Șase propuneri legislative pentru îmbunătățirea Programului Național de Sănătate a femeii și copilului, dezbătute în Parlamentul României

Șase propuneri legislative pentru îmbunătățirea Programului Național de Sănătate a femeii și copilului, dezbătute în Parlamentul României

Irina Olteanu - Redactor Senior

Dezbaterea cu tema „Sănătatea mamei - prioritate pentru România" organizată de Fundația World Vision România, sub patronajul Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, în cadrul proiectului „Mame pentru viață. Viață pentru mame" va prezenta situația alarmantă a femeilor vulnerabile din comunitățile rurale: 1 din 5 femei însărcinate din România nu merge la doctor pentru control, 25% dintre femeile din mediul rural nu au asigurare medicală și 1 din 10 mame este minoră. De asemenea, mortalitatea maternă din România continuă să se situeze la 14,5 la 100,000 de nou născuți vii în anul 2015, mai mult decât dublu comparativ cu media Uniunii Europene.

• 1 din 5 femei însărcinate din România nu merge la doctor pentru control, iar 25% dintre femeile din mediul rural nu au asigurare medicală.

• Experți în politici de sănătate publică au prezentat, în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Parlamentului, șase propuneri legislative în vederea îmbunătățirii stării de sănătate a femeii și copilului.
• Proiectul-pilot "Mame pentru viață. Viață pentru mame", desfășurat în 30 de comunități din județele Dolj, Vaslui și Vâlcea pe parcursul a trei ani, s-a încheiat. Prin intermediul acestuia, au fost asistate și consiliate peste 22.000 de femei din mediul rural, cu scopul de a crea un model de succes pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă.

Fundația World Vision România, sub patronajul Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, a organizat astăzi dezbaterea cu tema "Sănătatea mamei - prioritate pentru România", cu scopul identificării unor soluții pentru îmbunătățirea cadrului legislativ privind accesul femeilor la servicii medicale de specialitate, pe perioada sarcinii.

Mame pentru viata. Viata pentru mame

Dezbaterea a avut loc în contextul în care România se situează în topul indicatorilor privind mortalitatea maternă, mortalitatea neonatală, numărul avorturilor și incidența sarcinilor nedorite la minore. Conform statisticilor, în țara noastră mortalitatea maternă este dublă în comparație cu media Uniunii Europene (14,5%000 născuți vii în 2015), de 10 ori mai mare decât în Polonia și Austria, cauzele principale fiind legate de riscuri obstetricale directe (46%), riscuri obstetricale indirecte (29%) și avorturi (25%). Mai mult, rata avorturilor este dublă față de media UE-27, 96% din decesele prin avorturi provocate fiind înregistrate în mediul rural. În plus, România ocupă un loc fruntaș și în ceea ce privește sarcina și ratele de avort la adolescente - una din zece mame este minoră, iar 9% din totalul anual al avorturilor se înregistrează în rândul femeilor sub 19 ani, principala cauză fiind lipsa de educație sexuală a adolescenților și neutilizarea contraceptivelor (60% din adolescenți).

Pornind de la aceste date alarmante, Fundația World Vision România, alături de experți în politici de sănătate publică, au conturat, în cadrul dezbaterii, o serie de recomandări de ordin legislativ pentru îmbunătățirea Programului Național de Sănătate a femeii și copilului:

• acces gratuit și necondiționat pentru femeile însărcinate la serviciile medicale pre- și postnatale incluse în pachetul minimal de servicii medicale și în pachetul de servicii de bază, indiferent dacă acestea sunt sau nu asigurate;

• acces gratuit la serviciile comunitare de planificare familială pentru populația vulnerabilă;
• serviciile de planificare familială și serviciile pre- și postnatale vor putea fi acordate, în limitele competenței, atât de moașele licențiate, cât și de structurile de asistență medicală comunitară;
• reglementarea și extinderea Programului de screening perinatal și neonatal organizat în structura Programului Național de Sănătate a femeii și copilului;
• implementarea unor măsuri pentru aderența la monitorizare - transport gratuit, indemnizație lunară de hrană și măsuri de suport psiho-social;
• aplicarea unor sancțiuni contravenționale pentru furnizorii de servicii medicale care încalcă legislația privind drepturile femeilor gravide, lăuzelor și copiilor;

