Cursurile școlare se reiau miercuri în regim online.
„Se reia activitatea în toate şcolile conform structurii anului şcolar, iar recomandarea Inspectoratului Şcolar şi a Ministerului Educaţiei este de a se proceda în continuarea învăţarea de acasă. În ceea ce priveşte contactul profesorilor cu elevii, există în acest moment infrastructura necesară pentru ca lecţiile să se desfăşoare normal, cel puţin la nivel de Capitală. Ministerul Educaţiei a promis că va reglementa situaţia cursurilor online. Până acum modalitatea de predare era la aprecierea profesorilor. Şcolile deja s-au organizat, iar începând de mâine îşi reiau activitatea conform orarului. Intenţia este ca materiile să fie predate 100% conform orarului în cursurile online. Inspectoratele nu ţin o evidenţă a prezenţei profesorilor sau elevilor. Până nu avem o normă scrisă, nu ştim dacă o astfel de măsură va fi inclusă în ghidul de reglementare al Ministerului Educaţiei”, a declarat Roxana Cercel, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar din Bucureşti.
Ministerul Educaţiei pregăteşte, astfel, un ghid pentru reglementarea cursurilor în mediul online, pentru sistemul de învăţământ preuniversitar, ce ar urma să fie lansat astăzi, spun surse din cadrul ministerului. Până la publicarea acestui ghid, unitățile de învățământ și-au făcut propriile lor proceduri.
„Până la vacanţa de Paşte noi am urmărit un orar provizoriu modificat. Clasele au fost comasate şi a fost redus numărul de ore. În schimb, s-au făcut toate materiile chiar dacă un număr de ore mai mic faţă de orarul normal. Începând cu această săptămână, odată cu reînceperea şcolii, având în vedere că situaţia de urgenţă s-a prelungit vom aplica orarul normal fără a mai face comasarea claselor. În ce priveşte monitorizarea prezenţei, profesorii înregistrează absenţele în catalogul nostru virtual astfel încât să avem o situaţie a participării la ore“, a spus Iusein Ervin, director educativ în cadrul instituţiei private de învăţământ Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti (ICHB) pentru Ziarul Financiar.
Până înainte de vacanța de Paști, şcolile au urmat un orar provizoriu, ales de cadrele didactice, cu un număr de ore mult mai mic decât cel avut la clasă în mod normal.
”De azi fiica mea a început școala cu program ca la școală, pe Zoom. Au făcut și înainte de vacanță. Încep la ora 8 dimineața, au oră de 40 de minute, exact cât permite aplicația, apoi pauză, apoi iar oră, iar pauză. Este clasa aIIa și este important pentru ei să își sedimenteze tablele înmulțirii și împărțirii. Învățătoarea este minunată și acolo unde nu are timp să le explice pe îndelete ceva, îi trimite să se uite pe YouTube la lecții explicate de alți învățători. Copiii sunt bucuroși să se vadă și să aibă autoritatea didactică din nou prezentă. Eu cred că se poate preda și online dacă există bunăvoință. Copiii se adaptează foarte ușor oricărei situații. Să îi vedeți cum ridică două degete sus, exact ca la școală, ca să răspundă. Trimit temele pe WhatsApp. Noi, adulții, trebuie să știm să fim dispuși să ne adaptăm, că ei imediat se adaptează”, Gabriela, mama unei fetițe de 9 ani, elevă în clasa IIa la Școala 117.
Pentru că au un regim special, urmând să dea examene importante, elevii claselor a opta şi a 12-a au la dispoziţie ore de curs prin intermediul programului TELEŞCOALA, ce poate fi urmărit pe postul TVR2.
Ministerul Educației a subliniat în 1 aprilie că structura anului școlar 2019-2020 nu a fost modificată.
Surse: Digi24, Hotnews, Ziarul Financiar