Hiperemeza gravidică: boala de care suferă Kate Middleton și alte milioane de femei

Hiperemeza gravidică: boala de care suferă Kate Middleton și alte milioane de femei

Irina Olteanu - Redactor Senior

O afecțiune specifică sarcinii și care a afectat-o pe Kate Middleton cauzează o serie de probleme unor alte milioane de femei din lume. Hiperemeza gravidică sau sarcina toxică, pe kângă o stare constantă de greață și vărsături, poate pune chiar în pericol sănătatea mamei. Cum se manifestă și ce tratament necesită îți explicăm în continuare.

Kate Middleton a anunțat că este însărcinată cu cel de-al treilea copil și a declarat că se confruntă că și de această dată cu o afecțiune denumită hipermeza gravidică, care necesită îngrijiri medicale în mod permanent. Deși procentul la nivel mondial pare unul mic, și anume de 1%, cuantificat ajunge la câteva milioane de persoane, fiind caracterizată de o stare de rău care persistă de multe ori până la naștere și dispune de potențial fatal. În cazurile ușoare sunt suficiente modificări alimentare, odihnă și medicație antiacidă, dar cazurile grave necesită spitalizare pentru ca mama să primească lichide și nutriție printr-o linie intravenoasă.

Simptome pentru hiperemeza gravidică

Hiperemeza gravidică este caracterizată de simptome gastrointestinale, respectiv greață severă/aversiuni alimentare, vărsături, scădere în greutate (în procent de 5% sau mai mult din greutatea anterioară sarcinii) și dezechilibru electrolitic. Alte simptome includ salivație excesivă, oboseală, stare de slăbiciune și amețeală/stare leșin, icter. Uneori mai pot apărea: tulburări ale somnului, hiperolfacție (amplificarea simțului olfactiv), disgeuzie (reducerea simțului gustativ), frecvență redusă a urinării, deshidratare/pierderea elasticității pielii, dureri de cap, tensiune arterială scăzută, ritm cardiac crescut, depresie, anxietate, irascibilitate, schimbări de dispoziție, nivel redus de concentrare.
Simptomele hiperemezei gravidice apar de obicei în intervalul 4-6 săptămâni de sarcină, exacerbându-se în intervalul 9-13 săptămâni. Majoritatea femeilor observă o ameliorare între 14-20 săptămâni gestaționale, deși până la 20% dintre viitoarele mame pot necesita îngrijiri medicale pentru tot restul sarcinii.

hiperemeza gravidica

Cauze pentru hiperemeza gravidică

Cauza exactă nu a fost încă identificată, însă sunt luați în considerare o serie de factori, inclusiv modificările hormonale caracteristice sarcinii. Unele femei prezintă un risc mai crescut să dezvolte hiperemeza gravidică comparativ cu altele, după cum urmează: cele care se află la prima sarcină, cele însărcinate cu o fată, cele cu sarcină multiplă, dacă au un istoric familial în acest sens (sora sau mama au avut hiperemeză gravidică în sarcină), au suferit de această afecțiune în trecut, au un istoric de greață când folosesc contraceptive hormonale bazate pe estrogen, sunt predispuse la rău de mișcare sau migrene, au fost supraponderale la începutul sarcinii, au vârstă tânără.
Din punct de vedere statistic, majoritatea gravidelor experimentează într-o oarecare măsură grețuri matinale, mai exact 70-80%. Studiile recente indică un număr de cel puțin 60 000 de cazuri de hiperemeză gravidică la nivelul SUA, însă acest număr a fost declarat de femeile care au beneficiat de îngrijire în cadrul unei unități medicale, realitatea putând să fie mult mai gravă deoarece multe gravide nu o declară și se tratează acasă.

Mod de diagnostic

Examinarea fizică în cazul femeilor cu hiperemeză gravidică este de obicei fără semnificație clinică, cu excepția situațiilor în care pacienta se confuntă cu simptome specifice altor boli (sângerare, durere abdominală etc.). Medicul va urmări următoarele aspecte: semnele vitale (tensiunea arterială și pulsul), statusul corpului (turgorul pielii, condiția în care se prezintă membranele mucoase, venele de la gât, statusul mental), aspectul general (nutriție, greutate), evaluare a tiroidei, evaluare abdominală, evaluare cardiacă și evaluare neurologică. Testele de laborator includ de obicei: sumar de urină și urocultură, niveluri serice ale electroliților și cetonelor, enzime hepatice și nivelul bilirubinei, nivel de amilază/lipază, hormon de stimulare a tiroidei, nivel de calciu, nivel de hematocrit, panel hepatic. Pot fi necesare ecografii (pentru saricnă multiplă, boala trofoblastică, evaluare a pancreasului și bilei) sau tomografii/RMN (dacă este suspectată apendicita). 

hiperemeza gravidica

Tratament pentru hipermeza gravidică

Pot fi de ajutor în cazurile ușoare următoarele abordări: odihnă la pat (deși este reconfortantă, poate cauza pierderea musculaturii și a greutății ca urmare a petrecerii unui timp îndelungat în pat), suplimente cu vitamine (pentru a preveni instalarea unor carențe în organism), acupresiune (se stimulează punctul de presiune pentru a reduce senzația de greață - la mijlocul încheieturii interioare, la distanță de 3 degete de pliu și între cele două tendoane - trebuie apăsat ferm pe fiecare încheietură timp de 3 minute; există și benzi speciale de acupresiune), folosirea unor plante (ghimbir sau mentă), apelarea la remedii homeopate sau chiar hipnoză. Reține însă că niciunul dintre aceste tratamente nu trebuie autoadministrate. Trebuie să cântărești pe perioada sarcinii riscurile și beneficiile deoarece unele medicamente pot dispune de efecte adverse asupra sănătății tale sau a bebelușului.

