La cât timp după sex poți afla că ești însărcinată

La cât timp după sex poți afla că ești însărcinată

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sarcina nu apare atât de repede pe cât ți-ai dori, uneori poate dura mai mult de o săptămână după prima întârziere a menstruației, în funcție de momentul în care a avut loc concepția, dar și ovulația. Pentru a afla detalii complete despre intervalul în care este bine să efectuezi un test de sarcină, precum și alte informații utile.

Cum apare sarcina

Deși toată lumea știe că un contact sexual neprotejat poate conduce la sarcină, aceasta nu apare imediat, ci poate dura o perioadă de timp. Ca să înțelegi sarcina, trebuie să știi în primul rând cum funcționează ovulația și concepția. Concepția este atunci când un spermatozoid fertilizează un ovul. Implantarea este când un ovul fertilizat (care este acum un embrion) se implantează în peretele uterin. Nu ești tehnic însărcinată până nu se întâmplă acest lucru. Implantarea nu se petrece imediat după fertilizare. Multe persoane presupun că fertilizarea are loc în uter, ceea ce nu este corect; spermatozoidul întâlnește ovulul în trompele uterine și în acest moment are loc concepția. După concepție, embrionul trece printr-o serie de stadii de dezvoltare înainte de a se implanta în mucoasa uterină. De asemenea, trebuie să circule prin trompele uterine până în uter. Concepția poate dura oricât între 3 minute după actul sexual și 5 zile.

Ce se întâmplă exact? O dată pe lună ovulul iese din ovar, proces care poartă denumirea de ovulație și care are loc la jumătatea ciclului menstrual. După ce ovulul iese din ovar, trece prin trompa uterină, proces care durează 12-24 de ore. Dacă există spermă în vagin, spermatozoizii vor înota în sens ascendent pe trompele uterine, căutând un ovul. Dacă spermatozoidul ajunge la un ovul, acesta se fertilizează și devine un zigot. Conform specialiștilor, spermatozoizii pot supraviețui în corp până la 5 zile, prin urmare nu trebuie să faci sex în aceeași zi în care ovulezi pentru a rămâne însărcinată. 

Un ovul fertilizat este diferit de o sarcină. În primă fază zigotul se divide în mai multe celule, moment în care devine blastocist sau pre-embrion. Blastocistul ajunge la uter la 3-4 zile după fertilizare. Apoi, rămâne în uter pentru 2-3 zile. Dacă se atașează de mucoasa uterină, poartă denumirea de implantare și este considerată începutul sarcinii. Procesul de implantare poate dura încă 3-4 zile (ceea ce înseamnă 5-15 zile după ce ai făcut sex). Dacă ovulul fertilizat nu se implantează, va fi eliminat din corp în perioada menstruației; acest lucru se întâmplă cu aproximativ jumătate dintre toate ovulele fertilizate care ajung în uter.
În total, aceste zile se adună; poate dura până la 2-3 săptămâni între actul sexual și sarcina efectivă. Pentru a face lucrurile și mai complicate, medicii evaluează durata sarcinii din prima zi a ultimei menstruații, chiar dacă nu ești încă însărcinată efectiv.

poti afla ca esti insarcinata

Simptomele de sarcină

Simptomele de sarcină pot debuta la o săptămână după actul sexual sau poate dura mai multe săptămâni. Unele femei nu au avut niciodată simptome de sarcină timpurii observabile. Unele femei pretind că știu că au rămas însărcinate la doar câteva minute după actul sexual. Adevărul este că este imposibil din punct de vedere științific. Orice simptome potențiale de sarcină nu vor apărea până la implantarea embrionului (în cel mai bun caz) și acest lucru nu se întâmplă pentru un interval de 7-10 zile. Durează un timp pentru ca ovulul fertilizat să ajungă din trompele uterine și să găsească o zonă moale unde să se așeze în uter. Este de asemenea improbabil să ai simptome de sarcină la momentul implantării. Majoritatea femeilor nu încep să experimenteze simptome de sarcină până când au trecut câteva zile peste menstruația așteptată, în vreme ce altele nu se vor simți niciodată gravide. Cel mai timpuriu moment în care te poți simți gravidă după sex este în decurs de 7 zile. Cel mai frecvent, durează 2-4 săptămâni înainte ca simptomele de sarcină să devină vizibile.

La cât timp după actul sexual concepi efectiv?

Ai putea crede că durata de timp dintre actul sexual și concepție este aceeași de care are nevoie spermatozoidul să înoate către ovul. Cu toate acestea, viteza de deplasare a spermatozoidului nu poate răspunde la această întrebare. Studiile desfășurate în acest sens au descoperit că spermatozoizii au nevoie de 2-10 minute să călătorească de la cervix prin trompele uterine (unde speră să întâlnească un ovul); acest proces are loc indiferent de modul în care acționează gravitația. Ei vor înota prin uter indiferent de starea în care se află corpul tău. Dacă există un ovul care așteaptă, concepția poate apărea chiar la 3 minute după actul sexual; datorită duratei lungi de supraviețuire în interiorul sistemului reproducător feminin, concepția poate apărea și la 5 zile după contact sexual.

