Desprinderea placentara

Delia Raluca Moisa

Desprinderea placentara este o afectiune foarte grava si reprezinta un risc major atat pentru mama, cat si pentru copil. Sunt cazuri in care desprinderea de placenta nu este diagnosticata decat dupa nastere, in momentul in care se gasesc cheaguri de sange in spatele placentei. Afla acum tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune grava din perioada sarcinii.

 

Ce este desprinderea placentara?

Placenta se poate desprinde fie partial, fie total de uter, inainte de nastere. Aceasta desprindere de placenta poate priva copilul de oxigen si de nutrimente, dar poate cauza si sangerari severe. Desprinderea de placenta reprezinta un pericol major atat pentru mama, cat si pentru copil.

Exista trei nivele de desprindere placentara. In cazul primului nivel, apar durerile uterine si cantatile mici de sange. In cazul celui de-al doilea nivel, cantitatea de sange este moderata, apar contractile uterine, iar in cazul ultimului nivel, apare cantitatea severa de sange, durerile abdominale, hipotensiunea, respectiv moartea fatului.

Sunt cazuri in care desprinderea de placenta nu este diagnosticata decat dupa nastere, in momentul in care se gasesc cheaguri de sange in spatele placentei.

Cauzele desprinderii de placenta

Cauzele clare ale desprinderii de placenta nu sunt foarte bine cunoscute, insa riscul unei desprinderi de placenta este mai mare la femeile care au fost victimele unor accidente de automobile, au avut o sarcina anterioara cu desprindere de placenta, au hipertensiune sau fumeaza. Riscul sa apara desprindere de placenta este mai mare la femeile care fumeaza, care fac hipertensiune in timpul sarcinii, cu istoric al acestei afectiuni la sarcinile precedente, cu traumatisme in zona abdominala; o cauza clara nu s-a decelat pana in prezent.

De ce reprezinta desprinderea de placenta o problema?

Desprinderea de placenta este periculoasa din cauza riscului crescut de hemoragii. Desprinderea de placenta reprezinta separarea prematura a placentei de peretele uterin. In cazul desprinderii unei parti semnificative de placenta de pe peretele uterin, cu pierderea unei mari cantitati de sange, se poate ajunge la soc hipovolemic, cu aparitie de hipotensiune, cu perfuzie insuficienta de sange la nivelul organelor importante - creier, inima, rinichi, cu aparitie de insuficienta multipla de organ si in final la deces.

Conform statisticilor, la una din 150 de sarcini apare desprinderea de placenta. De cele mai multe ori, desprinderea de placenta apare in al treilea trimestru de sarcina, dar poate aparea si dupa a 20-a saptamana de sarcina.

Care sunt simptomele desprinderii de placenta?

In general, desprinderea de placenta se manifesta prin sangerari vaginale care variaza de la cateva picaturi la cantitati semnificative de sange. Exista si posibilitatea acumularii sangelui in uter, neaparand in acest caz, sangerarile vizibile. Este posibil, de asemenea, ca in unele cazuri  sangerarea vaginala sa nu provina din uter.

Pe langa aceste sangerari mai apar si durerile de spate, sensibilitatea crescuta in zona respectiva. Cea mai grava situatie este aceea in care desprindere de placenta duce la un travaliu prematur. De asemenea, pot aparea dureri abdominal difuze, cu durata variabila, pana la aparitia de contractii cu risc de nastere prematura.

Oricare din aceste simptome sau aparitia altora impun contactarea imediata a medicului specialist.

Ce se intampla in cazul desprinderii de placenta?

In cazul in care desprinderea de placenta nu este mare, iar sarcina este prematura medicul specialist impreuna cu pacienta vor fi nevoiti sa decida daca sunt de acord cu nasterea prematura sau isi doresc sa continue sarcina. Ambele variante prezinta o serie de riscuri destul de grave.

In cazul in care sarcina este aproape de final si apare desprinderea de placenta, exista posibilitatea ca medicul sa decida ca este nevoie de o cezariana.

