Detoxifiere cu uleiuri esențiale: rețete și sfaturi

Detoxifiere cu uleiuri esențiale: rețete și sfaturi

Bianca Geica - Redactor Senior

Te simți obosită, lipsită de energie, ești nervoasă și îți este foarte greu să te concentrezi chiar și asupra celor mai simple sarcini. Pe deasupra te mai și încearcă un sentiment profund de melancolie, iar când te uiți în oglindă, îți dai seama că pielea ta parcă nu mai este la fel de strălucitoare și de radiantă ca acum câteva săptămâni. Mai zărești și câteva coșuri pe ici, pe colo, care reușesc să îți strice buna dispoziție. Ei bine, acestea sunt doar câteva semnale de alarmă prin care organismul tău vrea să îți dea de înțeles că are nevoie de o cură de detoxifiere!

Află ce este detoxifierea, când este necesară și ce beneficii are, precum și care sunt cele mai bune modalități prin care poți scăpa de toxinele din organism!

Ce este detoxifierea și când este necesară

Reluarea activităților și a ritmului alert odată cu sosirea toamnei, după o perioadă de relaxare, poate reprezenta un șoc pentru organismul nostru, pe care îl putem ajuta să se adapteze mai ușor urmând câteva reguli de detoxifiere simple, dar foarte eficiente, ale căror rezultate nu vor întârzia să apară.

Detoxifierea este un proces natural de eliminare a toxinelor din organism. În mod normal, organismul uman poate să proceseze și să elimine, fără dificultate, o cantitate normală de toxine, iar principalele organe care joacă un rol important în detoxifiere sunt ficatul, rinichii, colonul, plămânii și pielea. Acestea elimină toxinele provenite din anumite alimente pe care le consumăm zi de zi, dar și din aerul poluat. Există, însă, situații în care capacitatea de detoxifierea a organismului este depășită, caz în care, pentru îmbunătățirea stării de sănătate, devine necesară o cură de detoxifiere.

Ce beneficii aduce eliminarea toxinelor din organism

Detoxifierea devine necesară atunci când ne simțim copleșiți de oboseală, lipsiți de energie, anxioși și nervoși fără niciun motiv. Alte indicii care arată un nivel indicat de toxine în corp sunt tulburările digestive, precum balonarea, constipația sau diareea, precum și probleme la nivelul pielii (erupții, acnee etc.).

Odată ce începi un program de detoxifiere, pe lângă eliminarea toxinelor din organism, vei observa cum îți crește nivelul de energie, sistemul tău imunitar devine mai puternic în fața agenților patogeni, pielea își recăpătă vitalitatea, iar cântarul îți va arăta mai puține kilograme decât de obicei. Asta pentru că deși slăbirea nu este sinonimă cu detoxifierea, înlocuind alimentele nesănătoase cu unele benefice pentru organism, se elimina și numeroși factori care ți-au adus câteva kilograme în plus. Apoi, sistemul imunitar devine mai puternic, iar tu te vei simți pregătită să muți munții din loc!

Metode naturale pentru detoxifierea organismului

Există mai multe metode prin care îți poți ajuta organismul să elimine toxinele. Totul pornește, bineînțeles, de la o alimentație sănătoasă. Evită pe cât posibil alimentele prăjite, procesate sau pline de grăsimi și redu proteinele de origine animală. Adoptp, în schimb, o dietă preponderent vegetală, bazată pe legume, fructe și cereale integrale, bogate în vitamine și minerale.

Bea multă apă, întrucât apa accelerează digestia și contribuie la eliminarea reziduurilor toxice și fă mai multă mișcare, fiindcă toxinele sunt eliminate și prin transpirație.

