Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Ce pastile provoaca avortul?

Pentru ca în timpul sarcinii tu și bebelușul să fiți în deplină siguranță, este foarte important să ții cont de sfaturile unui medic. Printre acestea se numără și cele care țin de administrarea medicamentelor. Din articolul de mai jos vei afla cât de mult contează să nu iei pastile la întâmplare, fără prescripție medicală. În caz contrar, nu numai că vei crește posibilitatea de a trece prin experiența unui avort, dar poți să fii în situația de a avea un copil cu malformații deosebit de grave.

Ce este avortul spontan

Avortul spontan se referă la întreruperea spontană a sarcinii (din cauze naturale) înainte de săptămâna 20 de gestație.
Avorturile spontane au loc relativ frecvent: 25% dintre sarcini se încheie din cauza unui avort spontan. Procentul sarcinilor pierdute la finalul primului trimestru al sarcinii și începutul celui de-al doilea reprezintă 15- 25% din totalul sarcinilor confirmate. În același timp, avortul spontan este frecvent la femeile care încă nu știu că sunt însărcinate.

Semne ale avortului spontan

Oricare dintre simptomele de mai jos anunță un avort și trebuie să te determini să soliciți cât mai rapid sprijin medical:
• Sângerare puțin abundentă sau hemoragie
• Crampe abdominale severe
• Durerile pelvine (localizate în abdomenul inferior, mai jos de buric)

Femeie aflata in pat, care nu se simte bine

• Dureri de spate surde
• Slăbiciune
• Stare de leșin

Administrarea unor pastile- cauză pentru avortul spontan

Anumite medicamente, care sunt luate fără a avea recomandarea unui medic, sunt deosebit de periculoase pentru că pot provoca avortul spontan.

Femeie ce tine in mana mai multe tipuri de pastile

Printre cele de care trebuie neapărat să te ferești odată ce afli că ești însărcinată se numără:
Antiinflamatoarele nesteroidiene
Sunt cele care se iau pentru diminuarea inflamației și durerilor (de exemplu, cele care conțin Ibuprofen sau Naproxen). Studiile au arătat că acestea vor crește riscul de avort în primele 20 de săptămâni ale sarcinii.
Un studiu american din anul 2003 a analizat 1055 de femei aflate în primul trimestru de sarcină. 5% dintre ele au menționat că luau antiinflamatoare nesteroidiene în această perioadă, în medie o săptămână sau chiar mai mult.
După analizarea evoluției stării femeilor, specialiștii au sesizat că o perioadă mai îndelungată (peste 7 zile) de administrare de pastile cu rol de antiinflamatoare nesteroidiene creștea riscul de apariție a avortului cu aproape 80%.

Având această concluzie, coordonatorii studiului au comparat rezultatele cu studii anterioare, care demonstraseră că alte pastile pentru inflamație și durere (Paracetamolul) nu creșteau riscul de avort, chiar dacă și ele erau luate timp de 7 zile sau mai mult.
Dacă ai anumite probleme de sănătate care te-ar putea determina să recurgi la antiinflamatoare nesteroidiene, nu te apuca să le iei fără a avea avizul unui medic.

Unele antibiotice
Fac și ele parte dintre pastilele care ar putea provoca avortul. Studiile au arătat că doar anumite antibiotice cresc riscul de pierdere a sarcinii dacă sunt luate în primele 20 de săptămâni de sarcină.
De exemplu, un studiu canadian a avut în vedere peste 87.000 de femei din Quebec, analizate în perioada 1998-2009. Vârstele lor erau cuprinse între 15 și 45 de ani. În perioada vizată, aproximativ 12.500 dintre ele au luat antibiotice. Pentru a afla ce fel de antibiotice au primit, s-a recurs la informațiile aflate pe rețetele acestora.

În urma centralizării rezultatelor, s-a observat că:
Antibioticele din grupa Penicilinei sau cephalosporinelor nu creșteau riscul de pierdere a sarcinii în primul trimestru.
Alte antibiotice sunt asociate pericolului de avort (Cercetătorii canadieni au înregistrat 8700 de avorturi, din totalul de 12.500 de femei care au luat antibiotice în primul trimestru de sarcină). Printre ele se află:
• Cele din grupul macrolidelor (au spectru larg, fiind folosite pentru tratarea pneumoniilor, infecțiilor cu Helicobacter pylori, infecții ale uretrei, pentru Chlamydia etc.. Dintre ele, Eritromicina este cea mai sigură pentru perioada sarcinii, în condițiile în care nu crește riscul de avort)

• Cele din seria chinolonelor (sunt utilizate în tratamentul sinuzitelor, bronșitelor, pneumoniilor)

• Tetraciclina (se folosește pentru tratarea, de exemplu, a infecțiilor pielii, tractului respirator, urinar, genital etc.)

• Antibioticele sulfonamide (utile în infecții cu bacterii precum E.Coli, Salmonella sau în cele genitale cum ar fi Chlamydia)

• Metronidazole (este un antibiotic bun pentru tratarea infecțiilor bacteriene, precum acelea cu H.pylori, infecțiile din vaginozele bacteriene, infecții dentare etc.)

