Schimbări emoționale care te vor lua prin surprindere în sarcină

Schimbări emoționale care te vor lua prin surprindere în sarcină

Isabela Polnar

Deși fiecare sarcină este unică, anumite modificări de ordin emoțional sunt comune tuturor sarcinilor normale. O înțelegere temeinică a ceea ce stă la baza schimbărilor fizice și emoționale ale sarcinii ajută o femeie să parcurgă cele nouă luni de sarcină mai ușor și să o considere o experiență nemaipomenită.

De-a lungul următoarele nouă luni, vei trece prin nenumărate schimbări, atât fizice, cât și psihologice. Nu numai că îți va crește burtică și va deveni din ce în ce mai vizibilă pe măsură ce copilul începe să crească, ci vor crește în proporții și fundul și sănii. De asemenea, te vei confrunta cu unele schimbări emoționale serioase, de la modificări bruște de dispoziției, până la extaz și anxietate. Apoi te vor năpădi grijile și temerile cu privire la viața ta de acum încolo cu un nou născut. Nu îți face griji, este complet normal să simți toate acestea pe parcursul sarcinii.

Schimbări emoționale în primul trimestru de sarcină

În timpul primelor săptămâni de sarcină apar nenumărate schimbări emoționale și fizice pe care unele femei nu le observă, ori le găsesc altă scuză decât sarcina. Se întâmplă acest lucru până în momentul când sarcina este confirmată de un test de sarcină pozitiv. Apoi schimbările devin evidente, cum ar fi starea de tristețe și apatie date de schimbările fizice din corp: oboseală, greață, vărsăturile, balonarea și durerile de sân. Aceste simptome sunt frecvente și variază în intensitate.

 1. Tristețe și apatie

Emoțiile sunt de multe ori instabile și sentimentele de depresie nu sunt mai puțin frecvente, de multe ori fără nici un motiv aparent. Se crede că aceste modificări ale dispoziției în timpul sarcinii sunt cauzate de schimbările hormonale. Cei doi hormoni principali care joacă un rol major în timpul sarcinii sunt estrogenul și progesteronul. Emoțiile unei femei sunt caracterizate prin modificări ale dispoziției, care pot varia de la bucurie la disperare profundă. Frecvent o femeie însărcinată va deveni tristă fără niciun motiv.

Această situație este foarte tulburătoare pentru soț sau partener, făcându-l să se simtă confuz și inadecvat. Deoarece partenerul se poate simți incapabil să se ocupe de lacrimile femeii, el de multe ori reacționează prin retragere, ignorând problema. Având în vedere că femeia gravidă are nevoie de dragoste și afecțiune, va putea percepe că partenerul ei nu o mai iubește sau nu o mai suportă. Odată ce ambii parteneri înțeleg că acest comportament este normal în timpul sarcinii devine mai ușor pentru ei să se ocupe și să se obișnuiască cu aceste sentimente, cu toate că va fi o sursă de stres într-o anumită măsură, pe tot parcursul sarcinii.

2. Nesiguranța

Inițial, chiar dacă sarcina este planificată, faptul că a avut loc concepția este, totuși un element surpriză. Femeia poate avea o oarecare incertitudine cu privire la sarcină. Sentimentele că momentul este greșit, că obiectivele de carieră sau pe termen lung ar putea avea nevoie de amânare sau că încă nu deține posbilitățile financiare suficiente pentru a crește un copil. Sentimentele de nesiguranță pot fi, de asemenea, legate de emoție despre asumarea noului rol de mamă, despre temerile față de o posibilă pierdere de sarcină. Deoarece sarcina prezintă un risc crescut, până la săptămâna a 12 atunci când inima copilului poate fi auzită cu un Doppler.

3. Uitarea

Unele femei folosesc termenul de "creier de mamă" pentru a descrie momentele de uitare din timpul sarcinii. De aceste momente nu vei scăpa nici pe perioada în care alăptezi. Din nou hormonii, bată-i vină!! Nivelul ridicat de progesteron, un hormon care are un efect sedativ, poate să te facă să te simți aeriană și să uiți anumite lucruri mai des. Tot ce poți face este să întocmești liste, peste liste și să nu te bazezi pe memorie acum, îți poate juca feste.

Schimbări emoționale în al doilea trimestru de sarcină

Al doilea trimestru este oarecum liniștit. Grețurile și senzația de vomă, în general, trec. Riscul de avort spontan scade. Punctul culminant în al doilea trimestru este dat de prima mișcare a copilului simțită de gravidă, care, în general, apare în timpul săptămânii 20 de sarcină.