De asemenea, folosirea uleiurilor esențiale în cadrul regimului de detoxifiere a organismului poate fi o modalitate excelentă de a scăpa de toxine. Există trei moduri prin care poți include uleiurile esențiale în procesul tău de detoxifiere:

  • prin aromaterapie. Inhalând compușii plini de antioxidanți ce se regăsesc în uleiurile esențiale, vei avea șansa să combați toxinele chiar de la nivel celular;
  • prin utilizări topice. Îți poți prepara în casă produse anumite amestecuri destinate sănătății și frumuseții, prin care să stimulezi detoxifierea la nivel celular;
  • prin utilizarea internă. Prin diluare, uleiurile esențiale pot contribui la eliminarea metalelor grele din corp. Trebuie folosite, însă, corect și pentru o scurtă perioada de timp.

Care sunt cele mai bune uleiuri esențiale pentru detoxifiere și cum se folosesc

Anumite uleiuri esențiale pot fi de mare ajutor în procesul de detoxifiere al organismului. Iată care sunt acestea:

Uleiurile esențiale de lămâie

Uleiurile esențiale de lămâie se folosesc adesea în curele de detoxifiere, întrucât are capacitatea de a trata tulburările de stres, febra, infecțiile, astmul, obezitatea, insomnia, afecțiuni ale pielii și ale părului, afecțiuni ale stomacului, precum și oboseală. De altfel. lămâia este folosită mult în medicină Ayurvedică, iar coajă ei este utilizată în detoxifierea ficatului.

Cum foloseșți uleiul esențial de lămâie pentru detoxifiere? Se adaugă 1 picătură de ulei esențial de lămâie în miere sau în ulei de cocos și apoi se înghite acest amestec.

 

Ulei esențial de rozmarin

Uleiul esențial de rozmarin este cunoscut pentru capacitatea să de a îndepărta excesul de fier din organism, protejând, în același timp, ADN-ul celular, conform studiilor. Îmbunătățește memoria, stimulează creierul și reduce durerile de cap. Este, de asemenea, excelent pentru vindecarea problemelor de păr și scalp. Rozmarinul este foarte eficient în a ajută articulațiile dureroase și rigide și artrita.

Pentru a obține un amestec pentru detoxifiere cu proprietăți antioxidante, amestecă ulei esențial de scorțișoară, de cuișoare, de eucalipt, de lămâie, de portocală, de rozmarin și după aceea pune amestecul (1 picătură din el) în puțină miere și ulei de cocos.

Ulei esențial de cuișoare

Uleiul esențial de cuișoare face parte dintre cei mai puternici antioxidanți, potrivit studiilor, fiind capabil să elimine excesul de fier din organism. De asemenea, cuișoarele sunt renumite pentru atenuarea durerilor artritice și reumatice. Uleiul esențial de cuișoare este la fel de util pentru a ușura problemele digestive.

  • Masează-ți pielea cu uleiul esențial de cuișoare, adăugând 5-6 picături în 10 ml de ulei tip bază. Amestecă bine și se aplică liber pe piele masând ușor.
  • Poți face și inhalații cu ulei esențial de cuișoare. Adaugă 4 – 5 picături de ulei esențial într-un vas cu apă fierbinte, apoi pune un prosop deasupra capului, închide ochii și apleacă-te peste vas. Inhalează vaporii timp de câteva minute.
  • Dacă ai un difuzor de uleiuri esențiale, umple vasul cu apă și apoi adăugați 3 – 6 picături de ulei esențial de cuișoare.

Ulei esențial de mentă

După ce au fost analizați compușii din mai multe specii de plante din familia mentei, s-a ajuns la concluzia că anumite uleiuri esențiale din plante din familia mentei s-au dovedit de efect când este vorba despre capacitatea de a contribui la eliminarea excesului de fier din organism.

Pentru a folosi uleiul esențial de mentă în curele de detoxifiere, difuzează câte 2 picături de Ginger Mint, de mentă creață Spearmint și de mentă obișnuită (Peppermint) pentru o senzația de revigorare în cadrul procesului de detoxifiere.

Uleiul esențial de smirnă

Stresul ne da viață peste cap și reprezintă cauza numeroaselor boli și stări de disconfort. Un antioxidant ne poate ajută din acest punct de vedere este smirnă, care protejează ficatul- organul detoxifierii, ce este invadat zi de zi de toxine, în făța stresului oxidativ.