Dintre toate antibioticele menționate, coordonatorii studiului au precizat că tetraciclina și chinolonele sunt cele mai riscante pentru primul trimestru de sarcină.

Methotrexate comprimate
Și acesta trebuie ocolit în sarcină. Methotrexate (Trexall) este unul dintre cele mai utilizate în vederea ameliorării inflamației și durerilor din artrita reumatoidă. Dacă pastilele sunt luate în primele 20 de săptămâni de sarcină, provoacă avort.
În cazul în care este luat mai târziu, Methotrexate va crea probleme dintre cele mai serioase pentru bebeluș, precum:
• Anencefalie- este o malformație congenitală caracterizată prin lipsa unor porțiuni din creier și din cutia craniană
• Spina Bifida (malformație la nivelul coloanei vertebrale, care se referă la închiderea incompletă a tubului neural în timpul sarcinii), care poate avea complicații neurologice grave
• Oasele gâtului nu sunt complet dezvoltate
• Hipertelorism (globii oculari sunt la distanță mai mare decât ar fi normal)
• Lipsa unor părți din oasele de la membrele superioare sau inferioare
• Maxilar slab dezvoltat
• Malformații la nivelul urechilor

Anumite medicamente pentru tratarea acneei
Medicii atrag atenția asupra următorului fapt: pastilele pe bază de Isotretinoin favorizează avortul spontan.
Isotretinoin-ul este obținut din derivarea vitaminei A pentru a trata o formă severă de acnee, cea nodulară (pentru că porii sunt foarte dilatați și antrenează infectarea sebumului, se vor forma comedoane mari, care lasă cicatrici adânci). Printre medicamentele cu Isotretinoin care sunt foarte periculoase pentru sarcină se află: Roaccutane® sau Sotret.

În afară de avort, administrarea acestor medicamente în primele 20 de săptămâni ale sarcinii pot avea și alte consecințe grave:
• Malformații ale fătului (malformații congenitale cardiace, buza de iepure)
• Probleme cu vederea la bebeluș
• Tulburări în dezvoltarea cognitivă

Alte cauze ale avortului spontan

Prezența unor anomalii cromozomiale
Ele pot duce la probleme precum:
• Stoparea dezvoltării embrionului- embrionul se formează, dar nu se mai dezvoltă odată ajuns în uter
• Sarcina molară completă- apare în cazul în care un ovul ce nu are nicio informație genetică (Nucleul ovulului se pierde sau nu este activ) este fecundat de un spermatozoid. În lipsa nucleului, materialul genetic al spermatozoidului se multiplică și devine un țesut anormal în uter
• Sarcina molară parțială- survine când un ovul este fertilizat de doi spermatozoizi și în locul unei sarcini gemelare apare o sarcina molară. În acest caz, placenta se dezvoltă, dar degenerează într-un țesut molar. Orice țesut fetal care se formează ar putea prezenta defecte genetice grave

Anumite afecțiuni preexistente
Cele care ar putea conduce la un avort spontan sunt:
• Diabetul necontrolat
• Boli ale tiroidei
• Sindromul ovarului polichistic
• Boli autoimune (cum ar fi lupusul de exemplu)
• Boli renale
• Hipertensiunea arterială

Unele infecții
Infecțiile mamei vor crește riscul unui avort spontan. Iată câteva exemple în acest sens:
• Chlamydia- o infecție bacteriană cu transmitere sexuală, care afectează atât femeile, cât și bărbații. Simptomele după care o poți recunoaște sunt: sângerări între menstruații, scurgeri vaginale anormale, dureri în timpul actului sexual, mâncărimi în zona intimă, durere la urinare

• Gonoreea- este tot o infecție cu transmitere sexuală, ale cărei semne sunt: creșterea cantității scurgerilor vaginale, dureri în zona pelviană, dureri în timpul actului sexual, sângerări între menstruații. Cel mai mare pericol al ei este că afectează și cervixul

• Sifilisul- se poate transmite atât pe cale sexuală, cât și prin sărut sau contact corporal direct cu persoana deja infectată. Este determinat de o bacterie (numită Treponema Pallidum) și are trei stadii, primele două fiind caracterizate de apariția unor leziuni (atât în zona genitală, cât și pe restul corpului- pe torace, pe membre), iar cel de-al treilea fiind însoțit de leziuni ale organelor interne. Cu cât este detectat din timp, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Tratamentul se bazează pe antibiotice

• Vaginozele bacteriene- apar când se produce un dezechilibru în microflora vaginală, iar bacteriile „rele" se multiplică exagerat. Nu va fi dificil să recunoști o vaginoză bacteriană pentru că are simptome ca: scurgeri vaginale gri-verzui, cu miros ca de pește, mâncărimi, senzație de arsură la urinare

