Ce să nu spui niciodată unei femei care încearcă fără succes să rămână însărcinată

Bianca Geica - Redactor Senior

Infertilitatea este o problemă de sănătate care afectează milioane de persoane de vârstă reproductivă din întreaga lume. Datele disponibile sugerează că între 48 de milioane de cupluri și 186 de milioane de persoane suferă de infertilitate la nivel mondial, potrivit OMS.

Una din șase femei se luptă cu infertilitatea, confruntându-se cu emoții intense și sentimente de tristețe, furie și, de mai multe ori, gelozie față de alte femei care fac copiii ușor sau care, deși nu au probleme de fertilitate, nu își doresc să devină mame.

Lupta cu infertilitatea este una dificilă, de aceea este important să evităm să spunem lucruri inutile si superficiale, menite să le facă pe femeile care încearcă să rămână însărcinate să se simtă mai bine, însă care de fapt înrăutățesc situația. 

femeie care tine in mana un test de sarcina

Ce să NU spui unei femei care încearcă fără succes să rămână însărcinată

Iată câteva dintre cele mai frecvente sfaturi nesolicitate pe care le primesc femeile care încearcă să rămână însărcinate, de ce pot fi dureroase și ce poți spune, în schimb!

„Relaxează-te! Sigur se va întâmpla când te aștepți mai puțin”

Cu toții am auzit povestea acelui cuplu care încearcă de ani de zile să facă un copil și în cele din urmă renunță, doar pentru a afla că, în luna următoare după ce au renunțat, au conceput în sfârșit. Mesajul de aici este că eliminarea unei părți din presiune este cheia pentru a rămâne însărcinată. Dar, dacă îi spui unei femei care se luptă cu infertilitatea „relaxează-te și sigur se va întâmpla”, poate părea că o învinovățești și este mai probabil să o înfurii decât să o ajuți. Deși acest sfat poate fi bine intenționat, el aruncă vina pe persoana care încearcă să conceapă.

Relaxarea nu este soluția pentru o femeie care are probleme medicale ce o împiedică să rămână însărcinată.

„Poate că nu ți-e scris să fii mamă”

Ouch. Serios? Hai să evităm cu totul această constatare. Să-i spui cuiva care își dorește cu disperare să aibă un copil că nu ar trebui să aibă acest vis sau că ar trebui să renunțe și să meargă mai departe este crud și insensibil.

„Ai destul timp!”

Fiecare femeie se naște cu un număr finit de ovule, iar capacitatea de a le fertiliza scade după vârsta de 35 de ani. Este adevărat că o femeie care are 28 de ani are mai mult timp să facă un copil decât o femeie care are 34 de ani, dar este la fel de adevărat că, după ce încearcă timp de un an fără să conceapă, ambele femei primesc același diagnostic: infertilitate. Indiferent de vârstă, atunci când se aleargă împotriva ceasului biologic, timpul poate părea ultimul lucru de partea noastră. Chiar dacă sarcina poate apărea în cele din urmă, atunci când nu ești sigură că vei avea vreodată un copil, lunile pot părea ani.

„Bucură-te de viața ta fără copii. E epuizant să fii mamă”

Deși părinților le-ar putea lipsi libertatea pe care o aveau înainte de a avea copii, aproape niciunul dintre ei nu ar schimba ceea ce a câștigat în urma acestui schimb. Există mai puține lucruri mai incomode decât să ți se spună de către cineva care are deja ceea ce îți dorești cu disperare că nu-ți dorești cu adevărat acel lucru. Cuplurile cu probleme de fertilitate au mult mai mult timp să mediteze la cum ar fi viața cu copii - nopțile nedormite, grijile nesfârșite - și cu toate acestea își doresc să devină părinți.

„Ți-l dau pe al meu dacă vrei”

Ceea ce ție ți se pare o glumă bună, pentru o femeie care încearcă cu disperare să devină mamă, poate fi o lovitură sub centură. Evită să faci astfel de glume cuiva care se luptă cu infertilitatea. Se va simți ca și cum visul său de a avea o familie nu contează.  

„De ce nu adopți?”

Problema cu această sugestie este cu dublu tăiș: minimalizează procesul financiar, emoțional și logistic complex al adopției și insinuează că adopția este doar un plan de rezervă pentru cineva care nu poate avea copii biologici. Adopția este o opțiune minunată pentru multe cupluri și ar trebui să fie tratată cu respect.

„Ai încercat dieta X sau ceaiul Y?”

O femeie care apelează la o clinică de fertilizare pentru a concepe un copil cu siguranță a încercat deja totul pentru a rămâne însărcinată pe cale naturală. Sugerarea unei diete despre care ai citit pe vreun site obscur sau a unei povești din bătrâni nu este de ajutor. Cu excepția cazului în care cineva cere în mod explicit un sfat, cel mai bine este să păstrăm aceste idei pentru noi și să nu ne amestecăm în această problemă profund personală.

