Uterul retrovers a făcut ca sarcina acestei femei să crească invers

Uterul retrovers a făcut ca sarcina acestei femei să crească invers

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă ideea de a avea uterul retrovers ne provoacă panică, specialiștii ne liniștesc și ne explică faptul că problema nu este așa de serioasă precum pare la prima vedere. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, probabilitatea ca un uter retrovers să ne influențeze în mod negativ fertilitatea sau evoluția unei sarcini este redusă. Exemplul prezentat, al femeii ce și-a pus pe Instagram fotografii cu abdomenul ei pe parcursul sarcinii, ar trebui să ne liniștească, deși pare că este vorba despre o sarcină crescută invers. În realitate, lucrurile s-au modificat după cea de-a patra de lună de sarcină a Yiotei Kouzoukas și ne demonstrează o dată în plus că uterul retrovers nu ne împiedică să ducem sarcina la termen și să fim bine, atât noi, cât și bebelușul nostru.

Ce este uterul retrovers

De obicei, uterul este așezat într-o poziție anterversă (ușor adusă spre în față), dar există unele situații în care acesta poate fi poziționat spre posterior.
Uterul retrovers nu înseamnă însă că nu vom putea rămâne însărcinate sau că nu vom putea duce sarcina la termen. S-a estimat că aproximativ 20% dintre femei au uter de acest tip, dar posibilitățile de a pierde sarcina sau de a avea mari dificultăți la naștere sunt reduse.

Care sunt cauzele ce ar putea duce la existența unui uter retrovers

Deși uterul retrovers este de natură congenitală, specialiștii spun că există totuși niște factori ce ar putea duce la o asemenea poziție a acestui organ, dezvoltată însă în timp. Printre aceștia se numără:
• Prezența unei endometrioze
• Interveții chirurgicale în zona pelviană sau sacrală
• Fibroame uterine de dimensiuni mari
• Infecții cronice în zona pelviană
• O sarcină anterioară/ Sarcini anterioare în care ligamentele și-au pierdut elasticitatea, iar după aceste nașteri ele nu au mai putut susține uterul

Ce simptome presupune existența unui uter retrovers

Medicii ne spun că, de cele mai multe ori, prezența uterului retrovers nu este însoțită de simptome specifice. Uneori însă acesta poate provoca oricare dintre simptomele de mai jos:
• Dureri mai frecvente de spate
• Unele dureri în timpul actului sexual
• Dureri puternice în timpul menstruației și o neplăcută senzație de greutate în zona abdomenului inferior
• Dificultatea de a folosi absorbante interioare
• Infecții urinare mai frecvente
După ce rămâi însărcinată, un uter retrovers își va face simțită prezența prin următoarele simptome:
• Dureri de spate tot mai puternice, pe măsură ce sarcina va avansa și uterul se va ridica, dobândind poziția anteversă
• Dificultăți în golirea vezicii urinare- Acest simptom nu este des întâlnit, dar poate apărea pe măsură ce uterul crește și va pune o presiune suplimentară asupra vezicii. Pentru a-ți fi mai ușor în această situație, medicii recomandă să te înclini ușor pe spate când urinezi, astfel încât presiunea ce apasă pe vezica ta să se mai diminueze.
O altă problemă care poate apărea în cazul unui uter retrovers va fi identificarea prezenței fătului în sarcina timpurie. În vederea rezolvării acestei probleme, se va face apel la o ecografie transvaginală.