• Infecțiile cu Cytomegalovirus- Cytomegalovirusul este un virus care poate să afecteze pe aproape oricine, neprovocând probleme persoanelor cu un sistem imunitar puternic. În sarcină el se poate transmite la făt și, în cazul în care nu produce avortul spontan, duce la naștere prematură și defecte cum ar fi microcefalia (capul este mai mic decât ar fi normal). Printre simptomele care te-ar putea determina să te gândești că ești infectată cu Cytomegalovirus (acesta rămâne toată viața în corp) se află: stările de oboseală accentuată, durerile musculare, febra (nu ridicată), durerile în gât

• Pojarul

• Infecția cu virusul HIV

Factori de risc pentru avort

Unul dintre cei mai semnificativi factori de risc pentru pierderea sarcinii este administrarea de anumite medicamente. Așa cum s-a menționat anterior, unele pastile conțin substanțe care provoacă avortul sau care pot duce la malformații grave ale fătului.
Ca să te asiguri că nu te vei expune acestui risc, trebuie să ții permanent legătura cu un medic specialist în cazul în care urmezi deja un tratament și îți dorești să rămâi însărcinată. Numai acesta îți va spune dacă este momentul potrivit pentru așa ceva sau dacă ar trebui să mai continui tratamentul pentru o perioadă.
De asemenea, medicul este cel care îți poate schimba pastilele pe care le iei cu altele, care să fie mai sigure pentru tine și pentru bebeluș, evitându-se astfel un avort spontan sau apariția unor defecte la naștere.

Alți factori de risc, meniți să predispună la avort, care nu sunt de neglijat, se referă la:
• Vârsta mamei- S-a constatat că mamele care sunt trecute de 35 de ani sunt mai expuse la pierderea sarcinii decât acelea care sunt mai tinere
• Expunerea la radiații sau la diferite substanțe toxice (precum arsenicul, formaldehidele, benzenul etc.)
• Fumul de țigară
• Consumul de droguri
• Consumul de alcool
• Excesul de cafeină
• Intoxicațiile alimentare din cauza Salmonellei sau bacteriei numită Listeria (Aceasta se găsește mai ales în produsele lactate nepasteurizate)
• Obezitatea

Tu știai până acum ce pastile pot provoca avort spontan?

Citește și: Vorbele pe care trebuie  să i le spui prietenei tale care a pierdut o sarcină

Surse:
www.bpac.org.nz, www.flo.health, www.mayoclinic.org, www.livescience.com, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.webmd.com


Pilule anticonceptionale: 8 lucruri pe care trebuie neaparat sa le stii despre contraceptive

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Decizie șocantă: avortul, pedepsit cu 99 de ani de închisoare în acest stat
  Decizie șocantă: avortul, pedepsit cu 99 de ani de închisoare în acest stat

  Avortul devine o infracțiune deosebit de gravă în statul american Alabama, la fel și prescripția medicamentelor care pot întrerupe evoluția sarcinii.

  Papa Francisc compară avortul recomandat în caz de făt cu malformații cu Holocaustul
  Papa Francisc compară avortul recomandat în caz de făt cu malformații cu Holocaustul

  Avortul a fost dintotdeauna un subiect extrem de controversat. Dacă unele culturi îmbrățișează această practică, altele o blamează cu vehemență, referindu-se la acest gest ca...

  Un student s-a tratat singur de viroză și a ajuns la Urgențe! Uite ce cantitate mare de pastile a înghițit
  Un student s-a tratat singur de viroză și a ajuns la Urgențe! Uite ce cantitate mare de pastile a înghițit

  Un student din Iași a fost transportat de urgență cu elicopterul SMURD la Spitalul Fundeni, din București, după ce a înghițit 16 pastile de paracetamol, pentru a se trata singur...

  16 copii afectați de „sindromul vârcolacului” după ce au luat pastile pentru indigestie
  16 copii afectați de „sindromul vârcolacului” după ce au luat pastile pentru indigestie

  Un număr impresionant de 16 copii se confruntă cu „sindromul vârcolacului" după ce li s-au administrat tratamente pentru indigestie. Fotografiile aproape că par ireale,...

  Mare atenție! Ce a pățit Simona Gherghe după ce a luat aceste pastile de slăbit:”medicul s-a speriat”
  Mare atenție! Ce a pățit Simona Gherghe după ce a luat aceste pastile de slăbit:”medicul s-a speriat”

  Simona Gherghe este mamă a doi copii, o fetiță de 3 ani, Ana Georgia și un băiețel de 1 an și jumătate pe nume Vlad Ioan. Frumoasa prezentatoare s-a retras din lumina reflectoarelor...

  Milla Jovovich dezvăluie traumele îngrozitoare pe care i le-a adus avortul
  Milla Jovovich dezvăluie traumele îngrozitoare pe care i le-a adus avortul

  Celebra actriță face dezvăluiri șocante legate de avortul de urgență pe care a fost nevoită să îl facă!

  Cinci mituri despre unghiile cu gel - provoacă acestea cu adevărat cancer?
  Cinci mituri despre unghiile cu gel - provoacă acestea cu adevărat cancer?

  Ați auzit deja că, unghiile artificiale dăunează sănătății? Că astfel de manichiură cauzează cancer și alte boli neplăcute? Îngrijirea corporală în aceste zile este...

  © 2019 Qbebe