată cu medicul tău și în niciun caz nu te vei apuca să-l iei fără a avea avizul său!

Citește și: Ce pastile provoaca avortul?

Medicamentele homeopate în sarcină

Despre acestea trebuie să știi că, în general, sunt foarte bine tolerate. Printre problemele din sarcină pe care le pot ameliora se numără:
• grețurile
• arsurile
• constipația
• sensibilitatea sânilor
• durerile de spate
• inflamarea picioarelor
În vederea siguranței depline din sarcină, nu te apuca să iei remedii homeopate la întâmplare, ci numai după ce vei consulta un specialist. De asemenea, respectă întocmai indicațiile acestuia cu privire la durata tratamentului.

Reguli generale de utilizare a medicamentelor în sarcină

Ca să te asiguri că nici tu, dar nici bebelușul, nu veți avea de suferit de pe urma administrării de medicamente în timpul sarcinii, ține cont și de următoarele indicații:
• Încearcă ai mereu alternative la medicamente- De exemplu, în loc să iei imediat o pastilă pentur o durere de cap, mai bine încearcă să te relaxezi, plimbându-te sau apelând la o tehnică de meditație. Dacă simți că vei răci, ia imediat măsuri precum: odihnește-te cât poți de mult, hidratează-te bine, încearcă să faci o gargară cu apă sărată etc..

• Consultă-te întotdeauna cu medicul- Este cea  mai importantă regulă pe care trebuie să o respecți când ești însărcinată

• Evită produsele combinate- Mai ales produsele pentru răceală au ingrediente variate, cu acțiuni diferite. Spre exemplu, cele mai frecvente combinații sunt cele dintre paracetamol și decongestionante, care nu sunt binevenite în sarcină, mai ales dacă ești în primul trimestru

• Citește cu atenție ingredientele de pe ambalajele medicamentelor- Printre ingredientele care trebuie ocolite în sarcină se află cofeina și alcoolul

Tu te-ai  gândit până acum la cât de multă precauție este necesară în privința administrării medicamentelor în sarcină?

Surse:
www.britishhomeopathic.org,www.healthline.com, www.utswmed.org, www.uspharmacist.com, www.verywellfamily.com, www.webmd.com,www.mayoclinic.org, www.pcfarm.ro,www.sfatulmedicului.ro

Surse poze:
www.pixabay.com

 

 

 



 

 

Articolul urmator
6 simptome de sarcină destul de neobișnuite, dar care nu sunt chiar atât de ciudate
6 simptome de sarcină destul de neobișnuite, dar care nu sunt chiar atât de ciudate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    14 copii au ajuns la spital după ce au mâncat medicamente homeopate găsite la gunoi, crezând că sunt bomboane
    14 copii au ajuns la spital după ce au mâncat medicamente homeopate găsite la gunoi, crezând că sunt bomboane

    14 copii din județul Neamț au ajuns la spital după ce au găsit medicamente homeopate la gunoi, expirate de 5 ani și le-au mâncat, crezând că sunt bomboane. Mai multe...

    Cand iti duci fiica prima data la ginecolog?
    Cand iti duci fiica prima data la ginecolog?

    Mersul la ginecolog este, pentru multe femei, o corvoada. Sentimentele pe care acestea le traiesc atunci cand intra intr-un cabinet sunt un amestec de jena, discomfort si stres. Numai ca...

    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii
    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii

    Caz incredibil în Olanda, unde un medic ginecolog a devenit tatăl a cel puțin 21 de copii, după ce viitoarele mame au apelat la tratamente sale de fertilitate! Se pare că bărbatul...

    Nu îmi pot ierta nici acum mama pentru că la 17 ani m-a dus la medicul ginecolog să vadă dacă mai sunt "fata mare". Simt că am facut numai alegeri proaste în iubire din cauza ei
    Nu îmi pot ierta nici acum mama pentru că la 17 ani m-a dus la medicul ginecolog să vadă dacă mai sunt "fata mare". Simt că am facut numai alegeri proaste în iubire din cauza ei

    Prima mea vizită la un cabinet ginecologic a avut loc, atenție… la vârsta de OPT ANI. La doar opt ani, mama mea m-a dus la un cabinet din cartier al unui medic bătrân...

    Dormi pe partea stângă? Află care sunt beneficiile
    Dormi pe partea stângă? Află care sunt beneficiile

    Dormi pe partea stanga. Toata lumea stie ca un somn bun peste noapte este important pentru sanatate. Insa si pozitia in care dormi ar putea avea un efect semnificativ pentru sanatate. Unele...

    "Am aflat că mama a fost inseminată artificial cu sperma medicului ginecolog, nu a tatălui meu"
    "Am aflat că mama a fost inseminată artificial cu sperma medicului ginecolog, nu a tatălui meu"

    Încrederea unei femei de 34 de ani este spulberată după ce află că tatăl ei este medicul ginecolog care a efectuat procedura de inseminare artificială a mamei sale! Acum...

    Topul țărilor unde copiii sunt cei mai fericiți. Pe ce loc se află România
    Topul țărilor unde copiii sunt cei mai fericiți. Pe ce loc se află România

    Unde trăiesc cei mai fericiți copiii din lume? Cercetătorii de la Swiss Jacobs Foundation au realizat un top al celor mai fericiți copii din lume, după ce au discutat cu peste 50.000 de...

    8 medicamente care scad pulsul. Mare grijă când le iei
    8 medicamente care scad pulsul. Mare grijă când le iei

    Te-ai întrebat vreodată ce pastile au ca efect secundar scăderea pulsului? Iată în acest articol 8 medicamente care pot fi periculoase pentru ritmul cardiac.

    © 2024 Qbebe