4. Încântare și mai multă energie

Perceptia mișcării fetale de multe ori duce la schimbări dramatice în psihicul unei femeii. Ea percepe acum copilul ca o persoană care ia viață în burtică sa și devine încântată de sarcină, chiar dacă nu a fost înainte de acest moment. Femeile au uneori mai multă energie și se simt mai bine în timpul celui de-al doilea trimestru, cunoscut sub numele de "strălucirea sarcinii". Cele mai multe femei încep să poarte haine de maternitate în această perioadă. Gravida începe să fie preocupată de dezvoltarea bebelușului și de naștere și să se documenteze.

5. Grija de a fi o mamă bună

Frica și grijile se pot instala imediat ce îți dai seama ce responsabilitate enormă se află pe umerii tăi acum. Gânduri de genul "Pot să fac acest lucru de fapt?" și "Voi repeta greșelile părinților mei?" nu înseamnă că vei fi o mamă rea. De fapt, având de a face cu aceste sentimente indică faptul că vei fi, probabil, grijulie și conștiincioasă. Pe piață există nenumărate cărți pentru copii și de asemenea opinii diferite legate de sarcină. care pot crește senzația de anxietate și mai mult. Alege una sau două cărți care sunt sincronizate cu filozofia ta de viață ca părinte și umează sfaturile de acolo.

6. Plânsul la ordinea zilei

Nu te poți uita la un film mai siropos că te și năpădesc lacrimile. Vezi un caz dramatic la televizor și deja bușești în plâns. Pune toate aceste sesiuni de plâns pe seama modificărilor hormonale. În primele luni de sarcină, hormonii și alte produse sunt la niveluri mai mari, ca organsimul să se muleze pentru a satisface cerințele mamei și ale fătului. Toate aceste schimbări hormonale pot avea un efect neplăcut asupra gravidei și pot face ca aceasta să se simtă iritată, la fel ca în timpul sindromului premenstrual. Și nu nega faptul că în timp ce sarcina este un moment de mare bucurie, este, de asemenea, o tranziție majoră a vieții. Îngrijorarea cu privire la modul în care un copil va afecta căsnicia și finanțele pot accentua starea ta de spirit.

7. Nervozitate

Cele mai multe modificări ale dispoziției se vor risipi oarecum după primul trimestru de sarcina, atunci când hormonii își stabilesc un nivel echilibrat. Între timp, poți profită de această stare de echilibru pentru a face alegeri inteligente în viață. Însă te poți simți nervoasă și iritată atunci când sări peste o masă. Chiar poți să plângi din senin, doar pentru că îți este foame și după ce mănânci să te treci la o stare de fericire. Pentru a evita această problema care îți poate nărui echilibrul emoțional ia mese mai mici și mai dese, astfel încât nivelul de zahăr din sânge să nu scadă. Și de asemenea, dormi măcar o jumătate de ora când ai timp. Senzația de oboseală este cel mai simplu mod de a declanșa izbucniri emotionale.

Schimbări emoționale în al treilea trimestru de sarcină

8. Privilegiu sau ofensare

Al treilea trimestru combină un sentiment de mândrie, cu anxietate cu privire la ceea ce ești acum și ce vei deveni. Burtica, dovada proeminentă a sarcinii avansate, îi poate transforma pe cei din jurul tău în ajutoare atente permanent. Primești loc pe scaun în mijloacele din transportul în comun, întâietate la cozi, ajutor cu bagajele fie ele cât de mici etc. Multe femei pot avea nevoie de fapt, de acest ajutor și îl pot considera că un privilegiu al sarcinii. Altele resping aceste gesturi deoarece consideră că sunt tratate ca și persoane neajutorate și se pot simți foarte ofensate de aceste actiuni.

9. Vulnerabilitate

În timpul ultimelor săptămâni de sarcină anxietățile unei femei și temerile se pot agrava odată cu disconfortul fizic. Pot avea insomnii, deoarece nu își pot găsi o poziție confortabilă de somn. Contracțiile periodice pot cauza disconfort, precum și poziția bebelușului în interiorul uterului. Femeia se poate simți foarte vulnerabilă la refuzuri, pierderi sau insulte în acest moment. Se poate simți respinsă și nedorită de către partener. Multe dintre nevoile sexuale ale femeii gravide pot fi îndeplinite prin mângâieri, sărutări de către partenerul ei. Sentimente sincere și atingeri calde și senzuale pot fi înălțătoare pentru ea.

10. Anxietate legată de sănătatea bebelușului

O femeie este dornică ca disconfortul creat de sarcină să se încheie, dar, de asemenea, își exprimă îngrijorarea cu privire la realitatea de a deveni mamă și schimbările ce vor surveni în relațiile maritale și de familie, în special modul în care un copil poate afecta relația între frați (în cazul în care mai există deja un copil în familie). Ea poate fi preocupată de durerea din timpul travaliului și momentul nașterii, mai ales dacă a avut o experiență anterioară neplăcută sau este prima naștere și nu are nici o idee la ce să se aștepte. Sănătatea și bunăstarea nou-născutului pot preocupa gândurile unei femei pe parcursul ultimei luni de sarcină. Este posibil să confrunte cu coșmaruri despre felul cum va arată copilul său. Este doar subconștientul care, probabil încearcă din greu să nu să se gândească în timp ce este trează. Este important să reții că, indiferent de cât de îngrijorătoare sunt aceste vise, ele nu sunt realitatea.