„Gândește pozitiv!”

Gândurile pozitive și manifestarea nu sunt suficiente pentru a atrage o sarcină, în cazul femeilor care se luptă cu infertilitatea. Nu poți „manifesta” un copil.

Treaba aceasta cu manifestarea provine dintr-o teorie numită „legea atracției”. Conform legii atracției, totul - inclusiv gândurile și emoțiile noastre - vibrează la o anumită frecvență. Și, conform teoriei, atragi ceea ce gândești. Acest lucru înseamnă că gândurile fericite și pozitive vor atrage mai multă pozitivitate și fericire, în timp ce gândurile negative nu vor face decât să atragă și mai multă negativitate în calea ta. Dacă vrei să fii bogat, trebuie să crezi cu adevărat că banii vin spre tine. Mai mult decât atât, trebuie să acționezi și să gândești ca și cum ai fi deja bogat. Vrei să devii mamă? Gândește-te că acest lucru se va întâmpla, vizualizează-ți bebelușul și poartă-te ca și cum ai fi deja mamă. Nu. Acest lucru nu funcționează în cazul unei femei infertile. Infertilitatea este o boală care necesită tratament medical, nu afirmații pozitive.

„Totul se întâmplă cu un motiv”

I-ai spune acest lucru cuiva care tocmai a fost diagnosticat cu o boală terminală sau căreia i-a murit o persoană dragă? Categoric nu. Aplică aceeași logică unei persoane care trece prin provocări legate de fertilitate!

Ce poți spune, în schimb

Vrei să oferi un sprijin autentic și empatie cuiva care se luptă cu infertilitatea? Renunță la „sfaturile” de mai sus și încearcă să îi spui aceste lucruri, în schimb:

 • Trebuie să fie atât de greu să nu ai încă un copil în brațe.
 • Știu cât de mult îți dorești acest lucru.
 • Îmi pare rău că treci prin asta. Sunt aici pentru tine.
 • Ai fi/ vei fi un părinte minunat.
 • Sper din tot sufletul ca acest lucru să se rezolve pentru tine.
 • Știu că nu pot rezolva problema, dar sunt întotdeauna dispusă să te ascult dacă ai nevoie să vorbești.
 • Pot să te ajut cu ceva?

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: parents.com, todaysparent.comwho.int

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 lucruri pe care să NU le spui niciodată când ai o ceartă cu copilul tău
  7 lucruri pe care să NU le spui niciodată când ai o ceartă cu copilul tău

  Printre cele mai importante provocări ce marchează viața de părinte se regăsesc și momentele de tensiune cu copilul, când capacitatea de autocontrol și răbdarea vor fi...

  Iată de ce să nu îi spui niciodată copilului: „Te las aici și plec fără tine”
  Iată de ce să nu îi spui niciodată copilului: „Te las aici și plec fără tine”

  „Dacă mai faci așa, te las și plec fără tine, ai înțeles?”, este o amenințare la care mulți părinți recurg atunci când se simți depășiți de un...

  6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
  6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

  Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

  Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă
  Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă

  Le admiri pentru forță, pentru tenacitate, pentru creativitate și nu în ultimul rând pentru pasiunea de care dau dovadă în tot ceea ce fac. S-au remarcat în cele...

  Povestea unei femei însărcinată după un viol: medicul i-a refuzat avortul pentru că „a păcătuit destul”
  Povestea unei femei însărcinată după un viol: medicul i-a refuzat avortul pentru că „a păcătuit destul”

  „Mi-aduc aminte și acum că așa înghețată eram, încât nici n-am putut plânge, dar nici nu am putut țipa. Am așteptat să se termine, dar am aflat...

  6 lucruri pe care să nu le spui unei mame care ține cură de slăbire
  6 lucruri pe care să nu le spui unei mame care ține cură de slăbire

  Ținerea unei cure de slăbire presupune nu doar ambiție și motivație, ci și recurgerea la anumite sacrificii. De aceea, va conta foarte mult și starea de psihică pe care o ai pe tot...

  Lucruri pe care NU ar trebui să le spui niciodată unui părinte de gemeni
  Lucruri pe care NU ar trebui să le spui niciodată unui părinte de gemeni

  „Sunt gemeni?”, „Nepoata verișoarei mele are gemeni!”, „Sunt identici?”, „Aveți gemeni în familie?”, „Când tace unul,...

  Elena Udrea cere să fie lăsată în libertate pentru că vrea să rămână din nou însărcinată
  Elena Udrea cere să fie lăsată în libertate pentru că vrea să rămână din nou însărcinată

  Elena Udrea cere judecătorilor să fie lăsată în libertate, până când se va lua o decizie definitivă în dosarul campaniei prezidențiale pentru Traian Băsescu,...

  © 2023 Qbebe