Anima ASTRA! Traim o vara ca la tara in Dumbrava Sibiului

QBebe

In perioada iulie-septembrie 2012, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA si Fundatia DALA propun un program de animatii menit sa puna in valoare patrimoniul muzeal din Dumbrava Sibiului, prin activitati practice, cu rol educational si de divertisment, si sa aduca in atentia publicului larg valori din lumea satului traditional.

Programul de animatii estivale aduce o abordare noua fata de valorificarea patrimoniului muzeal prin intermediul evenimentelor culturale impuse in ultimele decenii in muzeu, in principal prin intermediul programului Tezaure umane vii. Evenimentele din lumea satului - readuse la viata prin festivaluri de folclor si targuri ale mesterilor mici si mari, vor fi completate de un program estival cu caracter cvasi-permanent, care sa ofere turistilor ocazionali, celor care nu vin in muzeu special pentru a participa la o anumita manifestare culturala, posibilitatea de a descoperi traditiile romanesti, de a regasi ceva din atmosfera satului de altadata si, desigur, de a invata, alaturi de mesteri priceputi, secretele unor mestesuguri cunoscute de secole.

In vederea organizarii programului de animatii, Complexul National Muzeal ASTRA a inceput, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, sa dezvolte infrastructura necesara, care sa poata fi folosita in activitati practice, depasind astfel abordarea care se rezuma exclusiv la salvarea monumentelor si obiectelor de patrimoniu, care pot fi doar privite, nu atinse, nici folosite cu scopul lor originar. A fost construita mai intai o fierarie functionala, capabila sa gazduiasca ateliere, apoi au fost construite doua cuptoare de olar, un sistem traditional de gatit cu plita si cuptor, precum si doua vetre de gatit, toate acestea putand fi folosite, incepand cu luna iulie, la demonstratii practice si ateliere. Infrastructura pentru animatii va fi continuata, in acest an, cu amenajarea Targului de tara, destinat in intregime activitatilor din domeniul gastronomiei traditionale, iar in categoria monumentelor functionale se va inscrie, anul viitor, o scoala transferata din satul hunedorean Ticera.

 In perioada iulie-decembrie, mesterii populari vor fi prezenti in fiecare saptamana in muzeu, cu standuri de prezentare, completate de demonstratii practice si ateliere. Vor fi organizate ateliere de olarit, de fierarie, de gastronomie traditionala, de papusi ecologice, de instrumente muzicale, de pictura pe sticla, pictura pe lemn, brodat, tesut si altele.

 Folclorul romanesc va fi prezent pe aleile muzeului, prin intermediul unor cupluri de dansatori, acompaniati de lautari, care vor face demonstratii de joc traditional, in zilele de sfarsit de saptamana.

 Vizitatorii vor putea, de asemenea, participa la ghidaje tematice propuse de ghizi in costume traditionale. Acestia vor juca rolul de gazda in diverse zone din muzeu, prezentand trasee tematice care vor grupa obiectivele de maxim interes.

 In completarea programului de animatii culturale, Muzeul in aer liber va dispune, incepand cu luna iulie, de animale si pasari domestice, care vor intregi imaginea gospodariilor taranesti autentice, unele anexe precum grajdurile sau cotetele devenind, astfel, functionale. Pentru inceput, in muzeu isi vor face aparitia oi, un magar, gaini si curci. O parte din animale si pasari sunt deja prezente in muzeu, celelalte isi vor face aparitia pe parcursul lunii iulie.

 Programul de animatii al fiecarei saptamani va fi comunicat prin intermediul sitului web al muzeului, prin intermediul partenerilor media si institutionali, si va fi afisat la portile de acces in Muzeul in aer liber.

 In aceasta saptamana va fi functional atelierul de fierarie traditionala, sambata, intre orele 12,00 - 18,00 si duminica, intre orele 15,00 si 18,00. Mesterul Susan Gheorghe Vasile le va prezenta vizitatorilor modul de functionare al unei fierarii traditionale, obiectele realizate intr-un astfel de atelier si va face demonstratii de realizare a unor obiecte precum: potcoavele, clante de usi, varfuri de sageti s.a. Sectorul fierariilor este situat intre Olarit si Etno-Tehno Parc.