Citește și: Uterul retrovers in sarcina-cauze, simptome si tratament

Ce se întâmplă, pe parcursul sarcinii, dacă avem uter retrovers

Înainte de a ne alarma și de a avea convingerea că uterul retrovers ne va afecta sarcina, este cazul să ținem cont de aspectele menționate mai jos:

Simptomele legate de un uter retrovers se vor diminua și chiar vor dispărea din cel de-al doilea trimestru de sarcină

Specialiștii ne asigură că inclusiv un uter retrovers se va adapta numeroaselor schimbări de pe parcursul sarcinii. Practic, uterul va deveni antevers odată cu creșterea sa în volum, fără a fi nevoie să facem vreun demers în acest sens.
Pe măsură ce sarcina noastră evoluează, vom observa modificări vizibile ale modului în care abdomenul nostru se va mări
Experții spun că, în cazul prezenței unui uter retrovers, cam în primele 4 luni de sarcină, va părea că abdomenul nu crește la fel de mult ca în cazul unui uter aflat în poziție obișnuită (anteversă). Cu alte cuvinte, abdomenul va crește mai mult spre spate.
Iată și un exemplu în acest sens. Yiota Kouzoukas, una dintre deținătoarele magazinului online „Sabo Skirt", a postat pe Instagram poze cu abdomenul ei, atât în primele patru luni de sarcină, cât și în cel de-al doilea trimestru.
În prima parte a perioadei de sarcină, așa cum se poate observa și din imaginea de mai jos, sarcina pare aproape insesizabilă, fapt care i-a adus diverse critici. Tânăra a răspuns acestora spunând că, în caz de uter retrovers, va părea că sarcina crește invers (spre spate).

Ulterior, când a ajuns în luna a șasea de sarcină, Yiota s-a pozat din nou, tot în costum de baie, demonstrându-le tuturor că abdomenul ei a început să capete aspectul firesc. Pentru a le aduce argumente celor ce au criticat-o pentru faptul că nu pare însărcinată, femeia a precizat că ea are zona torsului mai scurtă și că abdomenul ei este tonifiat datorită exercițiilor fizice pe care le-a tot făcut. În plus, alături de medicul ei, a menționat faptul că problema a fost provocată de endometrioză (aceasta este o afecțiune ce presupune ca endometrul să iasă din afara zonei uterului și să se întindă spre alte zone, în care nu ar avea ce să caute). Din acest motiv, ligamentele uterului, ce funcționează ca niște ancore, au fost nevoite să-i împingă uterul spre spate, ceea ce a făcut ca abdomenul ei să pară mai mic decât ar fi normal.
Odată cu avansarea sarcinii, aceasta s-a așezat în mod firesc, uterul a început să se ridice și abdomenul a început să crească în față. Acest fapt este vizibil și în fotografia de mai jos.

Nu în ultimul rând, Yiota Kouzoukas le-a replicat, acelora ce au susținut că există o anomalie legată de sarcina ei, că ea nu a intrat deloc în panică, fiind avertizată de medicul ei că sarcina va fi mai vizibilă după 6 luni.
Când a ajuns la 7 luni, creșterea abdomenului a fost și mai evidentă, ea menționând că se simte bine, că nu este nimic în neregulă cu bebelușul ei.
De altfel, experții ne liniștesc venind cu următoarea observație: corpurile noastre sunt foarte diferite, așa că este normal ca și aspectul nostru, din timpul sarcinii, să difere. Dar acest fapt nu înseamnă că este ceva în neregulă cu noi. Fie că avem un abdomen mai proeminent, fie că avem unul mai puțin proeminent, nu trebuie să ne facă să ne gândim că avem o problemă și să ne simțim mai puțin „însărcinate". Corpul nostru își va îndeplini „misiunea", așa că, pe parcurs ce sarcina înaintează, va fi inevitabil ca abdomenul nostru să nu-și modifice semnificativ volumul.

Ce se întâmplă, la naștere, dacă avem uter retrovers

Chiar dacă multe dintre noi cred că uterul retrovers le va provoca anumite complicații grave la naștere sau că este obligatoriu să nască prin cezariană, medicii ne asigură că nu e neapărat să fie așa. Cazurile în care apar complicații din cauza acestui tip de uter sunt rare.
După ce vei naște, poziția uterului său se va restabili. Acest fenomen este însă influențat însă de diverși factori precum: dacă ligamentele tale s-au extins mai mult sau mai puțin în sarcină, dacă ai câștigat mai multe sau mai puține kilograme.
În general însă, specialiștii spun că inclusiv un uter retrovers nu va influența în mod negativ parcursul următoarele sarcini și nu ne va afecta fertilitatea. Desigur, există posibilitatea ca acest lucru să se întâmple, dar aceasta nu este semnificativă.

