5 întrebări esențiale despre hărțuirea stradală

5 întrebări esențiale despre hărțuirea stradală

Andreea Constantin

A venit momentul să vorbim despre hărțuirea stradală fără să ne fie teamă.

Ce înseamnă hărțuirea stradală?

Hărțuirea stradală e uneori evidentă. Dar de cele mai multe ori nu e. Comentariile nepotrivite adresate altor persoane, precum “Bună, te las undeva?”, sunt exemple evidente ale hărțuirii stradale.

Mult mai subtile sunt comentariile nedorite, gratuite. Și ele se cataloghează la categoria hărțuire stradală: “Ai fi mai frumoasă dacă ai zâmbi”.

Să inviți pe cineva în oraș și să insiști chiar și după ce ai fost refuzat e tot o formă de hărțuire stradală.

Să strigi pe cineva într-un mod intim fără să ai acordul persoanei respective nu e ok. Sigur ai auzit expresia “Bună, frumoaso”.

Din categoria de gesturi non-verbale, nedorite, avem toată această pleiada de sunete: fluierat, claxonat, zgomote animalice, lingerea buzelor.

Și să te uiți insistent la cineva sau să-l urmărești cu privirea până faci o persoană să se simtă inconfortabil este tot o formă de hărțuire sexuală.

Apoi, mai e hărțuirea stradală invazivă. Vorbim de cazul în care agresorul invadează spațiul personal al victimei. Se apropie, o atinge într-un mod nedorit. Îmbrătișatul, mângâiatul. Toate astea, atunci când sunt nesolicitate, inseamnă hărțuire.

Sau cazul în care agresorul îi adresează victimei tot soiul de întrebări menite să o facă să se simtă inconfortabil sau să o umilească “Ai prieten?” “Prietenul tău știe că umbli așa pe stradă?” “Ce poziție îți place?”

Unde găsim hărțuirea stradală?

Peste tot. Dar ca să o vedem, trebuie să învatam sa o recunoaștem
- În autobuz. Cineva stă mult prea aproape de altcineva.
- Pe stradă. Cineva îi spune altcuiva, nesolicitat, “ești frumoasă”.
- În restaurant. Unul dintre prietenii tăi se uită insistent după angajatele localului.
- La muncă. O colegă este ținută într-o îmbrățișare mai mult decât își dorește.
Câteva dintre exemplele de mai sus sunt evidente, dar mai multe sunt subtile. Și pe multe dintre ele am ajuns să le acceptam ca pe o realitate nefericită, obosite să mai facem ceva în privința asta.

Dar trebuie să învățăm să luptăm împotriva lor.

Ce impact are asupra femeilor?

Din păcate, hărțuirea stradală este atât de înrădăcinată încât am ajuns să o considerăm parte din normalitate. Iată câteva lucruri pe care le fac femeile în fiecare zi ca să prevină hărțuirea, deși n-ar trebui să fie nevoie de ele:
Hărțuirea stradală afectează stima de sine a femeilor, încrederea în sine și sentimentul de siguranță resimțit în spațiile publice.

- Nu-și arată pielea, mai ales dacă sunt singure
- Nu merg în anumite cartiere
- Nu merg pe străzi neiluminate
- Nu merg singure, pe stradă, noaptea
- Dacă merg singure pe stradă, sună un prieten cu care rămân în telefon
- Merg spre casă cu cheile în mână în eventualitatea în care trebuie să alerge către bloc
- Anunță când urcă sau coboară din taxi sau alt serviciu de car sharing
- Nu se urcă în lift decât cu alte femei
- Pretind că nu înțeleg anumite apropouri
- În mijloacele de transport, nu stau lângă oricine
- Preferă spațiul din mijlocul de transport cel mai aproape de șofer
- Nu se bazează pe faptul că vor fi crezute
- Își educă fiicele să recunoască și să prevină hărțuirea.

Ce pot face dacă sunt victima hărțuirii stradale?