Uneori medicul estimează ziua în care a avut loc concepția în baza numărului de săptămâni pe care le măsoară fătul în ecografie, iar această dată nu coincide cu ziua în care cuplul a făcut sex. Această întârziere posibilă între contact sexual și fertilizare explică cum se poate întâmpla acest lucru.

Deși există șanse mai mari să rămâi însărcinată dacă faci sex la 2-3 zile înainte de ovulație, se poate întâmpla acest lucru în urma sexului care are loc cu până la 6 zile înainte ca un ovul să fie eliberat dintr-un ovar.

poti afla ca esti insarcinata

Când poți face testul de sarcină

Atunci când ovulul fertilizat se implantează în uter, corpul tău începe să elibereze hormoni de sarcină denumiți gonadotropina corionică umană (hCG). Acești hormoni împiedică mucoasa uterină să se degradeze, motiv pentru care nu ai menstruație când ești gravidă. Acești hormoni sunt de asemenea ceea ce testele de sarcină măsoară.
Diferitele tipuri de teste de sarcină depistează diferite niveluri de hCG. Medicul Shahin Ghadir subliniază "dacă raportul sexual are loc în apropierea momentului ovulației, atunci cu aproximativ 14 zile mai târziu, un test pozitiv de sarcină ar trebui să fie relevant."

Deși unele teste funcționează mai devreme, de obicei trebuie să aștepți pentru a face un test de la farmacie în prima zi de întârziere a menstruației pentru a evita riscul unui test fals negativ. Un test de sânge efectuat la medic poate depista sarcina mai devreme, aproximativ la 10 zile după ovulație sau cu o săptămână înainte de menstruație. Când vine vorba despre fertilizarea in vitro, testul de sânge va depista sarcina la 10 zile după transferul embrionului în uter. De reținut este că testul de sarcină pentru acasă funcționează cu o mostră de urină colectată în orice moment al zilei, nu neapărat dimineața devreme (deși în acel moment urina este puțin mai concentrată, așa că hormonul sarcinii poate fi mai ușor depistat). În final, reține că este bine să faci testul la cel puțin 21 de zile după ce ai făcut sex neprotejat.

Citește șiDupa cat timp se vede sarcina la test? 

Surse: www.refinery29.com; www.plannedparenthood.org; www.verywellfamily.com; www.sheknows.com

Articolul urmator
Cât de des trebuie să ai relații intime dacă vrei să rămâi însărcinată
Cât de des trebuie să ai relații intime dacă vrei să rămâi însărcinată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil
  Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil

  Orice secreție mamelonară trebuie să te pună în gardă. În unele cazuri, nu este exclus ca secreția să fie lăptoasă, având aspect similar laptelui matern....

  Cât timp poți lăsa mâncarea afară când ieși la picnic sau la grătar
  Cât timp poți lăsa mâncarea afară când ieși la picnic sau la grătar

  Dacă ai de gând să organizezi un grătar sau un picnic la iarbă verde, asigură-te că știi cât timp poate fi lăsată mâncarea afară fără să se altereze! Vara...

  „Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că ești scutită de la treburile casnice.” Răspunsul soției la afirmația soțului ei
  „Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că ești scutită de la treburile casnice.” Răspunsul soției la afirmația soțului ei

  Cele nouă luni de sarcină vin la pachet cu o mulțime de provocări pentru multe cupluri. În timp ce unele relații se consolidează în această perioadă, pentru alte cupluri,...

  M-am simțit vinovată când am rămas însărcinată cu gemeni la scurt timp după moartea copilului
  M-am simțit vinovată când am rămas însărcinată cu gemeni la scurt timp după moartea copilului

  Să îți pierzi copilul este cea mai dură experiență cu care se confruntă un părinte. Ulterior, dacă îți dorești să îți mărești iar familia, poți avea...

  Cât de frumoasă! Emily Burghelea, însărcinată în 7 luni, a încântat fanii cu o poză nud
  Cât de frumoasă! Emily Burghelea, însărcinată în 7 luni, a încântat fanii cu o poză nud

  La începutul acestui an, Emily Burghelea a anunțat că este însărcinată în 7 luni. Deși are doar 21 de ani, vedeta spune că se simte pregătită să devină mamă,...

  O mamă care a adoptat 4 copii află că este însărcinată cu cvadrupleți
  O mamă care a adoptat 4 copii află că este însărcinată cu cvadrupleți

  Crezi că viața cu unul, doi sau trei copii e grea? Ei bine, această mămică a aflat că este însărcinată cu cvadrupleți la scurt timp după ce ea și soțul ei au adoptat 4...

  O fetiță de șase ani a fost lovită de fulger în timp ce se afla în camera ei
  O fetiță de șase ani a fost lovită de fulger în timp ce se afla în camera ei

  O fetiță în vârstă de 6 ani din Marea Britanie a fost lovită de fulger prin fereastra camerei sale. Lovitura a aruncat-o pe pat, sub ochii mamei sale, care ne povestește...

  Află când este cel mai bine să rămâi însărcinată, în funcție de zodia ta. Astrele nu greșesc!
  Află când este cel mai bine să rămâi însărcinată, în funcție de zodia ta. Astrele nu greșesc!

  Vrei să devii mamă, dar îți este teamă că ar putea există o incompatibilitate între zodia ta și a viitorului tău copil? Din fericire, astrele îți vin în...

  © 2023 Qbebe