Insa daca nu exista sangerari majore si se constata ca desprinderea placentei nu este una semnificativa, ramane ca medicul specialist sa decida daca viitoarea mama isi va continua sarcina ramanand in spital sub supraveghere medicala.

Tratamentul desprinderii de placenta

Tratamentul pentru desprinderea placentei va fi hotarat de medicul specialist in functie de starea si stadiul in care se afla sarcina, toleranta la diverse medicamente.

Nu exista un tratament pentru oprirea desprinderii de placenta sau pentru reatasarea de peretele uterin.  Din momentul in care desprinderea de placenta este diagnosticata, ingrijirea depinde de cantitatea de sange pierdut, varsta gestationala si starea fatului.

O masura in cazul sarcinilor premature, dar cu desprindere accentuata de placenta, este administrarea de corticosteroizi ce stimuleaza dezvoltarea plamanilor la copil si previn aparitia altor probleme legate de nasterea prematura. Astfel, viitoarea mama ramane internata in spital, sub supraveghere medicala.

In majoritatea cazurilor de desprindere de placenta este efectuata operatia de cezariana.

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Durere profundă pentru Roxana Ionescu: a pierdut sarcina în ultimul trimestru
  Durere profundă pentru Roxana Ionescu: a pierdut sarcina în ultimul trimestru

  Roxana Ionescu este pusă la încercare de viață, aflându-se într-un moment de cumpănă. Frumoasa „Mama Natură" urma să nască, dar a pierdut sarcina chiar...

  Cel de-al doilea nou-nascut prematur tratat cu succes cu celule stem in Spitalul Baneasa REGINA MARIA implineste un an de viata
  Cel de-al doilea nou-nascut prematur tratat cu succes cu celule stem in Spitalul Baneasa REGINA MARIA implineste un an de viata

  Dupa ce la nastere i s-a acordat doar nota 3, acum sarbatorim primul an de viata al micutului David, cel de-al doilea nou-nascut prematur tratat cu succes cu celule stem in Spitalul Baneasa...

  7 lucruri mai puțin cunoscute despre pielea bebelușului
  7 lucruri mai puțin cunoscute despre pielea bebelușului

  Pielea bebelușului este delicată și sensibilă ca un fulg de nea, încă de la momentul în care vine pe lume, motiv pentru care necesită o îngrijre aparte. Află că...

  5 probleme de sănătate descoperite la nou-născuți imediat după naștere
  5 probleme de sănătate descoperite la nou-născuți imediat după naștere

  Atunci când protocolul de monitorizare a sarcinii este respectat ca la carte, majoritatea problemelor de sănătate pe care le poate avea un copil se observă la ecografie. Cu toate...

  Ce trebuie să știi despre căderea părului după sarcină
  Ce trebuie să știi despre căderea părului după sarcină

  Una dintre cele mai importante „pietre de încercare” prin care vei trece în calitate de proaspătă mămică este și perioada postnatală. Chiar dacă zi de zi te...

  Din ce cauză poți pierde laptele! Iată 12 motive de care nu ai știut
  Din ce cauză poți pierde laptele! Iată 12 motive de care nu ai știut

  Majoritatea femeilor care alăptează produc suficient lapte pentru nevoile nutritive ale copilului lor. Cu toate acestea, unele mămici se confruntă cu lactația insuficientă sau chiar...

  Scrisoare către mama mea care m-a părăsit la piciorul unui pod
  Scrisoare către mama mea care m-a părăsit la piciorul unui pod

  Ultima oară când m-ai văzut m-ai lăsat la piciorul unui pod. Ai plâns?

  Dop de cerum sau ureche înfundată. Cum le deosebești?
  Dop de cerum sau ureche înfundată. Cum le deosebești?

  Unele dintre cele mai comune probleme legate de sănătatea urechilor, cu care ne putem confrunta la orice vârstă, sunt acumulările de cerumen și urechile înfundate. Parcurge...

  © 2022 Qbebe