Nu ești singur(a). Majoritatea dintre noi am fost victime ale hărțuirii stradale. Pe ce se bazează abuzatorul este exact sentimentul nostru că suntem singuri. Dar, în realitate, suntem parte dintr-o comunitate.

Ai încreder în instinctele tale. Dacă ți se pare că ceva e în neregulă, probabil chiar așa e.

Spune ceva. Vorbește cu hărțuitorul. Tare. Avertizează-l că ți-a depășit limita, dar ai grijă să ignori dacă încearcă să continue conversația cu tine.

Cere ajutor. Dacă nu funcționează, cere ajutorul oamenilor din jur. Nominalizează pe cineva în mod particular, caută o figură de autoritate cum ar fi șoferul de autobuz. Roagă pe cineva să sune la un număr de urgență pentru tine.

Înregistrează, filmează ce se întâmplă, surprinde cat mai multe din gesturile abuzatorului. Cere martorilor să facă asta. Când ajungi într-un loc în siguranță, poți decide ce faci cu materialul pe care îl ai.

Parcurge training-ul de pe standup-romania.com și află cum să te protejezi de hărțuirea stradală.

stand up

Sunt martor la hărțuirea stradală. Ce pot să fac?

Parcurge training-ul STANDUP împotriva hărțuirii stradale de pe platforma standup-romania.com și învață cum poți acționa în siguranță, învățând metodologia 5D.

Distrage. Dacă vezi pe cineva într-o situație de hărțuire stradală, mergi direct la abuzator și distrage-i atenția. Întreabă-l cât e ceasul, cum ajungi la o anumită adresă, dacă are idee până la ce oră e deschis. Prefă-te că ești prieten cu victima și cheam-o la masa ta. Fii creativ, orice intervenție ajută. Câștigă-i persoanei hărțuite timp pentru a ieși din situație.

Deleagă. Să spunem că nu gasești niciun pretext cu care să intervii într-o situație. Dar vrei să ajuți cumva. Caută pe cineva care reprezintă o figură a autorității: managerul salii, un politist rutier, paza de la club, barmanul, șoferul de autobuz. Oricine ar putea avea autoritate. Atrage-le atenția, semnalează-le situația, roagă-i să intervină și urmarește de la distanță.

Directionează. Confruntă direct abuzatorul (dar ai mare grijă). Atrage atenția asupra situației, dar fă-o în așa fel încat să captezi atenția celor din jur. Apoi adresează-te persoanei hărțuite și încearcă să o conduci în siguranță. Ignoră abuzatorul dacă încearcă să răspundă sau să amplifice conflictul. Ai mare grijă cu abordarea directă – dacă nu ești atent, poate cauza un conflict.

Documentează. Scoate telefonul și filmează sau fotografiază. Fă-o într-un mod care să fie evident pentru abuzator. Faptul că ar putea exista dovezi descurajează abuzatorii. Dar ai grija să nu te pui în pericol. Apoi, oferă filmarea victimei. Poate dorește să o folosească într-o eventuală plângere la poliție. Nu posta nicăieri filmul sau pozele fără acordul victimei.

După hărțuire, vorbește cu victima. Majoritatea victimelor sunt speriate, se simt singure, simt ca merită ce li se întâmplă. Spune-le ca ai fost martor la situație și că le poți fi de ajutor. Spune-le că nu merită să fie abuzate și că e absolut normal să se simtă furioase, triste, îngrozite. Toate emoțiile prin care trec sunt absolut valide.

Ce pot face ca să ajut la creșterea gradului de conștientizare a fenomenului?

Sunt multe lucruri pe care le poți face în siguranță, fără să fii parte dintr-un conflict.
Programul STANDUP împotriva hărțuirii stradale ne învață cum să intervenim în maximă siguranță.

Primul lucru pe care-l poți face este să te educi chiar tu. Parcurge training-ul STANDUP împotriva hărțuirii stradale de pe standup-romania.com

Apoi recomandă-l și prietenilor tăi. Povesteste-le despre toate aceste forme de hărțuire stradală. Învață-i să le recunoască la alții, dar și la ei, dacă e cazul. Nu suntem aici ca să judecam, suntem aici ca să reparăm.

