10 uleiuri esențiale benefice pentru respirație

10 uleiuri esențiale benefice pentru respirație

Bianca Geica - Redactor Senior

Iarna capacitatea sistemului nostru imunitar de a se apăra împotriva infecțiilor scade, iar organismul nostru devine mai susceptibil la răceli, gripe sau la alte tipuri infecții ale tractului respirator (laringita, faringită, amigdalită, sinuzită). Ce putem face noi este să încercăm să prevenim aceste afecțiuni, adoptând un stil de viață cât mai sănătos, dar și să ne asigurăm că avem în casă toate „armele” necesare pentru a ameliora simptomele ce țin de răceală sau gripă.

Uleiurile esențiale, administrate fie prin aplicare locală pe piele, fie prin aromaterapie, își dovedesc și în astfel de cazuri eficientă. Unele dintre au capacitatea de a calmă căile respiratorii și de a contribui la eliminarea inflamației și a bacteriilor, ușurând simptomele tusei sau răcelii.

10 uleiuri esențiale benefice pentru respirație

Descoperă 10 uleiuri esențiale eficiente în ameliorarea afecțiunilor respiratorii, care te vor ajuta să te bucuri de o respirație liberă!

1. Uleiul esențial de eucalipt

Uleiul esențial de eucalipt ajută la curățarea căilor respiratorii și poate proteja împotriva răcelilor. Potrivit unui studiu publicat în The Alternative Medicine Review, eucaliptolul are efecte antimicrobiene ce pot contracara bacteriile care provoacă îmbolnăviri. În același timp, eucaliptolul poate să reducă inflamația, să ușureze durerile și tensiunile musculare ce pot surveni în caz de răceală sau de gripă.

Cum poți folosi uleiul esențial de eucalipt pentru ameliorarea tusei? Adaugă câteva picături de ulei esențial de eucalipt în 30 ml de ulei purtător și aplică amestecul pe piept și pe gât. Mai poți dilua uleiul de eucalipt în apă fierbinte și face inhalații.

2. Uleiul esențial peppermint (mentă)

Uleiul esențial de peppermint (mentă) are un efect răcoritor, reîmprospătează și stimulează simțurile și stimulează circulația sângelui. Când este inhalat, mentolul conținut de către peppermint creează o senzație de răcorire ce poate să amelioreze senzația de gât iritat.

Poți adăuga uleiul de peppermint în difuzor sau îl poți dilua în apă fierbinte pentru a efectua inhalații. Utilizarea uleiului peppermint nu este recomandată copiilor mai mici de vârsta de 8 ani sau femeilor însărcinate!

3. Uleiul esențial de rozmarin

Uleiul esențial de rozmarin este, de asemenea, eficient în ameliorarea simptomelor cauzate de diferite infecții respiratorii. La fel că eucaliptul, rozmarinul conține compusul numit cineol, care poate să contribuie la eliminarea mucusului și la reducerea inflamației.

4. Uleiul esențial de oregano

Uleiul esențial de oregano conține compuși cu proprietăți antiinflamatoare și antiseptice, fapt care-l face foarte potrivit pentru congestia nazală. Asta pentru că acest tip de ulei esențial conține un nivel ridicat al unui compus puternic numit carvacrol, un agent antimicrobian ce poate contracara mai multe tipuri de germeni. Astfel, uleiul de oregano poate să ajute în eliminarea bacteriilor sau virusurilor ce sunt responsabile de apariția tusei.

5. Uleiul esențial de cimbru

Uleiul esențial de cimbru conține o cantitate mare de carvacrol. Acest tip de ulei este un antibiotic natural, având, totodată, proprietăți antivirale și antiseptice. Previne simptomele asociate răcelii și gripei și ameliorează afecțiunile mușchilor.

6. Uleiul esențial de scorțișoară

Pe lângă faptul că miroase minunat, scorțișoara aduce o mulțime de beneficii organismului nostru. Substanțele din compoziția să ajută în lupta cu infecțiile virale și bacteriene, iar potrivit unui studiu realizat în 2017, scorțișoara poate să confere protecție în fața germenilor ce provoacă probleme respiratorii.

Adăugă de câteva picături de ulei esențial de scorțișoară într-un difuzor sau include-l într-un blend pentru ușurarea tusei.

7. Uleiul esențial de arbore de ceai

Uleiul esențial de tea tree (arbore de ceai) are proprietăți antiseptice, antibacteriene și antifungice, având puterea de a inhibă proliferarea bacteriilor „rele” ce provoacă infecții sinusale și tulburări respiratorii. Frunzele zdrobite ale arborelui de ceai erau inhalate de aborigenii australieni pentru a scăpa de răceli și de tuse, iar inhalațiile cu acest ulei pot să ușureze și ele efectele tusei.

