Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

COVID-19 ne rezervă noi surprize. Ce organe a început să atace

Noi studii demonstrează că noul coronavirus cu care se confruntă umanitatea are efecte mai îngrijorătoare decât ne-am fi putut imagina. Conform ultimelor constatări, se pare că acesta atacă și creierul!

Deși încă este nevoie de colectarea mai multor date, studii din Franța, Spania și Statele Unite ale Americii indică faptul că pe lângă problemele cu plămânii, coronavirusului cauzează și probleme la nivelul creierului (amnezie, delir). Cazul unui bărbat în vârstă de peste 50 de ani din SUA a demonstrat foarte clar afecțiunile pe care coronavirusul le cauzează la nivelul creierului: bărbatul nu manifesta nicio afecțiune de tip respirator la momentul prezentării la spital, însă acuza agitație, confuzie și incoerență (toate fiind semnele unei efecțiuni neurologice grave).

Bărbatul a fost suspect de meningtiă, nicidecum de coronavirus, însă a fost testat pozitiv la noul virus, spre surprinderea cadrelor medicale. La două zile după ce a fost spitalizat, bărbatul a început să sufere și de afecțiuni respiratorii, ca drept dovadă că acestea nu își fac debutul cu precădere înaintea altor simptome!

coronavirus creier

Mai multe țări (printre care China și Franța) au făcut serie de studii cu constatări similare, însă pe un număr destul de redus de cazuri. Cercetătorii confirmă că este nevoie de colectarea mai multor date pentru a ajunge la o concluzie cu adevărat validă.

Starea de confuzie pe care o manifestă unii pacienți cu coronavirus îi pune în încurcătură acum pe doctori. În aceeași măsură în care este posibil ca acesta să fie un rezultat direct al afectării creierului, există și șansa dezvoltării unui efect secundar în urma unui răspuns inflamator agresiv.

„Episoadele de delir în COVID-19 pot fi rezultatul unei acțiuni directe a virusului, care atacă meningele sau vasele de sânge. Pe de altă parte, delirul poate fi și rezultatul unei detrese respiratorii severe, care determină scăderea nivelului de oxigen în sânge”, declară dr. Beatriz Korc, șefa secției de geriatrie de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

O altă posibilă cauză ar putea consta într-o hiperreacție a sistemului imun, cunoscută sub denumirea de „furtună de citokine”, care poate cauza formarea de cheaguri de sânge în creier.

„Au o perioadă din viața lor de care nu-și aduc aminte și ultimul pacient care a fost detubat a fost extrem de agitat și încercăm să înțelegem de ce. După câteva ore în care am încercat să-l liniștim, un coleg a venit cu o idee genială: să îl punem în legătură cu familia lui. S-a liniștit incredibil de mult de cum a auzit vocea familiei. După 3 zile de la detubare l-am întrebat de ce a fost agitat și el își aducea aminte ultima scenă cu familia, care toată tușea și respira greu și îi era foarte frică că au decedat. Acesta a fost motivul agitației”, declară și doctorul Alin Suciu, care a plecat ca voluntar în Italia.

Sursa: digi24.ro

Chirurgul care a operat o fetiță bolnavă de COVID-19, la Constanța: "I-am spus soției că voi opera un copil infectat cu COVID-19. A început să plângă"

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum acționează Covid-19 în organism și cum afectează plămânii și celelalte organe
  Cum acționează Covid-19 în organism și cum afectează plămânii și celelalte organe

  Covid-19 este virusul periculos, potențial fatal, cu care se confruntă omenirea în prezent. Oamenii de știință încă încearcă să îi înțeleagă modul de...

  Avertisment! Covid-19 poate duce la infertilitatea bărbaților
  Avertisment! Covid-19 poate duce la infertilitatea bărbaților

  Studii realizate după izbucnirea pandemiei generate de noul coronavirus au evidențiat faptul că o infecție produsă de acest virus poate avea și consecințe asupra calității spermei,...

  Ce a dezvăluit un studiu al chinezilor pe copiii bolnavi de Covid-19
  Ce a dezvăluit un studiu al chinezilor pe copiii bolnavi de Covid-19

  Un studiu al chinezilor făcut pe copiii bolnavi de Covid-19 din Wuhan a dezvăluit caracteristici ale bolii, unele neașteptate.

  Conferință online "Un gând bun in vremea Pandemiei COVID-19" (22,23,24 aprilie)
  Conferință online "Un gând bun in vremea Pandemiei COVID-19" (22,23,24 aprilie)

  În perioada 22-24 aprilie 2020, în mijlocul unei perioade dificile marcate de pandemia COVID-19, viitoarele mămici vor putea participa la o conferinta sustinuta exclusiv online...

  Cum arătau vedetele din România la început de carieră! Ce schimbari incredibile!
  Cum arătau vedetele din România la început de carieră! Ce schimbari incredibile!

  Dacă vrei să-ți aduci aminte de unele dintre cele mai cunoscute vedete din România în primii lor ani de carieră, parcurge și articolul de mai jos. Vei fi surprinsă...

  A fost anunțat primul medicament care s-a dovedit a fi cu adevarat eficient in tratarea Covid-19
  A fost anunțat primul medicament care s-a dovedit a fi cu adevarat eficient in tratarea Covid-19

  Remdesivir a devenit primul medicament care s-a demonstrat a fi eficient în tratarea simptomelor cauzate de noul coronavirus, Covid-19. Pacienții infectați care au fost trataați cu...

  Mărturii de mame: ce simptome au avut copiii lor diagnosticați cu Covid-19
  Mărturii de mame: ce simptome au avut copiii lor diagnosticați cu Covid-19

  Este clar, Covid-19 este un coronavirus cu care trebuie să ne obișnuim să trăim. Ultimul an a fost unul de încercare pentru toate popoarele lumii în lupta cu acest virus,...

  © 2019 Qbebe