Astazi este Ziua Internationala a apei

Apa si energia sunt interconectate si interdependente. Productia de energie necesita utilizarea resurselor de apa, in special in ceea ce priveste productia hidroelectrica, nucleara si termala. In sens invers, aproximativ 8% din energia produsa la nivel global este utilizata pentru pomparea, tratarea si transportul apei catre consumatori.

In 2014, Sistemul ONU, in stransa colaborare cu statele membre si alte parti interesate, incearca sa atraga atentia asupra legaturii dintre apa si energie, abordand in special inechitatile existente, mai ales pentru acel "miliard de jos", adica un cel mai putin favorizat miliard de persoane de pe planeta care traieste in mahalale si in zonele rurale foarte sarace, supravietuind fara acces la surse sigure de apa, canalizare corespunzatoare, hrana suficienta si servicii energetice. De asemenea, isi doreste sa faciliteze dezvoltarea de politici si tehnologii care sa faca legatura intre ministere si sectoare, pentru a putea duce la o siguranta energetica si la un consum sustenabil de apa in domeniul economiei verzi. O atentie deosebita va fi acordata si identificarii celor mai bune practici care pot conduce la un consum redus de apa si energie, facand din "industria verde" o realitate.

Obiectivele zilei in 2014

- Sensibilizarea cu privire la stransa legatura dintre apa si energie.
- Sa contribuie la un dialog politic care se concentreaza pe gama larga de aspecte legate de legatura dintre apa si energie.
- Sa demonstreze prin studii de caz factorilor de decizie din sectorul energetic si din domeniul apei ca abordarile integrate si solutiile concrete la problemele de apa si energie pot realiza beneficii economice si sociale mai mari.
- Identificarea politicilor si problemelor de dezvoltare a capacitatii prin care sistemul ONU, in special ONU apa si ONU Energie, poate oferi contributii semnificative.
- Identificarea actorilor cheie in problemele legate de apa si energie si implicarea activa a acestora in dezvoltarea legaturilor pozitive dintre apa si energie.
- Sa contribuie intr-un mod relevant pentru discutiile in ceea ce priveste legatura dintre apa si energie dupa anul 2015.

Ziua internationala a apei - Mesajele- cheie

Ziua internationala a apei are legatura cu tot ceea ce veti face si voi in 2014 si in viitor pentru a promova practicile sustenabile de economisire a apei si energiei.
1. Apa necesita energie si energia necesita apa
Apa este necesara producerii oricarei forme de energie. Energia este necesara in toate etapele de extragere, tratare si distributie a apei.
2. Resursele sunt limitate si necesita sporire
Cererea de apa potabila si energie vor continua sa creasca semnificativ in urmatoarele decenii. Aceasta crestere a cererii va reprezenta o provocare uriasa si va seca resursele naturale in majoritatea regiunilor, mai ales in cele cu economii in dezvoltare.
3. Economisind energie, economisim apa. Economisind apa, economisim energie.
Alegerile pe care le facem in ceea ce priveste furnizarea, distributia, pretul si folosirea apei si energiei se influenteaza reciproc.
4. In lume 1,3 miliarde oameni nu au acces la electricitate, 768 milioane personae nu au acces la surse de apa imbunatatite si 2,5 miliarde oameni nu beneficiaza de canalizare.

Ce putem face noi?

In cazul in care te preocupa subiectul, asa cum ar fi firesc, trebuie sa stii ca fiecare dintre noi putem lua cateva masuri cu ajutorul carora sa economisim atat apa, cat si energia. Iata cateva dintre acestea:
• Nu lasa apa sa curga la robinet inutil. Fii atent atat la modul in care lasi apa sa curga, cat si la scopul pentru care o folosesti.
• Spala vasele imediat ce le folosesti. Daca murdaria se usuca va fi mai greu de indepartat, ceea ce inseamna ca vei folosi mai multa apa.
• Atunci cand folosesti masina de spalat, gandeste-te ca alegand programul economic sau rapid economisesti si apa si energie. La fel se intampla si daca incarci masina de spalat la capacitatea maxima, conform instructiunilor producatorului.
• Verifica si repara toate tevile si robinetele defecte. Picatura cu picatura se face risipa.
• Nu lasa becuri aprinse sau aparatura electrocasnica in prize daca nu este absolut necesar. Atunci cand televizorul este in stand-by, consuma curent electric.
• Faceti tot posibilul ca locuinta voastra sa fie bine izolata termic, indiferent daca locuiti la casa ori la bloc. Astfel veti economisi si energie electrica si apa folosite la incalzirea locuintei.

Voi cum economisiti energie si apa?

 

Surse: unwater.org,dutchwatersector.com

“Astăzi este despre astăzi”: Mirela Retegan, despre arta de a trăi prezentul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Medic nutriționist: Copilul grăsuț de astăzi este obezul de mâine!
  Medic nutriționist: Copilul grăsuț de astăzi este obezul de mâine!

  Vei afla aici informații interesante despre ce înseamnă de fapt o alimentație sănătoasă, informații prezentate de doctor Camelia Olteanu, medic specialist în nutriție și...

  Ruperea apei
  Ruperea apei

  Deși te informezi îndelung asupra a ceea ce va urma să ți se întâmple înainte de naștere, acest lucru nu înseamnă că nu vei mai fi deloc speriată. Din...

  Informații fascinante pentru copii despre circuitul apei în natură
  Informații fascinante pentru copii despre circuitul apei în natură

  După ce copiii realizează cât de fascinantă este lumea din jur, interesul lor pentru fenomenele naturii va crește considerabil. De aceea, nu vom greși dacă vom începe să...

  Temperatura apei la baita bebelusului
  Temperatura apei la baita bebelusului

  Temperatura apei nu trebuie sa depaseasca temperatura corpului bebelusului - se recomanda chiar sa fie cu un grad sau doua mai mica. Iata ce trebuie sa stii despre baita la bebelusi:...

  Jurnal de tătic. Am sărbătorit Ziua Zâmbetului de Ziua Educației
  Jurnal de tătic. Am sărbătorit Ziua Zâmbetului de Ziua Educației

  Oare ce motive o fi avut Alecu Racoviceanu să sărbătorească două zile într-una? Vom afla, desigur, în această nouă pagină a jurnalului său de tătic.

  Vineri 13. De ce este considerată ziua de vineri 13 cu ghinion. Superstitii din intreaga lume
  Vineri 13. De ce este considerată ziua de vineri 13 cu ghinion. Superstitii din intreaga lume

  Vineri 13 este o zi considerata cu ghinion in multa lume. Se considera ca superstitia zilei de vineri 13 a plecat de la ziua in care s-a arestat majoritatea cavalerilor templieri (inclusiv...

  © 2019 Qbebe