11. Părere proastă depre cum arată: grasă și neatragătoare

Creșterea în greutate este esențială pentru o sarcină sănătoasă. Medicii spun că majoritatea femeilor ar trebui să ia până la 11 kg în greutate până la data finală a sarcinii. Dar acceptarea aspectului tău de femeie plinuță poate fi grea, mai ales după ce te simți vinovată că ai mâncat două porții de paste, lucru care nu te caracteriza până să rămâi gravidă. Ține minte că cea mai mare parte din greutatea acumulată nu provine din grăsimi. Printre acele kilogramele în plus se numără greutatea placentei și a lichidului amniotic, uterul mărit și sănii, cantitatea de sânge crescută din corp. De toate acestea ai nevoie pentru a duce la termen o sarcina sănătoasă.

Sentimentele și temerile cu care te confrunți în timpul sarcinii sunt intense și variate. Aceste sentimente și preocupări sunt o parte normală a sarcinii. Fiecare femeie ajunge cu sarcina la termen și trece peste aceste schimbări în felul ei, cu sprijinul partenerului sau al familiei.


Tu cu ce schimbări de ordin emoțional te-ai confruntat pe parcursul sarcinii?

 

Articolul urmator
„Sindromul” nasului de gravidă este real! Prin ce schimbări neașteptate trec viitoarele mame și care este motivul
„Sindromul” nasului de gravidă este real! Prin ce schimbări neașteptate trec viitoarele mame și care este motivul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 lucruri care m-au luat prin surprindere după ce mama mea s-a sinucis
  6 lucruri care m-au luat prin surprindere după ce mama mea s-a sinucis

  Astăzi se împlinesc 14 ani de când mama mea s-a sinucis. Chiar și acum, în timp ce scriu acest text, mi se pare ireal ce s-a întâmplat. Îmi amintesc și...

  Ministrul Educației continuă: cele 5 schimbări majore care vor schimba învățământul preuniversitar
  Ministrul Educației continuă: cele 5 schimbări majore care vor schimba învățământul preuniversitar

  Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat în această dimineață, pe Facebook, cele cinci modificări pe care le ia în calcul la proiectele legilor educației, care...

  Zile libere 2022: când vor lua părinții și copiii minivacanțe
  Zile libere 2022: când vor lua părinții și copiii minivacanțe

  Ori de câte ori vrei să petreci mai mult timp alături de cei dragi, să te încarci cu energie și să revii în forță la treburile tale, mizează și pe weekend-urile...

  Urania Cremene: „Părinții încă își hrănesc propriul ego prin copii. Îi vor perfecți, îi vor trofee”
  Urania Cremene: „Părinții încă își hrănesc propriul ego prin copii. Îi vor perfecți, îi vor trofee”

  Din vasta sa experiență de mamă și de public speaker și specialist în parenting, Urania Cremene vorbește franc și onest despre părinții care își hrănesc propriul ego...

  5 abilități emoționale pe care trebuie să le ai ca să fii o mamă bună
  5 abilități emoționale pe care trebuie să le ai ca să fii o mamă bună

  Încă din primele clipe în care îți iei micuțul în brațe, te gândești la ce ar trebui să faci pentru a-i oferi tot ce este mai bun. În aceste...

  Parteneri în sarcină: Prin ce pași obligatorii trebuie să treacă împreună un cuplu de viitori părinți
  Parteneri în sarcină: Prin ce pași obligatorii trebuie să treacă împreună un cuplu de viitori părinți

  Atunci când urmează să se nască un copil, cea mai multă atenție se îndreaptă către rolul mamei. Articolul de astăzi vorbește despre importanța ambelor roluri –...

  Zodiile cu cele mai grele bagaje emoționale
  Zodiile cu cele mai grele bagaje emoționale

  Oricare dintre noi are momente în care se simte copleșit de ceea ce are pe suflet și, din acest motiv, simțim că nu ne este ușor să ne implicăm în noi relații, să...

  5 afecțiuni pe care părinții nu le pot lua de la copii
  5 afecțiuni pe care părinții nu le pot lua de la copii

  Nu este un secret pentru nimeni faptul că părinții se îmbolnăvesc odată cu copiii lor, dar nu este o regulă. Având un sistem imunitar deja fortificat, adulții sunt...

  © 2024 Qbebe