În unele cazuri afecțiunea este atât de gravă încât necesită spitalizare (este vorba despre un procent cuprins între 0,3-2% din sarcini). Tratamentul în spital poate include una dintre următoarele: administrare de lichide intravenos (pentru a restabili hidratarea, electroliții, vitaminele și nutrimentele), hrănire artificială cu sondă nazogastrică (restabilește nutrimentele pierdute prin intermediul unui tub care trece prin nas și ajunge în stomac), gastrostomie endoscopică percutanată (restabilește nutrimentele printr-un tub care trece prin abdomen și în stomac, presupunând o intervenție chirurgicală) și, nu în ultimul rând, medicație (metoclopramid, antihistaminice și medicamente antireflux sau în cazuri grave medicație cu steroizi). În situațiile refractare cu potențial fatal pentru mamă, poate fi luată în considerare întreruperea sarcinii.

Pregnacare Original

-Supliment nutritiv ce se poate folosi încă din perioada de preconcepție, în timpul sarcinii sau după naștere
-Complex de 19 vitamine, minerale și acid folic esențiale pentru sănătatea mamei și a fătului http://www.vavianpharma.ro/vitabiotics/produse/preganacare-x-30-capsule

Compoziție complexă!
100 % ce ai nevoie!

În timpul administrării Pregnacare nu este necesară administrarea altor suplimente de vitamine!

Deficitul unor minerale și vitamine în timpul sarcinii sau în perioada de preconcepție poate avea efecte negative ireversibile în creșterea și dezvoltarea fătului!

Suplimentele nutritive de vitamine și minerale reduc riscul apariției defectelor de tub neural și al malformațiilor fetale non genetice - A E Czeizel, BMJ 1993.

Dovedit prin studii clinice:

Preganacare - grup A versus alte suplimente nutritive cu o concentratie mai mare de fier - grup B.

Citește și: Sarcina toxica - cauze, simptome si tratament

Surse:

http://americanpregnancy.org; http://emedicine.medscape.com; www.babycentre.co.uk

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Regulile de parenting de la care Kate Middleton și prințul William nu se abat niciodată
    Regulile de parenting de la care Kate Middleton și prințul William nu se abat niciodată

    Ducele și ducesa de Cambridge au o abordare grozavă, dar strictă, atunci când vine vorba de parenting: niciodată nu țipă, niciodată nu adorm supărați și interzic televizorul...

    Dietă de Ducesă: ce mănâncă în fiecare zi Kate Middleton pentru o siluetă impecabilă
    Dietă de Ducesă: ce mănâncă în fiecare zi Kate Middleton pentru o siluetă impecabilă

    Ducesa de Cambridge este mama a trei copii (Prinţul George, Prinţesa Charlotte şi Prinţul Louis), fiind remarcată de fiecare dată nu numai pentru ţinutele sale, ci şi pentru...

    7 ocazii când Kate Middleton a încălcat regulile vestimentare ale Casei Regale
    7 ocazii când Kate Middleton a încălcat regulile vestimentare ale Casei Regale

    Kate Middleton trebuie să respecte și ea codurile de vestimentație ce sunt impuse membrilor Familiei Regale britanice. De-a lungul timpului a fost însă surprinsă în mai...

    Mesajul lui Kate Middleton pentru mamele din întreaga lume: „Nicio mamă nu este imună la depresie și anxietate în această perioadă”
    Mesajul lui Kate Middleton pentru mamele din întreaga lume: „Nicio mamă nu este imună la depresie și anxietate în această perioadă”

    Prințesa de Wales, Kate Middleton, a transmis un mesaj de încurajare proaspetelor mămici care se luptă cu despresia și/ sau anexietatea după naștere.

    Ce mari au crescut copiii Prințului William și ai Prințesei Kate Middleton
    Ce mari au crescut copiii Prințului William și ai Prințesei Kate Middleton

    Prințul și Prințesa de Wales, William și Kate, au publicat, pe rețelele de socializare, fotografia care va apărea pe felicitarea oficială de Crăciun de anul acesta. Nu putem să nu...

    Alopecie la femei? Cum se manifestă boala de care suferă soția lui Will Smith
    Alopecie la femei? Cum se manifestă boala de care suferă soția lui Will Smith

    Să vezi cum îți pierzi treptat podoaba capilară reprezintă un adevărat șoc, mai ales când nu ai idee de ce ai ajuns într-o asemenea situație. Căderea părului este...

    Așa mamă, așa fiică: Kate Middleton și Prințesa Charlotte au purtat diademe asemănătoare la încoronarea Regelui Charles
    Așa mamă, așa fiică: Kate Middleton și Prințesa Charlotte au purtat diademe asemănătoare la încoronarea Regelui Charles

    Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea și a Reginei Camilla a avut loc pe 6 mai, transformându-se astfel, într-o zi de sărbătoare pentru Marea Britanie....

    Ce este chimioterapia preventivă, tratamentul pe care îl urmează în prezent Kate Middleton
    Ce este chimioterapia preventivă, tratamentul pe care îl urmează în prezent Kate Middleton

    Săptămâna trecută, Kate Middleton, prințesa de Wales, a anunțat, într-un video, că se află la începutul unui tratament bazat pe chimioterapie preventivă, după ce...

    © 2024 Qbebe