 Ateliere de olarit vor fi organizate la cuptoarele de la Etno-Tehno Parc, sambata si duminica, intre orele 10,00-12,00 si 16,00-18,00. Acestea vor fi coordonate de mesterul Gheorghe Tambrea din Horezu si vor fi deschise publicului larg.

 Ghidajele tematice propuse vor avea in vedere Fierariile (sambata si duminica, vizite ghidate la orele 13,00, 15, 00 si 17,00) si Morile traditionale (sambata si duminica, vizite ghidate la orele 14,00 , 16, 00 si 18,00). Prezentarile vor incepe la Fieraria din Fundu Moldovei, respectiv la Moara cu panze din Curcani. Ghidajele vor fi realizate de directorul Muzeului in aer liber, Ciprian Stefan, si de muzeografi.

Reprezentatii de muzica si joc traditional vor fi realizate sambata la Targul de produse traditionale si ecologice (ora 13,30), la Carciuma din Batrani (ora 14,30), la Fieraria din Fundu Moldovei (ora 15,30) si la Amfiteatrul de langa lac (ora 16,30). Duminica vor avea loc reprezentatii de folclor la Hanul din Tulghes (ora 13,30), la Targul de produse traditionale si ecologice (ora 14,30), la Fieraria din Fundu Moldovei (ora 15,30) si la Moara cu panze din Curcani (ora 17,30). In acest week-end va evolua un cuplu de dansatori membri ai ansamblului Calusarii din Rasinari, acompaniati de acordeonistul Ovidiu Patrui. 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 reţete fără foc pentru zilele de vară când este prea cald să găteşti
  7 reţete fără foc pentru zilele de vară când este prea cald să găteşti

  În timpul zilelor caniculare îţi doreşti, pe de o parte, să petreci cât mai puţin timp în bucătărie şi, pe de altă parte, să le pui la dispoziţie celor...

  7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta
  7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta

  Alături de grija permanentă pentru ca micuțul tău să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere, îți dorești ca treptat să-l înveți lucruri care să-i permită...

  Decontarea fertilizării in vitro se extinde în toată țara
  Decontarea fertilizării in vitro se extinde în toată țara

  Recent, Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că, prin colaborarea cu Ministerul Sănătății, se va realiza o extindere a decontării fertilizării in vitro la nivel național....

  Magda Vasiliu s-a mutat în altă țară pentru a-și salva fiul! Copilul a împlinit 11 ani
  Magda Vasiliu s-a mutat în altă țară pentru a-și salva fiul! Copilul a împlinit 11 ani

  Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de televiziune de la noi a trecut printr-o grea încercare când băiețelul ei a fost diagnosticat, în urmă cu câțiva...

  Cine a fost Alice Liddell, fetița din Țara Minunilor care l-a inspirat pe Lewis Carroll
  Cine a fost Alice Liddell, fetița din Țara Minunilor care l-a inspirat pe Lewis Carroll

  „Alice în Țara Minunilor” face parte dintre operele literare care ne-au încântat copilăria, iar în creionarea personajului principal, Alice, scriitorul...

  Țara care ne bagă copiii în mormânt
  Țara care ne bagă copiii în mormânt

  Dragi părinți, voi mai puteți să citiți știrile? Am senzația ca 1 din 3 știri este despre cum alt copil a intrat în spital, a ajuns în comă sau a murit din cauza...

  Eminescu a avut un copil bastard, iubit, dar ascuns, născut din iubirea fugară cu o blondă frumoasă de la ţară
  Eminescu a avut un copil bastard, iubit, dar ascuns, născut din iubirea fugară cu o blondă frumoasă de la ţară

  În afară de interesul pentru opera vastă a marelui poet, eminescologii au încercat să descopere şi aspecte mai puţin ştiute despre viaţa acestuia. Aşa cum însuşi...

  Pe el îl cunoaște toată țara, dar soția sa este o prezență discretă. Cine este Gabriela, soția lui Mihai Morar
  Pe el îl cunoaște toată țara, dar soția sa este o prezență discretă. Cine este Gabriela, soția lui Mihai Morar

  Una dintre cele mai cunoscute personalități de radio și de televiziune de la noi se mândrește cu o familie frumoasă, pe care a dezvăluit-o fanilor și prin intermediul...

  © 2023 Qbebe