Dorințele simple de Crăciun ale copiilor nevoiași. Nu visează la jucării, ci la căldură și haine

Bianca Geica - Redactor Senior

Pentru mii de copii din România, Moș Crăciun nu există decât în basme. În timp ce unii micuți așteaptă jucării și dulciuri sub bradul de Crăciun, alți copii nu își doresc decât mâncare, căldură și haine. Printre ei se numără Alexandru, care își duce traiul într-o casă dărăpănată cu două camere, alături de mama lui și cele două surori. 

Dorințele simple de Crăciun ale copiilor nevoiași din Romania

La Alexandru și cele două surioare ale sale nu a ajuns niciodată Moș Crăciun. Cei trei micuți locuiesc împreună cu mama lor într-o casă amărâtă cu pereți scorojiți, din comuna Peștișani, județul Gorj. Cu toții merg la școală și fac eforturi să învețe, chiar dacă ceilalți copii sunt răi cu ei din cauza că sunt săraci. Ei nu visează la jucării și bomboane de Crăciun, ci la mâncare și haine pentru școală, astfel încât să nu mai fie țintă răutăților colegilor lor.

Micuții nici nu visează la jucării și bomboane, ci la haine pentru școală și căldură. Dorința cea mai mare a lui Alexandru este ca în fiecare noapte să îi fie suficient de cald sub cele trei pături. Nu vrea să răcească, pentru că mama lui nu și-ar permite să cumpere medicamente. Femeia abia reușește să facă rost de mâncare. De Moș Nicolae, bunica lor a venit și le-a adus ceva din puținul ei.

„- Ce-ați mâncat astăzi?
- Niște pește cu pâine, că nu mai avuserăm, ne aduse și nouă mamaia”, au marturisit cei mici, într-un reportaj realizat de Digi24.

Tatăl i-a părăsit, tot greul picand astfel pe mama celor trei micuți, care lucrează cu ziua prin sat și abia așteaptă alocația, că să le poată pună celor mici ceva pe masă și să cumpere lemne pentru foc.

„De mâncare, momentan, am rămas pe zero. N-am mâncat niciunul nimic. Acum ne-a adus mama niște pește și am mâncat puțin, dar mai greu. Dumneavoastră le-ați fost Moș Nicolae astăzi”, a mărturisit mama celor trei copii, în același reportaj.

Ce își doresc de la Moș Crăciun doi copii crescuți doar de bunica lor

Într-o casă modestă din Capitală, o bunică își crește singură cei doi nepoți, pe Raisa, în vârstă de 4 ani și pe Ioanici, de 6 ani. Mama lor a murit, iar tatăl este la închisoare. De trei ani, bunica Stana le poartă de grijă celor mici și i se rupe sufletul fiindcă nu le poate oferi acestora cadourile pe care și le doresc, de la Moș Crăciun.

Un lucru, însă, nu lipsește din căsuța în care cei trei își duc traiul - iubirea. Din pensia de 1.500 lei și alocațiile copiilor, bunica Stana face în așa fel încât nepoții ei să nu simtă că le lipsesc prea multe. Singura ei bucurie este fericirea micuților.

„Mie nu îmi trebuie nimic. Ei dacă au ce le trebuie, eu sunt cea mai mulțumită sufletește, că eu pentru ei trăiesc”, a marturisit bunica Stana, intr-un alt reportaj realizat de Digi24.

Raisa și Ioanici încă speră că Moșul va ajunge și în cămăruță în care dorm alături de bunica lor și unde se încălzesc toți trei cu o sobă, pentru care nu au suficiente lemne. Pe foc ajung, de multe ori, și resturi de mobilă veche, scânduri și tot ce e de prisos prin curte.

„Dragă Moşule, vreau să îmi aduci o husă, un trening şi o bucătărie şi mai aş vrea să îmi aduci un cearșaf roz și dacă ai vrea, și o haină pentru Ioanci, adică pantaloni cu Spiderman, tricou cu Spiderman, la fel, tot... tot un hanorac”, sună scrisoarea pe care Raisa i-a scris-o lui Moș Crăciun.

