5 boli și afecțiuni care-i pot strica vara copilului tău

5 boli și afecțiuni care-i pot strica vara copilului tău

Corina Naftanaila

În pragul verii şi cu gândul la concedii, sunt şanse să uităm pentru o clipă să ne luăm toate măsurile de precauţie pentru a-i feri pe copiii noştri de bolile sezoniere.

Temperaturile sunt în creştere, canicula o să vină peste câteva săptămâni şi nu trebuie să urmărim doar mercurul din termometre, ci şi simptomele care anunţă anumite boli. Concediul se poate transforma cu uşurinţă într-un fiasco, însă mai importantă este sănătatea copiilor noştri.

Iată câteva dintre bolile şi afecţiunile care-ţi pot afecta copilul în această vară:

VARICELA SAU VĂRSATUL DE VÂNT

Varicela - sau vărsatul de vânt - este una dintre cele mai răspândite boli la nivel mondial. Este provocată de virusul varicelo-zosterian şi este cel mai des întâlnită la copii. Boala este extrem de contagioasă, aşa că trebuie să ştii din timp totul despre cum poate fi prevenit şi cum poate fi tratat vărsatul de vânt. Află totul de aici!

bolile copilariei

Varicela se transmite în principal prin aer, dar şi prin contactul direct cu persoanele deja afectate de virus. Printre simptomele iniţiale se numără febra, durerile de cap şi usturimea în gât, iar boala se manifestă în principal printr-o erupţie cutanată sub formă de vezicule şi prin mâncărimi ale zonelor afectate.

POJARUL SAU RUJEOLA

Pojarul este una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei: o infecţie a căilor respiratorii provocată de virusurile din familia Paramyxo. Simptomele iniţiale ale pojarului sunt asemănătoare cu cele provocate de gripă, aşa că în stadiul incipient al bolii chiar pot fi confundate: febră mare, tuse, secreţii nazale şi usturime în gât.

La 3-5 zile de la apariţia simptomelor iniţiale, apar simptomele cele mai cunoscute şi cele mai neplăcute ale pojarului: o erupţie cutanată sub forma unor puncte roşii care apar pe toată pielea, însoţită de o senzaţie puternică de mâncărime.

Boala se transmite în acelaşi fel ca vărsatul de vânt, prin contact direct cu o persoană infectată sau pe calea aerului, şi este extrem de contagioasă.

Citeşte şi: Pojarul sau rujeola: simptome şi tratament

HEPATITA A

Numită şi boala mânililor murdare, hepatita A este o boală virală a ficatului care apare în special în urma consumului de apă sau alimente contaminate. Printre simptome sunt o stare generală de rău, îngălbenirea pielii, a membranelor mucoase şi a albului ochilor, febră, mâncărimi şi urină închisă la culoare.

Copiii sunt mai predispuşi la această boală, pentru că sistemul lor imunitar nu este încă bine format, de aceea măsurile de prevenţie sunt cele mai importante. Mai ales vara, atunci când cei mici sunt lăsaţi să se joace liber, părinţii trebuie să aibă grijă ca aceştia să nu consume fructe şi legume nespălate şi nici alimente din surse îndoielnice.

Citeşte şi: Hepatita A la copii: cauze, simptome, tratament

OREIONUL

Este o boală extrem de contagioasă care-i afectează în special pe copii, aşa că sunt necesare măsuri sporite de precauţie. Oreionul se transmite pe cale aeriană, atunci când un purtător al virusului tuşeşte sau strănută.

Simptomele care anunţă apariţia bolii sunt febra (primul simptom vizibil), dureri de cap, febră musculară, stare acută de oboseală, apatie şi lipsa poftei de mâncare. La câteva zile de la apariţia acestora apare şi principalul simptom al oreionului: inflamarea glandelor salivare aflate la baza gâtului.

Citeşte şi: Oreionul: simptome şi tratament

ALTE AFECŢIUNI SPECIFICE SEZONULUI

Otita externă este o altă afecţiune care provoacă neplăceri în timpul verii. O inflamaţie a aparatului auditiv extern, se manifestă printr-o durere acută, care dacă nu este tratată poate să se intensifice, mai ales în timpul nopţii. Alte simptome sunt scăderea auzului sau secreţiile purulente în canalul auditiv.

Copiii trebuie supravegheaţi în special la piscină şi pe litoral, pentru că una dintre cauzele care duc la apariţia otitei este umezeala. Aceasta favorizează apariţia şi înmulţirea bacteriilor şi a ciupercilor în conductul auditiv extern sau chiar în pavilionul urechii.

O altă afecţiune care se manifestă mai agresiv în sezonul estival este dermatita atopică. Din cauza aerului uscat, dar şi a chimicalelor folosite pentru tratarea apei din piscine, pielea se irită.

Copiii sunt cei mai sensibili, pentru că pielea lor este mai subţire şi, fără tratament adecvat, se poate usca excesiv. Dermatita nu este o afecţiune periculoasă, dar poate provoca neplăceri destul de mari.

Citeşte şi: Dermatita atopică la copii

Aşadar, înainte de a ne face planuri pentru vacanţă, trebuie să fim prevăzătoare şi să ne luăm toate măsurile pentru ca micuţii noştri să treacă cu bine peste vară. Tu cum îţi protejezi copilul în această perioadă? Împărtăşeşte-ne secretele tale!

Sursa foto: Shutterstock

Articolul urmator
Este oficial! Abuzurile asupra minorilor din România pot fi semnalate la „telefonul copilului 119”
Este oficial! Abuzurile asupra minorilor din România pot fi semnalate la „telefonul copilului 119”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!
    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!

    Din ce în ce mai multe persoane au o relație nesănătoasă cu mâncarea, iar bazele acestei relații sunt puse în copilărie. Tocmai de aceea, specialiștii în...

    5 afecțiuni pe care părinții nu le pot lua de la copii
    5 afecțiuni pe care părinții nu le pot lua de la copii

    Nu este un secret pentru nimeni faptul că părinții se îmbolnăvesc odată cu copiii lor, dar nu este o regulă. Având un sistem imunitar deja fortificat, adulții sunt...

    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

    Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta
    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta

    Alături de grija permanentă pentru ca micuțul tău să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere, îți dorești ca treptat să-l înveți lucruri care să-i permită...

    Top cele mai frecvente boli de vară la copii
    Top cele mai frecvente boli de vară la copii

    Vara, anotimpul vacantei, care te duce cu gandul la mare, la soare si nicidecum la boli. Cu toate acestea, o multime de afectiuni pot aparea in sezonul cald, mai ales la copii si, daca nu le...

    Ce boli pot produce bacteriile la stomac în rândul copiilor și adulților
    Ce boli pot produce bacteriile la stomac în rândul copiilor și adulților

    Problema bacteriilor la stomac rămâne una deosebit de importantă, având in vedere obiceiurile culinare pe care tot mai mulți dintre noi obișnuim să le adoptăm în ziua...

    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

    Complimentele ne pot face ziua mai bună și ne pot da o doză de încredere, mai ales atunci când aceasta ne lipsește. Mai mult, complimentele spuse din suflet apropie oamenii...

    7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală
    7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală

    Începutul de an școlar este așteptat atât cu bucurie, cât și cu multă emoție. Încă de când copilul tău face primii pași în universul școlii,...

    © 2024 Qbebe