8. Uleiul esențial de tămâie (Frankincense)

Studiile au ajuns la concluzia că un ulei esențial de tămâie are capacități de întărire a imunității contribuind la distrugerea bacteriilor, virusurilor sau chiar celulelor canceroase. Poate fi utilizat pentru ameliorarea tusei, a bronșitei sau astmului.

9. Uleiul esențial de lavandă

Uleiul esențial de lavandă este binevenit pentru a trata afecțiuni respiratorii, inclusiv pe cele de natură infecțioasă. De asemenea, datorită proprietăților sale antibacteriene, uleiul esențial de lavandă poate să ajute în caz de infecții în gât, răceală sau gripă, tuse (inclusiv productivă) congestie nazală, bronșită, amigdalită sau chiar tuse convulsivă.

Cel mai bine este să-l inhalezi prin aromaterapie sau să-l aplici pe corp (amestecat cu ulei purtător): pe gât, pe spate, pe piept.

10. Uleiul esențial rose geranium

Extractul de geranium, numit și Pelargonium sidoides, este de efect în ameliorarea tusei, potrivit unei sinteze de studii publicată în Complementary Medicine Research. Poate fi adăugat într-un difuzor sau la o baie caldă.

Chiar dacă uleiurile esențiale ajută căile respiratorii, folosește-le cu precauție întrucât nu există ghiduri aprobate privitoare la dozarea sau la forța lor. Cu toate acestea, însă, dacă urmezi instrucțiunile de utilizare care însoțesc orice sticluța de ulei esențial, nu ai de ce să te îngrijorezi.

De asemenea, nu folosi uleiurile esențiale pe post de tratament pentru afecțiunile respiratorii, ci mai degrabă că adjuvante care să îmbunătățească caracteristicile tratamentului prescris de medic.

Cu uleiurile esențiale SOiL este mult mai ușor să ai grijă de sănătatea ta și a familiei tale! Uleiurile esențiale SOiL sunt 100% pure, organice, certificate de o autoritate în domeniu – ECOCERT Franța. Uleiurile esențiale SOiL sunt produse dintr-o singură specie de plantă și nu sunt amestecate cu uleiuri din specii diferite ale aceleiași plante. Uleiurile SOiL sunt concentrate, pure și nediluate. Află mai multe informații despre uleiurile esențiale și utilizarea lor pe site-ul www.soilromania.ro.

Articol realizat cu ajutorul SOiL Aromoterapie.

Surse foto: istockphoto.com, facebook.com

Articolul urmator
Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Video: Tehnica de respirație care îți poate salva viața dacă te infectezi cu COVID-19
    Video: Tehnica de respirație care îți poate salva viața dacă te infectezi cu COVID-19

    Un doctor din cadrul spitalului Queen’s Hospital din Londra a viralizat o tehnică de respirație care poate ajuta pacienții diagnosticați cu coronavirus! Important de menționat...

    Un expert în științe explică de ce bomboanele de Halloween sunt benefice pentru creierul copiilor
    Un expert în științe explică de ce bomboanele de Halloween sunt benefice pentru creierul copiilor

    Poate că dulciurile sunt rele pentru dinții copiilor tăi, dar pot fi foarte benefice pentru creierul lor. Dar nu așa cum îți imaginezi! Dr. Deanna McLennan, o educatoare din...

    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting
    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting

    Atunci când te gândești la rolul tău de părinte, ce cuvinte îți vin în minte? Iubire? Devotament? Bucurie? Vorbim despre cele mai importante 9 cuvinte în...

    Sfaturi esențiale pentru vizita la medic cu un copil diagnosticat cu autism
    Sfaturi esențiale pentru vizita la medic cu un copil diagnosticat cu autism

    Vizitele la medic pot fi stresante pentru copil, cu atât mai mult pentru unul care se află pe spectrul autist. Uite ce sfaturi oferă specialiștii în acest sens.

    8 întrebări esențiale pentru interviul cu o viitoare bonă, conform experților
    8 întrebări esențiale pentru interviul cu o viitoare bonă, conform experților

    În multe familii, o dădacă este indispensabilă. Totodată, angajarea unei bone nu este un lucru ușor, până la urmă e o misiune grea să găsești un om în...

    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său
    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său

    Sportul este, poate, cea mai benefică activitate pe care o poate practica copilul tău. Sportul de echipă îl dezvoltă pe copil atât din punct de vedere fizic, cât și...

    Dragă mămică, nu uita să respiri
    Dragă mămică, nu uita să respiri

    „Nu uita să respiri!”. Rostesc frecvent această propoziție. Fie că o sugerez celorlalți, fie că mi-o reamintesc mie însămi, o rostesc zilnic. Cam cât de ciudat...

    Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect
    Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect

    Dacă te confrunți cu anumite probleme ale părului sau scalpului și nu mai știi ce să faci, s-ar putea să avem o soluție pentru tine. Află mai multe despre ce beneficii are uleiul de...

    © 2024 Qbebe