Caz incredibil în lume! O femeie a născut după ce a fost înmormântată

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În anul 2010, o echipă de arheologi italieni a făcut o descoperire care a uimit lumea. Astfel, într-un mormânt de piatră estimat că datează din secolele 7-8 î.en, au fost găsite atât rămășițele unei femei, cât și cele ale unui făt. În urma cercetărilor efectuate, oamenii de știință au constatat că, cel mai probabil, femeia născuse după ce ajunsese în mormânt. În același timp, o gaură de dimensiuni reduse din craniul femeii i-a determinat pe cercetători să continue investigațiile pentru a trage o concluzie cu privire la modul în care decedase aceasta și cum s-a putut produce nașterea. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei afla nu doar care au fost concluziile oamenilor de știință după descoperirea din Italia, ci și date despre un alt caz al unei femei, al cărei mormânt a fost descoperit cu peste 20 de ani în urmă, în zona Lacului Baikal (Rusia), care ar fi decedat la naștere, după ce adusese pe lume gemeni.

Descoperire inedită a arheologilor italieni

Într-un mormânt de piatră ce datează din Perioada Lombardă (secolele 7-8), descoperit în zona orașului medieval Imola (Italia), au fost găsite rămășițele unei femei și ale unui făt. Astfel, între picioarele scheletului de femeie, aflat într-un sicriu de cărămidă, a fost sesizată o grămadă de oase mici, rămășițe ale unui făt. Femeia a fost găsită cu fața în sus, înconjurată de pietre, iar prima constatare a arheologilor a fost că aceasta a avut parte de o înmormântare adecvată pentru acea perioadă din istorie.

femeie-arheolog-ce-exploreaza-ramasite-umane-descoperite

De asemenea, s-a precizat că ar fi avut în jur de 20-30 de ani când a decedat și că ar fi fost spre finalul perioadei de sarcină. Deși sexul fătului nu a putut fi determinat, după măsurarea dimensiunilor picioarelor acestuia s-a estimat că nașterea ar fi avut loc la aproximativ 38 de săptămâni.

Alt aspect care a fost considerat deosebit a fost și acesta: pe suprafața craniului femeii (în zona lobului frontal) despre care s-a constatat în final că a născut după ce a fost înmormântată, a fost identificată o mică gaură, cu diametrul de 4,6 mm. Cu formă perfect circulară, nu părea că ar fi semnul unor lovituri violente care să determine decesul. În schimb, s-a afirmat că ar fi rezultatul unor demersuri caracteristice unei proceduri de trepanare, care în acele vremuri era utilizată pentru tratarea unor afecțiuni, urmărindu-se reducerea presiunii intracraniene.

Pentru că pe craniul femeii erau vizibile și semne de vindecare, oamenii de știință au menționat că intervenția prin care fusese dată gaura de 4,6 mm nu fusese realizată post-mortem, ci cu aproximativ o săptămână înainte de trecerea în neființă. Alături de această gaură, a fost identificată și urma unei tăieturi (de 3 mm), chiar deasupra ei. Specialiștii au stabilit că era vorba despre o incizie ce fusese făcută pentru pregătirea procedurii de trepanare.

Cazul unei femei care a născut după ce a fost înmormântată- explicațiile oamenilor de știință

Descoperirea arheologică din Italia a fost explicată cu ajutorul unui studiu publicat în „World Neurosurgery”. Potrivit acestuia, analiza rămășițelor femeii și ale fătului a adus în prim-plan ipoteza potrivit căreia supraviețuirea acesteia după intervenția de trepanare (practică ce se regăsea în preistorie și în Evul Mediu) a fost de aproximativ o săptămână, iar fătul a fost expulzat după ce ea a fost îngropată.

Cazul tinerei femei care a născut după ce a fost înmormântată a fost explicat de specialiști astfel: presiunea gazelor acumulate în corp după deces a fost ridicată, ceea ce a condus la o ruptură uterină, urmată de expulzarea fătului.

Din datele oferite de „Live Science”, specialiștii au încercat să găsească o relație între sarcină, deces și gaura aflată pe craniul femeii din mormântul de piatră din Italia. Una dintre cele mai importante informații oferite de cercetători este că procedura de trepanare pe care o suferise aceasta ar fi avut drept scop ameliorarea unei probleme în sarcină, care presupunea poate prezența hipertensiunii. Din acest punct de vedere, nu s-a exclus posibilitatea să fi fost vorba chiar de preeclampsie, iar cei care au realizat procedura au încercat să mai reducă din presiunea intracraniană prin gaura dată în zona frontală.