Citește și: Complicatii la nastere care afecteaza mama

Voi știați până acum de modificările pe care le poate aduce un uter retrovers?

Surse:
www.glamour.com; www.thebump.com; www.whattoexpect.com

Surse poze:

www.instagram.com

Articolul urmator
Burta de gravidă: când începe să crească și care e mărimea normală?
Burta de gravidă: când începe să crească și care e mărimea normală?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Gestul suprem făcut de o mamă pentru fiica ei. I-a donat uterul pentru a putea avea nepoți
    Gestul suprem făcut de o mamă pentru fiica ei. I-a donat uterul pentru a putea avea nepoți

    Născută cu o afecțiune extrem de rară datorită căreia a fost privată încă de la naștere de organe reproducătoare, o femeie din Spania a primit șansa de a deveni mamă!...

    Copilul nu îți spune ce a făcut la școală? Încearcă soluția acestei mame!
    Copilul nu îți spune ce a făcut la școală? Încearcă soluția acestei mame!

    Toți părinții știu acele răspunsuri al copilului - „nimic interesant”, sau „a fost bine” atunci când sunt întrebați cum a fost la școală, nu-i...

    O mamă a făcut cezariană de urgență, dar medicii au descoperit că uterul era gol: „Le-am spus că ceva este în neregulă, dar nu m-au ascultat pentru că aveam doar 17 ani”
    O mamă a făcut cezariană de urgență, dar medicii au descoperit că uterul era gol: „Le-am spus că ceva este în neregulă, dar nu m-au ascultat pentru că aveam doar 17 ani”

    O femeie s-a dus la spital să nască prin cezariană, dar când medicul a făcut incizia, a descoperit că uterul său era gol. Găsiți explicația mai jos.

    O femeie și-a donat uterul propriei surori
    O femeie și-a donat uterul propriei surori

    Anumite femei își doresc foarte mult să devină mame, însă, din cauza unor probleme de sănătate, nu reușesc întotdeauna. O tânără din Marea Britanie, care se...

    O viață cu poliomielită: mama mea și sacrificiile imense pe care le-a făcut ca să mă crească
    O viață cu poliomielită: mama mea și sacrificiile imense pe care le-a făcut ca să mă crească

    Să crești doi copii nu este lucru ușor, cu atât mai mult cu cât te confrunți cu complicațiile unei boli grave. Într-o asemenea situație a fost o femeie originară din...

    „Am făcut un copil la 13 ani și m-am săturat să explic de ce”. Povestea unei femei care a devenit mamă în adolescență
    „Am făcut un copil la 13 ani și m-am săturat să explic de ce”. Povestea unei femei care a devenit mamă în adolescență

    O femeie care a devenit mamă la doar 13 ani a povestit, pe TikTok, că s-a săturat să le explice mereu celorlalți de ce a rămas însărcinată la o vârstă atât de...

    8 femei de peste 35 de ani răspund ce altceva fac, dacă nu s-au căsătorit și nu au facut copii până acum
    8 femei de peste 35 de ani răspund ce altceva fac, dacă nu s-au căsătorit și nu au facut copii până acum

    Nu știu alții cum sunt, dar noi românii ne așteptăm ca toată lumea să respecte rânduiala bunicilor noștri: căsătorie și copii până la 35 de ani. Însă,...

    Iubirea și durerea unei mame nu cunoaște limite. Povestea unei femei care ar fi făcut orice pentru copilul ei bolnav
    Iubirea și durerea unei mame nu cunoaște limite. Povestea unei femei care ar fi făcut orice pentru copilul ei bolnav

    La doar o lună de la naștere, micuța Everly Jo, lumina ochilor părinților, a trecut în rândul îngerașilor din cauza unor anomalii cardiace congenitale. Mama...

    © 2024 Qbebe