"Datele alarmante cu privire la mortalitatea maternă sau cea neonatală, precum și cele legate de mamele minore și rata de avort sunt strâns legate de funcționalitatea precară a serviciilor de planificare familială și a serviciilor medicale de specialitate din România. Din păcate, cele mai afectate sunt femeile din mediul rural, unde asistența prenatală este deficitară. De altfel, în aceste zone, 7 din cele 10 decese prin risc obstetrical direct din 2016 nu au fost monitorizate de medic pe durata sarcinii, în timp ce, în același an, una din cinci mame din mediul rural nu a efectuat niciun examen ginecologic în timpul sarcinii[1]. Prin această dezbatere, ne-am dorit să identificăm principalele probleme din cadrul legislativ privind sănătatea femeii și copilului, obiectivul fiind reducerea ratei de mortalitate maternă", a declarat Gabriela Paleru, Director Advocacy, Fundația World Vision România.

Peste 22.000 de femei din comunități vulnerabile au fost asistate prin proiectul-pilot "Mame pentru viață. Viață pentru mame", care a creat un model de bune practici pentru asistența perinatală a femeilor vulnerabile.

Proiectul „Mame pentru viață. Viață pentru mame" a fost lansat în martie 2016 de Fundația World Vision România, împreună cu compania farmaceutică Merck Sharp and Dohme (MSD) România, în cadrul inițiativei globale MSD for Mothers. Acest demers a urmărit dezvoltarea unui model integrat de intervenție destinat îmbunătățirii serviciilor de asistență medicală maternă și sănătatea reproducerii în mediul rural, cu scopul reducerii mortalității materne și a numărului de sarcini nedorite, respectiv de avorturi la minore.

Mame pentru viata. Viata pentru mame
Desfășurat în 30 de comunități rurale din județele Dolj, Vaslui și Vâlcea, proiectul a avut ca obiective facilitarea accesului femeilor la îngrijire maternă, prin crearea de grupuri care să sprijine diseminarea informațiilor și facilitarea (medierea) relației dintre personalul medical şi femeile din cadrul grupului vulnerabil, creşterea capacităţii autorităților locale și centrale de a asigura accesul neîntrerupt al femeilor la servicii integrate de îngrijire maternă și de planificare familială, precum și creșterea competențelor și a bazei de cunoștințe a personalului medical pentru îmbunătăţirea acordării de servicii pre- şi postnatale, prin dezvoltarea a trei module de e-learning privind îngrijirea gravidei, drepturile gravidei și comunicarea cu femeile vulnerabile.

"Ca susținători ai inițiativei globale MSD for Mothers, care promovează soluții concrete pentru îmbunătățirea calității serviciilor de îngrijire pe care femeile le primesc pe parcursul sarcinii și în momentul nașterii, ne bucurăm să știm că, alături de Fundația World Vision România, am reușit să ajutăm, prin acest proiect, peste 22.000 de femei din comunități vulnerabile și foarte sărace. În decursul celor trei ani în care am derulat proiectul-pilot <>, am fost aproape de femeile vulnerabile din România zi de zi și am înțeles problemele pe care le întâmpină și care sunt nevoile lor imediate, ca viitoare mame. Soluțiile și instrumentele dezvoltate în cadrul proiectului și-au dovedit eficiența, iar acum pot fi preluate și implementate la nivel național, astfel încât nicio mamă să nu mai moară dând viață", a declarat Nicolas Renard, Director General MSD România.

În ultimii trei ani, prin demersul "Mame pentru Viață. Viață pentru mame", peste 22.000 de femei din județele Dolj, Vaslui și Vâlcea au fost informate cu privire la sănătatea reproducerii și drepturile privind accesarea serviciilor medicale pe perioada sarcinii, în cadrul a peste 820 de sesiuni informative, desfășurate de 67 de educatori comunitari voluntari, cărora li s-au alăturat consilieri școlari și asistenți medicali comunitari formați în proiect. În același timp, 235 de cadre medicale au urmat cursuri online dedicate îngrijirii și drepturilor femeilor însărcinate și 500 de medici și asistente au participat la workshopuri și sesiuni de educație prenatală. Două aplicații pentru telefoane mobile privind calendarul ovulației și asistența prenatală au facilitateducarea și comunicarea cu 1700 de femei vulnerabile din mediul rural. Mai mult, pentru ca femeile din mediile defavorizate să se bucure de sprijin și după încheierea proiectului, au fost dezvoltate, alături de autoritățile locale, 30 de planuri de acțiune.