Ea a scris și câteva dorințe pentru bunica ei: „Vreau o cană cu Moș Crăciun, o farfurie cu Moș Crăciun și multe farfurii cu Moș Crăciun, multe căni cu Moș Crăciun și cu Moș Niculae. Moșule, dacă vrei, eu te iubesc din suflet, și adu-mi ce îmi doresc, punct”

Sărăcia este una dintre problemele majore ale României contemporane. Un studiu Eurostat arată că țara noastră are cei mai mulți copii din UE expuși la sărăcie și excluziune socială, ei riscând să întâmpine dificultăţi în a avea o evoluţie bună la şcoală, în a se bucura de o sănătate bună şi în realizarea potenţialului deplin mai târziu în viaţă.

Citește și:

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: digi24.rodigi24.roagerpres.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cele mai dorite jucării de Crăciun, disponibile la Târgul de Jucării din Auchan
  Cele mai dorite jucării de Crăciun, disponibile la Târgul de Jucării din Auchan

  Anul acesta, dorințele de Crăciun devin realitate. Cu o gamă de peste 3000 de jucării, acoperind toate grupele de vârste, mii de decorațiuni strălucitoare pentru brad și casă,...

  Sunt o mamă zgârcită: nu le cumpar copiilor haine noi și reușesc să economisesc sume uriașe
  Sunt o mamă zgârcită: nu le cumpar copiilor haine noi și reușesc să economisesc sume uriașe

  Oricât de mult am încerca să rezistăm tentației de a le cumpăra copiilor noștri hăinuțe care mai de care mai adorabile, nu ne putem abține. Deși știm că sunt șanse...

  Se apropie cea mai așteptată zi din an de cei mici! 5 jucării pe care să le pui sub bradul de Crăciun
  Se apropie cea mai așteptată zi din an de cei mici! 5 jucării pe care să le pui sub bradul de Crăciun

  Sărbătorile de iarnă sunt pline de magie și aduc bucurie în sufletele noastre, dar mai ales în cele ale copiilor, care îl așteaptă pe Moș Crăciun cu sufletul la...

  Mirela Vaida, cea mai importantă regulă în educația copiilor ei: „Începe din aceste lucruri simple..."
  Mirela Vaida, cea mai importantă regulă în educația copiilor ei: „Începe din aceste lucruri simple..."

  Mirela Vaida a fost ținta controverselor în ultima perioadă. Postările sale de pe rețelele de socializare au stârnit în repetate rânduri valuri de reacții din...

  Da, le-am spus copiilor mei că nu există Moș Crăciun
  Da, le-am spus copiilor mei că nu există Moș Crăciun

  Inflația își spune puternic cuvântul în special acum, în luna cadourilor! O mămică de peste granițe le-a spus copiilor săi că nu există Moș Crăciun, din...

  Le-am spus copiilor mei că este în regulă să spună altor copii adevărul despre Moș Crăciun
  Le-am spus copiilor mei că este în regulă să spună altor copii adevărul despre Moș Crăciun

  În ultimii ani, a luat amploare dezbaterea despre Moș Crăciun: le spunem copiilor adevărul, sau nu? O mămică de peste hotare a creat controverse pe internet atunci când...

  Cel mai tânăr influencer din lume are 3 ani şi poartă numai haine semnate de designeri
  Cel mai tânăr influencer din lume are 3 ani şi poartă numai haine semnate de designeri

  Un băieţel din Marea Britanie a cucerit internet-ul după ce mama sa a postat pe Instagram numeroase fotografii cu el îmbrăcat în haine de designer. Parcurge articolul de mai...

  Fetița dependentă de jucăria de care uitase și alte dependențe ale copiilor
  Fetița dependentă de jucăria de care uitase și alte dependențe ale copiilor

  Fetița mea de 11 ani nu prea se mai joacă cu jucării de pluș, dar recent a făcut obsesie pentru broscuța sa interactivă de pluș pe care o are de la naștere. Toată ziua se plimba cu...

  © 2023 Qbebe