Pregătește un amestec, pe care îl vei aplica în zona rinichilor și pe tălpi, folosind 3 picături de ulei esențial de smirnă, 2 picături de Frankincense, 2 picături de ulei esențial de Nard și 1 picătură de ulei de valeriană, toate puse în 30 g ulei de cocos și 1 lingură de aloe vera pură.

Uleiurile esențiale care conțin citral

Capacitatea antioxidantă a uleiurilor esențiale care conțin citral induce enzime de detoxifiere, iar numeroase studii au arătat că acestea pot contribui, într-o anumită măsură, la prevenția dezvoltării cancerului. Uleiurile esențiale ce conțin cel mai mult citral și care au o mare capacitate de detoxifiere sunt mirtul lamaios, lemongrass și arborele de ceai lamaios, care se folosesc astfel: câte 5-6 picături se vor pune în difuzor pentru realizarea unei detoxifieri prin aromaterapie.

La final, nu ne rămâne decât să îți reamintim că uleiurile esențiale sunt puternice, așa că trebuie folosite corect, cu mare grijă! Asigură-te că ai la dispoziție numai uleiuri organice, de cea mai înalta calitate, cum sunt uleiurile esențiale organice SOiL, care nu conțin SLS, uleiuri minerale, coloranți artificiali, parfumuri artificiale, parabeni sau silicon. SOiL produce uleiuri esențiale organice 100%, de cea mai înaltă calitate, certificate ECOCERT - Franța, toate disponibile pe site-ul soilromania.ro.

Ai grijă de sănătatea ta cu cele mai bune uleiuri esențiale pentru detoxifiere!

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Scapă de 7 kg în 7 zile: 7 smoothie-uri verzi pentru o săptămână de detoxifiere
    Scapă de 7 kg în 7 zile: 7 smoothie-uri verzi pentru o săptămână de detoxifiere

    Să elimini toxinele din organism presupune să scapi de acele reziduuri provenite din poluanții din mediul înconjurător, din diverse produse cu chimicale, din alimentația...

    Sfaturi esențiale pentru vizita la medic cu un copil diagnosticat cu autism
    Sfaturi esențiale pentru vizita la medic cu un copil diagnosticat cu autism

    Vizitele la medic pot fi stresante pentru copil, cu atât mai mult pentru unul care se află pe spectrul autist. Uite ce sfaturi oferă specialiștii în acest sens.

    4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau
    4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau

    Sa gatesti impreuna cu copilul tau rezolva mai multe probleme in acelasi timp. In primul rand ai rezolvat problema supravegherii copilului cat timp esti la bucatarie. Este langa tine si este...

    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting
    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting

    Atunci când te gândești la rolul tău de părinte, ce cuvinte îți vin în minte? Iubire? Devotament? Bucurie? Vorbim despre cele mai importante 9 cuvinte în...

    5 rețete cu varză care te ajută să slăbesti
    5 rețete cu varză care te ajută să slăbesti

    Mai sunt două luni până la Revelion și cu siguranță multe dintre noi ne dorim să scăpăm de kilogramele acumulate pentru a întâmpina noul an cu o siluetă de...

    11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii
    11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii

    În mod tradițional, fursecurile sunt sinonime cu zahărul, untul și făina de toate tipurile. Cu toate acestea, trusa de instrumente a brutarului contemporan cuprinde acum o gamă...

    8 întrebări esențiale pentru interviul cu o viitoare bonă, conform experților
    8 întrebări esențiale pentru interviul cu o viitoare bonă, conform experților

    În multe familii, o dădacă este indispensabilă. Totodată, angajarea unei bone nu este un lucru ușor, până la urmă e o misiune grea să găsești un om în...

    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său
    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său

    Sportul este, poate, cea mai benefică activitate pe care o poate practica copilul tău. Sportul de echipă îl dezvoltă pe copil atât din punct de vedere fizic, cât și...

    © 2024 Qbebe