Chiar dacă nu au fost date explicații clare cu privire la cauzele decesului femeii care a născut după ce a fost înmormântată, dacă acesta a fost generat de hipertensiune, de intervenția de trepanare sau de alte complicații, specialiștii care au lucrat la acest caz spun că este vorba despre o descoperire deosebită. Tehnica trepanării nu era ceva nou pentru perioada preistorică, dar identificarea trupului femeii a deschis calea spre cercetări suplimentare în privința modului în care se încerca să se intervină în sprijinul femeilor care aveau sarcini cu probleme.

Alt caz adus în prim-plan de oamenii de știință- o femeie care a murit la naștere sau care a născut după ce a fost înmormântată

În anul 1997, o echipă de cercetători a participat la excavarea unui mormânt dintr-un cimitir preistoric din orașul rusesc Irkutsk (din zona Lacului Baikal). Acesta era al unei femei și al celor doi copii ai ei, iar datările cu radiocarbon l-au estimat ca datând din Neoliticul Timpuriu (acum peste 7700 de ani).

S-a confirmat că era probabil vorba de gemeni după cercetări mai amănunțite realizate în anul 2012, sub coordonarea Angelei Lieverse (arheolog canadian de la Universitatea Saskatchewan). Oasele fetale fuseseră descoperite în zona pelvisului mamei și între coapse. Analizându-se totul amănunțit, s-a adus în prim-plan ipoteza unei nașteri dificile, sesizându-se că unul dintre gemeni a rămas blocat în uter (fiind poziționat cu capul în jos) și a împiedicat și expulzarea celuilalt, ajungându-se la o obstrucție care le-a fost fatală atât femeii, cât și bebelușilor.

În ciuda faptului că după primele descoperiri s-a susținut că decesul celor trei fusese provocat de nașterea traumatizantă, ulterior s-au luat în considerare și circumstanțele înmormântării și nu a fost exclusă posibilitatea să fie vorba despre un caz asemănător celui din Italia.

Surse: atlas-geografic.net, cambridge.org, livescience.com, sciencedirect.com, stiridinlume.ro, smithsonianmag.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Caz unic în România: o femeie a născut a opta oara prin cezariană
  Caz unic în România: o femeie a născut a opta oara prin cezariană

  O femeie originară din județul Suceava a devenit mamă pentru a opta oară după ce a născut prin cezariană la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Mama a suferit prima...

  Primul caz din lume: bebeluș născut cu anticorpi Covid-19. Mama fusese vaccinată cu Moderna
  Primul caz din lume: bebeluș născut cu anticorpi Covid-19. Mama fusese vaccinată cu Moderna

  Premieră medicală! O femeie din Florida, SUA, vaccinată cu prima doză a serului Moderna, a născut un bebeluș cu anticorpi împotriva COVID-19.

  Caz unic în lume: un bebeluș s-a născut cu trei organe genitale
  Caz unic în lume: un bebeluș s-a născut cu trei organe genitale

  Un bebeluș născut în regiunea Duhok din Irak a atras atenția lumii medicale întrucât s-a născut cu trei organe genitale. Oamenii de știință au afirmat că a fost...

  Și-a născut nepotul! O femeie de 51 de ani a adus pe lume copilul fiicei sale
  Și-a născut nepotul! O femeie de 51 de ani a adus pe lume copilul fiicei sale

  Dragostea de mamă atinge cote uimitoare. O femeie de 51 de ani din Statele Unite a fost mamă surogat pentru fiica ei și și-a adus pe lume propria nepoată!

  O femeie cu transplant de uter a născut un copil perfect sănătos
  O femeie cu transplant de uter a născut un copil perfect sănătos

  Premieră medicală în Franța! O femeie cu transplant de uter a născut un copil perfect sănătos, pe 12 februarie, după 33 de săptămâni de sarcină, potrivit France24.

  Incredibil! Cum arată Elena Băsescu după 3 sarcini. A slăbit 25 de kilograme
  Incredibil! Cum arată Elena Băsescu după 3 sarcini. A slăbit 25 de kilograme

  Elena Băsescu a făcut furori pe plajă, vara aceasta, în costum de baie! A slăbit 25 de kilograme după cea de-a treia sarcină și arată incredibil.

  Această femeie a născut în timpul unei cine în familie și nimeni nu a observat
  Această femeie a născut în timpul unei cine în familie și nimeni nu a observat

  Vă întrebați cum este posibil ca o femeie să nască în sufragerie, în timpul cinei cu familia, și nimeni să nu observe? Ei bine, vă povestim mai jos cum.

  După ce am fost părinți de trei băieți, am născut o fetiță și soțul meu s-a schimbat complet
  După ce am fost părinți de trei băieți, am născut o fetiță și soțul meu s-a schimbat complet

  Știți că tăticii au o relație specială cu fiicele lor, nu-i așa? Acest tată s-a schimbat complet după ce a aflat că al patrulea său copil este fetiță.

  © 2023 Qbebe