Prof. Dr. Nicolae Suciu, INMSC "Alessandrescu-Rusescu", Vicepreședinte Societatea de Obstetrică și Ginecologie în România a răspuns pentru Qbebe:

Care sunt principalele cauze din punct de vedere medical care au condus la un procent dublu al mortalității materne în cazul României comparativ cu media statelor din Uniunea Europeană?

"Când noi nu educăm pacientele să amâne programul reproductiv, vârsta la care rămân gravide, o facem pentru că lipsește rețeaua de planificare, educația sanitară, sexuală. Trebuie spus gravidelor să intre în evidență. Mortalitatea neonatală precoce infantilă este determinată de nașterea înainte de termen. La noi este 9, media europeană este 6.5, avem din start o dată și jumătate, avem un multiplu care se regăsește în mortalitate. Trebuie ca gravida să fie luată în evidență, să fie amânat programul reproductiv până după adolescență și atunci lucrurile se vor îmbunătăți. Căci sunt 27 de decese și încă nu s-a încheiat anul calendaristic, suntem cu un număr critic peste anii anteriori.trebuie ca gravida să fie prioritizată, dar și ea să vină în întâmpinare."
 

Articolul urmator
O mamă i-a administrat constant copilului paracetamol, codeină și morfină deși cel mic nu avea nicio problemă de sănătate
O mamă i-a administrat constant copilului paracetamol, codeină și morfină deși cel mic nu avea nicio problemă de sănătate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Am șase copii sub șase ani și consider că familia mea nu este întregită. O să mă opresc din făcut copii când voi simți”
    „Am șase copii sub șase ani și consider că familia mea nu este întregită. O să mă opresc din făcut copii când voi simți”

    În ciuda provocărilor pe care le au de înfruntat zi de zi, anumite femei susțin că se simt cu adevărat împlinite abia când ajung să aibă mulți copii. Printre...

    Cel mai frumos cadou: soția fostului principe Nicolae al României este însărcinată cu al doilea copil
    Cel mai frumos cadou: soția fostului principe Nicolae al României este însărcinată cu al doilea copil

    Fericire mare în familia fostului principe Nicolae al României! Acesta a dat cea mai frumoasă veste în ajun de Moș Nicolae: soția sa, Alina-Maria Binder, este...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    Soțul meu este gelos pentru că alăptez bebelușul nostru care s-a născut acum șase zile
    Soțul meu este gelos pentru că alăptez bebelușul nostru care s-a născut acum șase zile

    O mamă care alăptează se plânge, pe rețelele de socializare, de faptul că soțul ei este gelos pe bebelușul lor nou-născut, dintr-un motiv cât se poate de bizar....

    Veste mare! Câștigătoarea de la Vocea României este însărcinată la 41 de ani! Ce nume a ales Cristina Bălan pentru fetița ei
    Veste mare! Câștigătoarea de la Vocea României este însărcinată la 41 de ani! Ce nume a ales Cristina Bălan pentru fetița ei

    Acum 7 ani Cristina Bălan câștiga detașat Vocea României. Însă prea puțină lume știa că acasă o așteptau gemenii ei minunați cu sindromul Down care atunci aveau...

    Fiica cea mare a Principelui Nicolae al României a împlinit 2 ani! Ce mesaj emoționant i-a transmis acesta
    Fiica cea mare a Principelui Nicolae al României a împlinit 2 ani! Ce mesaj emoționant i-a transmis acesta

    Bucurie mare in familia Principelui Nicolae al României! Maria-Alexandra, fiica acestuia si a Alinei Binder, a împlinit 2 ani pe 7 noiembrie, iar fotografiile de la petrecerea...

    Record în Iași: o femeie a născut prin cezariană șase copii în 10 ani
    Record în Iași: o femeie a născut prin cezariană șase copii în 10 ani

    Record de operații cezariene! O femeie de 25 de ani din Neamț a născut șase copii în decurs de 10 ani, anunță medicii de la Maternitatea „Elena Doamna” Iași....

    © 2024 Qbebe