Atrage-le atenția și ajută-i să conștientizeze fenomenul. Vor fi surprinși să afle cât de frecvent se întâmplă.

Apoi învață-i cum pot interveni în siguranță.

Cel mai greu lucru pentru o victimă este cât de singură se simte într-o situație de hărțuire stradală.

Dar cu toții putem face ceva în privința asta.

CAUZĂ SUSȚINUTĂ DE RIGHT TO BE ȘI CENTRUL FILIA

Despre Centrul FILIA

Centrul FILIA este un ONG feminist, care face auzite vocile femeilor prin muncă comunitară, activități de advocacy, activism și sensibilizare, studii și analize. FILIA a fost fondată în anul 2000 și s-a dezvoltat ca unul dintre cele mai active ONG-uri feministe din Romania. Lucrăm pentru egalitatea de gen și egalitatea de șanse, cu accent pe prevenirea și combaterea violenței de gen și îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate pentru femei.

Ne dorim o societate în care drepturile și nevoile femeilor să fie respectate. Potrivit Barometrului de gen al FILIA (2019), peste 87% dintre femeile din România se simt deranjate atunci când sunt victimele hărțuitii stradale (ex: făcut cu ochiul, privit insistent, fluierat, comentat aspectul fizic, atins intenționat, urmărit).

Articolul urmator
Premieră în Capitală. Prima zi de „Kiss and Ride” la școlile din București. Cum s-a desfășurat și ce spun părinții
Premieră în Capitală. Prima zi de „Kiss and Ride” la școlile din București. Cum s-a desfășurat și ce spun părinții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 întrebări esențiale pentru interviul cu o viitoare bonă, conform experților
    8 întrebări esențiale pentru interviul cu o viitoare bonă, conform experților

    În multe familii, o dădacă este indispensabilă. Totodată, angajarea unei bone nu este un lucru ușor, până la urmă e o misiune grea să găsești un om în...

    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său
    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său

    Sportul este, poate, cea mai benefică activitate pe care o poate practica copilul tău. Sportul de echipă îl dezvoltă pe copil atât din punct de vedere fizic, cât și...

    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting
    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting

    Atunci când te gândești la rolul tău de părinte, ce cuvinte îți vin în minte? Iubire? Devotament? Bucurie? Vorbim despre cele mai importante 9 cuvinte în...

    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația
    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

    Indiferent de durata relației în care te afli, nu poți niciodată să îl cunoști pe celălalt în totalitate. Oamenii se schimbă și evoluează constant, așa că...

    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

    Cum alegem cele mai bune uleiuri esențiale? Uleiurile esențiale aduc o mulțime de beneficii sănătății noastre, având un spectru larg de utilizare. Sunt eficiente atât...

    Sfaturi esențiale pentru vizita la medic cu un copil diagnosticat cu autism
    Sfaturi esențiale pentru vizita la medic cu un copil diagnosticat cu autism

    Vizitele la medic pot fi stresante pentru copil, cu atât mai mult pentru unul care se află pe spectrul autist. Uite ce sfaturi oferă specialiștii în acest sens.

    Tu știi câte întrebări îți pune copilul tău în fiecare zi? Iată ce a dezvăluit un studiu. Rezultatele sunt șocante
    Tu știi câte întrebări îți pune copilul tău în fiecare zi? Iată ce a dezvăluit un studiu. Rezultatele sunt șocante

    Pe măsură ce un copil se dezvoltă și dorește să dea cât mai mult sens lumii din jur, va începe să pună tot mai multe întrebări. Dacă în jurul vârstei...

    Testul de 3 întrebări care spune adevărul despre tine. Ai curaj să îl faci?
    Testul de 3 întrebări care spune adevărul despre tine. Ai curaj să îl faci?

    Teal Swan, speaker motivațional, supraviețuitoarea unei copilării abuzive și autoarea a 5 bestseller-uri motivaționale propune unul dintre cele mai eficiente, dar și mai amuzante teste...

    © 2024 Qbebe